martes, 22 de marzo de 2016

# 52 Tocs de llengua Departament de Cultura Direcció General de Política Lingüística

# 52
Tocs de llengua
Departament de Cultura
Direcció General de Política Lingüística

ISSN: 2385-3786
DL B 15832-2014
capçalera butlletí Tocs de llengua
Dilluns, 21 de març de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

Tocs de llengua és el butlletí de notes d’actualitat relacionades amb l’activitat de la Direcció General de Política Lingüística.

  • Premis Llanterna Digital 2016
  • El català en xifres
  • Optimot responsiu

:: Els entorns favorables activen el català a la Catalunya del Nord

Presentació de l’Enquesta d’usos lingüístics a la Catalunya del Nord 2015 (EULCN 2015)
Les persones de la Catalunya del Nord que saben català l’utilitzen quan es troben un entorn favorable, aquesta és una de les dades més rellevants de la segona edició de l’Enquesta d’usos lingüístics a la Catalunya del Nord 2015 (EULCN 2015) que s’ha presentat a Perpinyà el dia 10 de març. L’estudi té per objectiu mesurar els coneixements de llengües de la població (català, francès, occità, espanyol, anglès, altres), els usos que en fan, les seves actituds lingüístiques, i les seves opinions sobre l’ensenyament del català.

L’EULCN 2015 és un estudi impulsat pel Departament de Cultura a través de la Direcció General de Política Lingüística, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i l’Institut Franco-Català Transfronterer (IFCT) de la Universitat de Perpinyà. La mostra teòrica per a la Catalunya del Nord ha estat de 1.760 enquestes, que representen els 369.590 habitants de 15 anys i més segons les dades de l’INSEE de 2011. L’enquesta ha definit quatre espais territorials: Perpinyà; la resta de la comarca del Rosselló; el Vallespir; el Conflent-Capcir i l’Alta Cerdanya. Se n’han exclòs els municipis occitanòfons de la  Fenolleda. La metodologia utilitzada permet la comparació de dades amb l’enquesta duta a terme el 2004.

El 61% de la població de més de 15 anys declara entendre el català, el 35,4% afirma que el sap parlar, 39,2% el sap llegir i el 14,3% el sap escriure. En relació amb l’enquesta de 2004 els percentatges de comprensió i expressió oral han baixat moderadament tot i que en nombres absoluts augmenten (9.000 persones més declaren entendre’l i 8.000 persones més declaren parlar-lo). Aquest fet es deu al creixement de la població en 32.710 persones arribades d’altres indrets.
Per facilitar la interpretació i aprofundir en el tema, el Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística ha preparat una bibliografia temàtica, La llengua a la Catalunya del Nord (2000-2015)Totes les obres citades són disponibles al centre mateix.
D’altra banda, els mitjans de comunicació s’han fet ressò d’aquests resultats. Podeu consultar les notícies que se n’han publicat tant en mitjans de la Catalunya del Nord com del Principat i notícies anteriors que tracten la situació de la llengua en aquest territori a la base de dades de premsa.

Nota de premsa

Principals resultats
Presentació dels resultats 
Amunt

:: Altres notícies d’interès

No hay comentarios: