martes, 1 de julio de 2014


Revista «Educació i Història»: Nou número

cover_issue_5488_ca_ESLa Societat d’Història de l’Educació dels Països de la Llengua Catalana (SHE), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha publicat en format d’accés obert el número 23 (gener-juny 2014) de la revista semestral «Educació i Història». Aquesta publicació es va iniciar l’any 1994 i està especialitzada en estudis sobre educació des d’una perspectiva històrica.
Els temes més habituals són: el pensament pedagògic; les institucions educatives; els fenòmens de socialització i l’educació informal; la relació entre política i educació; la història de l’escola; l’educació del lleure; els llibres i materials escolars; les associacions juvenils i la història de la infància; i els temes referents a l’ensenyament de la història de l’educació. Els resums dels articles d’aquesta revista es poden consultar en la llengua original i en anglès.
«Educació i Història» es troba indexada a les bases de dades següents: ISOC; LATINDEXDICEDIALNETREDINEDIRESIEICISTIN-RECSRESHCARHUS Plus+;MIAR; i CIRC.
Per a més informació, podeu consultar el lloc web de la SHE, així com l’Hemeroteca Científica Catalana (HCC) de l’IEC.

«Revista de Tecnologia»: Nou número

cover_issue_5501_ca_ESLa «Revista de Tecnologia» de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha publicat el número 5 (primer semestre 2014) en format d’accés obert. La publicació es va iniciar l’any 2004 i vol ser un mitjà de difusió dels avenços i de l’estat de l’art en els diferents àmbits de la tecnologia, tant en recerca com en desenvolupament i aplicacions. D’altra banda, es pretén abordar la problemàtica existent en l’ensenyament de la tecnologia i recollir propostes innovadores o experiències realitzades en aquest àmbit.
Els articles diversos que conté aquest nou número es distribueixen en quatre seccions: La tecnologia avuiEducació tecnològicaEntrevista; i finalment, Actualitat.
Per més informació podeu consultar el lloc web de la SCT, així com l’Hemeroteca Científica Catalana (HCC) de l’IEC.

Novetats al portal web MERIDIÀ

Documents
Podeu consultar els últims documents que han estat actualitzats al portal web MERIDIÀ, així com les incorporacions noves, en els següents apartats:
- RedOTRI Universidades (CRUE). Memoria RedOTRI 2012.
- EIT ICT Labs. Annual Report 2013.
Per a més informació, podeu consultar el portal web MERIDIÀ.

Revista «Quaderns Agraris»: Nou número

quadernsLa revista «Quaderns Agraris», editada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha publicat el número 36 (juny 2014)en format d’accés obert. La publicació, que es troba en versió electrònica i en paper, es va iniciar l’any 1980 i és bianual. Generalment, la revista publica treballs i articles de temes relacionats amb l’agricultura, la ramaderia i lasilvicultura, preferentment catalanes.
A banda de ser un mitjà d’expressió dels socis de la ICEA, la revista disposa de la secció «Agrofòrum» on tenen cabudaarticles d’opinió i informacions diverses. Els resums dels articles es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès.
«Quaderns Agraris» es troba indexada a les bases de dades següents: MIAR;  LatindexRACO; i, per últim, DIALNET.
Per més informació podeu consultar el lloc web de la ICEA, així com l’Hemeroteca Científica Catalana (HCC) de l’IEC.

Convocatòria: Doctorats industrials (DI 2014)

AGAURL’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)ha obert la convocatòria de Doctorats industrials (DI 2014). La finalitat és atorgar ajuts per a projectes de doctorat industrial que s’han de desenvolupar en el marc estratègic d’una empresa i, alhora, en un grup de recerca d’una universitat. Es poden beneficiar d’aquesta convocatòriauniversitats i empreses que hagin signat un conveni de col·laboració per dur a terme, conjuntament, un projecte i que hagin participat en la fase de campanya de l’any 2014 del Pla de doctorats industrials.
La Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb les universitats públiques i privades, ha posat en marxa el Pla de doctorats industrials, que té per objectius contribuir a la competitivitat i lainternacionalització del teixit industrial català, retenir talent i situar els estudiants de doctorat en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa. En darrer terme es busca latransferència del coneixement científic i tecnològic al sistema productiu.
Els ajuts d’aquesta convocatòria seran per a un període màxim de 3 anys i existeixen dues modalitats: (a) Projectes de doctorat industrial cofinançats (DI-COF); (b) Projectes de doctorat industrial amb ajut específic (DI-ESP).
Les sol·licituds s’han d’emplenar per via electrònica a través de l’Oficina Virtual de Tràmits (OVT) de la seu corporativa de la Generalitat de Catalunya. El termini de presentació de sol·licituds estarà obert fins al 3 de novembre de 2014.
Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’AGAUR.

Convocatòria: Ajuts per a la investigació en oncologia en les categories clínica, translacional i psicooncologia (2014)

Ayudas_2014La Junta Provincial de Barcelona de l’Asociación Española Contra el Cáncer (AECC) convoca ajuts per al finançament de 5 projectes de recerca en oncologia en què es valoraran especialment els treballs de recerca clínica, translacional i en psicooncologia, així com de previsible repercussió social. L’objectiu és potenciar la investigació oncològica en els equips d’investigació emergents.L’import dels ajuts és de 20.000 euros, distribuïts en dues anualitats.
Aquests ajuts estan destinades a professionals i investigadors que volen desenvolupar un projecte de recerca en un centre pertanyent a Barcelona i les seves comarques. Els projectes s’hauran de presentar en castellà o en anglès, i seran valorats per l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP).
El termini de presentació de sol·licituds serà el 5 de setembre de 2014 i caldrà enviar-les per correu electrònic.
Per més informació podeu consultar les bases de la convocatòria al lloc web de l’AECC.

Convocatòria: Ajuts per a accions de cooperació en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP-DGR 2014)

ctpL’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ha obert la convocatòria d’Ajuts per a accions de cooperació en la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) per a l’any 2014. L’objectiu és promoure els intercanvis transfronterers entre els membres de la comunitat científica dels diferents territoris de la CTP, per tal de fomentar la formació i potenciar les xarxes d’equips de recerca. Aquesta Comunitat està constituïda per les col·lectivitats següents:  regions de l’Estat francès d’Aquitània; Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus; les comunitats autònomes de l’Estat espanyol d’Aragó, Catalunya, Navarra i el País Basc; i finalment, l’Estat d’Andorra.
Es consideren prioritàries les temàtiques següents:
1. Recerques específiques emmarcades en el context pirinenc.
2. Recerques relatives a altres temàtiques d’interès comú per a la CTP.
3. Àrees prioritàries del Programa Horizon 2020 de la Unió Europea (UE).
La convocatòria presenta dues modalitats:
1. Ajuts de mobilitat d’investigadors/es (AIRE-CTP): L’objectiu és atorgar ajuts per a finançar les despeses d’estada i viatge d’investigadors catalans predoctorals i postdoctorals amb l’objectiu de fomentar la formació i potenciar les xarxes d’equips de recerca. L’import global màxim és de 100.000 euros.
2. Ajuts per al desenvolupament i consolidació de xarxes temàtiques de recerca (XI-CTP): La finalitat és atorgar ajuts per a finançar l’organització d’un sistema estable de relacions i col·laboració entre el personal investigador i/o els grups de recerca d’entitats dels territoris de la CTP. La finalitat de la xarxa és incrementar la comunicació, l’intercanvi de coneixements i recursos tecnològics, així com facilitar el treball comú. L’import global màxim és de 6.000 euros.
Els beneficiaris d’aquesta convocatòria poden ser universitats, centres de recerca, centres tecnològics, fundacions hospitalàries i institucions sense ànim de lucre. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 15 de juliol de 2014. Les sol·licituds s’han d’omplir per via electrònica a través de l’Oficina Virtual de Tràmits (OVT) de la Generalitat de Catalunya.
Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’AGAUR.

Convocatòria: Premis Recerca Jove per a fomentar l’esperit científic del jovent (PRJ 2014)

L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)ha obert la convocatòria dels Premis Recerca Jove per a fomentar l’esperit científic del jovent (PRJ 2014). L’objectiu és recompensar l’esforç d’alumnes de segon cicle d’educació secundària obligatòria (ESO) i postobligatòria (batxillerats i cicles formatius de grau mitjà i superior) de 14 a 23 anys que, sota la tutela dels professors, duguin a terme un treball de recerca en llengua catalana que els permeti aplicar els coneixements al desenvolupament i la interpretació de projectes de recerca. Es concediran 72 premis, de 750 euros cadascun, a més dels 11 premis de 2.500 euros per a cada centre guardonat, que s’hauran de destinar a l’adquisició de llibres i publicacions.
Els treballs poden ser de tipus experimental o teòric en qualsevol àmbit del coneixement, i han de ser realitzats durant el curs acadèmic 2013-2014. D’altra banda, i amb l’objectiu de fomentar l’interès per la recerca en relació amb les dones, el Premi Reginó reconeixerà el millor treball de recerca en aquest àmbit, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD). Enguany, en col·laboració amb el Departament de Benestar Social i Família també s’inclou el Premi Ramon Faus i Esteve, al millor treball de recerca sobre el tema de la família.
El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 22 de setembre de 2014. Les sol·licituds s’han d’omplir a través de l’Oficina Virtual de Tràmits (OVT) de la Generalitat de Catalunya.
Per informar-vos en detall de la convocatòria PRJ 2014 podeu accedir al lloc web de l’AGAUR.

Convocatòria: ERC Advanced Grants (2014)

ERCEn el marc del programa Horizon 2020, l’European Research Council (ERC) ha convocat les prestigioses ERC Advanced Grants (2014), amb un pressupost global de 450 milions d’euros. En les convocatòries anteriors, els investigadors dels territoris de llengua i cultura catalanes hi han obtingut resultats excel·lents.
La convocatòria presenta ajuts per donar suport a investigadors consolidats amb una trajectòria científica reconeguda que impulsin progressos substancials en la frontera del coneixement. L’únic criteri de selecció és l’excel·lència científica de les propostes presentades per investigadors de qualsevol nacionalitat i establerts a un Estat membre de la Unió Europea (UE) o a un país associat. El finançament màxim per a cada ajut és de 2,5 milions d’euros per un període no superior als 5 anys. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 21 d’octubre de 2014.
Per a més informació, podeu consultar la convocatòria oficial, a més de les entrades sobre els ajuts ERC publicades a aquest blog.

Catalunya ocupa la quarta posició mundial en recerca científica de frontera

ESINomés un grup reduït d’investigadors aconsegueixen un grau d’atenció particularment alt cap als seus treballs recents. Els Hot Papers són documents científics que han rebut moltes més citacions i de forma més ràpida que la resta de documents del seu camp i data de publicació. Així, a partir dels Hot Papers es poden detectar les investigacions que obren noves fronteres per al coneixement científic.
En la recerca actual de frontera, quin paper juguen els territoris de llengua i cultura catalanes? Per respondre aquesta pregunta, l’Observatori de la Recerca de l’IEC (OR-IEC) ha analitzat els Hot Papers que es poden consultar a la base de dades Essential Science Indicators(ESI), de Thomson Reuters.  Així, Catalunya representa gairebé la meitat (un 46,6%) dels Hot Papers signats des de l’Estat espanyol. A escala mundial, les institucions científiques catalanes estan representades en 92 documents (un 3,8% mundial), mentre que la població de Catalunya és un 0,16% del món (any 2012). La ràtio de documents per milió d’habitants situa a Catalunya en quarta posició mundial.
En general, els documents científics assoleixen el pic de citacions un cop han passat 2, 3 o 4 anys des de la seva publicació. Malgrat això, un petit grup són reconeguts molt aviat i es poden detectar a partir d’un nombre significatiu i ràpid de citacions. Un document científic (scientific articlesreview articlesproceedings papers i research notes) és seleccionat com aHot Paper si supera el llindar establert en el seu camp i mes de publicació (la fracció de documents seleccionats es situa al voltant del 0,1% del total). Així, la base de dades ESI filtra els documents recents amb una activitat de citació superior a l’habitual en el seu camp i data de publicació.  També cal tenir en compte que cada camp és tractat per separat perquè la taxa de citació pot variar. A més, es fa una anàlisi per grups bimestrals dels 2 darrers anys, ja que els documents més antics tendeixen a ser més citats que els acabats de publicar.
A continuació s’analitzen detalladament les dades dels territoris de llengua i cultura catalanes en relació a l’Estat espanyol i al panorama internacional. A més, es descriu la seva situació per camps científics i per sectors institucionals. Pel que fa a la metodologia de l’estudi, l’OR-IEC ha consultat la base de dades ESI actualitzada el 16 de maig de 2014 i que conté documents publicats els 2 darrers anys, fins al febrer de 2014. Finalment, cal tenir en compte que només en el cas del panorama internacional s’ha treballat amb el conjunt total de Hot Papers. Per raons operatives, la resta de l’estudi ha tingut en compte, com a màxim, els 100 primers documents de cada un dels 22 camps científics de la base de dades. Continua llegint 
jgic_2014_03

Butlletí mensual

Twitter

Arxius

No hay comentarios: