miércoles, 4 de septiembre de 2013

# 71
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 03 de setembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Premi Catalunya 2013

L’exprimera ministra noruega Gro Brundtland, el president de la Generalitat, Artur Mas, i l’estudiant paquistanesa Malala Yousafzai en el lliurament del XXV Premi Internacional Catalunya
El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va lliurar el XXV Premi Internacional Catalunya, que enguany s'ha concedit a l’exprimera ministra noruega Gro Brundtland per la seva capacitat de connectar salut i medi ambient i a l’estudiant paquistanesa Malala Yousafzai pel fet que hagi estat lluitant i jugant-se la vida pel dret a l’educació de les nenes. El Jurat les ha considerat figures emblemàtiques en la defensa dels drets de la dona i la millora de les seves condicions.
Amunt
 

:: Violència masclista

Línia 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència
El telèfon 900 900 120 ha atès entre els mesos de gener i juny 4.003 trucades, amb una mitjana de 717 trucades mensuals. Segons la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, les dades visibilitzen que moltes de les dones que s’adrecen al servei estan convivint amb el seu agressor i tenen fills i filles menors d’edat que estan sent testimonis i víctimes d’aquesta violència. En concret, el 52% de les dones que conviuen amb el seu agressor i que s’han adreçat al 900 900 120 tenen fills i filles menors vivint dins el nucli familiar.
Els comerços i Mercats de Reus divulgaran el telèfon 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència masclista
La Cambra de Comerç de Reus, la Unió de botiguers, l'entitat El Tomb de Reus, els Mercats de Reus i l'Ajuntament de la ciutat col·laboren amb l'Institut Català de les Dones en la campanya de divulgació de la Línia 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència masclista. L'objectiu és incrementar el coneixement d'aquest servei mitjançant la distribució de cartells i adhesius a través dels prop de 800 establiments associats. Properament aquesta iniciativa també es portarà a terme en altres localitats.
El RVD-BCN Protocol de valoració del risc de violència de parella contra la dona per part de la seva parella o exparella és una nova eina que ajuda els i les professionals que atenen dones que viuen situacions de violència masclista a valorar el risc que succeeixin a curt termini actes violents greus per part de la seva parella o exparella. Les properes sessions de formació tenen lloc a Terres de l'Ebre, Lleida, Tarragona, Pirineu i Girona.
Taller "La prevenció de la violència masclista en els/les adolescents”
L'Institut Català de les Dones va organitzar a Tarragona el taller La prevenció de la violència masclista en els/les adolescents, adreçat a les persones professionals dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones del territori, amb la finalitat de treballar la planificació i execució d'accions preventives en matèria de violència masclista, en l'àmbit escolar, amb adolescents. El taller, que ha estat impartit per professionals del Servei d'Intervenció Especialitzada, ha comptat amb la participació de 13 responsables i/o professionals tècnics dels SIAD.
Amunt
 

:: Món local

Benestar Social i Família dotarà enguany el món local amb més de 183 milions per finançar serveis socials, lluita contra la pobresa i foment de la cohesió social i la igualtat
El Departament de Benestar Social i Família dotarà enguany el món local amb 183,4 milions d'euros per tal de finançar serveis socials bàsics i especialitzats, lluita contra la pobresa, així com programes de reforç de la cohesió social i promoció de la igualtat. Així ho va anunciar la consellera Neus Munté durant la signatura de l’actualització de l’Acord marc de col·laboració entre Generalitat i ens locals el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor.
Es finança el disseny i l’elaboració de plans de polítiques de dones així com la implementació de projectes que incorporin la perspectiva de gènere i de les dones. El termini de presentació de sol·licituds, que es gestiona a través del portal EACAT, finalitza el 12 de setembre de 2013.
Inauguració del SIAD de la Bisbal d'Empordà
La presidenta de l’Institut Català de les Dones va inaugurar el nou Servei d’Igualtat i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i va destacar que els 15 SIAD que hi ha a les comarques de Girona van atendre l’any passat un total de 3.075 dones, de les quals 1.113, un 36%, van ser sobre violència masclista. Posteriorment va participar en l’homenatge de l'Ajuntament a les metgesses Francesca Casaponsa i Trinitat Sais, que va consistir en posar els seus noms a dos espais de la localitat en record seu.
Amunt
 

:: Recerca

Premis Recerca Jove
La Secretaria d’Universitats i Recerca, a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, ha convocat la 32a edició dels Premis de Recerca Jove per fomentar les vocacions científiques entre l’alumnat de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior. En el marc d’aquesta convocatòria, l’Institut Català de les Dones, del Departament de Benestar Social i Família, atorgarà el IV Premi Reginó als treballs sobre temes de gènere i de les dones. El termini finalitza el 26 de setembre.
Amunt
 

:: Cultura

2a edició del cicle "Biblioteques i cinema"
El segon cicle Biblioteques i cinema, organitzat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, la Filmoteca de Catalunya i l'Institut Català de les Dones, comença el 10 de setembre amb el film The Desk Set (Walter Lang, 1957), que s'inspira en la figura d'Agnes E. Law, la bibliotecària que va desenvolupar el sistema de recerca bibliogràfica de la CBS. Fins l'1 d'octubre es projectaran diversos films que aniran precedits d'una conferència a càrrec de d'escriptores relacionats amb el món de la cultura i les biblioteques.
Dones i cançons
L'exposició Dones i cançons es pot veure a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa fins el 30 de setembre. La mostra és una iniciativa de l’Institut Català de les Dones, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, i la revista Enderrock que a través d'una mostra de fotografies de vint-i-cinc dones que canten i fan cançons, representatives del panorama musical català, vol reflectir la continuïtat de la tradició musical de les cantants catalanes.
Conferències "La dona i la Guerra Civil"
Al llarg d'octubre i novembre l'Institut Català de les Dones organitza una sèrie de conferències sobre La dona i la Guerra Civil amb la historiadora Assumpta Montellà, que a cada territori estarà acompanyada una dona que va viure els fets directament. Aquesta iniciativa s'emmarca en la commemoració del 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya, en la qual l'Institut Català de les Dones vol reivindicar el protagonisme que van tenir les dones en la dura experiència de la guerra i la vida a la rereguarda
La gerent del TNC, Mònica Campos, i la presidenta de l'ICD, Montse Gatell, en la signatura del conveni
El conveni marc signat per l'Institut Català de les Dones i el Teatre Nacional de Catalunya té com a objectiu desenvolupar actuacions conjuntes en l'àmbit de la promoció de la igualtat entre dones i homes. En concret, els camps de col·laboració seran la visibilització de les dones i les seves aportacions en tots els àmbits de les arts escèniques, així com la sensibilització i la introducció de la perspectiva de gènere. Enguany, les dues institucions ja han realitzat actuacions conjuntes per reivindicar el protagonisme que van tenir les dones en la Guerra Civil.
Presentació de l'Observatori Cultural de Gènere
L'Observatori Cultural de Gènere (OCG) té l’objectiu d’impulsar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en els diversos àmbits de la cultura i compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones. En la seva primera presentació pública, l'OCG fer públics els resultats de l’informe Tenen veu les dones al periodisme d’opinió?, realitzat amb la col·laboració de l'Associació de Dones Periodistes on es mostra la insuficient representativitat de les dones als espais d'opinió d'àmbit català de premsa escrita, ràdio i televisió.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i Arnau Duran, president de l’Associació Amical Wikimedia, han signat el conveni de col·laboració
El conveni de col·laboració té com a objectiu incorporar continguts que reflecteixin la perspectiva de gènere i de les dones a la Viquipèdia, així com fomentar que hi hagi més dones que hi participin com a introductores d'informació, ja que només representen el 8,5% de les persones que editen. Aquest dèficit genera un conseqüent biaix de gènere en els continguts. A nivell de persones lectores també hi ha un desequilibri entre homes i dones a la Viquipèdia catalana ja que representen el 23%, en front a un 77% d’homes.
Commemoració del centenari del naixement de Joana Raspall
El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir l'homenatge a l'escriptora i poetessa Joana Raspall amb motiu del seu 100 aniversari. En el marc de l'acte, la consellera del Departament de Benestar i Família, Neus Munté, va presentar la Medalla dels 100 anys de vida a Joana Raspall. La celebració de l'Any Joana Raspall ha organitzat cent activitats commemoratives al llarg de l'any, coincidint amb els anys de l'escriptora, per tal de difondre l'obra i la trajectòria de la poetessa santfeliuenca.
Amunt
 

:: Joventut

El president del CNJC, Sergi Contreras; la presidenta de l'ICD, Montse Gatell, i Núria Ramon, membre del Secretariat del CNJC a la signatura del conveni
L'Institut Català de les Dones i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya van signar un conveni per a la realització de formació sobre gènere adreçada a les entitats juvenils. Els cursos tindran lloc a l'octubre. Un serà sobre perspectiva de gènere dirigida al món associatiu juvenil i tindrà lloc a Sant Feliu de Guíxols. L’altre serà a Barcelona i sota el títol Mirades creuades: joventut, gènere i interculturalitat integrarà la perspectiva intercultural i de gènere en la tasca diària de les entitats juvenils.
Amunt
 

:: Empresa

Aquesta eina és per a aquelles empreses que no estan obligades per llei a tenir un pla d’aquest tipus. L’objectiu d’aquest registre és visibilitzar i reconèixer a les empreses que han elaborat el pla i al mateix temps, que ho puguin acreditar oficialment. El Departament d’Empresa i Ocupació també crearà un catàleg d’empreses catalanes amb pla d’igualtat, que recollirà totes les experiències i permetrà consultar els plans, les mesures d’igualtat concretes i les bones pràctiques.
Amunt
 

:: Salut

Els segons compten... Truca al 112
El Departament de Salut ha engegat la segona fase de la campanya de Els segons compten amb l'objectiu de conscienciar la població femenina de la importància d'actuar amb rapidesa davant l'aparició dels símptomes d'un possible atac de cor atès que les dones tenen una simptomatologia menys típica que la dels homes. En les dones, el dolor al pit no és tan freqüent com en els homes, ja que hi ha altres símptomes que cal tenir en compte, com la dificultat per respirar, la debilitat, la sensació d’indigestió, la fatiga i el dolor al coll o mandíbula.


El missatge es basa en quatre idees clau: conèixer els símptomes, els segons compten, trucar al 112 i rebre tractament. Les dones triguen una mitjana de 14 minuts més que els homes en avisar als serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa el dany al múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus.
Presentació de la nova edició del curs Dones, Salut i Educació
Deltebre acull una nova edició del curs Dones Salut i Educació, organitzat per la Universitat Rovira i Virgili amb el suport d'ADAS (Associació de Dones Agents de Salut), l'Ajuntament de Deltebre, l'Institut Català de les Dones i el Parc Natural del Delta de l'Ebre. L'objectiu del curs és donar a conèixer des d'una perspectiva científica i de gènere informació sobre temes relacionats amb la salut de les dones i generar debats sobre temes claus en la salut de les dones i en les desigualtats de gènere en salut.
Amunt
 

:: IFPD

Institut de Formació Política per a Dones
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, intervindran a la sessió El talent directiu a la política, una formació gratuïta i oberta a tothom que té lloc el 13 de setembre amb l'objectiu de compartir l'experiència de dones que lideren projectes polítics, amb una llarga i intensa trajectòria en la defensa per la igualtat i que són exemple del talent femení en la direcció de les organitzacions polítiques.
Amunt
 

:: Mitjans de comunicació

Cercador d'expertes
L'objectiu del Cercador d'Expertes és visualitzar les aportacions i expertesa de les dones, especialment en aquells espais on tradicionalment no hi ha hagut presència femenina. és una eina adreçada als professionals dels mitjans de comunicació per fomentar la participació de dones expertes en la generació d’opinió en debats, intervencions i programes diversos. Segons un informe del Consell Audiovisual de Catalunya, les dones apareixen com a expertes en els teleinformatius en un 28% d’ocasions, mentre que els homes ho fan en un 72%.
Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones
L'Institut Català de les Dones, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han impulsat el projecte Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones amb l'objectiu de promoure la reflexió crítica i ajudar a ampliar la mirada periodística des del rigor i la pluralitat. Els materials, disponibles ara al web de l'ICD, promouen l’anàlisi dels prejudicis de gènere que perviuen en la nostra societat, penetren en els mecanismes de treball i finalment es reflecteixen en el relat informatiu.
Segons un estudi del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, les dones, que representen el 50,7% de la població catalana, aconsegueixen el 44,5% dels personatges en els programes de ficció, però, en canvi, només obtenen el 29% del temps en els teleinformatius. En els espais de ficció però hi ha més dones que homes en el paper de personatge principal.
Amunt
 

:: LGBT

Vocabulari terminològic LGBT
Recull de prop de 200 termes relatius a l'àmbit LGBT (lèsbic, gai, bisexual i transgènere), concretament, a terminologia vinculada amb l'orientació sexual i la identitat de gènere. També inclou termes referents a la relació del col·lectiu LGBT amb la societat, els drets i la família. El vocabulari ha estat elaborat per la traductora Marta Breu i ha estat revisat pel TERMCAT, el centre de terminologia de la llengua catalana.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

Joana Raspall i Juanola
Miró Costart, Mª Teresa. Joana Raspall i Juanola. Barcelona: Dones per la Llibertat i Democràcia, 2007
En aquesta obra, la catedràtica d’història Mª Teresa Miró Costart fa un repàs a la llarga vida de Joana Raspall, escriptora, bibliotecària i gran coneixedora i defensora de la llengua catalana. Aquest fullet forma part d’una sèrie de reculls biogràfics dedicats a dones que han lluitat per la recuperació de la cultura i la llengua del nostre país gairebé des de l’anonimat. S’inclou també el CD de la campanya ciutadana que es va portar a terme per la petició de la Creu de Sant Jordi per a Joana Raspall.
Programa socioeducativo para la prevención de la violencia de género en parejas adolescentes
Mateos Inchaurrondo, Ainoa. Programa socioeducativo para la prevención de la violencia de género en parejas adolescentes. Barcelona: Pirámide, 2013
Llibre que proposa un innovador programa orientat a la prevenció primària de la violència de gènere en parelles adolescents, especialment d'edats compreses entre els dotze i els catorze anys, per tal d'anticipar-se a les primeres relacions amoroses. Està dissenyat especialment per a la seva aplicació en l'àmbit educatiu formal, encara que per les seves característiques es pot aplicar a d’altres àmbits educatius no formals. El programa consta de tres parts diferenciades. Primer es presenten les seves característiques i s'expliquen els antecedents, els objectius, els continguts i les estratègies didàctiques que es proposen. A continuació es desenvolupa una guia pel professorat o agent educatiu, que recull un resum teòric dels continguts que es necessiten per a la seva implementació. Finalment, s'inclou el desenvolupament de les sessions amb l'explicació de cadascuna de les activitats que es proposen (objectius, continguts, tècniques i recursos necessaris).
Trabajo social con comunidades y mujeres musulmanas: premisas de la intervención para la plena pertenencia socia
Torres Kumbrían, Rubén Darío. Trabajo social con comunidades y mujeres musulmanas: premisas de la intervención para la plena pertenencia social. Barcelona: Bomarzo, 2012
Les persones musulmanes a la Unió Europea estan més exposades als riscos de l’exclusió social i de la discriminació múltiple. L’imaginari col·lectiu occidental les identifica amb un islamisme abocat a les pràctiques patriarcals, al terrorisme i a un desinterès manifest per la integració social. És una percepció estigmatitzadora que islamitza un problema socioeconòmic. En aquesta obra s’elabora un diagnòstic, s’identifiquen els dèficits del treball social amb comunitats i s’estableixen les premisses epistemològiques i hermenèutiques per una intervenció social comunitària basada en els drets humans, en el feminisme islàmic i en el islam reformista, també anomenat islam europeu.
Amunt

No hay comentarios: