lunes, 21 de julio de 2014

# 64
L'energia al dia
Butlletí de l'Institut Català d'Energia
Divendres, 18 de juliol de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Notícies ICAEN

El 30 de juliol acaba el termini per participar al concurs d'Instagram convocat en el marc de la Setmana de l'Energia 2014. El concurs vol promoure la publicació de fotografies sobre l’ús eficient de l’energia i les energies renovables amb l’etiqueta #Apago #Engego i #EUSEW14. El guanyador s'endurà com a premi una nit i esmorzar per a dues persones a l'hotel Avenida Sofia de Sitges.
L'Agència Comarcal de l'Energia del Bages ha presentat els primers resultats de les seves accions després d'un semestre d'assistència i suport als ajuntaments de la comarca en matèria d'energia. En aquesta primera fase, 8 municipis han signat el conveni pel qual l'Agència es converteix en el seu gestor energètic. Les primeres dades mostren que aquests ajuntaments poden estalviar un global de 155.000 euros anuals en la factura d'electricitat només adequant les pòlisses més importants que tenen contractades.
Ponències de la segona edició d'aquesta jornada, organitzada per l'Institut Català d'Energia, Apliter i Rockwool, que té per objecte presentar diferents aspectes rellevants relacionats amb aquesta tecnologia, oferint informació sobre els fonaments físics de la termografia, i sobre el manteniment elèctric i frigorífic que cal fer als edificis, centrant-se tant en construcció com en rehabilitació, i la prova d’estanqueïtat de l’edifici.
El Govern ha acordat autoritzar la venda de la participació que la societat Eficiència Energètica (Efiensa) té en la companyia Promotora del Rec dels Quatre Pobles, SA. Aquesta companyia gestiona un sistema de rec col·lectiu i una central minihidràulica a l’Alt Urgell. Aquesta actuació s’emmarca en el procés de liquidació d’Efiensa, d’acord amb el Pla de racionalització del sector públic engegat per la Generalitat de Catalunya.
Es publica l'anunci de licitació del contracte de servei de manteniment de les instal·lacions del mòdul del Centre d' Alt Rendiment per un període de dos anys. El termini de presentació d'ofertes finalitza el 20 d'agost.
L’objectiu de l'eina és posar a l’abast del sector de la biomassa tèrmica un coneixement col·lectiu transparent i basat en dades tractades i analitzades en profunditat.
La jornada, que va tenir lloc el 26 de juny a Sabadell, va estar organitzada conjuntament per l'Institut Català d'Energia i la Fundació Gas Natural Fenosa, en el marc de les activitats de la Setmana de l'Energia 2014.
Les dues entitats han signat una carta d’intenció per tal de fomentar la cooperació a l’hora de realitzar projectes en àmbits com la planificació energètica, el finançament de projectes d’energia renovable i eficiència energètica, programes europeus, d’I+D o proves pilot i de demostració. A més, també s’aprofitaran les sinergies en actes com seminaris, workshops i conferències, i també campanyes de sensibilització, serveis energètics i relacions empresarials.
Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya ha definit una nova estratègia per al creixement que situa la indústria com a motor de l’activitat econòmica del país i la creació de nova ocupació. Dels més de vint sectors industrials on treballen les empreses catalanes, l'alimentació, la química, l'energia i l'automoció, són els més importants.
Les agències espanyoles d'energia plantegen consideracions i propostes que consideren imprescindibles per a la consecució dels objectius establerts i per garantir una aplicació eficient de les mesures.
Actualització del full mensual i de l'evolució dels principals indicadors de l'energia a Catalunya.
Ambdues entitats signen un conveni de col·laboració per difondre els reptes, èxits i tendències en eficiència energètica i rehabilitació sostenible.
Dades actualitzades amb data juny de 2014.
Durant l'Assemblea es va presentar i aprovar l’estratègia de la FEDARENE per al període 2014-2016, que persegueix els objectius d'incrementar l’impacte de les regions i les agències d’energia en l’elaboració de polítiques energètiques i ambientals a nivell de la Unió Europea, incrementar la visibilitat i el nombre de membres, i millorar la capacitat i l'eficiència del treball en xarxa de la FEDARENE i de l’oficina de Brussel·les per proporcionar una feina de major valor als membres.
Enguany s’ha volgut prioritzar el vehicle industrial lleuger, o la furgoneta, ja que és un sector que no s’ha tocat amb anterioritat, i és clau en la distribució urbana de mercaderies (DUM). El cost dels cursos s’ha minimitzat, ja que els 640 cursos del 2014 estan co-finançat per l’ICAEN, al 50%, de manera que l’alumne només haurà de pagar 30€.En la convocatòria del 2013 per a turismes, es va aconseguir un estalvi mig del 17% del consum que suposaria fins a uns 300 litres de combustible anuals per vehicle.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i la consellera de Desenvolupament Econòmic i Competitivitat del Govern basc, Arantza Tapia, han signat un conveni entre els dos països en matèria de desenvolupament industrial, innovació, internacionalització, energia i turisme.
L’organisme remetrà al Parlament propostes com ara la definició de persona amb vulnerabilitat energètica, els mínims vitals de proveïment energètic a garantir i models de tarifes socials, entre d’altres. La mesura dóna continuïtat a la tasca iniciada pel Govern el mes de desembre passat amb l’aprovació del decret llei per incloure al Codi de consum de Catalunya restriccions a la interrupció dels subministraments energètics en els mesos d’hivern.
El passat 18 de juny, la Comissió Europea va publicar el pla de treball per programa LIFE 2014, orientat al medi ambient i al canvi climàtic amb un pressupost total de 283 M€, dels quals 239 M€ es destinaran al subprograma de medi ambient i els 44 M€ restants, al subprograma d’acció per al clima.
L’aplicació de la nova tecnologia permetrà a les empreses obtenir en forma d’hidrogen més de 4 vegades l’energia que destinen al tractament d’aigües. El projecte està desenvolupat pel grup de recerca Genocov del Departament d’Enginyeria Química de la UAB i té el suport de la Generalitat a través d’ACCIÓ.
L'Odre també fixa l'equivalència entre les diferents categories d'instal·lacions tipus, i els criteris per al càlcul de la retribució de les instal·lacions híbrides.
Amunt
 

:: Certificació energètica d'edificis

En aquest apartat es pot trobar informació sobre les implicacions que té la certificació energètica d'edificis per als ciutadans, quins avantatges pot suposar disposar d'aquesta informació i què vol dir que un habitatge o edifici tingui una qualificació energètca o una altra.
L'informe publicat per l'IDAE amb data 1 de juny de 2014, mostra que Catalunya és la comunitat autònoma amb més edificis certificats, amb 200.000 (a data 1 d'abril de 2014), des 660.000 registrats.
Amunt
 

:: Publicacions

La col·lecció ofereix la formació necessària per a la realització de mesures de camp amb instruments portàtils i posterior càlcul del balanç energètic dels sistemes d'estudi.
Amunt
 

:: Agenda d'activitats

Durant el mes de juliol segueixen les activitats arreu de Catalunya per celebrar la Setmana de l'Energia, que va tenir lloc del 23 al 27 de juny. Trobareu tota la informació a l'agenda d'activitats a www.gencat.cat/setmanaenergia.
Curs de 210 hores organitzat pel Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques.Durada del curs: fins el 30 d'octubre de 2014..
Curs que té per objectiu adquirir els coneixements i habilitats pràctiques necessàries per generar i gestionar la informació del model BIM de diferents edificacions i actuacions diverses de rehabilitació.
Amunt

No hay comentarios: