martes, 10 de septiembre de 2013

# 1

VigilànciaASPCAT

La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
capçalera Butlletí de Vigilància en Salut Publica
Dilluns, 09 de setembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Avís
Des de l’1 de juny en que es va iniciar la campanya del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS), no s’ha notificat a l’ASPCAT cap cas de cop de calor relacionat amb els dies de temperatura màxima extrema.

Comparteix a...

  • La grip
  • epidemiologica
  • Butlletins de salut
  • Butlletí epidemiològic de Catalunya, març 2013
  • Baner Butlletí Salut Pública
 

:: Presentació

Antoni Mateu
Antoni Mateu i Serra
Benvolgut, benvolguda,

Em plau presentar-vos el primer número del butlletí informatiu sobre la vigilància en la salut pública a Catalunya VigilànciaASPCAT. L’objectiu d’aquest butlletí, coordinat per la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP), és informar de les últimes novetats i dels temes d’actualitat i d’interès sobre aspectes de la vigilància en salut pública tant de malalties transmissibles com no transmissibles.

La vigilància en la salut pública esdevé un element clau en el suport a l’avaluació d’intervencions i té un paper transversal en el control i la prevenció primària i secundària tant de malalties com de factors de risc.

Aplicada en el camp de les malalties transmissibles, la vigilància possibilita la detecció precoç de malalties diverses i de brots i alertes, i facilita l’adopció ràpida i descentralitzada de mesures de prevenció i control, actuacions realitzades per les unitats de vigilància epidemiològica repartides en el territori de Catalunya.

Aplicada també en altres problemes de salut, permet caracteritzar els determinants de salut de la població, descriure’n el comportament i donar suport a la planificació de les polítiques en salut pública.

Desitjo que aquesta nova publicació, que rebreu amb una periodicitat mensual, sigui una font d’informació útil i d’interès, i que contribueixi a la millora de la salut a Catalunya.

Rebeu una cordial salutació.       
Antoni Mateu i Serra
Amunt
 

:: Ràbia

El 5 de juny de 2013 es va confirmar un cas de ràbia en un gos que procedia de Catalunya i va estar prèviament al Marroc durant quatre mesos. Aquest gos va agredir quatre nens i un adult a Toledo. El gos es trobava a la zona Argés-Toledo entre el 22 de maig i l’1 de juny, dia en què va ser abatut per la policia. Les anàlisis microbiològiques de les mostres preses del gos suggereixen que el virus procedeix del Marroc.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha realitzat l’enquesta epidemiològica, ha identificat els contactes humans i animals i ha aplicat les mesures profilàctiques adequades.

El Departament d’Agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural ha declarat el nivell d’alerta 1 davant la ràbia durant els pròxims sis mesos, seguint el "Pla de contingència per al control de la ràbia en animals domèstics a Espanya" i ha establert àrees de restricció que afecten a municipis de Catalunya (Banyoles, Porqueres, Montcada i Reixac, Piera i el Districte de Sant Martí de Barcelona) i (llocs en els que va estar el gos infectat abans de l’agressió). En aquestes zones, s’estan prenent les mesures de reforç de la vigilància i del control d’animals domèstics i salvatges previstes en el pla esmentat i s’ha demanat la col·laboració dels ajuntaments d’aquests municipis per tal de seguir un protocol estricte de vacunació dels gossos.
Amunt
 

:: Grip

Balanç de la temporada gripal a Catalunya (2012-2013)
Font: Pla d’Informació Diària d’Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya
  • L’activitat gripal a Catalunya durant aquesta temporada ha estat moderada. S’ha associat, predominantment, a la circulació del virus de la grip B. El pic de màxima activitat gripal ha estat a principis de febrer de 2013.
  • La taxa d’incidència acumulada global és de 128 casos per 100.000 habitants, amb una incidència màxima de 414 x 100.000 habitants.
  • El grup d’edat més afectat ha estat el de <15 anys.="" br="">
  • Un 87% dels casos greus hospitalitzats confirmats de virus de la grip no estaven vacunats.
    Un 72% van presentar pneumònia.

La vacuna és la millor prevenció per evitar la grip i les complicacions greus.
Amunt
 

:: Tuberculosi

Dia Mundial de la Tuberculosi 2013
Font: Registre de tuberculosi- SGVRESP - Dades preliminars
Amb el lema “Que la tuberculosi s’elimini durant la meva vida”, el passat 24 de març es va celebrar el Dia Mundial de la Tuberculosi.

A la majoria de països occidentals, la tuberculosi (TB) ha disminuït de forma important des de principis del segle passat.
A Catalunya, també, i des de l’any 1996, coincidint amb els esforços realitzats per a la prevenció, el control i la millora dels tractaments enfront del VIH, s’ha arribat a 1.230 casos de TB l’any 2012, fet que equival a 16 casos per 100.000 habitants, la taxa més baixa observada en els darrers 23 anys.

Malgrat això, encara s’observa una incidència de tuberculosi moderada i més elevada que en molts països de la Unió Europea.

Detecció precoç, tractament adequat i prevenció de la TB.
Pacients i professionals, implicats i coordinats, podem eliminar-la.
Amunt
 

:: Parotiditis

Evolució de la incidència de la parotiditis a Catalunya (1983-2012)
Font: PIDIRAC-SGVRESP-Dades preliminars
Globalment, a Catalunya la incidència de la parotiditis ha disminuït, i de manera més acusada en el període 1983-1997.

En els últims sis anys se n’han produït dos pics epidèmics: en el 2007 i el 2012.

En aquest últim any la taxa d’incidència va duplicar la de 2011. La major proporció de casos es va concentrar en la franja d’edat de 15 a 19 anys (54,10 x 100.000 habitants), seguida de la de < 5 anys.

Aquest augment en l’adolescència pot ser conseqüència de l’administració de la soca Rubini com a component antiparotiditis de la vacuna triple vírica, durant els anys 1994-1996. Estudis posteriors han mostrat que aquesta soca té una baixa efectivitat per a la prevenció d’aquesta malaltia.

Cal mantenir les activitats de vigilància i control fent èmfasi especial en el grup d’edat amb més incidència de parotiditis.
Amunt
 

:: Salut perinatal

Projecte Euro-Peristat
L’ASPCAT col·labora en el projecte Euro-Peristat de vigilància de salut perinatal, en el qual participen un total de 26 països.
Evolució dels naixements a Catalunya (1993-2012)
* Font: Registre de nadons – SGVRESP - Dades preliminars

L’any 2012 s’estima que hi ha hagut una reducció del 4,7% del nombre de naixements respecte a l’any anterior. En els darrers quatre anys la reducció ha estat del 13,5%.
Percentatge de mares amb edat superior als 34 anys
* Font: Registre de nadons – SGVRESP - Dades preliminars
Els naixements en dones d’edats superiors a 34 anys continuen augmentant i l’any 2012 es situa en un 33%. En els darrers cinc anys l’increment relatiu ha estat d’un 29,4%.
Percentatge de nadons de mares estrangeres
* Font: Registre de nadons – SGVRESP - Dades preliminars
S’estima que l’any 2012 el 30,4% dels nadons eren de mares de procedència estrangera.











Cal mantenir la vigilància del patró sociodemogràfic en l’àmbit de la salut perinatal per planificar-ne les polítiques de salut pública adreçades a aquest àmbit.
Amunt
 

:: Vigilància epidemiològica al territori

Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica a Catalunya (SUVEC)
La vigilància integra el sistema de declaració obligatòria de malalties, el sistema de notificació microbiològica de Catalunya i els brots. També la resposta ràpida a alertes i emergències i l’actuació integral en programes específics com la tuberculosi, el chagas, el VIH i les ITS.

Per aquesta finalitat es disposa de la xarxa de vigilància epidemiològica constituïda per les vuit unitats de vigilància epidemiològica i el servei d’epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Els seus responsables es reuneixen periòdicament en el marc de la Comissió de Vigilància Epidemiològica coordinada per la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT per tractar i consensuar els diferents temes de vigilància epidemiològica.



Persones assistents a la reunió de la Comissió de Vigilància Epidemiològica del dimecres 12 de juny de 2013, en la que es va tractar l’alerta de ràbia canina i la proposta d’ampliació de les malalties de declaració obligatòria.
L’objectiu del Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica a Catalunya (SUVEC) és detectar precoçment i donar resposta de forma immediata i adequada a les malalties de declaració urgent, als brots epidèmics de qualsevol etiologia i a altres alertes epidemiològiques que es produeixin a Catalunya fora de l’horari laboral.
Amunt

No hay comentarios: