miércoles, 24 de septiembre de 2014

# 94 InfoJustícia Departament de Justícia

# 94
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 23 de setembre de 2014Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat
  • Tricentenari

:: Actualitat

El Departament de Justícia i els col·legis d'advocats de Catalunya aposten per impulsar la mediació com a sistema de resolució de conflictes i alternativa al procediment judicial
El conseller de Justícia va signar un conveni de col·laboració amb els degans dels catorze col·legis d’advocats de Catalunya per impulsar la mediació com a mètode de resolució de conflictes civils i familiars, amb l’objectiu d’evitar l’obertura de processos judicials contenciosos, posar fi als ja iniciats o reduir-ne l’abast. L’acord signat renova els convenis de col·laboració subscrits l’any 2002 per a la gestió dels serveis d’orientació mediadora (SOM) que actuen dins dels serveis d’orientació jurídica (SOJ) dels col·legis d’advocats.
Més informació
El conseller de Justícia ha presidit avui al Palau de la Generalitat l’acte amb motiu de la celebració de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries, coincidint amb el trentè aniversari del traspàs de les competències en matèria d’execució penal. Durant l’acte, que ha servit per fer un reconeixement públic a tots els professionals del sistema d’execució penal català, han estat guardonades 52 persones, entitats i col·lectius que han rebut una distinció per la seva implicació, compromís i professionalitat, tant des del mateix sistema d’execució penal com des d’altres àmbits de l’Administració i del tercer sector social.
Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va ser l’encarregat d’entregar el guardó a l’Advocacia Solidària a l’advocat Eduard Sagarra, durant l’acte de lliurament del premi Valors, organitzat pel Consell de l’Advocacia de Catalunya. En la seva intervenció, el conseller va posar de manifest que «un dels nostres valors és la societat civil organitzada en col·laboració amb la política. Hem d’ajudar-nos a desenvolupar projectes, vetllar, entre tots, per un estat social que ja no es pot mantenir tan sols a cop de dogma ideològic o de recursos públics».
Més informació
Les obres del nou edifici judicial de Balaguer, que estaven aturades des del 28 de setembre de 2012 per qüestions de contenció de la despesa, es van reprendre ahir. La durada d’aquestes obres es preveu que sigui de vuit mesos, aproximadament.
Amb una inversió de més de cinc milions d’euros, el nou equipament, que començarà a funcionar després de l’estiu de l’any que ve, disposa de 3.874 metres quadrats d’instal·lacions per a usos judicialsL’edifici, situat al carrer Francesc Borràs, 1-7, acollirà els tres jutjats de primera instància i instrucció existents, que actualment es troben en dos emplaçaments diferents, i disposarà d’espai per a futures ampliacions.
Més informació
Catalunya aposta per impulsar una política penitenciària comuna a la Unió Europea
La Delegació del Govern davant la Unió Europea a Brussel·les va acollir el tercer seminari internacional de la Criminal Justice Platform, una entitat formada per tres organitzacions d’àmbit europeu relacionades amb l’execució penal i l’atenció a víctimes de delictes, que té com a objectiu innovar i influir en aquests aspectes a nivell europeu.
Durant la trobada, Marc Cerón, subdirector general de Reparació i Execució Penal a la Comunitat del Departament de Justícia i president de la CEP (Confederation of European Probation), va subratllar «la necessitat de reforçar el concepte d’una política penal comuna a la UE», i també el fet que «la recerca en aquest àmbit disposa ja de moltes evidències que cal tenir en consideració en aquest disseny».
Més informació
El conseller de Justícia va participar en la inauguració de la tercera edició del Programa d’innovació i lideratge per a la gestió pública, que imparteix l’IESE, dirigit a alts càrrecs de l’Administració.
Durant la inauguració, Germà Gordó va posar de manifest que «La nació és el que ens ha permès arribar fins on som ara. I tot el que tirem endavant de forma cooperativa serà per al conjunt de la nació» i va remarcar que s’ha de passar de l'estat del benestar a la societat del benestar fent actuar conjuntament les administracions, les persones, les famílies, el tercer sector i les empreses, per mantenir les prestacions socials, actualitzar-les i crear-ne de noves.
Més informació
El conseller de Justícia visita la comunitat terapèutica de la Fundació Projecte Home
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va visitar la comunitat terapèutica que la Fundació Projecte Home té a la Serralada de Marina i des d’on desenvolupa la seva tasca en el camp del tractament i la prevenció de les drogodependències, l’alcoholisme i les ludopaties.
Durant la visita, el conseller va afirmar que tant l’Administració com la resta de la societat han de vetllar pels més febles, entre els quals, evidentment, es troben els reclusos i els drogodependents. Així mateix, va valorar positivament els resultats de les mesures penals alternatives que es duen a terme a Projecte Home i va remarcar que l’objectiu del Departament de Justícia és aplicar-ne cada cop més perquè són molt efectives tant per al penat com per a la societat.
Més informació
Cicle de conferències 2014 sobre criminologia i execució penal
El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, dins el cicle de conferències sobre criminologia i execució penal, ofereix tres conferències: «Arrels i prevenció de la violència de gènere», a càrrec d’Enrique Echeburúa Odriozola; «Explicacions de la violència: avenços neurocientífics», a càrrec de David Bueno Torrens; i «Resolució alternativa de conflictes intrainstitucionals. La mediació en centres penitenciaris i de justícia juvenil», a càrrec de Raúl Calvo Soler. Les conferències tindran lloc el 7, 14 i 28 d’octubre respectivament, de 16.30 a 18 hores.
Programa
Sessió d'investigació «La gestió de casos en l'àmbit penitenciari»
El proper 30 de setembre tindrà lloc al Centre d’Estudis i Formació Especialitzada una nova sessió d’investigació en què es tractarà la gestió de casos en l’àmbit penitenciari. S’hi presentaran dues investigacions: Factors de risc de conducta violenta intrainstitucional en interns penitenciaris, a càrrec de Marian Martínez García, psicòloga de la Subdirecció General de Programes de Rehabilitació i Sanitat i professora associada de la UB, i Regressió a segon grau: causes i conseqüències, a càrrec de Josep Cid Moliné, professor de criminologia i dret penal de la UAB.
Per assistir-hi, cal fer la inscripció en línia fins al 28 de setembre.
Programa

No hay comentarios: