martes, 28 de abril de 2015

# 132 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família

# 132
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimecres, 22 d'abril de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Sant Jordi 2015

Ja saps què regalar per Sant Jordi? Consulta el dossier temàtic “Novetats per Sant Jordi”
Com ja és habitual, amb motiu de la Diada de Sant Jordi, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un recull variat d’assaigs, novel·les i contes infantils i juvenils de temàtica social que podeu trobar aquests dies a les llibreries catalanes. El dossier es complementa amb una selecció de recursos web relacionats amb aquesta diada, el món del llibre i el foment de la lectura.
Creu de Sant Jordi
El Govern ha distingit amb la Creu de Sant Jordi 27 personalitats i 15 entitats, que destaquen pels serveis prestats a Catalunya. Pel que fa a l'àmbit dels serveis socials, han rebut la Creu de Sant Jordi l'entitat ASPASIM, que es dedica a l’atenció a persones amb discapacitat psíquica greu; l'Associació Egueiro, que treballa amb persones amb drogodependències; la residència de gent gran Casa Pairal Fundació Privada; i la Fundació Privada Vallès Oriental, que dedica els seus esforços a la inclusió social de persones amb discapacitat intel·lectual.
Recomanació d'activitats
Aquesta setmana el blog de DIXIT es fa ressò de les activitats que tenen lloc al voltant de Sant Jordi, entre les que destaquem algunes de les moltes iniciatives socials que es promouen el marc de la Diada arreu del nostre país. També trobareu en aquesta entrada del blog una selecció de llocs webs que dediquen un apartat especial a la jornada.
Amunt

::Actualitat

Un nou protocol millorarà l’accés als serveis d'habitatge per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el conseller de Salut, Boi Ruiz, i el secretari del Govern, Jordi Baiget, van presentar el passat divendres el nou Protocol d’accés als serveis d’habitatge per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental. El protocol és fruit de la col·laboració interdepartamanetal i ha comptat amb la participació activa del sector i el treball conjunt dels serveis territorials socials i sanitaris.
La Generalitat reserva 6,9 milions d'euros per a contractes públics amb entitats socials i centres especials de treball
La Generalitat de Catalunya ha aprovat un acord que fixa en 6,9 milions d'euros la quantitat de la contractació reservada al foment dels objectius socials amb centres especials de treball i entitats de serveis social amb l'objectiu de facilitar el seu accés a la contractació pública.
El Govern es compromet a presentar abans de juliol
El Govern ha adquirit aquest compromís durant l’acte de presentació de l’Anuari de la Reforma Horària 2014, un document que aplega la feina feta en el primer any de vida de la plataforma civil Iniciativa per a la Reforma Horària, que aposta per implantar uns horaris més racionals i beneficiosos pels ciutadans, les empreses i les institucions i facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar.
Amunt

::Novetats DIXIT

Cicle “A cop d’art amb l’educació social”
DIXIT i el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya organitzen un cicle de conferències per donar a conèixer experiències d'arreu de Catalunya sobre la relació entre l'art i l'educació social i que proposen una mirada artística del món educatiu. Aquest cicle tindrà lloc als cinc centres DIXIT, començant per DIXIT Girona i DIXIT Lleida els dies 7 i 14 de maig.
Conferència “Sexualitats, discapacitats i diversitats”
La sexòloga Natalia Rubio oferirà continguts teòrics i pràctics sobre com atendre, educar i donar suport a la sexualitat de persones amb discapacitat, sense deixar de banda cap sexualitat ni etapa evolutiva i atenent tots els tipus de diversitats. L’acte tindrà lloc a DIXIT Vic el dia 7 de maig.
Conferència “Violència filioparental. Quan els fills agredeixen els pares”
La violència que exerceixen el fills vers els seus progenitors és un fenomen que en els últims anys comença a emergir com un problema social. El 8 de maig, DIXIT Lleida acollirà una conferència a càrrec de Fran Rojas amb l'objectiu d'exposar aquest fenomen i aportar les claus per comprendre'l i aprendre estratègies per abordar-lo.
Presentació de la guia “Què podem fer els serveis socials bàsics davant les drogodependències?”
DIXIT Tarragona acollirà el 8 de maig la presentació d'una guia sobre drogodependències publicada pel Departament de Benestar Social i Família. La guia està concebuda com un instrument de suport per donar resposta a les necessitats dels professionals dels serveis socials bàsics en relació amb la intervenció en l’àmbit de les drogodependències. 
Conferència “Identitat sexual i expressió de gènere”
Marta Salvans, coordinadora de la PISDIC, exposarà a DIXIT Vic les dificultats que comporta realitzar el procés d’una transició de gènere a una persona amb identitat sexual oposada al sexe assignat després de néixer. A l’inici de la conferència, que tindrà lloc el 14 de maig, es projectarà el documental “Gente Corriente”, que servirà de fil conductor de l’acte. 
Amunt

::Agenda

El 28 abril a Barcelona tindrà lloc la presentació del Baròmetre de l’ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya, amb la finalitat de conèixer l’estat de la situació de l’ocupació en el sector no lucratiu de serveis socials i d’atenció a les persones. És una iniciativa impulsada per La Confederació, Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya i la Direcció General d’Economia Social i Cooperatives i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.
Amunt

::Convocatòries

Termini: 7 de maig de 2015
Organitza: Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família
Termini: 27 de maig de 2015
Organitza: Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família
Termini: 28 de setembre de 2015
Organitza: Associació Lectura Fàcil
Termini: consultar
Organitza: Agència de l'Habitatge de Catalunya
Amunt

::Formació

Taller vivencial per treballar com acollir i potenciar l’expressió d’emocions dels infants, analitzant quines pressions socials reben nens i nenes en el dia a dia que poden dificultar l’expressió dels seus sentiments i motivacions i com els podem acompanyar els adults.

Data i lloc: 27 de maig de 2015 a Vic
Organitza: VicDones - SIAD Osona
Curs per aprendre a presentar la informació de forma clara, directa i entenedora per tal de garantir una comprensió eficaç dels textos i una comunicació més transparent i accessible a tothom.

Data i lloc: del 20 de maig al 3 de juny de 2015 a Barcelona
Organitza: Associació Lectura Fàcil
Amunt

::Lectures recomanades

Com han de menjar els infants i els adolescents: aspectes psicosocials i nutricionals de l'alimentació
Document adreçat als pares i professionals de l’àmbit sanitari i de l’educació que ofereix orientacions sobre l’alimentació infantil i pautes nutricionals i educatives, molt funcionals i pràctiques, des del naixement fins a l’adolescència.

Com han de menjar els infants i els adolescents: aspectes psicosocials i nutricionals de l'alimentació
. Lleida: Pagès, 2013. 131 p.
Exemplar consultable als centres DIXIT
Pluridiscapacidad y contextos de intervención
Llibre que mostra i comparteix bones pràctiques sobre pluridiscapacitat, i que traspuen un compromís ètic amb les persones ateses i amb la professió.

Soro Camats, Emili; Basil, Carme; Rosell, Carme. Pluridiscapacidad y contextos de intervención. Barcelona: Universitat de Barcelona. Institut de les Ciències de l'Educació, 2012. 276 p. (Educació i comunitat; 5)

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Guia trans
Guia informativa sobre la transsexualitat que actua com a instrument que pretén fomentar entre les persones trans una altra forma de mirar-se, d’entendre’s i d’estimar-se allunyada d’allò que diuen els discursos habituals.

Guia trans
. Barcelona: Fundació Enllaç, 2014. 30 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
El cielo puede esperar: la cuarta edad: ser anciano en el siglo XXI
Document que aprofundeix en el món de la quarta edat amb l’objectiu de modificar una imatge de la vellesa que es relaciona amb malaltia, soledat i marginació.

Rodríguez Ceberio, Marcelo. El cielo puede esperar: la cuarta edad: ser anciano en el siglo XXI. Madrid: Morata, DL 2013. 291 p. (Terapia familiar iberoamericana; 2)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

Observatori de la Discapacitat Física
L'Observatori de la Discapacitat Física és un instrument tècnic al servei de les persones amb discapacitat i de la resta de la ciutadania, administracions públiques, universitats i entitats del Tercer Sector, per a la recopilació, sistematització, actualització, generació i difusió d'informació relacionada amb l'àmbit de la discapacitat.

No hay comentarios: