miércoles, 10 de septiembre de 2014

# 7 Butlletí d'Etiquetatge Ecològic i Gestió Ambiental

# 7
Butlletí
d'Etiquetatge Ecològic i Gestió Ambiental
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2339-5796 DL: B.11357-2013
Dilluns, 08 de setembre de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Notícia destacada

A partir d’aquest número, s’amplia el contingut d’aquest Butlletí per incorporar notícies i novetats sobre gestió ambiental.
La Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat és l'organisme competent a Catalunya per a la gestió del sistema EMAS.
El Distintiu de garantia de qualitat ambiental, sistema d’etiquetatge ecològic oficial gestionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, compleix enguany 20 anys des de la seva creació al novembre de 1994. Amb la creació del Distintiu, Catalunya va ser capdavantera en disposar d’un sistema d’etiquetatge ecològic propi a escala regional a Europa, compatible i del mateix nivell que altres sistemes d’etiquetatge ecològic en el terreny internacional, com la Etiqueta ecològica de la Unió Europea.

Des de la seva creació, el Distintiu ha anat adaptant-se a l’evolució dels temps a l’hora de crear les diferents categories. Actualment, hi ha definides 32 categories; 17 corresponents a productes i 15 a serveis. Les categories existents del Distintiu es poden agrupar en els grups següents: serveis, productes, vehicles i allotjaments turístics.

El Distintiu és, precisament, una marca d’innovació que posa en valor l’ecoeficiència i la responsabilitat ambiental de les empreses que l’obtenen de forma voluntària, i una eina per  promoure maneres més sostenibles de produir i consumir.El Distintiu, per altra banda, ofereix una garantia ambiental als ciutadans i a les ciutadanes perquè dipositin la seva confiança en els productes i serveis certificats i, a la vegada, proporcionar-los una informació millor i més fiable perquè prenguin les seves decisions d'ús o compra amb més coneixement.
Els criteris que defineixen la qualitat ambiental s’estableixen segons la tipologia de producte o servei de què es tracti, i es basen en estudis tècnics que tenen en compte la seva anàlisi de cicle de vida. Es poden classificar en aquests grans grups:  serveis i productes.

En data de primer semestre de 2014, el nombre d’empreses certificades distribuïdes per sectors és el següent:

- Serveis: 22 (12%)
- Productes: 38 (20%)
- Vehicles: 32 (17%)
- Allotjaments turístics: 95 ( 51%)
Amunt
 

:: Articles complets

Catorze biblioteques públiques de Catalunya han obtingut enguany el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a la categoria d’establiments culturals: biblioteques i museus.

Les catorze biblioteques que han obtingut el Distintiu són: Biblioteca de Viladecans, Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, Biblioteca Collserola Josep-Miracle de Barcelona, Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, Biblioteca Pare Ignasi Casanovas de Santpedor, Biblioteca de Santa Margarida i els Monjos, Biblioteca de Tordera, Biblioteca Horta-Can Mariner de Barcelona, Biblioteca Francesc Candel de Barcelona, Biblioteca Vapor Badia de Sabadell, Biblioteca del Nord de Sabadell, Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré de Santa Coloma de Gramenet i les biblioteques Districte 4 i Districte 6 de Terrassa.

L’estalvi i eficiència energètica, especialment en l’àmbit de la il·luminació i la climatització així com l’estalvi d’aigua, la recollida selectiva de residus i la compra de productes ecoetiquetats són alguns dels aspectes que té en compte la categoria “establiments culturals: biblioteques i museus” del Distintiu. A més, aquesta categoria també valora la comunicació i promoció dels aspectes esmentats entre les persones usuàries i el personal.
El nombre de sol·licituds i d’atorgaments del Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a flotes de vehicles no ha deixat d’augmentar des que al desembre de 2012 es va aprovar aquesta nova categoria. Aquest fet demostra l’existència d’un interès creixent en aquesta categoria pel que fa al Distintiu en concret i en la mobilitat sostenible i la bona gestió de les flotes en general.

Les últimes flotes de vehicles a les quals s’ha atorgat el Distintiu són la flota de baixes emissions de l’Institut Metropolità del Taxi (IMET), la flota de recollida de residus de l’Hospitalet de Llobregat de Fomento de Construcciones i Contratas, SA, la flota de l’Autoritat Portuària de Tarragona, la flota d’ambulàncies de Falck VL Servicios Sanitarios i, finalment, la flota de la Direcció de Serveis del Departament de Territori i Sostenibilitat. Amb aquestes últimes flotes certificades ja són 12 les flotes que disposen del Distintiu de garantia de qualitat ambiental i uns 4.500 els vehicles que poden lluir-lo.

El Distintiu, en aquest cas per a les flotes de vehicles, reconeix flotes de vehicles que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels que estableix la normativa vigent. Els criteris que compleixen les flotes certificades són relatius a la gestió de la flota, la conducció eficient, el tipus i estat dels vehicles i altres accions de compromís ambiental.
El passat mes de gener, a la ciutat de Stuttgart, dotze càmpings catalans van ser guardonats amb el “Best Camping 2014”, un dels reconeixements turístics més importants d’Europa. Els establiments han estat seleccionats entre 5.500 càmpings europeus basant-se en la bellesa i la qualitat de l’entorn, el confort de les instal·lacions o l’atenció al client.

Quatre d’aquests dotze càmpings disposen del certificat EMAS, sistema comunitari de gestió ambiental atorgat per la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, basat en la millora continua i en la transparència i la comunicació d’aquesta millora. Aquests quatre càmpings són: la Ballena Alegre i l’Àmfora de Sant Pere Pescador, el Delfín Verde de Torroella de Montgrí, i Vilanova Park de Vilanova i la Geltrú.

Per altra banda, un dels dotze càmpings guardonats, concretament el càmping les Medes de l’Estartit, disposa del Distintiu de garantia de qualitat ambiental per la categoria de càmpings, el qual reconeix que l’establiment compleix criteris relacionats amb l’estalvi energètic i l’estalvi d’aigua, la correcta gestió dels residus i les activitats relacionades amb la comunicació i educació ambiental, entre altres.

Els càmpings guardonats amb el “Best Camping 2014” passen a formar part de la guia editada per l’associació automobilística alemanya, ADAC, que es consultada per nombrosos campistes alemanys i holandesos.
El 21 de març de 2013 el Montsec va rebre la certificació de Reserva i Destí Turístic StarLight, per part de la Fundació StarLight (avalada per la UNESCO).
Les reserves StarLight són espais en el quals s’estableix un compromís per a la defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a l’observació de les estrelles.

L’objectiu és preservar la qualitat del cel nocturn i promoure els diferents valors associats: culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals.
Els destins turístics StarLight són indrets visitables que es caracteritzen per una excel·lent qualitat per a la contemplació del cel estrellat i per a la pràctica d’activitats turístiques basades en aquest recurs.

De manera complementària a aquestes certificacions aconseguides pel Montsec, la Direcció General de Qualitat Ambiental ha iniciat de forma conjunta amb el Consell Comarcal de la Noguera una actuació en el territori per tal d’implantar etiquetes ecològiques en els establiments turístics d’aquesta zona. L’obtenció de la etiqueta ecològica de la Unió Europea o del Distintiu de garantia de qualitat ambiental permetrà diferenciar els establiments turístics de la zona com a respectusos amb el medi ambient.
El 4 de març de 2014 es va atorgar el Distintiu de garantia de qualitat ambiental, en la categoria d’equipaments culturals: biblioteques i museus, al Museu de les Mines de Cercs.

El Museu de les Mines de Cercs va ser inaugurat el 19 de juny de 1999. Han passat per la seva exposició més de 462.000 persones i constitueix un important recurs turístic a la comarca del Berguedà. Aquesta gran afluència fa que els aspectes de comunicació i promoció de l’ús eficient d’energia, d’estalvi d’aigua i de la recollida selectiva de residus es considerin especialment importants, ja que en equipaments com el Museu de les Mines de Cercs permeten mostrar i contagiar de mica en mica a un gran nombre de persones usuàries aquelles actuacions ambientalment correctes dutes a terme a l’establiment.

Els aspectes ambientals més remarcables d’aquest equipament, en el context del Distintiu, són la instal·lació d’un reductor de potència del ventilador de la mina per reduir-ne l’emissió de soroll i l’ús d’energia geotèrmica per climatitzar diversos espais del Museu.
Del 4 al 6 d’abril d’enguany es va celebrar a Barcelona una nova edició del Saló Internacional de Turisme de Catalunya (SITC).

La Direcció General de Qualitat Ambiental, amb la col·laboració del Club EMAS, i el suport de l’Agència Catalana de Turisme hi va participar per tal de donar a conèixer tots aquells establiments turístics de Catalunya certificats amb el sistema de gestió i auditoria ambiental EMAS, l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea i el Distintiu de garantia de qualitat ambiental, els tres sistemes gestionats desde l’esmentada Direcció General. Es va disposar d’un estand sota el títol de Turisme sostenible en el qual es va distribuir informació sobre els tres sistemes i informació dels establiments turístics que disposen d’ aquests sistemes de qualificació ambiental.

El Saló ha estat una plataforma per promoure la guia oficial d’ allotjaments de turisme, gestionada per la Direcció General de Turisme, visible a la pàgina web: www.establimentsturistics.cat, en la qual els visitants poden trobar informació sobre els allotjaments turístics i sobre quins d’aquests establiments disposen d’ alguna d’ aquestes certificacions mediambientals.
El passat 8 de gener es va atorgar a l’empresa Proquimia, SA, l’Etiqueta ecològica de la UE per a la categoria de detergents per a roba d’ús institucional i industrial per al seu sistema multicomponent de detergents per a roba ECOCONPACK, el primer d’aquesta categoria a Catalunya i també a Espanya. Posteriorment, el 30 d’abril es va atorgar a la mateixa empresa l’Etiqueta ecològica de la UE per al producte ECOSOLPACK 20 de la categoria de detergents per a rentavaixelles d’ús institucional i industrial, el primer a obtenir-la a Catalunya per aquesta categoria de productes.

Amb aquests nous atorgaments Proquimia, SA, empresa especialitzada en el sector de l’higiene professional, continua ampliant la seva gamma de productes destinats a la neteja certificats amb l’Etiqueta ecològica de la UE i fa una aposta per la sostenibilitat i la cura del medi ambient.
En data 8 de gener de 2014 la planta d’emmagatzematge i regasificació de Barcelona d’Enagás Transporte S.A.U. es va inscriure en el registre EMAS. Actualment, Enagás disposa d’una altra planta de regasificació amb aquesta certificació, ubicada a Huelva.

El grup Enagás integrat per les filials Enagás Transporte S.A.U., Enagás GTS S.A.U., Enagás Internacional S.L.U. i Enagás Financiaciones S.A.U. és el transportista únic de la xarxa troncal primària de gas i el gestor tècnic del sistema del gas espanyol i, per tant, ha de garantir el bon funcionament del sistema del gas espanyol, vetllar per la seguretat del subministrament i facilitar la competència de forma transparent i no discriminatòria.
En data 2 de maig de 2014, la Direcció General de Qualitat Ambiental ha inscrit en el registre EMAS els ajuntaments dels 22 municipis que formen la Conca de Barberà: Barberà de la Conca, Blancafort, Conesa, l’Espluga de Francolí, Forès, Llorac, Montblanc, Passanant i Belltall,les Piles, Pira, Pontils, Rocafort de Queralt, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat, Senan, Solivella, Vallclara, Vallfogona de Riucorb, Vilanova de Prades, Vilaverd, Vimbodí i Poblet.

El Projecte E+22, subvencionat per la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, es va iniciar l’any 2009. El projecte ha estat liderat pel Departament de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà per tal d’implantar l’EMAS a tots els ajuntaments de la comarca, una aposta valenta, ambiciosa i, sobretot, de futur responsable i sostenible. Es tracta d’un projecte pioner a Europa i el primer cop que els ajuntaments de tots els municipis d’una comarca aconsegueixen la certificació EMAS.

L’abast del sistema de gestió ambiental implantat a cada ajuntament són els serveis administratius i els serveis adreçats a la ciutadania que es presten des de l’edifici consistorial. La implantació del sistema comporta millores en aspectes tals com la gestió dels residus, l’ús de l’energia, el consum d’aigua, la contractació pública, etc., els quals són aspectes que repercutiran en la millora de la qualitat dels serveis prestats al conjunt de la ciutadania i als agents socioeconòmics dels municipis.
L’Administració pública catalana té l’objectiu estratègic de respondre amb més eficàcia i agilitat a les necessitats de la ciutadania i del sector empresarial, simplificar els tràmits burocràtics per facilitar l’activitat econòmica i ser més transparent i propera a la ciutadania.

Dins aquest marc, la tramitació electrònica hi té un paper primordial i aporta beneficis importants, tant per a la ciutadania com per a la mateixa Administració.
L’any 2013, la Direcció General de Qualitat Ambiental va portar a terme un projecte de simplificació del procés d’inscripció al registre EMAS que va culminar, al mes de desembre, amb la implantació de la tramitació electrònica de la sol·licitud d’inscripció, actualització i renovació del registre EMAS. Durant el primer semestre de l’any 2014, més d’una vintena d’empreses han optat per aquesta modalitat de tramitació.
El proper 30 d’octubre tindrà lloc a Barcelona la sisena edició dels premis EMAS Catalunya. Des del 23 d'abril fins al 28 de setembre està obert el període de presentació de candidatures als premis.

Aquesta iniciativa, d'àmbit català, portada a terme pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Club EMAS, té com a objectiu ser un estímul per millorar el sistema de gestió ambiental de les organitzacions EMAS i poder veure reconegudes accions que s'han dut a terme en el marc del sistema de gestió ambiental.

Aquests premis que, a partir d’aquest any 2014, han passat a ser biennals, volen reconèixer i donar difusió a les millors accions dutes a terme per les organitzacions EMAS catalanes. Els guardons estan adreçats a qualsevol organització registrada EMAS que disposi, com a mínim, d'un centre ubicat a Catalunya cobert pel registre EMAS i les organitzacions poden participar en les categories de millor declaració ambiental, millor acció d’implicació de les parts interessades i de millora del comportament ambiental.
La Norma ISO 14001 sobre sistemes de gestió ambiental s’està revisant en l’àmbit internacional per segona vegada des que es va publicar l’any 1996.

El 13 de gener de 2014 va tenir lloc a la seu de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat la reunió de treball de la Direcció General de Qualitat Ambiental amb organitzacions membres del Club EMAS per revisar l’esborrany de la nova versió de la Norma ISO 14001 (data prevista de publicació: maig de 2015).

A l’apartat de jornades de la secció sobre EMAS de la pàgina web del Departament de Territori i Sostenibilitat podeu trobar un document amb les principals novetats de la nova versió de la Norma ISO 14001.
En el marc del projecte GPP 2020, de promoció de la contractació pública verda en suport dels objectius 2020, la Direcció General de Qualitat Ambiental, com a responsable de donar suport en el procés d’adopció de criteris mediambientals en els contractes i com a soci del projecte, planifica periòdicament els plecs que incorporaran aquests criteris i que, a més, s’inclouran en el projecte GPP2020.

Aquesta planificació i posterior aprovació dels criteris mediambientals, de seguiment, recopilació i monitorització de dades dels contractes ha permès i permetrà l’obtenció de resultats. Ja s’han publicat els primers resultats del projecte GPP 2020 i un dels primers resultats publicats fa referència a l’adquisició, mitjançant lísing, de 37 turismes per part del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES). Aquesta licitació, dividida en 3 lots, incorpora criteris ambientals de contractació, tant en les especificacions tècniques com en els criteris d’adjudicació.

La inclusió d’aquests criteris ambientals, basats en la Guia per a la compra verda de vehicles, editada per la Generalitat de Catalunya i consultable a la web de Compra verda pública del DTES, han comportat una reducció del 21% de les emissions de CO2 i un estalvi energètic del 17% en comparació amb la darrera licitació. Aquests resultats han estat calculats d’acord amb les especificacions tècniques i fent servir la calculadora del projecte GPP2020 per a vehicles.

D’altra banda, el passat mes de maig va tenir lloc a Roma la tercera reunió de treball que, a l’igual de les anteriors, ha reunit a tots els socis del projecte i ha servit per posar en comú les tasques realitzades fins al moment i planificar i organitzar les que queden per fer.
Enguany, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha creat el Premi Catalunya d’Ecodisseny mitjançant l’Ordre TES/184/2014, de 6 de juny. Aquest Premi reconeix els productes existents, els productes en desenvolupament i les estratègies de foment de productes, que estiguin dissenyats per millorar el comportament ambiental dels productes i serveis al llarg de tot el seu cicle de vida.

El Premi té 5 categories:

• Producte. Producte en el mercat, dissenyat o fabricat a Catalunya, tenint en compte consideracions ambientals en el seu procés de desenvolupament, amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte sobre el medi al llarg de tot el seu cicle de vida.
• Producte en desenvolupament. Projecte d’un producte, no produït o comercialitzat (però en fase de prototip), dissenyat tenint en compte consideracions ambientals, amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte sobre el medi al llarg de tot el seu cicle de vida.
• Estratègia. Iniciativa, política, procediment o sistema, implantat o executat a l’àmbit de Catalunya, que integri l’ús o el foment de productes dissenyats tenint en compte consideracions ambientals en el seu procés de desenvolupament, amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte sobre el medi al llarg de tot el seu cicle de vida.
• Disseny jove. Producte en desenvolupament o estratègia desenvolupats per estudiants o titulats novells, tenint en compte consideracions ambientals en el seu procés de desenvolupament, amb l’objectiu de minimitzar-ne l’impacte sobre el medi al llarg de tot el seu cicle de vida.
• Disseny euromediterrani. Producte en desenvolupament o estratègia desenvolupats als països euromediterranis, tenint en compte consideracions ambientals en el seu procés de desenvolupament, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte sobre el medi al llarg de tot el seu cicle de vida.
La primera edició del Premi Catalunya d’Ecodisseny es durà a terme al 2015 i properament es publicarà la corresponent convocatòria.
El 4 de juny, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, es van fer a Barcelona diverses activitats com ara l'Ecodesign Day al Disseny Hub Barcelona, organitzat per Barcelona Centre de Disseny (BCD) amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat en el marc de l’Estratègia catalana d’ecodisseny (ecodiscat 2012-2015).
Etiqueta ecològica de la Unió Europea

Noves categories aprovadesEn els darrers mesos la Comissió Europea ha adoptat tres noves categories de productes de l’etiqueta ecològica de la UE. Són les següents:

Equips d’impressió d’imatges. Els criteris d’aquesta nova categoria es van publicar el passat 28 de desembre de 2013, i permeten concedir l’Etiqueta ecològica de l’UE a impressores i fotocopiadores. L’objectiu dels criteris és fomentar l’ús d’equips amb menys impacte ambiental, que garanteixin un consum reduït d’energia i de paper i que minimitzin l’ús de substàncies perilloses.
Calefactors a base d’aigua. Els criteris d’aquesta categoria van ser publicats el 3 de juny de 2014. La categoria comprèn els sistemes de calefacció a base d’aigua per assolir i mantenir la temperatura d’un espai tancat, l’objectiu dels criteris és fomentar l’ús de calefactors a base d’aigua més eficients energèticament i amb baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Manipulats de paper. Els criteris d’aquesta categoria es van publicar el 8 de juny de 2014. Inclou sobres, bosses de paper i productes de paper per a escriptori com blocs, llibretes, carpetes, etc. Podran obtenir l’etiqueta aquells productes inclosos en la categoria que demostrin que s’han fabricat amb un abocament mínim de contaminats a les aigües i limitant el màxim possible l’ús de substàncies perilloses.
Categories en estudiEl Comitè de l’Etiqueta ecològica de la UE ha acordat començar a desenvolupar la nova categoria de serveis de neteja, que es preveu que s’adoptaran a principi de 2016 i en els propers mesos la Comissió adoptarà la nova categoria de productes d’higiene absorbents.
Podreu trobar més informació a: http://www.gencat.cat/mediamb/ecoetiquetes.

Distintiu de garantia de qualitat ambiental

Categories en estudiEnguany, dins del marc del Distintiu de garantia de qualitat ambiental, s’estan desenvolupant les categories següents:

Equipaments escènics i musicals i centres i espais d’art: la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat i la Direcció General de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura estan treballant de forma coordinada per definir els criteris ambientals per aquests tipus d’equipaments. Es preveu que a final d’any sigui aprovada i  publicada aquesta nova categoria.
Amunt
 

:: Estadístiques

Durant el primer semestre del 2014 han estat moltes les empreses que han obtingut per primera vegada una de les dues etiquetes ecològiques o s’han inscrit en el registre EMAS.
Per tal de trobar més informació sobre aquestes empreses, podeu consultar la web del Departament de Territori i Sostenibilitat la pàgina web següent: http://www.gencat.cat/mediamb
A banda dels nous atorgaments que es detallen a continuació, 16 empreses han renovat el seu Distintiu de garantia de qualitat ambiental, corresponents majoritàriament al sector turístic de Catalunya.

BIBLIOTEQUES

Biblioteca de Viladecans
Biblioteca del Districte 4
Biblioteca Jaume Fuster
Biblioteca Collserola Josep-Miracle
Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
Biblioteca Pare Ignasi Casanovas
Biblioteca de Santa Margarida i els Monjos
Biblioteca de Tordera
Biblioteca Horta-Can Mariner
Biblioteca Francesc Candel
Biblioteca Vapor Badia
Biblioteca del Nord
Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré
Biblioteca Districte 6

MUSEUS

Museu Mines de Cercs
Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranchs

FLOTES DE VEHICLES

Fomento de Construcciones y Contratas
Autoritat Portuària de Tarragona
Falck VL Transport Sanitari
Direcció de Serveis Departament de Territori i Sostenibilitat

CÀMPINGS

Mas d’en Bosch S.A. (Berga Resort)

TALLERS DE VEHICLES

AutoSuministres Motor, S.A.

PRIMERES MATÈRIES I PRODUCTES D’ÀRID RECICLAT

Àrids Catalunya
Industrias del Cemento Aglomerado, S.L.

SISTEMES D’ESTALVI D’AIGUA

Feliu Boet Griferías
A banda dels nous atorgaments que es detallen a continuació, 2 empreses han renovat o han ampliat la seva etiqueta ecològica de la Unió Europea, corresponents a noves pintures i productes de paper tissú.

PINTURES PER A INTERIOR
JOTUN IBÉRICA, SA

DETERGENTS PER A ROBA D’ÚS INDUSTRIAL
PROQUIMIA

DETERGENTS PER A RENTAVAIXELLES AUTOMÀTIC PER ÚS INDUSTRIAL
PROQUIMIA  
A banda de les noves inscripcions que es detallen a continuació, 42 organitzacions (equivalents a 109 centres) han renovat el seu registre EMAS.

ENAGÁS TRANSPORTE SAU (1 centre)
BCN RESORT, SL (1 centre)
ANDRÒMINES (3 centres)
PLASTOQUÍMICA, SL (1 centre)
AGRO-CAMPING, SL (1 centre)
LOTRANS PORTES, SL (1 centre)
CONSELL COMARCAL DE LA CONCA DE BARBERÀ (22 centres)
Amunt

No hay comentarios: