viernes, 17 de junio de 2016

# 55 Butlletí E-Joventut Departament de Treball, Afers Socials i Famílies Direcció General de Joventut

# 55
Butlletí E-Joventut
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General de Joventut
Butlletí E-Joventut
Dijous, 16 de juny de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Butlletins del Departament de Treball, Afers Socials i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil

::La prevenció del consum de drogues entre joves

Drogues
La prevenció del consum de drogues és un àmbit d’intervenció molt usual en les polítiques de joventut. Per una banda, és un tema que preocupa socialment ja que afecta la imatge que la societat té de la joventut, influeix en les seves trajectòries vitals i té efectes en la salut. Per altra banda, els i les professionals estan molt avesats en dissenyar i implementar actuacions de prevenció, ja sigui a través d’actuacions concretes o de plans integrals de drogodependències, i són un referent a qui els joves es poden adreçar en cas de dubtes. En aquest butlletí us oferim un recull de recursos que orienten la intervenció complexa en la prevenció del consum de drogues en el col·lectiu juvenil.
Amunt

::Editorial

Prevenció del consum de drogues entre la gent jove
Marta Vilalta Torres, directora general de Joventut
Amunt

::Recursos sobre... Prevenció del consum de drogues entre joves

DOCUMENTACIÓ
Blog Xarxa Perifèrics
Blog dirigit a professionals que treballen en l'àmbit de les drogodependències i els joves. Al blog apareixen informacions, recursos i serveis.
Pàgines web de referència en drogues i joves
Llista de pàgines web de referència en l'àmbit de les drogues i els joves que ofereixen recursos i serveis al voltant del tema. Poden ser útils tant pels professionals que hi treballen com per als joves.
Incorporación de la perspectiva de género en la planificación sobre drogodependències
L'estudi, de 2014, és una anàlisi en profunditat de les polítiques públiques en matèria de prevenció i atenció de les drogodependències en l'àmbit estatal, autonòmic i local, per visualitzar el grau de desenvolupament de la perspectiva de gènere dins de la planificació de drogodependències a l'Estat espanyol.
Guies pràctiquesGuia de recomanacions per a la implementació del Protocol de prevenció sobre drogues ASA (Alternativa a la sanció administrativa)
Guia de continguts de la intervenció educativa en cànnabisGuia Mujeres y drogasGuia de recomanacions per a la prevenció comunitària en l’àmbit de les drogues
Les famílies migrants davant de l’alcohol i altres drogues
PROGRAMA
Projecte integral per a la millora de l’oci nocturn “Nits de Qualitat”
Aquest programa convida totes les persones involucrades en el sector de l'oci nocturn a treballar juntes per desenvolupar un entorn més segur i saludable.
NORMATIVES I LEGISLACIÓ
Les drogues davant la llei
Article on s'expliquen els principals elements legals relacionats amb les drogues, tant legals com il·legals.
XARXES DE TREBALL
DROGUES Hemeroteca Virtual
És una biblioteca virtual de l'Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat creada per facilitar als professionals i als agents socials l'accés a materials educatius i documentació.
Sistema d'informació sobre drogodependències
Permet monitoritzar l'activitat de diferents serveis especialitzats d'atenció a les drogodependències, amb la finalitat de proporcionar dades per a la vigilància epidemiològica dels problemes associats al consum problemàtic de drogues i per a la planificació i l'avaluació de serveis sanitaris.
Directori d'entitats que treballen sobre el consum de drogues
Principals associacions que treballen en l'àmbit del consum de drogues i els joves.
DOSSIER
Dossier temàtic: Prevenció del consum de drogues en joves (Juny 2016) 

Dossier de premsa: Prevenció del consum de drogues en joves (I, II, i III)
Amunt

::L'article

I com a tècnic o tècnica de joventut, què coi puc fer jo amb les drogues?Otger Amatller Gutiérrez, psicòleg especialitzat en atenció i prevenció de drogues. Coordinador de projectes de prevenció de la Fundació Salut i Comunitat. Professor i responsable de prevenció del màster en drogodependències de la Universitat de Barcelona (UB). @otgervila
Amunt

::Notícies

Joventut organitza un seminari per analitzar els principals canvis socials actuals i com afecten als joves
La precarietat, la incertesa i la vulnerabilitat són conceptes associats exclusivament a la joventut? Què passa quan aquests trets queden vinculats a una generació malgrat deixar de ser jove? Com afectarà el context actual d’austeritat a les futures generacions de joves? Amb la voluntat de promoure una reflexió global sobre el futur de la societat que es trobaran i construiran les generacions joves, i posar a l’agenda política aquest debat, la Direcció General de Joventut organitza el Seminari “Joves, canvi social i ruptura generacional” els dies 14 i 15 de desembre a Barcelona.
Inscripcions obertes de la 4a edició del Curs per a especialistes en polítiques de Joventut 2016
Del 30 de setembre de 2016 al 7 d’abril de 2017, la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, organitza la quarta edició del Curs per a especialistes en polítiques de Joventut adreçat a professionals de les polítiques de joventut. Fins al 23 de juny es pot fer la preinscripció en línia.
La Direcció General de Joventut ha publicat al web E-Joventut tota la formació contínua prevista fins a finals d’any perquè els professionals de joventut puguin consultar-la i inscriure-s’hi. El catàleg, en versió electrònica, es mantindrà actualitzat constantment i inclourà cursos i jornades adreçades a tots els agents relacionats amb les polítiques de joventut: professionals de joventut, càrrecs electes en joventut i altres professionals que treballen amb joves.
La Direcció General de Joventut va celebrar el passat 27 de maig l’acte de cloenda i reconeixement del programa “Delegats i delegades en 3D” de foment de la cultura participativa entre l’alumnat i el professorat dels centres educatius de secundària de Catalunya. L’acte va estar presentat per l’actriu Mireia Guilella i va comptar amb l’actuació del grup musical Comusitària.
Les dades de l’Enquesta de població activa (EPA) per aquest 1r trimestre de 2016 consoliden la tendència en què va acabar el 2015: es creen llocs de treball ocupats per joves d’entre 16 i 29 anys i disminueix en 5,6 punts interanuals la taxa d’atur juvenil, (fins al 27,8%). Malgrat tot, els efectes de la crisi en la població jove de 16 a 29 anys es reflecteixen negativament en la dada de la taxa d’ocupació (que se situa al 42,3%, més de 20 punts per sota del valor que tenia abans de la crisi), augmenta la temporalitat en més de cinc punts respecte l’any anterior (fins al 45,7%) i disminueix la cobertura dels ajuts públics als joves en situació d’atur de llarga durada i baixa la taxa d’emancipació.
Amunt

::Agenda

CURSOS I JORNADES 
XI Jornada de Prevenció i Mediació Comunitària. L’assetjament entre iguals: arrels, tractament i prevenció
Data: 21 de juny de 2016
Horari: de 10.45 a 14.15 h.
Lloc: Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Carrer d’Ausiàs Marc, 40. Barcelona)
Organitza: Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada
Tallers formatius "16xU la Guia Jove de prop (Santa Coloma de Gramenet)
Data: 30 de juny de 2016
Horari: de 10 a 13.45 h.
Lloc: Centre de Recursos Juvenils (CRJ) Mas Fonollar (Carrer Sant Jeroni, 1-3. Santa Coloma de Gramenet)
Organitza: Direcció General de Joventut
Tallers formatius "16xU la Guia Jove de prop" (Tremp)
Data: 1 de juliol de 2016
Horari: de 10 a 13.45 h.
Lloc: Epicentre, Centre de Visitants del Pallars Jussà (Passeig del Vall, 13. Tremp)
Organitza: Direcció General de Joventut
Aprendre idiomes de forma presencial
Data: 8 de juliol de 2016
Horari: de 10 a 11.30 h.
Lloc: Seu de la Direcció General de Joventut (carrer de Calàbria, 147. Barcelona)
Organitza: Direcció General de Joventut
Estades a l'estranger per a menors d'edat
Data: 8 de juliol de 2016
Horari: de 12 a 13.30 h.
Lloc: Seu de la Direcció General de Joventut (carrer de Calàbria, 147. Barcelona)
Organitza: Direcció General de Joventut
CONVOCATÒRIES
Preinscripció al Curs per a especialistes en polítiques de joventut 2016-2017 - 4a edició
Termini: fins al 23 de juny de 2016
Organitza: Direcció General de Joventut
Call for Papers. Seminari "Joves, canvi social i ruptura generacional"
Termini: fins al 4 de juliol de 2016
Organitza: Direcció General de Joventut
Preinscripció al Màster Interuniversitari en joventut i societat (MIJS) 2016-2017
Termini: fins al 13 de juliol de 2016
Organitza: sis universitats públiques catalanes
Modificació de les bases reguladores de les subvencions de foment del treball autònom i de l'economia social i cooperativa en el marc del programa Garantia Juvenil
Termini: fins al 31 d'octubre de 2016
Convoca: Servei Públic d'Ocupació de Catalunya
RESOLUCIÓ TSF/1447/2016, de 9 de juny, per la qual s’amplia el termini per presentar la justificació econòmica de les accions subvencionades l’any 2015 previstes a l’Ordre EMO/381/2014, de 22 de desembre, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions destinades a la Xarxa d’Impulsors del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, i s’obre la convocatòria anticipada per a l’any 2015
Termini: 3 mesos a comptar des del que preveu la base 16.4 de l’annex 1 de l’Ordre EMO/381/2014, de 22 de desembre, i abans del 31 d’octubre
Organitza: Servei Públic d’Ocupació de Catalunya

No hay comentarios: