martes, 16 de septiembre de 2014

# 71
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Divendres, 12 de setembre de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Us expliquem

A la pàgina web del Programa escoles verdes hem inclòs quatre vídeos que recullen actuacions de les escoles verdes en diferents àmbits. Són els següents:

15 anys del Programa escoles verdes .
Per una mobilitat sostenible i segura .
Ens responsabilitzem del nostre entorn .
Posem en valor el nostre entorn .
Al web de la XTEC trobareu el catàleg dels cursos de formació inicial i dels seminaris previstos per a aquest curs escolar. Cal que tots els centres educatius que formeu part de la Xarxa d’Escoles Verdes us inscriviu en el seminari corresponent. El període d’inscripció és del 15 al 28 de setembre.

El concurs públic per contractar el servei d’assessorament tècnic del Programa per als propers tres cursos escolars és a punt de resoldre’s. Per aquest motiu, i fins que aquest servei no s’adjudiqui, us podeu adreçar a nosaltres a l’adreça de correu electrònic o als serveis Territorials d’Ensenyament per a qualsevol consulta.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. Té com a objectiu organitzar, en una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Enguany la Setmana tindrà lloc del 22 al 30 de novembre. El dissabte 22 de novembre se celebrarà el dia temàtic de la prevenció del malbaratament alimentari.
Podeu inscriure les vostres activitats de l’1 de setembre al 15 d’octubre de 2014 emplenant aquest formulari d’inscripció .
Del 22 al 29 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema 'Fem el carrer més nostre', la Setmana del 2014 proposa una cerca de noves formes de mobilitat per allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular cap a un transport més sostenible, segur i saludable.

Podeu consultar el catàleg d’activitats  sobre mobilitat sostenible per a centres educatius elaborat  pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

En aquest catàleg podeu agafar idees d’experiències sobre aquesta temàtica fetes a altres centres educatius i dur-les a terme al llarg del proper curs escolar o durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. També hi trobareu una sèrie de recursos educatius per treballar amb l’alumnat la mobilitat sostenible a dins o fora de l’aula.

Si el vostre centre educatiu fa alguna actuació durant aquesta Setmana i la voleu explicar, podeu enviar un correu electrònic a la bústia d’escoles verdes: escolesverdes.tes@gencat.cat.

Al web de mobilitat  trobareu el material gràfic de la campanya i el catàleg d’activitats per a ajuntaments; n’hi ha algunes adreçades específicament a centres educatius com les caminades escolars (pàg. 12 i 13), les curses de transport escolar (pàg. 36 i 37) i altres propostes (pàg. 50 a 52).
Entre el 26 de setembre i el 5 d'octubre podeu participar a la Segona Setmana Europea de la Custòdia del Territori (Landlifeweek): una campanya adreçada a promoure activitats a tot Europa per conscienciar la societat de la importància de tenir cura de la terra i de la riquesa dels seus recursos naturals i culturals.

Podeu organitzar una activitat específica o incloure'n una que ja tingueu prevista a la vostra agenda. Podeu registrar la vostra activitat a la web de la setmana o bé enviant un email a info@landlifeweek.eu.
 Diverses escoles verdes van participar en la II Setmana del Voluntariat Ambiental, que va tenir lloc entre el 31 de maig i el 8 de juny, especialment dins la campanya “Dóna un cop de mà per al medi ambient!”.
L' Impuls del servei comunitari per a l’alumnat de secundària obligatòria és una acció que vol promoure que els i les alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Si voleu compartir les vostres experiències de servei comunitari amb altres escoles mitjançant aquest butlletí, podeu enviar una notícia a escolesverdes.tes@gencat.cat.
A fi que sigui més fàcil trobar un recurs educatiu sobre un aspecte concret d’una problemàtica ambiental, s’han classificat els recursos educatius d’alimentació i de consum en subapartats. També s’ha aprofitat per revisar si els recursos que hi havia segueixen sent interessants i vigents i se n’han buscat de nous, que s’han afegit. Ara ja hi ha 6 problemàtiques ambientals classificades (alimentació, consum, contaminació acústica, energia, hort i jardí escolar i mobilitat).
Els estudiants havien presentat un estudi sobre els aqüífers a Catalunya i l'efecte que el mar Mediterrani té sobre ells. Era la única candidatura de l’estat espanyol i ha estat guardonada com el millor projecte entre els 32 presentats.
Amunt
 

:: Les escoles parlen...

És un projecte que té com a objectiu la millora del pati i que es basa en una dinàmica de relació, cooperació, coresponsabilitat, participació i implicació de les famílies en l’escola. 
El punt de partida va ser el Parc de la Creueta del Coll, i es van recollir aproximadament uns 250 quilos de brossa.
Aquest any el tema de les Jornades ha estat el consum responsable i sostenible, que vol millorar les condicions de vida dels éssers humans, dels animals i del medi ambient mitjançant un consum ètic.
Una de les accions destacades d’enguany a l’Institut Berenguer d'Entença ha estat el  VIIIè Conta Contes Ambiental. Aquesta representació, la va filmar la televisió de Vandellòs i la va difondre a través dels mitjans de comunicació local i a  través d'internet.
En aquest vídeo teniu una petita mostra d'una de les activitats que realitzem el Dia Mundial del Medi Ambient. Els nostres alumnes fan la recollida selectiva a tota l'escola per crear així hàbits respectuosos amb el medi ambient. Els i les alumnes dissenyen els cartells i les graelles per poder portar el control de reciclatge a tota l' escola.
Un curs més, l’Institut Joan Brudieu ha convocat el concurs de fotografia naturalista per a alumnat i professorat del centre. En el concurs hi ha 5 categories: flora, fauna, geologia, ecosistemes i paisatges, i macrofotografia. 
El 7è Premi Federico Mayor Zaragoza es va lliurar el 24 de maig de 2014 al Parador Nacional Castell de la Suda  de Tortosa. La temàtica d’aquest any va ser “Ciutadans lliures i responsables”. Es van presentar 17 centres i 24 entitats.

L’escola Sant Blai de Bot va rebre el tercer premi pels projectes “Voleu conèixer el nostre entorn?” i “Emprenedors en una escola verda”, que tenen en comú posar en valor la riquesa del patrimoni natural i cultural de la terra.
Amunt
 

:: El racó de l'alumnat

Hem fet accions molt interessants, com per exemple:

- Portar un complement o una peça de vestir de color verd (samarreta, llacet, polseres, mocadors, ungles…)
- Dibuixar o escriure un desig o element de la natura en un post-it i després enganxar tots els desitjos a la paret del porxo.
- Apagar els llums i els aparells elèctrics allà on fóssim a les 15:50, aproximadament.
D’aquesta manera varem fer un acte simbòlic a favor del medi ambient. Durant aquesta estoneta vàrem fer un temps de silenci per què nens i nenes descobrissin que el soroll també contamina.
Amunt
 

:: Fem xarxa

Enguany les tres escoles de Súria hem participat en un projecte compartit amb altres escoles de la comarca, on hem treballat la gestió dels residus (Reduir, Reciclar i Reutilitzar).
Amunt
 

:: Agenda

Guia d'activitats del curs 2014-2015 del programa d'Educació per a la Sostenibilitat, acompanyada de propostes com visites a instal·lacions (depuradores o ecoparcs, entre d'altres). També ofereix activitats relacionades amb el canvi climàtic, les energies renovables i la salut ambiental. Tot des de l'experimentació i la implicació activa dels participants.

Per a informació i reserves, aquest curs hi ha una nova adreça de correu electrònic i un nou telèfon de contacte: reserves.pmes@amb.cat i 932 389 351.
Dins del programa d’activitats educatives del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa (Plaça del Gas 8, Sabadell) trobareu un apartat específic d’activitats centrades en la sosteniblitat.
Tàrrega fomenta cada any la preservació de l'entorn natural amb la celebració de la Fira del Medi Ambient, la qual potencia el seu vessant pedagògic, lúdic i recreatiu amb apartats dedicats a conferències, tallers, demostracions, jocs, teatre, exposicions, animacions i cinema.
L’Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l'Ebre organitza el  curs 50 ocells imprescindibles del Delta els dies 4 i 5 d’octubre, dins de les seves activitats de l’Escola de Natura.
El taller ensenya com seleccionar i guardar les llavors a partir de les plantes que es cultiven.

Es farà una sessió teòrica i pràctica el dissabte 20 de setembre de 2014 a la finca de La Xicòria, a Montblanc, dedicada a la producció i a la venda directa d'hortalisses de cultiu ecològic.

Si teniu llavors ecològiques, porteu-les per a intercanviar-les.
Passejar per un bosc amb arbres vells ens pot ajudar a prevenir i/o tractar determinades patologies? Què és el síndrome de dèficit de natura? Com podem aprofitar les propietats terapèutiques dels espais naturals? Cada vegada són més els estudis científics que demostren dels beneficis del contacte entre les persones i la natura, i que en palesen els efectes terapèutics sobre la nostra salut física i mental.

Les Jornades tindran lloc a l’Auditori de La Pedrera, Barcelona, els dies 22 i 23 de setembre; i tenen com a objectiu donar a conèixer experiències i estudis d’arreu del món que situen els espais naturals (boscos vells, espais d’elevada biodiversitat...) com a generadors de benestar i guaridors de diverses malalties.
 Xerrada introductòria per conèixer els ratpenats més freqüents d’Osona; es descobrirà com s’estudien i quins problemes de conservació tenen. A més a més, passejada per observar l’activitat d’aquests petits mamífers mitjançant l’ús de detectors d’ultrasons.
Per a més informació cerm@museudelter.cat info@gno.cat 93 851 51 76.
A la masia de Can Font, rehabilitada com a fruit d’un acord entre l’Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa SA, hi trobem el Centre de l’Aigua. És un espai d'interpretació de l'aigua que ofereix exposicions permanents i serveis educatius.

El dissabte 27 de setembre s’ofereix una visita gratuïta a les exposicions. Es podrà veure el muntatge audiovisual de l’ermita de Can Font: "Els sons de l’aigua" i les exposicions permanents de la masia: "L’aigua a la ciutat" i "L’ús racional de l’aigua".
Amunt
 

:: Recursos

L'Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN) facilita, en accés obert, un llibre adreçat al públic general que conté una gran quantitat d'informació sobre les característiques dels sistemes aquàtics de la conca del riu Francolí, a fi de fomentar-ne la conservació a través d'un aprofitament sostenible dels béns i serveis ecosistèmics que ens ofereixen i aportar dades científiques d'utilitat per a futurs projectes de conservació.
L’Associació Hàbitats presenta un any més l’Informe RiusCat 2013, un document de referència per al sector del voluntariat social i ambiental, que recull el treball realitzat periòdicament per milers de voluntaris del Projecte Rius per tal de determinar l’estat de salut dels rius i rieres de Catalunya.
El 27 de juny es va presentar el Catàleg de paisatge de Les Terres de l’Ebre. El Catàleg identifica i descriu 19 unitats de paisatge i es pot consultar a internet.
La visita inclou la projecció d'un audiovisual i visita a l'obrador, amb possibilitats de visitar també l'arnar, el taller i esmorzar o bé berenar.
Del 30/07/2013 al 28/09/2014.
Activitats gratuïtes per a les escoles verdes que visitin CosmoCaixa  durant el curs escolar: 2014/2015:

Educació infantil i cicle inicial de primàriaVisita dinamitzada: Mira com mengen els animals
Taller: A ritme de nombres i xifres
Calaix de sons

Cicle mitjà i superior de primàriaIntroducció a l’astronomia I. El sistema solar i les fases de la Lluna
Visita dinamitzada: Història de la Matèria
Estratègies dels éssers vius

Cal fer la reserva en línia a la web .
Al camp d’observacions, caldrà posar-hi el codi promocional que podeu demanar per correu electrònic aescolesverdes.tes@gencat.cat

També podeu gaudir de descomptes del 50% en les activitats que es facin del 16 de setembre al 31 d’octubre.

Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu escriure a l’adreça de correu electrònic: mgalceran@fundaciolacaixa.es
Amunt

No hay comentarios: