martes, 7 de junio de 2016

Generalitat de Catalunya - gencat.cat # 100 Butlletí de l'Institut Català de les Dones Dilluns,

# 100
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Dilluns, 06 de juny de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

::Subvencions

L'Institut Català de les Dones ha convocat les subvencions adreçades a entitats privades per a la realització de projectes per promoure la igualtat efectiva de dones i homes, i a ens locals per a plans i polítiques transversals de dones. Es tracta de les primeres ordres de subvencions de l’Institut Català de les Dones que incorporen la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 9 de juny de 2016. 
Amunt

::Llei d'igualtat

Munté:
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar al ple del Parlament que “malgrat tots els pals a les rodes que ens podem trobar”amb les diferents impugnacions del Govern de l’Estat contra lleis catalanes, “en qualsevol matèria, però especialment amb una tan sensible i que genera un consens molt important polític i social” com és el cas de la llei d’igualtat efectiva de dones i homes, “seguirem treballant per donar resposta a una autèntica problemàtica social i mantindrem, per tant, els efectes d’aquesta llei”.
Amunt

::Violència masclista

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, i el seu equip, es van sumar a aquesta iniciativa vestint texans per mostrar el rebuig a les agressions sexuals.
El 27 de maig es va celebrar internacionalment el #denimDay amb l'objectiu de sensibilitzar contra les violències masclistes i les agressions sexuals. Aquest dia té l’origen en la protesta per una sentència d'un jutge italià que va anular una condemna per violació perquè la víctima duia texans ajustats. La protesta es visualitza vestint texans i amb l'etiqueta #Denimday2016 a les xarxes socials.
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, i el seu equip, es van sumar a aquesta iniciativa vestint texans per mostrar el rebuig a les agressions sexuals.
Les comarques de Tarragona compten amb un nou model d'intervenció per atendre les dones en situació de violència masclista
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Òscar Peris, van presidir la reunió de la Mesa institucional per a l’Abordatge de la Violència Masclista al Camp de Tarragona on es va aprovar el nou Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a la demarcació de Tarragona. Aquest document defineix el model d’intervenció i atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista i concreta les competències de cada institució i servei.
La coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Barcelona, Marta Jové, va participar a la presentació del Protocol comarcal per a l’abordatge de la violència masclista de l’Alt Penedès.
La coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Barcelona, Marta Jové, va participar a la presentació del Protocol comarcal per a l’abordatge de la violència masclista de l’Alt Penedès. Jové va explicar que aquest document dóna compliment a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista i defineix i trasllada al territori el model d’intervenció i atenció a les dones. També va destacar que el món local sempre ha estat el primer a donar resposta per la qual cosa cal tenir en compte la seva expertesa acumulada.
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va participar a la jornada de sensibilització: 'La intervenció amb perspectiva de gènere: un repte de la justícia juvenil'
En aquesta jornada que va tenir lloc al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, es va exposar l’experiència de l’Institut Català de les Dones i la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, inclosa en el programa de Govern Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència, per a la capacitació dels centres educatius de justícia juvenil en la prevenció de les relacions abusives de parella entre adolescents. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va participar a la inauguració de la jornada. 
Amunt

::Entitats

La consellera de la Presidència, Neus Munté, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, van presidir l'homenatge a les associacions de dones que compleixen 25 anys
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, van presidir l'homenatge del Govern de la Generalitat a les associacions de dones que compleixen un quart de segle de treball en favor de l'equitat de gènere. Pitarch va demanar la col·laboració de les entitats per desenvolupar la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes i va anunciar que des de l'Institut Català de les Dones s'impulsarà que l'agenda política incorpori les aportacions de les associacions feministes i els col·lectius de dones.
Amunt

::Món rural

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va participar a la inauguració de la jornada per a l'elaboració del II Pla de dones del món rural i marítim 2016-2020
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va participar a la inauguració de la jornada per a l'elaboració del II Pla de dones del món rural i marítim, en la qual va destacar el treball per tal que la perspectiva de gènere sigui a totes les actuacions de l’àmbit rural i per fer valer les aportacions de les dones en la construcció, el manteniment i la transformació de la societat en el món rural. També es va referir la Llei d’igualtat com a l’eina que ha de servir per posar en valor les dones com a eix estratègic en l’àmbit rural.
Termini: fins al 10 de juny de 2016.
Amunt

::Esports

El president ha rebut els equips de waterpolo femení del Club Natació Sabadell i del Centre Natació Mataró
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va participar a la recepció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als equips de waterpolo femení del Club Natació Sabadell i del Centre Natació Mataró, després de proclamar-se guanyadores de la Copa de Campions i de la Copa LEN d'enguany, respectivament. El president va felicitar-les pels títols aconseguits, i, per fer-ho des de l’esport femení, on, lamentablement, va subratllar que no hi ha el mateix coneixement ni interès mediàtic que en d’altres esports i categories”.
Amunt

::Nacions Unides

Aplicació a Catalunya dels objectius de desenvolupament sostenible referents a drets sexuals i reproductius
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va explicar al Parlament de Catalunya com s’aplicarà a Catalunya l’Agenda 2030 de Nacions Unides referent als Drets Sexuals i Reproductius. Pitarch va exposar que les polítiques en aquest sector es desenvoluparan amb la participació de les entitats expertes, i amb els objectius de protegir els drets sexuals i reproductius, millorar l’accés a la informació i l’educació, garantir l'accés universal a l’educació integral en sexualitat i eliminar la violència contra les dones.
Amunt

::Exposicions

16x16: Setze jutgesses per al 2016
L'Institut Català de les Dones i la revista Enderrock van presentar “16x16: Setze jutgesses per al 2016”, una exposició que visibilitza i reconeix el talent femení en el món de la música popular a través de la trajectòria i l’obra de 16 cantants representatives del panorama musical català actual. La mostra posa de manifest que enguany el panorama de cantautores ha evolucionat respecte a l’època d’Els Setze Jutges, quan destacaven poques dones, i ret un especial homenatge a Maria del Mar Bonet, la darrera dona d’Els Setze Jutges, que enguany commemora 50 anys als escenaris.
Munté:
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va participar en l'acte d'obertura de l'exposició Actrius catalanes del segle XX, que es podrà visitar fins el 25 de juliol al Centre Cultural - Llibreria Blanquerna de Madrid. L'exposició posa en relleu el protagonisme de les dones a l'escena catalana durant el segle XX, i representa, en paraules de la consellera, "un homenatge merescut perquè ha contribuït a vèncer tabús i estereotips i a situar el teatre a nivell internacional".
Amunt

::Altres

L’Institut Català de les Dones es reuneix amb les diputades responsables de la Comissió d’equitat i Igualtat pel Canvi del Parlament del Marroc
L’Institut Català de les Dones, a iniciativa de l’ Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, es va reunir amb les parlamentàries marroquines Naima Ben Yahia i Fatima Gouaima Mazzi i les entitats Novact i Suds per conèixer estratègies de promoció de la participació política de les dones i la seva inclusió paritària en les institucions de govern.
Amunt

::Activitats formatives

No hay comentarios: