martes, 3 de septiembre de 2013

# 35
Butlletí E-Joventut
Direcció General de Joventut
Departament de Benestar Social i Família
Logo butlletí transparent
Dilluns, 02 de setembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Subscriu-t'hi!
I cada mes rebràs el butlletí de l'E-Joventut, l'espai virtual de recursos per a les polítiques de joventut.

  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
 

:: PRESENTACIÓ

Salut alimentària
Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) en les persones joves segueix sent una problemàtica sobre la qual és necessari intervenir. Els serveis de joventut dels municipis, els centres educatius d’ensenyament secundari i la família tenen un paper fonamental en la prevenció d’aquests trastorns ja que aquests tenen molt a veure amb aspectes psicològics (autoestima) i socials (pressió del grup i la societat). En aquest butlletí us presentem un recull de recursos que poden ser útils per dissenyar les intervencions relacionades amb la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de les conductes de risc en l’àmbit dels TCA.
Amunt
 

:: Recursos sobre... TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA (TCA)

DOCUMENTACIÓ
Llibre: Controversias sobre los TCA
Aquest llibre sobre l'actualitat dels trastorns de la conducta alimentària tracta sobre les seves diferents variants i és molt interessant per conèixer les novetats i els processos de la malaltia, les bones pràctiques de rehabilitació i prevenció, el paper de la societat i la família, etc. Fa una anàlisi de la malaltia des de diversos àmbits. Es tracta també de les conclusions del grup de debat entre metges, professionals, famílies i pacients de la jornada d'actualització i debat sobre TCA de 2011.

Elements per a la prevenció primària i secundària en els TCA per a adolescents i jovesDocument on es mostren les principals característiques de què és i com es fa la prevenció primària i secundària des dels diversos agents educatius (escola, educació en el lleure, famílies).

Guia per a educadors i educadores en la prevenció dels trastorns de comportament alimentariGuia per treballar els trastorns de comportament alimentari (anorèxia i bulímia) en infants i joves. Aporta informació bàsica dels trastorns, els senyals d'alerta, la prevenció primària i secundària, la funció dels educadors, etc. És una guia útil que emmarca els temes principals per a la prevenció dels TCA i va ser editada l'any 2002.

Piràmide d'alimentació saludable
Cartell amb la piràmide de l'alimentació saludable. És una versió actualitzada el 2012.

La qualitat a Internet, responsabilitat de tots. Anàlisi anual sobre la difusió i la proliferació de continguts que fan apologia de l'anorèxia i la bulímia a la xarxa (2010)
Informe anual de l'Agència de Qualitat d'Internet, inclòs dins del Consell Audiovisual de Catalunya que informa sobre les pàgines pro-mia i pro-ana que fan apologia de l'anorèxia i la bulímia. A les conclusions d'aquest informe es fan reflexions sobre com es pot solucionar la problemàtica.

Recomanacions per fer intervencions de prevenció en l'àmbit dels trastorns alimentarisDocument que explica el funcionament de les activitats de prevenció de TCA adreçades a adolescents. Són recomanacions bàsiques adreçades als i les professionals que vulguin impartir tallers preventius de TCA.

Document informatiu: Com és una alimentació equilibrada
Document bàsic, elaborat l'any 2007, que informa i explica com ha de ser una alimentació adequada i equilibrada (components, tipologia d'aliments, etc).

Entitats que treballen la prevenció dels trastorns de la conducta alimentàriaRecull de les principals entitats que treballen per la prevenció de les conductes de la conducta alimentària i que ofereixen recursos, serveis i tractament per a persones que estan patint la malaltia.

Catàleg de tallers per a centres educatius de la Fundació Imatge i AutoestimaCatàleg de tallers per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària de la Fundació Imatge i Autoestima, adreçats als centres educatius. El catàleg de tallers forma part del Programa de prevenció de trastorns de comportament alimentari i promoció de la salut de la Fundació.

DOSSIERS
Dossier de premsa: Trastorns de la conducta alimentària
Recull dels articles publicats a la premsa sobre aquest tema. Es pot sol·licitar al Centre de Documentació Juvenil l'elaboració d'aquest tipus de dossiers per preparar jornades, congressos, formacions, etc.

Dossier temàtic: Trastorns de la conducta alimentària
Aquest dossier temàtic és una selecció de la documentació disponible al Centre de Documentació Juvenil, a la Xarxa de biblioteques especialitzades de la Generalitat i al Catàleg col·lectiu de les universitats de Catalunya i de recursos disponibles a Internet.
Amunt
 

:: L'article

Els trastorns de la conducta alimentària entre les persones joves: la importància de la seva prevenció i detecció precoç
Cristina Carretero Jardí, directora de Prevenció i Promoció de la Salut de la Fundació Imatge i Autoestima. Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia
Descarregueu l'arxiu en format PDF
Amunt
 

:: Notícies

El Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General de Joventut, ha obert la convocatòria per a la concessió de subvencions als projectes d’activitats en l’àmbit de la joventut que els ens locals de Catalunya elaboren en el marc del Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat).
L'import màxim disponible és de 3.500.000,00 € i el termini de presentació de la sol·licitud finalitza el 15 de setembre.
Programa 3D
El proper inici del curs escolar als centres educatius de secundària serà també el punt de partida del programa Delegats/ades en 3D impulsat des de la Direcció General de Joventut. Aquest programa pretén treballar la participació des d’un punt de vista integral, partint de la idea què la millor manera d’aprendre a participar i a organitzar-se és a través de la pràctica participativa. Les inscripcions estaran obertes fins al 30 de setembre de 2013.
Informe dels resultats de l’EPA del 2n trimestre del 2013
Durant el 2n trimestre de 2013 la taxa d'atur entre els joves de 16 a 29 anys ha viscut un lleuger descens situant-se en el 39,4% (un 0,5% menys que en el trimestre anterior de 2013 quan es va situar en un 39,9%). En xifres absolutes, a Catalunya hi ha 260.100 joves a l’atur. Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l'informe trimestral que realitza L’Observatori Català de la Joventut sobre la situació laboral dels joves de 16 a 29 anys, a partir de les dades de l’EPA facilitades per l’Idescat. L'informe ofereix informació sobre l’ocupació, els estudis i l’emancipació dels i les joves del país. Consulta aquí l’informe.
Màster Intreruniversitari en Joventut i Societat
El Màster Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS) ha obert el segon període de preinscripcions per al curs 2013-14. La preinscripció finalitzarà el divendres 13 de setembre i s’ha de tramitar en línia mitjançant l’aplicació del web de la Universitat de Girona. L’adjudicació de les places es farà el 16 de setembre i la matrícula es podrà formalitzar el dia 20 del mateix mes.
La informació juvenil creix a les xarxes socials
La Xarxa Catalana del Serveis d’Informació Juvenil (XCSIJ) ha fet una important aposta per augmentar la seva presència en les principals xarxes socials per tal d’aproximar la informació juvenil a tots els serveis d’informació juvenil de Catalunya i també a la població jove. En aquests moments @xcsij ja compta amb més de 600 seguidors i seguidores i més de 500 a Facebook.
Amunt
 

:: Agenda

CURSOS I JORNADES
Tastets formatius 

Dates: del 18 al 20 de setembre de 2013
Lloc: Nau Ivanow (Hondures, 28. Barcelona)
Organització: Serveis Formatius L'Om

El coaching com a eina metodològica en l'àmbit del treball social (2a edició)Dates: del 18 de setembre al 9 d'octubre de 2013
Hora: de 9.30 a 14.30 h
Lloc: Edifici Serradell, planta 1B, Recinte Llars Mundet (Pg. de la Vall d'Hebron, 171. Barcelona)
Organització: Diputació de Barcelona. Àrea d'Atenció a les Persones. Gerència de Serveis de Benestar Social

Cooperar per créixer a través de la cooperativa de serveis
Data: 20 de setembre de 2013
Horari: de 9.15 a 11.15 h
Lloc: Parc Tecnològic del Vallès, edifici Centre d'Empreses de Noves Tecnologies (Av. Parc Tecnològic, 3. Cerdanyola del Vallès)
Organització: Departament d'Empresa i Ocupació i Associació de Dones Empresàries i Directives del Vallès

Càpsula formativa per a tècnics i informadors juvenils. Camps de treball, wwoofing i workexchangeData: 20 de setembre de 2013
Hora: a les 11 h
Lloc: Sala de la Pau del CJ Mas Fonollar - Europa Jove (Sant Jeroni, 1-3. Santa Coloma de Gramenet)
Organització: Centre Europa Jove - CJ Mas Fonollar

Seguretat i riscos a Internet i en l'ús de les xarxes socialsData: 25 de setembre de 2013
Horari: de 10 a 13 h
Lloc: Girona
Organització: Departament de Benestar Social i Família

Adolescentes y jóvenes en situación de riesgo (e-learning)Dates: del 25 de setembre al 25 de novembre de 2013
Organització: Fundació Pere Tarrés

Com incorporar la ciutadania en l’elaboració de polítiques públiques
Dates: 26 de setembre, 2 i 4 d’octubre de 2013
Horari: de 9 a 14 h
Lloc: Escola d’Administració Pública de Catalunya (Girona, 20. Barcelona)
Organització: Departament de Governació i Relacions Institucionals i Escola d’Administració Pública de Catalunya

Maneig i prevenció de les conductes violentes. Protocols i eines per a l'actuació en situacions de violènciaDates: del 26 de setembre al 14 de novembre de 2013
Horari: de 9.30 a 14.30 h
Lloc: Edifici Serradell, planta 1B, Recinte Llars Mundet (Pg. de la Vall d'Hebron, 171. Barcelona)
Organització: Diputació de Barcelona. Àrea d'Atenció a les Persones. Gerència de Serveis de Benestar Social

Eines metodològiques per a l'acció socioeducativa davant els nous contextos de violència juvenil (bullying, ciberbullying, bandes...)Dates: del 30 de setembre al 28 d'octubre de 2013
Horari: de 16.30 a 20.30 h
Lloc: Nau Ivanow (Hondures, 28. Barcelona)
Organització: Serveis Formatius L'Om

Herramientas para la gestión de proyectos (e-learning)
Dates: del 30 de setembre al 30 de novembre de 2013
Organització: Fundació Pere Tarrés

Seguretat i riscos a Internet i en l'ús de les xarxes socials
Data: 1 d'octubre de 2013
Hora: 10 h
Lloc: Vic
Organització: Departament de Benestar Social i Família

Treball amb els joves dins dels instituts: participació, dinamització i informacióDates: de l'1 d'octubre al 17 de desembre 2013
Organització: Oficina del Pla Jove. Diputació de Barcelona

Eines metodològiques per al treball amb famílies
Dates: del 2 al 30 d'octubre de 2013
Horari: de 17 a 21 h
Lloc: Nau Ivanow (Hondures, 28. Barcelona)
Organització: Serveis Formatius L'Om

Intel·ligència emocional per a professionals de l'acció social: capacitació en gestió d'emocions
Dates: del 3 al 31 d'octubre de 2013
Horari: de 10 a 14 h
Lloc: Nau Ivanow (Hondures, 28. Barcelona)
Organització: Serveis Formatius L'Om

Un projecte educatiu per l'espai dels joves: equipaments juvenils i espai públic. Experiències en medi obert
Data: 18 d'octubre de 2013
Organització: Oficina del Pla Jove. Diputació de Barcelona

Monogràfic de salut. Trastorns de la conducta alimentària entre adolescents i joves
Dates: 22 i 24 d'octubre de 2013
Horari: de 9.30 a 14 h i de 15.30 a 18 h
Lloc: Direcció General de Joventut (Calàbria, 147. Barcelona)
Organització: Direcció General de Joventut

Treball comunitari amb joves. Experiències locals
Data: 28 d'octubre de 2013
Organització: Oficina del Pla Jove. Diputació de Barcelona

CONVOCATÒRIASubvencions per a projectes d’activitats en l’àmbit de la joventut que els ens locals de Catalunya elaboren en el marc del Pla Nacional de Joventut, dins l’exercici 2013
Termini: fins al 15 de setembre de 2013
Lloc: Portal EACAT
Convoca: Departament de Benestar Social i Família. Direcció General de Joventut

MÀSTER
Màster Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS) 2013-2014
Dates: del 4 d'octubre de 2013 al 20 de setembre de 2014
Horari: divendres a la tarda, de 16 a 21 h; dissabtes al matí, de 9 a 14 h
Segon període de matrícula: fins al 13 de setembre
Llocs: Universitat de Girona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Lleida, Universitat Pompeu Fabra i Universitat Rovira i Virgili
Organització: Universitat de Girona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Lleida, Universitat Pompeu Fabra i Universitat Rovira i Virgili
Amunt

No hay comentarios: