lunes, 13 de junio de 2016

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes Juny 2016 #90

Butlletí e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Juny 2016 #90
"La utopia és a l'horitzó. Camino dos passos, ella s'allunya dos passos i l'horitzó es mou deu passos més enllà. Llavors, per a què serveix la utopia? Per això, serveix per caminar"
Eduardo Galeano.
Dia Mundial del Medi Ambient
El 6 de juny s’ha celebrat el Dia Mundial del Medi Ambient.  Durant l’acte s’ha fet una taula rodona sobre Reptes emergents per al medi ambient a Catalunya. També hi han intervingut Carla Viñas i Nacho Sánchez, estudiants d’Escola Verda de Vic i Malgrat de Mar, que han participat en el projecte internacional “Tinguem cura del Planeta”, com a representants de Catalunya, de l’Estat espanyol i d’Europa.
Llegiu més

Us expliquem

El compostatge, Guia d'activitats educatives
Recurs útil al professorat per treballar aquest tema a nivell curricular amb l’alumnat tan a dins com a fora de l’aula. Pot ser de gran ajuda si voleu implementar un projecte de compostatge al vostre centre educatiu; també us permet treballar la separació en origen de la matèria orgànica i aspectes relacionats amb el compostatge que no requereixen tenir un compostador propi.
Llegiu més
Accions ESen RED
La xarxa estatal ESenRED ens va convidar a compartir les accions que hem fet per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient. Al blog, hi trobareu les que han compartit les escoles d’arreu de l’Estat que formen part d’aquesta xarxa. 
Llegiu més
Fòrums escoles verdes
Aquest curs les escoles verdes han participat en 12 espais d’intercanvi per compartir i millorar les accions i el projectes d’educació per a la sostenibilitat que estan fent. Al web podeu trobar una petita mostra de com han estat de productives aquestes jornades territorials d’intercanvi.
Llegiu més
shadow bottom

Les escoles actuen

10 anys Aprenent de l'Entorn: Setmana Mediambiental a Vila-rodona
L’Escola Bernardí Toldrà va fer a final d’abril la seva 10a setmana mediambiental. En destaquca l’activitat de “font en font”, on cada un dels cicles va apadrinar una font propera, i els agents rurals, diferents pares i avis van fer xerrades d’interès sobre la seva activitat diària entorn la fauna i la vegetació propera.
Llegiu més
shadow bottom
Observatori Verd
És una activitat de l’escola Soriano-Montagut (Amposta) a tots els cursos de primària. Consisteix en què cada setmana un alumne és l’encarregat d’observar tot el que passa a la classe i al pati relacionat amb el medi ambient i ho anota. És com un joc, i l’observador ha d’intentar que la resta del grup no s’adoni que està observant aquella setmana.
Llegiu més
Hem reduït la despesa elèctrica
Fa algunes setmanes que a l'escola Josep Orriols i Roca de Moià, s’hi han instal•lat llums florescents nous. El sistema d’il•luminació és amb LEDS, ja que consumeixen menys energia elèctrica. I els hem posat als passadissos i a les classes. I no consumeixen tanta electricitat com els que teníem abans.
Llegiu més
shadow bottom
L’INS Bosc de la Coma participen a la campanya internacional: "Let's clean up Europe"
Aquesta activitat té tres finalitats: ajudar a mantenir en bon estat el medi ambient; prendre consciència de la necessitat de protegir els sistemes naturals; i laconseguir que els alumnes treballin en grup, cooperant entre ells i organitzant-se de manera autònoma. L'acció l'han dut a terme tots els grups de segon d'ESO.
Llegiu més
Projecte Pilot Ciència Ciutadana
Seixanta-quatre alumnes de l’Escola Garbí Pere Vergés d’Esplugues de Llobregat participen en el projecte pilot Ciència ciutadana: Educació i Recerca, un projecte RecerCaixa de l’Obra Social La Caixa. 
Llegiu més
El “Racó Verd” continua mostrant exposicions
El “Racó Verd” de la FEDAC Santa Coloma, realitzat a partir de calaixos reciclats ha estat col·locat al hall de l’escola. Aquest és un racó ple de vida i ens serveix per poder mostrar els diferents treballs que es realitzen en relació amb la filosofia d’Escola Verda. Al llarg del curs podrem gaudir de mostres que commemoren el Dia Mundial de la No Violència, el Dia de la Terra, de l’Aigua, de la Felicitat...
Llegiu més
shadow bottom
Dia Mundial de la Bicicleta
El 19 d’abril l’Escola Montserratina de Viladecans va celebrar el dia Mundial de la Bicicleta. Cada alumne de primària va venir amb la seva pròpia bicicleta a l’escola i que bé ho vam passar!! Comptem amb un Pla local de foment de l’esport; per això vam decidir promocionar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i, alhora, desenvolupar les habilitats motrius bàsiques dels nostres infants.
Llegiu més
Concurs de manualitats amb material reciclat
El curs 15-16 s’ha portat a terme la 3a edició del Concurs de Manualitats fetes amb material reutilitzat a l’Escola La Florida de Santa Perpètua de la Mogoda. La resposta ha estat molt positiva: s’han presentat 84 treballs distribuïts en quatre categories; d’aquesta manera s’ha col•laborat en la millorade la sostenibilitat del medi ambient.
Llegiu més
shadow bottom
L’escola Vallmajor celebra que ha rebut el distintiu!
Aquest curs l’Escola Vallmajor de Bovera ha rebut el Distintiu d'escola verda i el 14 de maig ho van voler celebrar amb tota la comunitat educativa! Durant la jornada es van presentar tots els treballs dels alumnes, i aquesta es va dinamitzar amb jocs per a tots.
Llegiu més
Un procés de co-creació
A l’escola Basseroles imaginem com es pot millorar el poble!. D’acord amb el claustre, i amb la participació activa de mestres, el divendres 15 d’abril es van organitzar dos tallers de creació: un taller amb cicle mitjà i un altre amb cicle superior de primària. Tots dos tallers estructurats en cinc etapes (Sent, Imagina, Actua, Evolua i  Comparteix).
Llegiu més
Fira d’energies a l’Escola d’Olvan
A començament de novembre,  la  Comissió Conviental va organitzar una fira d’energies per tota l’escola perquè tothom descobrís quins tipus d’energies hi ha i  com les utilitzem. Durant el curs cada grup ha fet un projecte sobre l’energia que després ha explicat a tota l’escola i a la mascota Bock&roll.
Llegiu més
shadow bottom

El racó de l'alumnat

Reivindicació entorn Seguretat Viària
Els alumnes i els mestres de l’Escola Guillem de Claramunt de la Secuita reivindiquen la seguretat de nens i nenes que fan ús del bus escolar i aposten per una mobilitat més sostenible. Han realitzat un vídeo per difondre de la problemàtica sobre mobilitat que viu l’escola i les propostes que el mateix alumnat aporta per solucionar-la.
Llegiu més
shadow bottom

Fem xarxa

Trobades de comitès ambientals de la demarcació de Girona
Aquest curs els comitès ambientals de les escoles verdes de Girona han dut a terme dues accions de coneixement i protecció de l’entorn proper:
  • Acció d’aprenentatge-servei dins el projecte LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga”. On van participar 200 alumnes de secundària del Gironès, Pla de l’Estany i Baix Empordà
  • ACCIÓ MOIXINA, amb 140 alumnes dels comitès ambientals de la comarca de la Garrotxa.
Llegiu més
El refugi de llavors de les escoles verdes de la Noguera
En el marc de la Setmana de la Natura i l’Any internacional dels llegums, el 19 de maig al CRP de la Noguera, ha tingut lloc el tret de sortida per crear el Refugi de llavors de les Escoles Verdes de la Noguera. L’objectiu és que les escoles es facin protectores d’aquestes llavors, les cultivin i les intercanviïn. 
Llegiu més
shadow bottom

Compartim projectes amb entitats

Servei Comunitari amb el Projecte Rius
El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d'Ensenyament col•laboren per impulsar els projectes d'aprenentatge - servei en temes ambientals. Hi ha força escoles verdes que ja participen en el Projecte Rius amb l'Associació Hàbitats. Ara us proposem que feu un projecte d'aprenentatge-servei sobre l'adopció d'un tram de riu. Si hi esteu interessants, poseu-vos en contacte amb l'Associació Hàbitats: info@associaciohabitats.cat, Tel: 93 421 32 16.
Llegiu més

Recursos

Oferta Tallers Cosmocaixa
Totes les escoles amb el distintiu d’escoles Verdes que visitin CosmoCaixa durant el curs escolar 2016/2017 tenen de franc les activitats següents:
  • Educació Secundària: Introducció a l’Astronomia II i III i Conferències Matins de recerca
  • Educació Infantil i cicle inicial de primària: Mira com mengen els animals / Menjar i no ser menjat / Teatre científic: Boles, bales i esferes
  • Cicle mitjà i superior de primària: Introducció a l’astronomia I / Història de la Matèria / Estratègies dels éssers vius
Per gaudir d’aquesta oferta heu de demanar el Codi promocional a la vostra Assessoria del programa
Llegiu més
Pas de pardal
Projecte per fer arribar als més petits coneixements d’ocells i d’aspectes de la història natural. Guies de natura per a petits i grans.
Llegiu més
10 Iniciatives contra el malbaratament alimentari
Recull de propostes i recursos que us poden ser d’utilitat per treballar aquest tema
Llegiu més
Com fer el nostre hotel d’insectes?
Un vídeo (en francès) que explica pas a pas com construir un original hotel d’insectes.
Llegiu més
Guia per crear projectes participatius
A la Guia pràctica per cocrear a l’escola. Hi trobaràs eines, consells i trucs amb l’objectiu d’orientar-te i fer-te més fàcil el disseny i gestió del procés de co-creació per tal que acabi amb èxit.
Llegiu més
shadow bottom
Com presentar el teu projecte davant d’un públic
El vídeo explica de forma didàctica les claus per evitar els errors més comuns i afrontar amb garanties d'èxit el repte de presentar una idea o projecte en públic.
Llegiu més
Instamaps
Plataforma web oberta desenvolupada per l’Instiut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que permet crear d’una manera senzilla mapes en línia a partir de dades d’orígens i formats diversos a usuaris no experts.
L’alumnat participant en el Fòrum d’escoles verdes del Maresme, va utilitzar aquesta eina per elaborar un mapa col•laboratiu, que es podrà anar actualitzant, sobre els efectes derivats del Canvi Climàtic (Mapa del Canvi Climàtic al Maresme).
Llegiu més
Ecosegell
Un nou recurs educatiu digital innovador per treballar la producció agrària ecològica i l’etiquetatge dels aliments bio.
Llegiu més

Enllaços d'interès

Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059| Dipòsit legal: 
logo_generalitat

No hay comentarios: