martes, 21 de abril de 2015

Generalitat de Catalunya - gencat.cat # 46 Butlletí E-Joventut Direcció General de Joventut

# 46
Butlletí E-Joventut
Direcció General de Joventut
Benestar Social i Família
Butlletí E-Joventut
Dilluns, 20 d'abril de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil
  • 900 900 120 Contra la violència masclista

::Presentació

Presentació
S’apropa el final de curs i, per a molts, és el moment de plantejar-se la continuïtat que donaran als seus estudis. Així, durant aquestes dates, coincidint amb els salons de l’ensenyament, les fires de l’estudiant i altres esdeveniments centrats en la informació i l’orientació acadèmica, els serveis juvenils que hi ha al territori rebran un increment de consultes sobre aquest tema. Per aquest motiu, dediquem el 46è butlletí de l’E-Joventut a l’orientació acadèmica i hi apleguem tot un conjunt de recursos i de materials que han de servir per facilitar la tasca dels professionals de joventut en aquest àmbit.
Amunt

::Editorial

L’orientació acadèmica com a clau en l’èxit de la trajectòria educativa de les persones jovesToni Reig i Casassas, director general de Joventut
Amunt

::Recursos sobre... Orientació acadèmica

SUPORT PER A L'ORIENTACIÓ ACADÈMICA ADREÇADA AL PROFESSORAT O A L'ORIENTADOR/A
Web "Orientació Educativa"
Web de l'XTEC dedicat a l'orientació educativa que ofereix una sèrie de recursos per a la tasca d'orientació que es realitzen als centres educatius, com ara normativa, documentació de referència, pràctiques educatives d'orientació, etc.
Web "A cop d'ull". Infografies
Pàgina web on es publiquen diverses infografies sobre com accedir als diferents ensenyaments del sistema educatiu català. 
Guia de suport a l’orientació acadèmica per a tutors/es o orientadors/es
Eina de suport per a l'orientació acadèmica i professional que fan els tutors i el professorat d'orientació educativa als centres. La guia proposa estructurar l'orientació en 7 sessions. Aquestes, però, s'han d'adaptar a les característiques del centre, d'acord amb el pla d'acció tutorial i a les característiques de l'alumnat.
SUPORT PER A L'ORIENTACIÓ ACADÈMICA ADREÇADA AL JOVE
Qüestionari d’autoavaluació de personalitat, interessos i capacitats 
Qüestionari que avaluarà la personalitat, interessos i capacitats amb relació als entorns professionals de les persones joves. S'hi pot consultar també la informació de suport específica per als alumnes, famílies i professors. 
Itineraris acadèmics segons interessos laborals
Pàgina web on es poden conèixer les vies acadèmiques que hi ha a l'abast de les persones joves i trobar la que més s'adapta als seus objectius professionals. 
Ipsum, eina d’autodiagnosi per l’orientació de l’Ajuntament de Vilafranca
IPSUM-Eina d'autodiagnosi per a l'orientació, és un dels productes resultant del projecte innovador Aprendre a Vilafranca, iniciat en l'any 2009 per l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu.   
Web "Tria bé. Formació és futur"
Pàgina web on s'ofereixen diferents eines per guiar i orientar sobre l'accés al sistema universitari. Hi ha diferents apartats, que enllacen a diferents pàgines web, com ara, què i perquè estudiar a Catalunya, sobre les PAU, sobre les matrícules universitàries, estudis d'idiomes, etc.   
DOCUMENTACIÓ
Materials de la sessió informativa "Temes d'ensenyament-Novetats" 2015
Presentacions de la sessió formativa realitzada per la XCSIJ, el 15 d'abril de 2015, amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament.
Materials de la Jornada informativa novetats del sistema educatiu 2015
Recopilació dels materials de la Jornada informativa novetats del sistema educatiu 2015 que es va realitzar el març de 2015 al CAR de Sant Cugat. Es poden trobar les presentacions, els vídeos i la documentació de les ponències.
Dinamització i informació als centres de secundària, una eina educativa
Aquesta publicació recull l'experiència de molts municipis en la intervenció socioeducativa als centres de secundària amb adolescents i joves, i a la vegada, aporta diferents reflexions expertes i propostes de futur. 
Després de l'ESO què puc fer? Diagnosi i propostes per a l'orientació educativa de 12 a 16 anys 
Informe que recull l'estudi sobre la situació de l'orientació educativa a més de 100 centres de secundària de Catalunya, tot identificant els principals elements de l'orientació que s'hi desenvolupa (qui orienta?, com ho fa?, quan?, amb què?) per poder proposar els aspectes nuclears d'un model d'orientació per a l'etapa d'ensenyament secundari.
NORMATIVA
Projecte de Resolució del Consell i dels Representants dels Estats membres reunits a la seu del Consell, sobre l’enfortiment de les polítiques, sistemes i pràctiques en matèria d’orientació permanent a Europa
En aquest projecte destaca la consideració de l'orientació com quelcom que ha de ser present en totes les etapes vitals dels ciutadans i que és un mecanisme clau per la lluita contra les desigualtats socials i el desenvolupament econòmic.
Projecte de Resolució del Consell i dels Representants dels Governs dels Estats membres, reunits en Consell, de 21 de novembre de 2008, titulada «Incloure millor l’orientació permanent a les estratègies permanents d’educació i formació permanent»
És una revisió realitzada el 2008 de la Resolució del Consell de la Unió Europea sobre l'orientació acadèmica de 2004. Aquesta nova resolució destaca per proposar 4 principis d'intervenció.
PROGRAMES I SERVEIS
Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil (XCSIJ)
La Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil està constituïda per les oficines joves que hi ha obertes arreu de Catalunya. Una oficina jove és un conjunt de serveis d'informació i orientació i uns serveis especialitzats d'assessorament en matèria de treball, salut, educació i habitatge per a les persones joves.
Associació Catalana d'Orientació (ACO)
ACO és una associació de professionals de l'orientació, fundada l'any 1986, amb la missió de potenciar el paper i la tasca de l'orientador en tots els seus àmbits d'actuació: professional, escolar, vocacional, i impulsar i desenvolupar aquesta activitat professional.
Pla Pilot d'Orientació 2014-2016 de suport a les transicions educatives 
La Diputació de Barcelona impulsa, a través de la Gerència de Serveis d'Educació, el Pla Pilot d'Orientació de suport a les transicions educatives. Es tracta d'un marc d'actuacions adreçades a complementar la tasca d'orientació educativa dels ens locals amb l'objectiu de contribuir a la reducció de l'abandonament escolar prematur.
DOSSIER
Dossier temàtic: Orientació acadèmica
Dossier de premsa: Orientació acadèmica
Amunt

::L'article

Logo Oficina Jove Garraf
L’orientació acadèmica des dels serveis d’informació juvenil
Dídac Contreras, tècnic de l’Oficina Jove Garraf
Amunt

::Notícies

Fins al 7 de maig de 2015 estarà obert el termini per a presentar els formularis per sol·licitar els ajuts als ens locals per a la realització d’activitats en l’àmbit de la joventut, en el marc del Pla Nacional de Joventut 2011-2020.
Disponibles els materials de la sessió formativa per a professionals de joventut en “Temes d’Ensenyament. Novetats” 2015
La Xarxa Catalana de Serveis d’Informació Juvenil (XCSIJ), de l’Agència Catalana de la Joventut, va aplegar una seixantena de professionals de la informació juvenil en la sessió formativa organitzada el passat 15 d’abril, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, sobre “Temes d’ensenyament. Novetats”. Ja es poden consultar les presentacions dels ponents. Els vídeos estaran disponibles properament.
Segon període de preinscripció al Màster Interuniversitari en Joventut i Societat
Des de finals de març, i fins al 15 de maig de 2015, està obert el segon període de preinscripció al Màster Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS) 2015-2016. L'objectiu del Màster és consolidar una oferta formativa permanent en l'àmbit de la recerca, la intervenció i les polítiques públiques en joventut.
Una innovadora i útil guia de dinamització juvenil
A principis de 2015, l’equip de Foment de la Participació de la Direcció General de Joventut i un ampli ventall de professionals de joventut van iniciar un procés per elaborar la Guia sobre dinamització juvenil i participació adreçada als professionals de joventut que vulguin impulsar i consolidar la participació de les persones joves a través de la dinamització. El resultat final serà una plataforma digital amb eines i recursos que, a través de fitxes, abordarà diferents temàtiques relacionades amb la participació juvenil, la planificació de projectes socioeducatius i l’ús dels espais d'intervenció com són els equipaments o l’espai públic.
Amunt

::Agenda

CURSOS I JORNADES
Curs "Eines per introduir la perspectiva de gènere en el disseny i gestió de projectes de serveis socials"

Dates: 23 i 30 d’abril i 7 i 14 de maig de 2015
Horari: de 9.30 a 14.30 h
Lloc: Barcelona
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Conferència "Talent humà. Empoderament i capacitació de persones en situació de vulnerabilitat social"
Data: 24 d'abril de 2015
Hora: 12h
Lloc: Biblioteca dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Lleida (Av. del Segre, 5. Lleida)
Organitza: DIXIT Lleida
Jornada "Musculant l'esperit emprenedor dels i les joves"
Data: 25 d'abril de 2015
Horari: de 9 a 13.30 h
Lloc: Incubadora d'Empreses d'Innovació Agrometal·lúrgica (Joan Oró, 3. 25220 Bell-lloc d'Urgell)
Organitza: ID'A, Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell i Direcció General de Joventut
Taller "Sensibilització a l'Artteràpia" 
Data: 27 d'abril de 2015
Horari: de 9 a 14 h
Lloc: Seu central del TSCAT (Carrer Portaferrissa, 18, 1r 1a. Barcelona)
Organitza: Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya
Debat "Participació ciutadana i govern obert"
Data: 29 d'abril de 2015
Hora: 19 h.
Lloc: Sala d'actes del Casal Pere Quart (Rambla, 69. Sabadell)
Organitza: Associació Catalana de Comunicació, Investigació i Estratègia Polítiques (ACCIEP) i Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP)
Curs "Administració pública deliberativa"
Dates: del 4 al 18 de maig de 2015
Horari: de 17 a 20 h.
Lloc: Seu del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (Carrer Roger de Llúria, 155-157. Barcelona)
Organitza: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya
Curs "Tècnic/a d’orientació i inserció sociolaboral" 
Dates: del 4 al 18 de maig de 2015
Horari: de 16 a 20 h
Lloc: La Formiga (Carrer Elkano, 74, baixos. Barcelona)
Organitza: La Formiga
Curs sobre la diversitat religiosa a Catalunya. Conceptes i criteris d'aplicació
Dates: 7, 12 21 i 28 de maig de 2015
Horari: de 9 a 14 h
Lloc: EAPC Tarragona (Carrer de Sant Francesc, 3. Tarragona)
Organitza: EAPC Tarragona
Conferència "A cop d'art amb l'educació social"
Dates: 7 de maig (Girona), 14 de maig (Lleida), 28 de maig (Vic), 11 de juny (Barcelona) i 18 de juny (Tarragona)
Organitza: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials i el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)
Curs "Provocant el canvi transformacional en el jove: de la idea a l'acció"
Dates: 8 de maig de 2015, 15 de maig de 2015, 22 de maig de 2015 i 29 de maig de 2015
Horari: de 9.30 a 14 h
Lloc: Espai Jove Can Tauler (Carrer Balmes, 16. Montcada i Reixac)
Organitza: Àrea d'Atenció a les Persones. Gerència de Serveis d'Igualtat i Ciutadania
Curs sobre tècniques d'expressió aplicades a la millora de l'atenció al ciutadà
Dates: 8, 15, 22 i 29 de maig de 2015
Horari: de 9 a 14 h
Lloc: EAPC (Carrer de Girona, 20. Barcelona)
Organitza: Escola d'Administració Pública de Catalunya
IV Jornada "El procés d'acompanyament amb adolescents en medi obert"
Data: 13 de maig de 2015
Horari: de 9 a 17.30 h
Lloc: Auditori de Lletres de la Facultat de Filosofia i Lletres - UAB (Campus de Bellaterra, Edifici B. Bellaterra)
Organitza: Universitat Autònoma de Barcelona, Ajuntament de Badia del Vallès, Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i Ajuntament de Terrassa
Curs "Introducció a l'abordatge a la violència sexual". Lleida
Dates: 13, 20, 27 de maig i 3 de juny de 2015
Horari: de 10 a 14 h
Lloc: Biblioteca dels Serveis Territorials del Departament de Benestar Social i Família (Av. del Segre , 5. Lleida)
Organitza: Institut Català de les Dones
Taller "Comunicació oral efectiva"
Dates: dijous, del 14 al 28 de maig de 2015
Horari: de 17 a 20.30 h.
Lloc: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (Carrer Roger de Llúria, 155-157. Barcelona)
Organitza: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya
Curs "Orientació, tutoria i educació emocional"
Dates: 15 i 16 de maig de 2015
Horari: divendres de 16 a 21 h i dissabte: de 9 a 14 i de 15 a 20 h
Lloc: Associació Catalana d’Orientació (Còrsega, 95. Barcelona)
Organitza: Associació Catalana d’Orientació
Conferència "TDAH: nens i adolescents amb comportament difícil"
Data: 29 de maig de 2015
Hora: 12 h
Lloc: Aula de formació dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Tarragona (Avinguda Andorra, 9. Tarragona)
Organitza: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
MÀSTER
Màster Interuniversitari en Joventut i Societat
D'octubre de 2015 a setembre de 2016
CONVOCATÒRIA
Subvencions a ens locals per a projectes d'activitats en l'àmbit de la joventut
Termini: fins el 7 de maig de 2015
Convoca: Direcció General de Joventut - Departament de Benestar Social i Família

No hay comentarios: