viernes, 10 de abril de 2015

# 114 Infoacsa Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària

# 114
Infoacsa
Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària
Departament de Salut
Impacte gràfic InfoACSA 10
Dijous, 09 d'abril de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Agenda

  • La seguretat alimentària de l'A a la Z
  • Publicacions de l'ACSA
  • Base de dades de legislació
  • Butlletí de Salut Pública
  • L'App 061
  • Canal Salut
  • Web de Salut Pública

::Actualitat

L'Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa una 'Guia de pràctiques correctes d'higiene' adreçada als professionals de la restauració
Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha presentat aquesta Guia, elaborada pel Gremi de Restauració de Barcelona i la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa-Brava Centre, amb la participació del Campus de Turisme, Hostaleria i Gastronomia.
7 abril 2015: Dia Mundial de la Salut 2015
El tema del Dia Mundial de la Salut 2015 va ser la innocuïtat dels aliments.

La globalització del comerç dels productes alimentaris fa cada vegada més evident la necessitat de reforçar els sistemes d’innocuïtat dels aliments en tots els països. És per això que l'OMS ha aprofitat el Dia Mundial de la Salut, que se celebra el 7 d'abril de 2015, per fomentar mesures destinades a millorar la innocuïtat dels aliments al llarg de tota la cadena alimentària, des de la granja fins a la taula.
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut, l'ACSA ha publicat un pòster per promoure les quatre claus de la seguretat alimentària a Catalunya:
Pòster:"Les quatre claus de la seguretat alimentària"
El passat dia 2 de març, va tenir lloc un taller per evitar el malbaratament i sobre bones pràctiques d’higiene dins el III Cicle de xerrades i tallers de la Comissió de Medi Ambient que organitza la Universitat de Lleida.

Els continguts que es van treballar en aquest taller són conceptes de seguretat alimentària, el malbaratament d’aliments, la higiene personal des del punt de vista de la llar, amb una molt bona participació entre els 16 assistents que formaven part del professorat i l’alumnat de la Universitat de Lleida.
Aquestes herbes es consumeixen en forma de complements alimentosos per aprimar o per millorar el rendiment esportiu.
S'atorga el reconeixement oficial a la Guia de pràctiques correctes d'higiene en la producció i comercialització d'ous ecològics
Aquesta Guia és obra de l’Associació de Productors d’Ous Ecològics de Catalunya.
Amunt

::Legislació

En el DOUE L 88 d'1 d'abril de 2015, s'han publicat les següents disposicions sobre additius alimentaris que modifiquen l'annex II del Reglament (CE) núm. 1333/2008 pel que s'estableix la llista de la Unió Europea d'additius alimentaris autoritzats per a la seva utilització en aliments, i les condicions d'ús.
A partir de l'1 d'abril de 2015 serà de compliment obligat el Reglament d’execució (UE) núm. 1337/2013 referent a la indicació del país d’origen o del lloc de procedència per a la carn fresca refrigerada o congelada de porcí, oví, caprí i aviram.
El Reial decret estableix els requisits i les modalitats d'informació relatives als aliments que es comercialitzen sense envasar per a la venda al consumidor final i a les col·lectivitats, o s'envasen al punt de venda (comerç detallista i restauració), d'acord amb la potestat que tenen els Estats membres per poder adoptar mesures nacionals relatives als mitjans que es poden utilitzar per presentar la informació dels aliments no envasats.
Amb aquesta modificació s’atorga als estats membres una flexibilitat més gran per decidir si desitgen o no conrear OMG en el seu territori, sense afectar l’avaluació dels riscos prevista en el sistema d’autorització dels OMG de la Unió Europea.
L'Agència Espanyola de Consum i Seguretat Alimentària (AECOSAN) ha informat que el Reial decret 126/2015, de 27 de febrer, pel que s'aprova la norma general relativa a la informació alimentària dels aliments que es presentin sense envasar per a la venda al consumidor final i a les col·lectivitats, dels envasaments als llocs de venda a petició del comprador, i dels envasaments pels titulars del comerç al detall, té un error al llarg del text de l'article 6 apartat 5.
Amunt

::Publicacions

Guia de pràctiques correctes d'higiene per als restaurants
La Guia vol ser una eina útil a l’hora de complir les normatives de seguretat i d’higiene dels aliments.
La guia dóna una sèrie de consells per reduir els riscos de contaminació dels productes agrícoles en el camp.
Pòster: Quatre claus de la Seguretat Alimentària
Pòster publicat amb motiu del Dia Mundial de la Salut.
Full informatiu "Mapa de Perills" de periodicitat mensual que recull informació sobre perills detectats en aliments.
L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha publicat l’informe de la Unió Europea on resumeix els resultats de les activitats de control relacionades amb residus de plaguicides en els aliments.
Amunt

::Receptes

Creps de verdures sense llet, ou ni gluten
La recepta d'Alícia d'aquest mes és apta per a al·lèrgics a la llet, als ous i al gluten
Nova recepta de la Fundació Alícia contra el malbaratament d'aliments.

No hay comentarios: