miércoles, 4 de febrero de 2015

# 127 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família

# 127
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 03 de febrer de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

El Carnet Jove assoleix un nou rècord històric de titulars en superar els 528.000

El 29 de gener es va presentar la nova campanya i les novetats del Carnet Jove, que enguany arriba al seu 29è any d’implantació a Catalunya amb 528.894 titulars. Aquesta xifra supera el rècord històric de l’any anterior i suposa el 10% de tots els carnets joves expedits a Europa. Adreçat a joves de 14 a 29 anys, facilita avantatges i descomptes en àmbits com la cultura, el turisme, la mobilitat, la salut, la formació, els esports, la tecnologia o el lleure.
El Departament de Benestar Social i Família ret homenatge a entitats que fa 25 anys que treballen per a la igualtat d'oportunitats
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada per la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va presidir el 29 de gener l'acte d’homenatge i reconeixement públic que el Govern de la Generalitat ret a les associacions de dones que durant l’any 2014 van complir un quart de segle de trajectòria en favor de les dones i la igualtat d’oportunitats. A Catalunya hi ha actualment 1.070 associacions de dones.
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Novetats DIXIT

Conferència “Salut sexual en la discapacitat”
El dia 13 de febrer, DIXIT Lleida organitza una conferència a càrrec de l’associació Tandem Team Barcelona per explicar el model d’assistència sexual, tant a les associacions com a les entitats que estiguin interessades a traslladar aquest coneixement als seus usuaris i usuàries.
Presentació del projecte comunitari Cercles de Suport i Responsabilitat de prevenció de la delinqüència violenta
El 19 de febrer, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials acollirà la presentació del projecte Cercles de Suport i Responsabilitat, un programa per a la prevenció de la delinqüència violenta que treballa sobre dos eixos d’intervenció amb les persones penades: la responsabilitat i la integració social. Es tracta d’un programa comunitari del Departament de Justícia amb una alta participació voluntària de ciutadans, que col·laboren per facilitar la integració social de les persones empresonades i evitar la reincidència.
Amunt

::Agenda

3a Jornada 10x10' Càpsules d'Innovació Social
El 13 de març, a Barcelona, el Consorci d'Acció Social de Catalunya torna a promoure l'intercanvi de coneixement innovador entre entitats del sector públic i el tercer sector amb una nova edició de les Càpsules d'Innovació Social. L'objectiu de la jornada és donar a conèixer noves idees, reptes i tendències dels serveis socials i esdevenir un punt d'intercanvi de coneixement per a les persones que composen les entitats socials de Catalunya. El programa està en elaboració.
V Congrés Internacional Dependència i Qualitat de Vida “El repte de la cronicitat”
Madrid acollirà els dies 10 i 11 de març un congrés organitzat per la Fundació Edad&Vida, que ja en la seva cinquena edició s'ha convertit en una plataforma de diàleg i reflexió sobre la situació actual, els reptes pendents i les possibles solucions en l'àmbit de l'envelliment i la qualitat de vida de la gent gran.
1r Congrés Nacional SEVIFIP “La violència filioparental a Espanya”
Congrés organitzat per la Societat Espanyola per a l'Estudi de la Violència Filioparental, amb l'objectiu de fomentar la recerca en aquest àmbit, així com la difusió dels resultats obtinguts entre els professionals. El congrés tindrà lloc del 16 al 18 d'abril a Madrid.
Amunt

::Convocatòries

Termini: 25 d'abril de 2015
Organitza: Confederació FEAFES
Termini: 10 de març de 2015
Organitza: Comissió Europea
Termini: 10 de març de 2015
Organitza: Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament
Amunt

::Formació

Aquest taller té per objectiu facilitar coneixements, recursos i eines als professionals per gestionar les situacions de pobresa energètica que arriben als serveis socials bàsics. S'aporten eines, informació i orientació que es pot donar als afectats pel que fa als consums d’electricitat, aigua i gas, així com la presentació d’experiències i bones pràctiques susceptibles de ser replicades a altres territoris.

Data i lloc: 26 de febrer a Granollers; 26 de març a Vilanova i la Geltrú; 16 d’abril a Girona; 13 de maig a Manresa; 11 de juny a Amposta; 2 de juliol a Lleida
Organitza: Gabinet Tècnic del Departament de Benestar Social i Família
Curs adreçat a treballadors i educadors socials, entre altres col·lectius, que proporciona competències per a la intervenció amb persones grans i ajuda a identificar les capacitats i habilitats professionals, tot oferint eines per la gestió personal i emocional derivades de la intervenció.

Data i lloc: del 21 al 28 de febrer de 2015 a Barcelona
Organitza: Fundació Pere Tarrés
L'objectiu del curs és conèixer les principals característiques de la mediació i la gestió alternativa de conflictes, les fases i tècniques del procés i la metodologia aplicada com una nova forma d’abordar conflictes a l'àmbit comunitari.

Data i lloc: del 3 al 17 de març de 2015
Organitza: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya
Amunt

::Lectures recomanades

Adicción a las redes sociales y nuevas tecnologías en niños y adolescentes: guía para educadores
Guia pràctica que descriu les característiques de les noves tecnologies i planteja els principals perills de les xarxes socials pels adolescents. També marca estratègies d’actuació a l’abast dels educadors.

Echeburúa Odriozola, Enrique. Adicción a las redes sociales y nuevas tecnologías en niños y adolescentes: guía para educadores. Madrid: Pirámide, 2012. 187 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Avançar en atenció gerontològica centrada en la persona: instrument per a la revisió participativa. Manual per a la seva aplicació
Manual que agrupa un conjunt d’eines que orienten en el progrés de l’atenció gerontològica centrada en la persona. S’estructura en diverses fases que són suggerides després de la revisió d’algunes bones pràctiques internacionals.

Martínez Rodríguez, Teresa. Avançar en atenció gerontològica centrada en la persona: instrument per a la revisió participativa. Manual per a la seva aplicació. Salt: Consorci d'Acció Social de Catalunya, 2014. 69 p. (Eines d'Innovació Social; 4)
Exemplar consultable als centres DIXIT
Cuerpos desordenados
Assaig que reflexiona sobre l’evolució social i la integració -o "acceptació" per part de la comunitat- de persones transsexuals i intersexuals.

Mérida Jiménez, Rafael M. Cuerpos desordenados. Barcelona: UOC, 2009. 85 p. (Textos del cuerpo; 1)
Exemplar consultable als centres DIXIT
Active support: enabling and empowering people with intellectual disabilities
Model d'atenció que permet i faculta les persones amb discapacitat intel·lectual a participar plenament en tots els aspectes de les seves vides. Aquest enfocament és eficaç per treballar amb persones amb discapacitats més severes i és d’interès per als responsables de la prestació desuporti serveis.

Mansell, Jim. Active support: enabling and empowering people with intellectual disabilities. London; Philadelphia: Jessica Kingsley Publishers, 2012. 224 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

Persones cuidadores
Espai web adreçat a les persones cuidadores i als professionals del sector de la dependència impulsat per la Fundació Pere Tarrés amb el suport del Departament de Benestar Social i Família. Ofereix materials, recursos i informació actualitzada sobre la dependència i les necessitats de les persones que cuiden de familiars amb poca autonomia. Fomenta l'intercanvi d’experiències i la interacció oferint un fòrum de consultes i xerrades interactives en directe

No hay comentarios: