miércoles, 23 de julio de 2014

# 92
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 22 de juliol de 2014Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat
  • Tricentenari

:: Actualitat

Conseller Gordó: «L'obertura aquest segon semestre de Puig de les Basses era un dels nostres principals objectius i l'hem complert»
El conseller de Justícia, Germà Gordó, en resposta a una pregunta parlamentària sobre les decisions i actuacions relatives al Centre Penitenciari Puig de les Basses a Figueres, va recordar que s’ha acomplert un dels objectius més importants del Pla d’equipaments penitenciaris, que era l’obertura, aquest segon semestre de l’any, de Puig de les Basses.
A més, Germà Gordó va dir que actualment la població penitenciària catalana ha descendit fins a uns 9.700 interns. Tot i aquest descens, va manifestar el seu desacord amb l’actual Codi penal, que situa Catalunya i l’Estat espanyol amb una de les ràtios més elevades de reclusos d’Europa quan, paradoxalment, hi ha un dels índexs de criminalitat més baixos.
Més informació
El CIRE enforteix la seva col·laboració amb la Fundació Escola de Restauració i Hostalatge de Barcelona per reinserir en l'àmbit de la restauració persones privades de llibertat
La directora del CIRE, Elisabeth Abad; el president de la Fundació Escola de Restauració i Hostalatge de Barcelona, Jordi Clos; el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, i el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chias, van signar un acord que té com a objectiu que els interns dels centres penitenciaris catalans puguin trobar una feina en el món de l’hostaleria i la restauració un cop finalitzin la seva condemna.
Mitjançant aquest Conveni es renova la col·laboració que el CIRE i la Fundació mantenen des de fa anys. A més, ara s’amplia l’acord sumant-hi la participació dels gremis barcelonins de restauració i d’hotels per donar més opcions als interns en fase final de condemna a trobar una ocupació en aquests sectors, ja que ambdós gremis sumen més de 7.000 associats.
Més informació
Sotmès a informació pública l’Avantprojecte de llei de l’exercici de les professions titulades i dels col·legis professionals
El Departament de Justícia ha sotmès a informació pública l’Avantprojecte de llei de l’exercici de les professions titulades i dels col·legis professionals, que té per objecte regular l'exercici de les professions titulades en l'àmbit territorial de Catalunya i els col·legis professionals, els consells de col·legis professionals i les associacions professionals que hi exerceixen la seva activitat.
El termini de presentació d'al·legacions i observacions finalitza el 5 d'agost de 2014 i es poden trametre per correu electrònic a l'adreça dgdej.dj@gencat.cat.
Més informació
El Govern ha ratificat l'acord que fixa les condicions de treball del personal penitenciari per als anys 2014 i 2015, aprovat per la Mesa Sectorial de Negociació del personal d'administració i tècnic, el 14 de juliol passat, després d'un període de consulta i negociació entre el Departament de Justícia i les organitzacions sindicals que integren el grup de treball penitenciari.
L'aprovació d'aquest acord incorpora una distribució més racional de l'horari setmanal del personal tècnic de rehabilitació (psicòlegs, juristes, educadors socials, etc.) que presta serveis en els centres penitenciaris alhora que dota el servei de major presència de personal de rehabilitació en les franges en què, regimentalment, les persones recluses tenen més disponibilitat per poder ser ateses per aquest personal.
Més informació
Nou centre penitenciari Mas d'Enric al Catllar
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar l’Ordre per la qual s’estableix formalment la posada en marxa de Mas d’Enric com a centre penitenciari a efectes organitzatius, administratius i de funcionament, ja que es troba en ple procés de finalització de les obres. L’Ordre preveu també la modificació de la denominació del Centre Penitenciari de Tarragona en el moment de l’obertura de Mas d’Enric, en què passarà a denominar-se Centre Penitenciari Obert de Tarragona, d’acord amb el nou tipus de servei que prestarà aquesta instal·lació.
El Departament de Justícia treballa amb la voluntat de posar en marxa el nou equipament al llarg del segon semestre de 2015.
Més informació
Ramon Brugada, investigador de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGi); Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de l’Obra Social de La Caixa, i Jordi Medallo, director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, van presentar els resultats de l’estudi que es va posar en marxa el 2012 sobre la mort sobtada a Catalunya (MOSCAT). Les dades de l’estudi revelen que el 30 % de les morts sobtades inexplicables en gent jove, amb autòpsia normal, tenen un origen genètic. Així, l’anàlisi genètica permetrà identificar el problema, determinar els membres d’una família que estan en risc i guiar-ne el tractament i la prevenció.
Més informació
El Govern ha aprovat el Projecte de llei que modifica els requisits d’accés i els terminis per a la col·legiació dels col·legis de periodistes, publicitat i relacions públiques, dissenyadors gràfics i comunicadors audiovisuals. Els canvis en els requisits d’accés permetran que molts professionals, amb anys d’experiència, puguin fer el tràmit per col·legiar-se, ja que en el seu moment els col·legis no els van informar d’aquesta possibilitat.
Més informació

No hay comentarios: