jueves, 30 de abril de 2015

# 16 Vigilancia ASPCAT La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat

# 16
Vigilancia ASPCAT
La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
Vigilancia ASPCAT
Dimecres, 29 d'abril de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Finalitzada l’activitat gripal a Catalunya amb detecció esporàdica de virus respiratoris.

  • Butlletí Epidemiològic de Catalunya
  • Butlletí de Salut Pública
  • L'App 061
  • ASPCAT
  • Brot de febre hemorràgica pel virus de l'Ebola (FHVE)
  • Dona, tu decideixes! En les teves relacions sexuals, protegeix-te!
  • Hepatitis B. Recomanacions per prevenir-la
  • La malaltia de Chagas
  • La salut també viatja
  • Detecteu la tuberculosi
  • Canal Salut
  • Salut YouTube
  • Twitter

::L'ASPCAT ha realitzat vigilància activa de 88 professionals desplaçats als països afectats per la malaltia de l'Ebola

Brot de febre hemorràgica pel virus de l’Ebola (FHVE)
D’ençà de l’aparició del brot del virus de l’Ebola en països de l’Àfrica Occidental, a Catalunya es va dissenyar un procediment d’actuació per al seguiment de contactes en professionals desplaçats a aquests països amb la finalitat de minimitzar el risc de transmissió de la malaltia a l’Estat espanyol. El procediment estableix que els responsables del seguiment de les ONG han d’informar la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de la data d’arribada a Catalunya dels cooperants que han estat en aquests països per tal de realitzar un seguiment de la temperatura corporal i un control de símptomes durant els 21 dies posteriors al seu retorn. Seguint el procediment, el cooperant reporta a la SGVRESP dos cops al dia, matí i nit, la temperatura, així com la presència o absència de símptomes compatibles amb la malaltia: cefalea intensa, vòmits, diarrea, dolor abdominal, aparició de taques a la pell, hemorràgia nasal o de la boca, femtes fosques o evidència de sagnat intern o extern.

A Catalunya, des de l’inici de la vigilància s’han completat 103 seguiments en 88 cooperants pertanyents a diferents ONG. La figura 1 mostra el país on s’ha fet l’actuació. El 53% d’aquests cooperants són dones i els àmbits d’actuació professional han estat variats, tot i que destaquen les àrees de logística i de medicina (figura 2). La valoració del risc de patir la malaltia en tots els casos ha estat catalogada com a baixa. En tots els casos s’ha completat el seguiment i el resultat ha estat negatiu al virus de l’Ebola.
Amunt

::Actualització del Procediment d’actuació davant de casos sospitosos produïts pel nou coronavirus a Catalunya

Vigilància del MERS-CoV
Des del març de 2012 s’han notificat 1.126 casos confirmats de la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà, provocada per aquest nou coronavirus (MERS-CoV), que ha causat 464 defuncions, segons el recompte de l'OMS del 21 d’abril de 2014. El 25% dels casos han aparegut en personal sanitari.
Durant aquest període, la major part dels casos s'han produït a l'Aràbia Saudita (981); 25 casos han estat exportacions des de l'Orient Mitjà fins a França, la Gran Bretanya, Tunísia, Alemanya, Itàlia, Malàisia, les Filipines, Grècia, Turquia, Holanda, Algèria, Àustria i els Estats Units.
Com mostren les dades, la importació de casos de MERS-CoV a la Unió Europea és possible, encara que el risc de transmissió sostinguda a Europa continua essent molt baix. Tanmateix, es recorda als professionals sanitaris la importància de reforçar la vigilància en relació amb totes les persones provinents dels països de l'Orient Mitjà que presentin simptomatologia respiratòria greu, així com de seguir elprocediment elaborat per la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya davant de possibles casos sospitosos.
El procediment, actualitzat recentment, i la resta de documents informatius elaborats per la SGVRESP i adreçats tant a professionals sanitaris com a població general estan disponibles al web de l’ASPCAT i al Canal salut.
Amunt

::Programa Dida: prevenció de la transmissió del VIH per l'alletament matern

Programa Dida
L’any 1999, el Departament de Salut va posar en marxa el Programa Dida, mitjançant el qual se subministra llet infantil de forma gratuïta als nadons de dones infectades pel VIH amb l’objectiu d’evitar la transmissió del virus de la immunodeficiència humana (VIH) entre la dona infectada i el seu fill per l’alletament matern, i contribuir a la nutrició correcta d’aquests nadons.
Fins desembre de 2014, hi han participat 27 hospitals de tot Catalunya, en els quals es controla l’embaràs de la majoria de dones infectades pel VIH i es fa el seguiment pediàtric d’aquests nadons. Els infants reben la llet durant el primer any de vida: els sis primers mesos llet d’inici i després llet de continuació.
Diverses empreses làcties i farmacèutiques han col·laborat desinteressadament amb el Programa: Granja Castelló SA (llet Nadó), Novartis Consumer Health SA (Adapta), Abbott Laboratoires SA (Similac) i, en l’actualitat, Laboratorios Ordesa SL (Blemil).
Durant els 15 anys que s’ha dut a terme aquest Programa, se n’han beneficiat 2.145 infants, dels quals el 82% eren residents a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i als municipis veïns. El nombre d’infants inclosos s’ha anat reduint al llarg dels anys, i han passat de més de 140 noves incorporacions d’infants per any al principi del Programa fins al voltant de 115 nadons nous per any durant l’últim quinquenni.
S’han dispensat 72.547 litres de llet líquida i 71.241 kg de llet en pols. El conjunt de llet subministrada equival a un total de 537.271 litres de llet líquida, una vegada reconstituïda.
El passat mes de març s’ha incorporat al Programa Dida l’Hospital de Mollet, així en l’actualitat són 28 els centres inclosos en el Programa en total. El Programa Dida contribueix a reduir la transmissió del VIH entre la dona infectada i el seu fill i ajuda que aquestes famílies tinguin garantida la quantitat de llet necessària per a la nutrició correcta dels seus fills durant el primer any de vida. Aquest programa té un elevat grau de satisfacció per les famílies i els professionals sanitaris que hi participen.
Amunt

::Quatre anys d’evolució positiva del tabaquisme i l'embaràs a Catalunya

Salut Perinatal
Com s’observa en els gràfics, el tabaquisme en l’etapa gestacional a Catalunya presenta una evolució positiva en els darrers 4 anys.
Al 2013, hi ha una reducció del 15 % en la prevalença global de tabaquisme a l’inici de l’embaràs respecte al 2010. En el mateix període de temps, la prevalença de tabaquisme després de l’embaràs es redueix un 20,8%.
El tabaquisme entre les dones autòctones és superior al de les dones estrangeres.
Al 2013, les dones estrangeres fumen abans de l’embaràs un 68,1% menys que les dones autòctones i després de l’embaràs un 74,3% menys.
En el mateix any, l’abandonament del tabaquisme després de la gestació ha estat del 49,8%.
Amunt

::Vigilància epidemiològica de la sarna a Catalunya en els darrers anys

Brots de sarna
La sarna o escabiosi és una parasitosi de la pell causada per l’àcar Sarcoptes scabiei. Es manifesta amb una erupció que produeix picor intensa ocasionada pels àcars femella adults que excaven túnels a la capa superficial de la pell. La picor assoleix la màxima intensitat durant la nit.
El període d’incubació és de 2-6 setmanes i, en general, la transmissió és per contacte personal proper i prolongat amb la pell d’una persona afectada. La transmissió mitjançant la roba només es pot produir si s’ha contaminat recentment. Una altra possibilitat de transmissió és la que es pot produir des d’un gos afectat per la malaltia, però és una infestació autolimitada i lleu que només afecta la zona de contacte directe amb l’animal afectat i que es resol sense tractament.
A Catalunya els brots de sarna (dos o més casos relacionats en el temps i l’espai) són de declaració obligatòria a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Durant el període 2005-2014 s’han notificat a l’ASPCAT 66 brots de sarna, amb un total de 552 persones afectades. La distribució anual del nombre de brots es mostra a la figura 1, on es pot veure que, des de l’any 2012, la seva incidència s’estabilitza. Per àmbits, el nombre més important de brots s’ha declarat en residències de gent gran i en famílies (figura 2).
Amunt

::Bec gener 2015

Bec gener 2015

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.

Setmanes 1 a 4

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de
Catalunya.

Setmanes 1 a 4

No hay comentarios: