jueves, 2 de junio de 2016

# 22 Vigilància ASPCAT La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat Agència de Salut Pública de Catalunya

# 22
Vigilància ASPCAT
La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
Vigilancia ASPCAT
Dimecres, 01 de juny de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

Es reforça la vigilància de les arbovirosis en època d'activitat vectorial

  • Butlletí Epidemiològic de Catalunya
  • Butlletí de Salut Pública
  • L'App 061
  • ASPCAT
  • 25 anys LOSC
  • virus zika i embarassada
  • Prevenció del Zika
  • Les infeccions per clamídies i gonococs
  • Precaucions amb els insectes
  • La salut també viatja
  • Brot de febre hemorràgica pel virus de l'Ebola (FHVE)
  • Dona, tu decideixes! En les teves relacions sexuals, protegeix-te!
  • Hepatitis B. Recomanacions per prevenir-la
  • La malaltia de Chagas
  • Detecteu la tuberculosi
  • Canal Salut
  • Salut YouTube
  • Twitter

::Vigilància de l’enterovirus a Catalunya

Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població i que en el nostre entorn predominen a l’estiu i la tardor. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d’infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser lleus. Arran de l’aparició d’un nombre de casos d’infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat que l’esperada en nens i nenes de menys de 6 anys, el Departament de Salut ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s’ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial. S’ha activat una comissió de seguiment formada per experts en pediatria i microbiologia, amb la participació de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, i s’ha reforçat la vigilància epidemiològica.
Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria; per aquest motiu, es recomana reforçar les mesures higièniques universals, molt habituals ja a les escoles. En aquest sentit, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha elaborat fulls amb informació detallada sobre què és l’enterovirus i les recomanacions que s’han de prendre per evitar el possible contagi, que s’han fet arribar a tots els centres escolars de Catalunya a través del Departament d’Ensenyament. Així mateix, s’ha reforçat el missatge que, com sempre, en cas de febre no s’han de portar els infants a l’escola. S’ha elaborat també un document de preguntes i respostes en relació amb el virus que està disponible a la fitxa sobre l’enterovirus del Canal salut.
Amunt

::Virus del Zika

Virus del Zika
El passat 6 de maig, en roda de premsa, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, acompanyat de la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, i la presidenta de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, Elena Carreras, va explicar que del total de casos d’infecció pel virus de Zika declarats a Catalunya, no n’hi ha cap de transmissió autòctona. Es va fer èmfasi en les mesures de prevenció per a les dones embarassades, o que vulguin quedar embarassades, que representen el col·lectiu més sensible per la possibilitat de transmetre la infecció al fetus. Així, en el cas de les dones embarassades, es va recordar la recomanació de no viatjar a les zones endèmiques fins després de l’embaràs i, en cas d’haver-hi viatjat, fer-se una anàlisi quan tornessin a fi de detectar o descartar la infecció. També es van exposar les recomanacions per al cas que sigui la parella sexual la que hagi viatjat a algun d’aquests països. Tots aquests aspectes es troben en el “Protocol d’atenció a les dones embarassades que han estat en situació de risc per contraure el virus de Zika”, així com els aspectes relacionats amb el seguiment dels nadons després del part.
La informació sobre els casos de virus de Zika a Catalunya s’actualitza setmanalment i es troba disponible al Canal Salut  i al web de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Virus del Zika
El Departament de Salut ha elaborat la videocàpsula “El virus de Zika i la dona embarassada”, que s’emet per les pantalles dels centres sanitaris amb l’objectiu d’informar i difondre les principals recomanacions per a aquest col·lectiu, que és el més sensible per la possibilitat de transmetre la infecció al fetus.
En col·laboració amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, s’ha posat a disposició de les farmàcies la videocàpsula, així com el full amb les recomanacions per als viatgers a països amb transmissió autòctona de febre de Zika.
Amunt

::Vigilància de les arbovirosis a Catalunya

IV Jornada sobre Vigilància de la Salut Pública
A la Jornada, organitzada per la SEE en col·laboració amb el Consell General de Col·legis Oficials de Metges i que va tenir lloc el passat 28 d’abril, es van analitzar dos problemes de salut pública, en els quals la vigilància epidemiològica juga un paper clau en l’abordatge integral, que són les malalties emergents transmeses per vectors, d’una banda, i els factors de risc de les malalties cròniques, de l’altra.
Per part de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la doctora Mireia Jané, subdirectora general, i la doctora Ana Martínez van participar en la taula rodona de les malalties transmeses per vectors. A Catalunya, des de la SGVRESP es coordina la vigilància de les arbovirosis des de l’any 2014, segons el  "Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya".
Aquest any s’han elaborat dos nous protocols en relació amb la infecció pel virus de Zika, el  "Protocol d’actuació davant casos sospitosos produïts per la febre vírica de Zika a Catalunya i el "Protocol d’actuació davant casos de febre vírica de Zika en l’àmbit obstètric i pediàtric a Catalunya", que es van actualitzant conforme a noves evidències.
Des de l’any 2014 i fins al 10 d’abril de 2016 a Catalunya hi ha hagut un total de 555 casos sospitosos d’arbovirosi notificats (Chikungunya, Dengue i virus de Zika), dels quals se n’han confirmat 377. Tots han estat casos importats.
L’any 2015, en la vigilància epidemiològica que es duu a terme durant la temporada d’activitat vectorial (de l’1 de maig al 30 de novembre), es van notificar 45 casos confirmats de Chikungunya i 52 casos confirmats de dengue, la majoria eren persones que havien arribat a Catalunya en període virèmic.
Com es va posar de manifest a la Jornada, les malalties transmeses per vectors representen el 30% de les malalties emergents i la presència del mosquit tigre a tota la zona mediterrània fa imprescindible mantenir-ne la vigilància activa i la coordinació entre tots els sectors implicats.
Amunt

::Cribratge de VIH i ITS

Cribratge oportunista de les infeccions per clamídia i gonococ
Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un greu problema de salut amb una prevalença poblacional que va en augment; les infeccions per clamídia i per gonococ són les dues infeccions curables més freqüents a Catalunya (amb 25,4 i 21,4 casos, respectivament, notificats l’any 2014 per cada 100.000 habitants).
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública potencia un cribratge oportunista d’aquestes infeccions adreçat a dos dels col·lectius afectats més especialment. El març de 2015 es va iniciar una prova pilot de detecció de casos asimptomàtics en homes que tenen relacions sexuals amb homes (HSH) i en joves, amb la col·laboració de dues entitats comunitàries: BCN Checkpoint (BCP) i el Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS).
Fins a l’abril de 2016 s’han analitzat 1.640 persones: 1.206 HSH amb més de 10 parelles sexuals durant l’últim any i 434 homes i dones joves amb edats compreses entre els 15 i els 30 anys. El 18,1% del total de persones analitzades presenten almenys una ITS.
El 22,0% (265) dels HSH analitzats a BCP han presentat alguna infecció: l’11,7% per clamídies i el 13,1% per gonococ.
Entre els joves analitzats al CJAS, el 7,4% (32) han presentat una d’aquestes infeccions: infecció per clamídies (6,5%) i gonocòccia (0,9%). Aquestes infeccions no es distribueixen de forma homogènia entre sexes: la infecció genital per clamídia predomina en dones (un 7,6% en dones i un 5,4% en homes) i la gonocòccia, en homes (un 2,1% en homes i un 0,6% en dones).
A partir dels resultats observats, es considera que el cribratge oportunista d’ITS en poblacions clau en l’àmbit comunitari és una estratègia de reforç complementària a la realitzada en els serveis sanitaris que permet detectar i tractar casos en les persones asimptomàtiques que no van als serveis assistencials i fer el diagnòstic i tractament dels seus contactes i, per tant, reduir la transmissió d’aquestes infeccions a la comunitat.

El projecte europeu Euro HIV EDAT és un estudi internacional finançat per la Comissió Europea amb el propòsit de generar coneixement operatiu per millorar el rendiment dels programes de cribratge comunitari i introduir les noves tecnologies en la millora del diagnòstic i del tractament precoç del VIH. En el projecte, liderat pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), hi participen 13 socis de 8 països europeus (Estat espanyol, França, Portugal, Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia i Romania) i 14 països col·laboradors (Estat espanyol, Gran Bretanya, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Letònia, Lituània, Estònia, Sèrbia, Grècia, Bèlgica, Noruega, Polònia i Croàcia) i tindrà una durada de 3 anys.
Durant el mes de març de 2016 s’ha iniciat la implementació del Paquet de treball número 9 de l’EURO HIV EDAT que consisteix en un estudi pilot en el qual s’oferirà la prova del VIH en programes d’apropament al carrer adreçats a poblacions vulnerables (treballadors sexuals, homes que tenen relacions sexuals amb homes i persones immigrades), mitjançant la recollida d’una mostra de saliva. La novetat d’aquesta intervenció és que els participants podran consultar el resultat de la seva prova a una pàgina web segura a través d’Internet accedint-hi amb una contrasenya personal. Aquesta pàgina web inclourà també missatges preventius i de promoció de la salut sexual, així com llocs de derivació en cas que l’usuari necessiti informació addicional o hagi de confirmar els seus resultats amb una prova estàndard. Amb aquesta intervenció es pretén arribar a persones amb alt risc d’infecció allunyades dels circuits de prevenció i d’assistència habituals. A Catalunya participen en el projecte les organitzacions no governamentals Stop Sida, Àmbit Prevenció i l’Associació Antisida Lleida, i està coordinat pel CEEISCAT en col·laboració amb l’Institut de Medicina Tropical d’Anvers (Bèlgica). 
Amunt

::L’ASPCAT actualitza el Sistema de notificació microbiològica de Catalunya

El Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC) coordinat per la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) és un sistema bàsic d’informació sanitària que gestiona la vigilància, el control i el seguiment de les tendències dels microorganismes i les resistències antimicrobianes a Catalunya. En el marc del Decret 203/2015, de 15 de setembre, pel qual es crea la Xarxa de Vigilància Epidemiològica i es regulen els sistemes de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics, l’SNMC adequa a la normativa europea la llista de microorganismes que han d’estar subjectes a declaració obligatòria i recull els microorganismes objecte d’estudi de la sensibilitat antibiòtica. Així mateix esdevé un sistema de declaració obligatòria.
La SGVRESP, conjuntament amb el grup de microbiòlegs que participen en l’SNMC, ha editat diferents publicacions que recullen les adaptacions corresponents a la nova normativa que es troben a disposició dels professionals sanitaris al Canal Salut.
Criteris diagnòstics dels microorganismes que es declaren al SNMC

En aquest document s’especifiquen els criteris diagnòstics nous que han d’ajudar els professionals sanitaris a notificar a l’SNMC els casos de microorganismes objecte de declaració obligatòria, d’acord amb el Decret 203/2015.
Manual de procediment de notificació microbiològica obligatòria

Aquest document descriu el circuit de comunicació que han de seguir les notificacions a l’SNMC, els responsables directes de la declaració, les variables vinculades a la notificació i les formes i vies de declaració, i actualitza la llista de microorganismes que passen a ser de declaració obligatòria, d’acord amb el que estableix el Decret 203/2015.
Aquest document estarà disponible properament al Canal salut.
Protocol de vigilància de les resistències antimicrobianes a Catalunya
Aquest document proporciona les bases amb la informació necessària per dur a terme la vigilància de les resistències antimicrobianes de forma homogènia a tots els laboratoris de Catalunya. En aquest protocol es recullen els microorganismes objecte d’estudi, el tipus de declaració i els punts de tall segons les directrius generals. 
S’ha publicat una nova fitxa a l’apartat Resistències antimicrobianes de Canal Salut, on hi consta informació microbiològica i epidemiològica.
Amunt

::Salut dels refugiats a Europa

Salut dels refugiats a Europa
Segons l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), el 2015 més d’un milió de persones refugiades van arribar a Europa i el 2016 al voltant de 150.000.
Les persones refugiades no són actualment una amenaça per a Europa pel que fa a les malalties transmissibles, però són un grup vulnerable al qual cal adreçar esforços de prevenció i control de malalties transmissibles. La baixa cobertura de vacunació en algunes malalties, juntament amb la baixa immunitat en relació amb algunes altres, les fa susceptibles de desenvolupar malalties d’alta incidència en algunes regions de la Unió Europea com el xarampió i la varicel·la. El risc que els residents europeus puguin estar afectats per brots que es produeixen entre les poblacions de persones refugiades segueix sent extremadament baix.
Per aquest motiu l’ACNUR recorda que tots els països han de tenir sistemes de vigilància i capacitat de detecció precoç, investigació i resposta ràpida als brots.
El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), en col·laboració amb els estats membres, la Comissió Europea i l’OMS, segueix de prop la situació per tal d’identificar i avaluar ràpidament els possibles riscos de malalties transmissibles.

Amunt

::Virus d’Ebola i virus del Zika

Les infeccions emergents
La doctora Mireia Jané, subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, va participar en la sessió de salut pública "Les infeccions emergents: un repte per a la salut pública". Els exemples del virus d’Ebola i virus del Zika, que va tenir lloc el dimecres 20 d’abril a la seu de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.
En la presentació “La xarxa de vigilància epidemiològica en el marc de les alertes en salut pública” Mireia Jané va explicar l’estructura i els circuits de treball de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya; les novetats, tant pel que fa a l’estructura de vigilància com a la notificació de les malalties de declaració obligatòria; les principals actuacions que es van portar a terme en les alertes del brot pel virus d’Ebola i el virus del Zika, així com l’epidemiologia dels casos notificats fins ara.
D’altra banda, la doctora Diana Pou, de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional de Drassanes, va presentar la ponència “Les epidèmies pel virus d’Ebola i el virus del Zika. Del terreny als casos importats”. I la doctora M. Paz Sánchez, membre del Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carlos III, va exposar la funció dels laboratoris de referència en el diagnòstic microbiològic d’aquestes infeccions emergents.
El doctor Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), en va fer la moderació.
Amunt

::Sessió "La tos ferina en el segle XXI"

La tos ferina al segle XXI
El dimecres 18 de maig va tenir lloc a la seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) la sessió La tos ferina en el segle XXI, organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Pediatria (SCP). La sessió va ser inaugurada pel secretari de Salut Pública, Joan Guix, i moderada pel president de la SCP, Ferran A. Moraga-Llop. La sessió va comptar amb la participació de la doctora Mireia Jané, subdirectora general de la Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, que va explicar els canvis epidemiològics en la infecció per Bordetella pertussis a escala internacional i la vigilància epidemiològica que se’n fa des de Catalunya.
El doctor Carlos Rodrigo, director de Pediatria Catalana, va parlar de la vacunació de la dona embarassada a Catalunya; la doctora Iolanda Jordan, vicepresidenta de la Societat Catalana de Pediatria, va explicar la tos ferina maligna i quines són les noves perspectives terapèutiques, i, per últim, el doctor Juan José González, del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va exposar quina és l’epidemiologia molecular i el perfil antigènic dels microorganismes a l’àrea metropolitana de Barcelona en els darrers 20 anys.

Amunt

::VIH/Sida

VIH/Sida
El passat 21 de maig va tenir lloc el 23è Memorial Internacional de la Sida, organitzat per l’entitat Projecte dels Noms al Memorial Permanent de la Sida, situat al Parc de Montjuïc de Barcelona.
Aquest acte se celebra anualment en record de totes les persones que arreu del món han hagut d’enfrontar-se a aquesta pandèmia i reuneix personalitats destacades del nostre entorn social, polític i cultural. En aquesta edició es va realitzar la tradicional exposició de tapissos i l’ofrena floral acompanyada de la lectura de noms per part de familiars i amics de les persones desaparegudes, així com de diverses actuacions.
L’acte va comptar amb la participació del conseller de salut, Antoni Comín, i la presència del secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, i de la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané.

No hay comentarios: