jueves, 24 de marzo de 2016

# 53 Butlletí E-Joventut Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

# 53
Butlletí E-Joventut
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General de Joventut
Butlletí E-Joventut
Dimecres, 23 de març de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Butlletins del Departament de Treball, Afers Socials i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil

::Presentació

Presentació
Aquest butlletí està dedicat a conèixer la situació i les necessitats dels joves del territori i com es configuren les problemàtiques que els afecten. Us oferim una sèrie de recursos que poden ser útils per aproximar-se a la realitat juvenil. També hi trobareu informacions d'actualitat i l'agenda amb les principals accions formatives del mes d'abril.
Amunt

::Editorial

Conèixer la realitat juvenil per dissenyar polítiques de joventut eficaces i de qualitat
Marta Vilalta Torres, directora general de Joventut
Amunt

::Recursos sobre... Coneixement de la realitat juvenil

DOCUMENTACIÓ Guia per elaborar la diagnosi del pla local de joventut
Publicació per orientar els professionals en el moment de realitzar la diagnosi com a pas previ en l'elaboració del pla local de joventut.
Guia breu de tècniques i eines d'anàlisi per a les polítiques de joventut
Guia que recull les principals eines i tècniques que faciliten el procés de recerca, diagnosi o avaluació, tant de plans locals de joventut com altres projectes concrets.
Indicadors de dades estadístiques secundàries per a la diagnosi de la realitat juvenil en l’àmbit local
És un recull de dades secundàries disponibles a tots els municipis de Catalunya per analitzar els àmbits de la realitat juvenil següents: població, educació, treball i habitatge. Pretén ser un suport per a l'elaboració de l'anàlisi de la realitat juvenil (ARJ) que es duu a terme a les diagnosis que fan els ens locals. L'ús d'aquestes dades quantitatives és pertinent en el procés de diagnosi un cop tenim concretat el plantejament i volem donar resposta a les necessitats informatives.
Guia pràctica 2: Avaluació de necessitats socials
En aquesta publicació es presenten els conceptes principals, els mètodes, tècniques i les fases d'un procés d'avaluació de necessitats socials. Aquesta guia, publicada l'any 2009, és la segona guia de la Col·lecció Ivàlua de guies pràctiques sobre avaluació de polítiques públiques.
Estat de la joventut 2015Informe que recull l'anàlisi de les dades principals del Sistema d'indicadors sobre la joventut a Catalunya (SIjove) sobre diferents àmbits: població jove, treball, educació, emancipació, salut, participació i inclusió social. Les dades del SIjove i els informes s'actualitzen anualment i mostren quina ha estat l'evolució de la situació de les persones joves durant el darrer any. El primer informe publicat és de l'any 2010.
Sistema d'indicadors sobre la joventut a Catalunya 
El SIJove està format per estadístiques provinents de diverses fonts, produïdes per altres organismes i recopilades o explotades per l'Observatori Català de la Joventut. El SIJove s'estructura al voltant dels eixos del Pla Nacional de la Joventut de Catalunya i consisteix en una selecció de les dades més rellevants de la Base de dades estadístiques sobre la joventut de Catalunya.
Programes d'informació socioeconòmica local
Programa Hermes
XIFRA, sistema d'informació socioeconòmica local
XARXES DE TREBALL
Xarxa d'Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local (XODEL)
Xarxa integrada per 21 observatoris de la província de Barcelona i coordinada per l'Observatori del Desenvolupament Econòmic de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona. Aquests observatoris recopilen, organitzen, generen i difonen informació socioeconómica a fi de promoure el desenvolupament econòmic local.
BASES DE DADES Directori d'institucions de generació i transferència del coneixement
És un directori de les principals institucions que ofereixen algun tipus de recurs de generació i transferència del coneixement, ja sigui pel que fa a recerques, bases de dades com recursos formatius, que poden facilitar l'adquisició de coneixement sobre els diferents àmbits de les polítiques de joventut.
ASSESSORAMENT I SUPORT TÈCNICSuport i assessorament en l'anàlisi de la realitat juvenil i les polítiques de joventut
Assessorament als professionals en aquelles tasques que requereixen de l'elaboració d'una anàlisi de la realitat juvenil o polítiques de joventut. Aquest assessorament tant pot ser en el marc de l'elaboració del pla local de joventut com en d'altres moments on calgui una anàlisi. L'assessorament consisteix en orientar en diferents moments i decisions de l'anàlisi: definició d'objectius, plantejament metodològic, tècniques de recerca...
Suport pel diàleg entre l'Administració i la gent jove
Des de l'equip de Foment de la participació de l'Agència Catalana de Joventut es dóna suport a aquelles administracions locals de Catalunya que vulguin endegar processos participatius en els seus municipis, processos on els i les joves puguin incidir en la presa de decisions sobre les polítiques que els afecten i que alhora fomentin la cultura participativa i l'impuls d'espais o òrgans juvenils de participació. Es realitzen a través de: 1) Assessorament tècnic als ens locals pel diàleg 2) Suport i acompanyament al diàleg a través de processos participatius 3) Foment de noves metodologies participatives i creació d'eines i recursos.
DOSSIER
Dossier temàtic. Coneixement de la realitat juvenil (març 2016)
Amunt

::L'article

Sobre la utilitat de la diagnosi en l’elaboració del Pla local de joventut Clara Ribatallada i Torelló, tècnica de Joventut de l'Oficina Jove de la Selva - Consell Comarcal de la Selva
Amunt

::Notícies

Del 5 de maig de 2016 al 6 d’abril de 2017, la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, organitza la tercera edició del Curs per a especialistes en polítiques de Joventut adreçat a professionals de les polítiques de joventut. Fins al 15 d'abril es pot fer la inscripció en línia.
Disminueix el pes de la població jove de 15 a 29 anys respecte el conjunt de la població catalana, baixa l’atur juvenil, es redueix l’abandonament prematur dels estudis, cau la taxa d’emancipació i augmenta el sentiment d’identitat nacional catalana. Aquestes són algunes de les tendències que recull l’informe de l’Estat de la joventut 2015 que analitza l’evolució de la situació de les persones joves durant l’any 2014 i que ha estat elaborat per la Direcció General de Joventut, a partir de les dades anuals del Sistema d’indicadors sobre la joventut a Catalunya.
La Direcció General de Joventut, a través de l’equip d’interculturalitat de l’Agència Catalana de la Joventut, ofereix el programa d’interculturalitat 2016-2017 que inclou formació i assessorament als professionals de joventut que treballen al món local per tal d’implementar la interculturalitat.
El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) va celebrar, el passat 27 de febrer, la 38a Assemblea General Ordinària (AGO) en què es va escollir la nova presidència i la composició del nou secretariat, que és l’òrgan directiu del CNJC. Oriol Recasens, de l’entitat AJEC, és el nou president, en substitució de Núria Ramon, el mandat de la qual va finalitzar. El nou secretariat estarà format, a més a més, per Oriol Rius (CLJ de Badalona), Irene Ortíz (Acció Jove), Júlia Petit (Escoltes Catalans), Ester Cano (AECS), Marta Rosique (Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya), Ricard Raquer (Joventut Socialista de Catalunya) i Miquel Rueda (ESPLAC-Esplais Catalans).
Amunt

::Agenda

CURSOS I JORNADES
Curs d'introducció als mètodes qualitatius aplicats a l'avaluació de polítiques públiques

Dates: 5, 7, 12 i 19 d'abril de 2016
Horari: de 9 a 14 h.
Lloc: Sala de Seminaris de l'Idescat (Via Laietana, 58. Barcelona)
Organitza: Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua)
Curs "Eines per introduir la perspectiva de gènere en el disseny i gestió de projectes de serveis socials"
Dates: 6, 13, 20 i 27 d’abril de 2016
Horari: de 9.30 a 14.30 h.
Lloc: Barcelona
Organitza: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Sessió sobre la implementació de la Llei 11/2014, per garantir els drets de les persones LGBTI
Data: 7 d'abril de 2016
Horari: de 10 a 14 h.
Lloc: Escola d'Administració Pública de Catalunya (carrer Girona, 20. Barcelona)
Organitza: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya
Curs "Comunicació efectiva amb joves: estratègies i mètodes per arribar als joves" (3a edició)
Dates: 8, 15 i 25 d'abril de 2016
Horari: de 9 a 14.30 h.
Lloc:  Casal de Joves d'Argentona (Carrer Enric Granados, 5. Argentona)
Organitza: Gerència de Serveis d'Igualtat i Ciutadania. Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona
Curs "Participació i adolescència"
Dates: 9 i 10 d'abril de 2016
Horari: de 10 a 14 h. i de 15.30 a 19.30 h.
Lloc: Seu de l'Escola Lliure El Sol (Av. de les Drassanes, 3. Barcelona)
Organitza: Escola Lliure El Sol
Curs per a especialistes en polítiques de joventut 2016-2017
Dates: del 5 de maig de 2016 al 6 d'abril de 2017
Horari: de 9.30 a 13.30 h.
Lloc: Escola d'Administració Pública de Catalunya (Carrer Girona, 20. Barcelona)
Organitza: Direcció General de Joventut amb la col·laboració de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya
Conferència "L’emancipació juvenil. Un repte per als joves en situació de risc"
Data: 6 de maig de 2016
Hora: 12 h.
Lloc: Biblioteca dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida (Av. del Segre, 5. Lleida)
Organitza: DIXIT Lleida
Cicle Connexions. Joves de nit: propostes d'oci alternatiu
Data: 6 de maig de 2016
Horari: de 9 a 14.30 h.
Lloc: Sala d'actes de l'edifici Migjorn. Recinte Mundet (Carrer de l'Harmonia, 24. Barcelona)
Organitza: Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona
CONVOCATÒRIES
2n Concurs Kabua “Joves per canviar el món!”
Termini: fins al 30 d'abril de 2016
Convoca: Grup de Recerca en Diversitat i Inclusió en Societats Complexes (ERDISC), del Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona
Modificació de les bases reguladores de les subvencions de foment del treball autònom i de l'economia social i cooperativa en el marc del programa Garantia Juvenil
Termini: fins al 31 d'octubre de 2016
Convoca: Servei Públic d'Ocupació de Catalunya - Departament d'Empresa i Ocupació

No hay comentarios: