martes, 30 de septiembre de 2014

# 76 Butlletí d'Economia Social i Cooperativa Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom

# 76
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Logo Aracoop
Dimarts, 30 de setembre de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"

Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat

:: Editorial

La cooperació, font d’innovació

Els dies 17 i 18 de setembre, en el marc del programa aracoop, es va organitzar una activitat singular: Update cooperatiu: descobrint nous potencials de col·laboració. Durant 24 hores, 50 directives i directius d’empreses cooperatives i d’economia social van explorar les possibilitats de coinnovació, és a dir, la creació de nous productes i serveis fruit de la col·laboració entre empreses.

La dinàmica va ser conduïda per Alfons Cornella i l’equip d’Infonomia, que van posar de relleu com la col·laboració i la cooperació entre empreses és una tendència a nivell mundial ja que és la manera de respondre als reptes d’una societat cada vegada més complexa.

L’economia social i cooperativa ha d’aprofitar l’avantatge competitiu que suposa la seva tendència connatural a la cooperació per tal de generar productes i serveis innovadors que responguin a les necessitats del mercat i de la societat. La cooperació i la innovació han de ser elements clau per a la competitivitat. El millor de tot és que aquestes no depenen de la capacitat financera, sinó de la voluntat i del talent.

Aquesta activitat ha estat un dels punts àlgids del programa aracoop, que encara la seva recta final amb un conjunt d’activitats i productes de coneixement i comunicació que contribuiran als objectius de renovar, enfortir i ampliar l’economia social i cooperativa.

El 28 d’octubre celebrarem, al Centre Cultural El Born, l’acte de cloenda del programa en què compartirem i posarem en valor els resultats del programa i sobretot un dels seus grans actius: la col·laboració i complicitat aconseguides entre més de 80 institucions, empreses i entitats per assolir els objectius del programa.

També en l’àmbit institucional la col·laboració resulta clau per encarar projectes ambiciosos  com aracoop, que té la pretensió de permeabilitzar el conjunt del territori i dels agents econòmics i socials, esdevenint una palanca transformadora amb un impacte real en la creació, enfortiment i creixement de les empreses d’economia social i cooperativa.

Xavier López García
Director General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Amunt

:: Destacats








Us recordem les convocatòries de les línies d’ajuts i subvencions per a l’any 2014:
  • Subvencions per al finançament dels interessos de préstecs per a la capitalització de cooperatives i de societats laborals (DOGC Núm. 6667 publicat el 18/07/2014) més informació al Butlletí 75 (Oberta) 
  • Línia d’Emprenedors, Autònoms i Comerços (DOGC Núm. 6604 – 15.04.2014) més informació al Butlletí 72 .(Oberta) 
  • Línia d’Avals per a l’Economia Social i Cooperativa (AVALIS) (DOGC Núm. 6600 – 09.04.2014) més informació al Butlletí 72 (Oberta) 
  • Línia empreses Economia Social (DOGC Núm. 6577 – 07/03/2014) més informació al Butlletí 70 (Oberta) 
  • Subvencions per a la incorporació de socis o sòcies treballadors/es o socis o sòcies de treball en cooperatives i societats laborals, trobareu més informació en el moment de la seva publicació en el següent enllaç .

El passat 16 de setembre i dins del cicle de debats del programa aracoop, va tenir lloc el debat participatiu sobre La comunicació: element estratègic de la gestió cooperativa, on els participants varen compartir un espai de diàleg i de reflexions al voltant dels elements clau en comunicació. La sessió va comptar amb la participació del professor Joan Elias, del Departament Acadèmic de Màrqueting de EADA.
Amunt

:: Notícies

Cellers Domenys és una cooperativa vitivinícola en plena expansió empresarial, que associa 400 agricultors i és fruit de diversos processos de fusió liderats per l’antiga Cooperativa Agrícola de Sant Jaume del Domenys. Les fusions amb les cooperatives de Banyeres (2006), la Bisbal (2009), Blancafort de Queralt (2010), Rocafort (2010), Rodonyà (2013) i Pira (2014) i un acord de col·laboració amb la de Calafell, han permès a aquesta cooperativa de primer grau fer un salt considerable, i a passat d'entrar 12 milions de quilos de raïm a 25 milions en els darrers set anys.
L'empresa d'inserció sociolaboral Roba Amiga   ha inaugurat una nova planta de reciclatge tèxtil a Sant Esteve de Sesrovires, gràcies a la qual preveu crear uns 150 llocs de treball en els propers anys. La nova planta ocupa 6.000 metres quadrats al polígon industrial Anoia. A dia d'avui hi ha prop de 2.000 contenidors de recollida de roba usada repartits per tot el territori català. Aquí podeu veure el vídeo  del programa Els Matins de TV3, on s’explica el procés que segueix la roba feta servir des de que es diposita al contenidor fins que arriba a un nou propietari.

Rochdale Pioneers Museum  dins les iniciatives per promoure el turisme cooperatiu europeu Cooproute, va posar en marxa un projecte anomenat #Coopography . L'objectiu d’aquesta iniciativa era aconseguir que la gent presentés fotografies del seu edifici cooperatiu favorit i la resposta ha estat molt positiva. Aquestes fotografies s'inclouran en una exposició que tindrà lloc a la tardor.
El dia 4 d’agost al telenotícies de TV3  es va parlar sobre les cooperatives com a oportunitat per sortir de la crisi, com a exemple es va posar una cooperativa d’ensenyament d’anglès anomenada New Executive Language School o NELC . Aquesta escola ha estat creada com a cooperativa de treball per un grup de professors de l’Escola d’Idiomes d’Esade, quan aquesta va tancar. L’opció de crear la seva pròpia escola amb aquesta forma jurídica, els permetia tenir un sistema transparent, participatiu i flexible.
L’Alberg Inout Hostel , Centre Especial de Treball d’Icària Iniciatives Socials, ha posat en marxa un micromecenatge compartit per recaptar els 130.000 euros que els fan falta per poder arribar al desembre sense suspendre pagaments i  evitar el tancament del centre. Va ser una de les experiències de negocis que va formar part del programa “Tenim un Pla” de TV3 (vídeo de l’últim programa ).
Dos exemples del cooperativisme sanitari: Cos cooperativa  que es defineix com a cooperativa de salut, fruit de la trobada de professionals de diferents àrees-psicòlegs, especialistes en medicines alternatives...- va ser creada l’any 2011 amb l’interès per aconseguir la implicació dels usuaris en el servei mèdic.
Pediatria dels Pirineus  en aquest cas va néixer de la situació sanitària que es pateix a les comarques de muntanya de Catalunya. En el procés de creació de la nova empresa, van comptar amb l'avantatge que en crear una cooperativa professional es podia tenir un soci institucional, en aquest cas l’Hospital Sant Joan de Déu, que ostenta el 25% de l'empresa.
Teixidors  és una cooperativa d'iniciativa social que dóna feina i suport a persones amb dificultats d’aprenentatge. Amb el nom de InverTEIX, la cooperativa ha fet una emissió de 200.000 € en 200 títols participatius de 1.000 € sense limitació en l’adquisició del nombre de títols, a un termini de 3 anys amb dues possibilitats de retribució. L’adquisició de títols participatius es pot realitzar des de l’1 de setembre del 2014 al 31 de desembre de 2014. La cooperativa vol accedir a un finançament ètic, social i participatiu per consolidar el creixement, reduir la necessitat de deute convencional i disminuir la dependència dels ajuts públics.
El Govern ha atorgat les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari 2014. Els guardonats són nou personalitats del món sanitari i tres entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat. Entre ells trobem Assistència Sanitària Col·legial : Es va fundar l’any 1957 amb l’objectiu de garantir que els problemes de salut de les persones assegurades fossin atesos en un sistema sanitari que permetés el diàleg en igualtat de condicions entre metges i pacients. El Grup Assistència està format per un conjunt d'organitzacions que, encapçalades per dues cooperatives, formen el model anomenat cooperativisme sanitari inspirat en la lliure i voluntària associació de les persones. Agrupa, d’una banda, els metges a Autogestió Sanitària, Societat Cooperativa (propietària de l’asseguradora Assistència Sanitària), primera empresa del Grup i, de l’altra, els usuaris, agrupats a SCIAS, l’única cooperativa d'usuaris de la sanitat a Catalunya i propietària de I'Hospital de Barcelona.
La Fundació Seira i MicroBank han signat un conveni per destinar un milió d'euros anuals en microcrèdits a cooperatives de treball. Així doncs, les persones emprenedores amb un projecte empresarial de cooperativa o les cooperatives de nova creació poden obtenir finançament fins a 25.000 euros sense garanties reals o avals mínims. Els projectes empresarials cooperatius hauran de presentar un pla de negoci validat per una de les entitats que formen la xarxa Catalunya Emprèn.
Amunt

:: Agenda


L’acte de cloenda d’aracoop 2014 tindrà lloc el 28 d’octubre a les 18h30 a la sala Moragues del Centre Cultural del Born. Properament hi haurà el programa en aquest enllaç.  
Per tal de seguir totes les accions, seminaris, formació, i esdeveniments que promou aracoop, accedeix des d’aquí a la seva agenda. Trobareu en el mes d’octubre, les següents activitats: Fes emprenedoria social, fent economia social i cooperativa; Seminari: emprèn de forma col·laborativa. Consulteu lloc i data en aquest enllaç.  
Amunt

No hay comentarios: