martes, 1 de marzo de 2016

# 97 Butlletí de l'Institut Català de les Dones

# 97
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Divendres, 26 de febrer de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

Centre de documentació

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

::Dia Internacional de les Dones

Les Nacions Unides van declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, una commemoració que se celebra arreu del món. 
Dia Internacional de les Dones
En el marc de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya impulsen la campanya Compromís amb l'equitat de gènere, que serà divulgada per les institucions a través dels mitjans de comunicació propis, així com en insercions a la premsa i a través de les xarxes socials.
La imatge d’aquesta campanya commemorativa és, per una banda, un reconeixement al feminisme i a la lluita històrica de les dones per aconseguir l’equitat de gènere, però, sobretot, vol posar de relleu el compromís de tota la societat catalana per avançar de manera eficaç i efectiva cap una igualtat d’oportunitats real entre dones i homes. Aquest avenç serà possible gràcies al desplegament de la Llei 17/2015 de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes i la participació i suport del teixit d’entitats de dones del nostre país en les actuacions que ara cal desenvolupar. 
En els actes commemoratius que tindran lloc a l'Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Catalunya central, Girona, Ponent, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre al llarg del 8 de març es llegirà la declaració institucional que ha fet el Govern de la Generalitat de Catalunya. 
Amunt

::Govern

Munté: “No romandrem en silenci davant qualsevol vulneració de drets i davant qualsevol atac que les dones pateixin a la seva dignitat”
En la seva compareixença davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya, Munté va destacar que aquesta legislatura el Departament de la Presidència assumeix les atribucions en matèria de política de dones, a través de l’Institut Català de les Dones, en compliment de la Llei d’igualtat aprovada pel Parlament a finals de la legislatura passada. Munté va fer especial èmfasi en les seves responsabilitats vers les dones: “No romandrem en silenci davant qualsevol vulneració de drets i davant qualsevol atac que les dones pateixin a la seva dignitat”.

Amunt

::Violència masclista

Augmenta el nombre de persones de l'entorn de les dones en situació violència masclista que busquen suport a través del 900 900 120
La Línia 900 900 120, que l’Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones en situació de violència masclista, va atendre al llarg de l’any passat un total de 10.432 trucades. Destaca el lleuger increment de trucades de familiars i persones properes a la víctima. En concret, l’any 2015 el 26% de les trucades van ser efectuades per persones de l’entorn de la víctima, mentre que l’any 2014 aquest percentatge era del 23%.
La Generalitat intensifica la prevenció i reparació a les víctimes de mutilacions genitals femenines
La mutilació genital femenina constitueix una violació dels drets humans de les nenes i les dones. La salut pública catalana ofereix des del mes d’octubre la reconstrucció de clítoris a les dones que ho sol·licitin i fins ara ha atès cinc consultes. Des de 2012 s’han recollit més de 400 compromisos signats pels progenitors conforme evitaran la mutilació de les seves filles. El 6 de febrer es va commemorar el Dia Internacional de Tolerància Cero amb la Mutilació Genital Femenina.

Tàrrega divulga a través del comerços el telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista 900 900 120
L’Ajuntament de Tàrrega ha iniciat una nova campanya de divulgació del telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista, en aquest cas a través dels establiments comercials de la ciutat. El consistori ha editat adhesius d’aquest servei que es lliuraran als comerços d’arreu del nucli urbà perquè els enganxin a la porta o a l’aparador. També difon el 900 900 120 mitjançant un anunci de gran format col·locat a la part posterior del bus urbà municipal.
Amunt

::Activitats formatives

Amunt

::Condol

L'Institut Català de les Dones expressa el seu condol per la mort de Muriel Casals
L’Institut Català de les Dones expressa el seu sentit condol a la família i amistats de l'expresidenta d'Òmnium Cultural i diputada del Parlament de Catalunya, Muriel Casals i lamenta la pèrdua que representa per a la societat catalana la mort d’una dona compromesa amb l’activisme social i la seva faceta de professora i economista.
L’Institut Català de les Dones subratlla el llegat que deixa Muriel Casals en la normalització dels lideratges públics femenins. I recorda les seves paraules, el mes de gener de 2012, en el Cicle d’entrevistes Veu de dona, on va declarar “el fet que cada vegada hagi més dones a l’espai públic és una prova de normalització de la situació dels homes i de les dones. Allò bo és que les dones podem fer el mateix que els homes han fet sempre i, encara millor, és que cada vegada hi ha més homes que també poden fer allò que les dones hem pogut fer sempre”.
Amunt

::Cultura

Any Caterina Albert
Aquest any 2016 es commemora el 50è aniversari de la mort de Caterina Albert i Paradís (L’Escala, 11 setembre 1869 – 27 gener 1966). Novel·lista, narradora, autora teatral i poeta, amb la seva obra inicia la tradició literària catalana escrita per dones, tot i que, com altres escriptores de l'època, va amagar la seva identitat sota el pseudònim de Víctor Català. En la seva obra analitza la situació de la dona en la societat de l'època, les relacions de parella i el treball, sobretot al camp, i n'ofereix una imatge violenta i cruel, contravenint els models idíl·lics del segle XIX. Cal destacar la seva influència sobre les escriptores que, des de Rodoreda fins a les actuals, la consideren una mestra indiscutible.
Amunt

::Exposicions

Pioneres de la fama: actrius, cupletistes i ballarines a començament del segle XX
Dins de les activitats paral·leles a l'exposició Pioneres de la fama, que es pot veure al Palau Robert, el dimarts 1 de març hi ha una visita guiada gratuïta, a càrrec dels comissaris de l'exposició, Joan Casas i Joaquim Noguero. Les persones interessades a fer la visita han de fer la reserva prèvia al telèfon 93 292 11 72, de 8 a 15 hores, de dilluns a divendres, o a la bústia de correu electrònic palaurobert@gencat.cat. La mostra es pot veure fins al 28 de març. 
Amunt

::Altres

Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe “Trastorns alimentaris i hàbits de cerca a internet: resultat d’una enquesta de població clínica”, elaborat per professionals de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària. L’estudi detalla que aquest 59,2% de primeres cerques de continguts “no saludables”, es desglossen: el 31,6% va buscar com aprimar-se ràpid, el 11,6% dietes extremes per baixar pes, el 10,8% blogs i fòrums pro-ana i pro-mia i un 5,2% com vomitar.

No hay comentarios: