miércoles, 2 de julio de 2014

#117
Consum notícies 
Butlletí de l'Agència Catalana del Consum
2a etapa
1 de juliol de 2014
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors
Els articles rebaixats han de tenir la mateixa qualitat i garantia que a preu no rebaixat.
Sumari
  • Feu la festa amb seguretat

    Consum a les xarxes socials

    Consum, punt de trobada

    Pren el control de la teva economia

    Taula de diàleg per a la prevenció dels transtorns de la conducta alimentària

    Salut i alimentació

    Autoavaluació d'empreses

    Empreses adherides a l'arbitratge de consum

    Codi de Consum de Catalunya
  • Càpsules de consum
 

:: Actualitat

rebaixes
Comparar preus (el preu actual ha d'estar al costat de l'anterior), examinar el producte, llegir les etiquetes i les instruccions d'ús, preguntar sobre la possibilitat de canviar el producte si no us va bé o no us agrada, guardar les factures o tiquets de compra... són algunes de les recomanacions que us fem si voleu anar de rebaixes.
Cal recordar que fer rebaixes és una decisió de cada comerciant i que les pot fer durant el termini que consideri més convenient.

suport jurídic al cos judicial xinès
El 23 de juny, l'Agència Catalana del Consum amb la col·laboració del govern alemany, va rebre una delegació del Col·legi Nacional de Jutges de la República Popular de la Xina per donar-los a conèixer, el sistema extrajudicial de resolució de conflictes de consum.

roaming
L'Agència Catalana del Consum recorda a les persones usuàries de telefonia mòbil i Internet que abans de viatjar a l'estranger s'informin de les tarifes que cobra el seu operador per efectuar o rebre trucades telefòniques, per enviar o rebre missatges SMS, per descarregar dades i per accedir a Internet des del país de destí (és a dir, els preus de l'anomenat 'roaming' o serveis de telefonia en itinerància).
Des de l' 1 de juliol d'enguany entren en vigor els nous preus màxims per a serveis de veu, SMS i serveis de dades (internet).

distintiu apte per celíacs
Oleander elabora i comercialitza aliments procedents de l'agricultura ecològica, en especial, fruita seca i els seus derivats: cremes, làmines, palets, pralinés per a la indústria pastissera. També treballa amb altres productes ecològics com per exemple pastes d'arròs i arròs i quinoa importades de Bolívia; també cremes de tahina i hummus, elaborades de manera artesanal.
Tots els seus productes són aptes per a celíacs, ja que no contenen traces de gluten.

El 25 de juny la Dra. Evelyn Jacir de Lovo, de l'Organització d'Estats Americans (OEA) va visitar l'Agència Catalana del Consum per conèixer de primera mà les funcions i tasques d'aquest organisme. Es van tractar temes relacionats amb el control de mercat, la seguretat dels productes, la tasca de la Red Consumo Seguro y Salud (RCSS) als Estats Americans i sobre la possible signatura d’un acord d’exportació del model de gestió de la seguretat dels consumidors de l’ACC cap als Estats membres d’Amèrica del Sud, Central i el Carib.

S'ha retirat del mercat el Super laboratori "El Hormiguero", marca Giro, model HR0001, per risc de toxicitat, degut al contingut de substàncies químiques.
I s'ha retirat per risc de de descàrrega elèctrica i incendi de l'esterilitzador, marca B-Well Medela. Estan afectats els articles: 008.0100, 008.0101, 008.0102, 008.0103, 008.0104, 008.0121 o 008.0287 (indicat a les capses) i models: 200.3377 0 200.3378 (en el producte).

:: Destaquem

Estic programant les meves vacances i al fer la reserva d'un apartament em demanen el 50% de l'import ara i la resta de l'import, 3 dies abans d'arribar. Em poden demanar el pagament abans de començar les vacances? És legal el percentatge que em demanen en el moment de fer la reserva?
D’acord amb la normativa actual, es pot exigir un import/avançament del preu que s’entén a compte de l’import total dels serveis prestats i, en cap cas, es parla de màxims o mínims.
És la persona consumidora qui té la potestat de decidir si accepta o no aquestes condicions.
La normativa d’allotjaments turístics (Decret 159/2012) no menciona si cal o no cobrar avançaments, sinó en quin concepte es fa l’avançament (a compte de l’import total) i les garanties que suposa per a la persona consumidora fer o no un avançament.
I el Codi de Consum, a l’article 211.7 diu que el cobrament per avançat total o parcial de béns i serveis és permès si es compleixen els requisits següents:
a) Que estigui consignat prèviament en el pressupost o anunciat amb un cartell o un rètol, de manera que la persona consumidora conegui aquesta condició abans de l'inici de la prestació.
b) Que el pagament per avançat no comporti l'atorgament de la conformitat de la persona consumidora amb la idoneïtat de la prestació, ni cap renúncia als seus drets.
c) Que l'empresari o empresària hagi concertat els negocis jurídics adequats amb les entitats financeres o d'assegurances per tal de garantir la devolució de les quantitats avançades per la persona consumidora. Aquesta obligació esdevé aplicable en les relacions de consum en les quals les quantitats avançades superin el 25% de l'import total de la transacció, sempre que siguin superiors a 100 euros.

Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

No hay comentarios: