miércoles, 11 de febrero de 2015

- gencat.cat # 86 Butlletí de l'Institut Català de les Dones Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família

# 86
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 10 de febrer de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

::Violència masclista

El Govern condemna l'homicidi d'una dona a Terrassa, i la doble agressió a dues dones de Mataró presumptament víctimes de la violència masclista
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha reiterat, en nom del Govern de la Generalitat de Catalunya, el compromís de continuar treballant per avançar en la coordinació, la prevenció, la detecció, l’atenció, i el suport a la recuperació de les dones que es troben en una situació de violència masclista i el seu entorn. Montse Gatell ha recordat que “els assassinats masclistes que ens colpegen són la punta d’un iceberg que amaga una realitat complexa, silenciosa i soterrada causada per les desigualtats de gènere que encara existeixen”.
La consellera Neus Munté rep la secretària d'Estat d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes de Romania
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, es va reunir amb Ioana Liana, secretària d’Estat d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes del Ministeri de Treball, Família i Assumptes Socials del Govern de Romania. L'objectiu va ser impulsar l’intercanvi d’informació, experiències i bones pràctiques en l’àmbit de les polítiques de dones i, especialment, en la lluita contra la violència masclista, les actuacions per incrementar la participació social i política, així com també accions específiques adreçades a millorar la salut de les dones.
La Línia 900900120 d'atenció a dones en situació de violència masclista atén al voltant de 25 trucades diàries
El telèfon 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència masclista ha atès el 2014 un total de 9.227 trucades, que suposen una mitjana de 769 mensuals i 25 diàries. Dins de la campanya de difusió del telèfon, i en el marc de la col·laboració amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya, 114 ens locals han informat la Línia a través dels seus serveis i de la xarxa associativa, empresarial i comercial. Un acord amb Transports Metropolitans de Barcelona ha permès divulgar el servei mitjançant fulls informatius i càpsules televisives a les 2.800 pantalles de la xarxa de metro i autobusos.
Directori de recursos per a l'abordatge de la violència masclista a Catalunya
Aquest Directori permet consultar les dades dels recursos existents per a l'abordatge de la violència masclista a Catalunya i també inclou informació sobre protocols d'actuació, drets, ajuts, prestacions, així com enllaços d’interès relatius a aquesta problemàtica. El directori ofereix un índex de serveis on es pot fer una cerca per tipus d'intervenció i on es recullen dades de serveis i recursos sanitaris, socials, policials i jurídics. 
vvv
L’Auditori de Sant Cugat acollirà el proper 22 de febrer el concert solidari Estimar no fa mal, que té el suport del propi equipament cultural, de l’Institut Català de les Dones i de deu de les millors veus femenines del país: Lidia Guevara, Izah, Judit Neddermann, Joana Serrat, Marta Aguilera, Victoria Riba, The Mamzelles, Marion Harper, el cor Cantabile i la formació La Porta dels Somnis. Totes les artistes s’uneixen amb la seva presència a la causa del concert que tindrà com a finalitat recollir fons pel programa Trenquem el silenci de la Plataforma unitària contra les violències de gènere. 
Amunt

::Reconeixements

Reconeixement a les associacions de dones de Catalunya
Com cada any el Govern de la Generalitat va homenatjar les associacions de dones que han complert vint-i-cinc anys de trajectòria. La consellera Neus Munté va expressar el reconeixement i l’agraïment a la tasca que desenvolupen les entitats de dones i va destacar que “les dones estan ben organitzades, configuren una xarxa activa, són un exemple de participació i de capacitat transformadora. Les entitats tenen un paper indiscutible per a la qualitat democràtica i la governança en la societat actual i són un instrument imprescindible perquè la ciutadania s’involucri en les pràctiques bàsiques de la democràcia”.
El 2015 es commemora el centenari de Neus Català
El Govern commemora el 2015 el centenari de la lluitadora antifeixista Neus Català (Els Guiamets 1915). El 1937 va formar part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. El 1939 va creuar la frontera amb 182 nens orfes. Durant la II Guerra Mundial, a França, va col·laborar en activitats de la Resistència, va ser denunciada als nazis, reclosa a la presó de Llemotges i deportada a Ravensbrück i Flossenburg. En ser alliberada, va retornar a França, on va continuar la lluita contra el franquisme. El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2006 va ser escollida Catalana de l'Any per la seva tasca de defensa de la memòria de les 92.000 dones que van morir a Ravensbrück. 
Amunt

::Ensenyament

El Departament d'Ensenyament ha aprovat aquest Pla que té com objectiu que l'acció educativa que es porta a terme als centres educatius de Catalunya estigui basada en els principis de coeducació i de la igualtat d'oportunitats.
Premi Institut Català de les Dones
El Premi Institut Català de les Dones, dins els Premis Universitat de Vic als millors treballs de recerca d'estudiants de Batxillerat, està adreçat als estudiants dels centres de secundària de Catalunya i guardona els millors treballs sobre la visualització de l'acció social de les dones i les aportacions de la seva experiència en diferents àmbits, la defensa i el treball pels drets de les dones en la consecució de la igualtat d'oportunitats i la violència masclista. El termini de presentació de treballs és el 27 de març de l’any 2015.
Amunt

::Esport

Exposició “Identitat esculpida”
El dimarts 10 de febrer, a les 19 hores, es presenta al Museu Colet l'exposicióIdentitat esculpida, de l'escultora Mar Hernández Plana, un projecte que neix de la necessitat d'expressió artística sorgida del procés personal de malaltia del càncer de mama que va patir artista. L'exposició és un recull d'imatges que tracten simbòlicament aquest procés i que aborden de forma estètica tot el que hi ha darrere del càncer de mama. L'obra romandrà exposada dels dies 10 al 25 de febrer, amb entrada lliure i gratuïta. 
Amunt

::SIAD

Jornada Balanç 2009-2014 dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones
L'Institut Català de les Dones presenta el 12 de febrer, en el marc d'una jornada, els resultats de l'informe d'avaluació dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones, que recull la tasca d'avaluació externa de la Xarxa de SIAD per conèixer els diferents models, valorar quins són els elements que motiven la qualitat de funcionament dels serveis i definir un nou marc de treball per als propers cinc anys. 
Amunt

::Formació

El curs, que té entre els seus objectius donar a professionals de Catalunya les competències (habilitats, coneixements i actituds) sobre els diferents tipus de violències sexuals i el seu abordatge, té lloc a Barcelona els dies 25 de febrer, 4, 11 i 18 de març de 2015. També hi ha edicions previstes a la Catalunya central, Lleida i Tarragona.  
El Departament d'Empresa i Ocupació organitza el proper 25 de febrer, a l'EspaiCaixa Palau Macaya, aquest fòrum on persones del més alt nivell acadèmic i professional tractaran d’explicar, al llarg d’una entrevista-col·loqui, les causes profundes d’aquestes desigualtats i d’abocar llum sobre com disminuir una bretxa que, de mantenir-se les actuals circumstàncies, es calcula que trigarà prop de vuit dècades a tancar-se.
Amunt

::Pressupost

El pressupost destinat a treballar per avançar en la igualtat d’oportunitats de les dones 2015 és de 7,51 M€. El desenvolupament del programa d’intervenció integral contra la violència masclista compta amb un pressupost per al conjunt del Govern de 4.205.128,32 €.
L’Institut Català de les Dones va publicar l’any passat una convocatòria de subvencions a entitats per a la realització de projectes d’utilitat pública o d’interès social per a promoure la igualtat efectiva de dones i homes dotada amb 630.000 euros.
Amunt

::Centre de documentació

El Centre de documentació de l'Institut Català de les Dones, que forma part des dels seus inicis de la Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques de Dones, ha participat en la creació de la llista de distribució BIBMUJ amb la intenció que es constitueixi com a fòrum de comunicació de la Xarxa i altres centres interessats i els permeti compartir i intercanviar informació d'interès i bones pràctiques. 
Amunt

::Temes d'interès

La Llei preveu 1 any per l'aprovació del desplegament reglamentari, però ja s'ha avançat en àmbits com la difusió de continguts de la Llei, formació als professionals, col·laboració entre institucions i tramitació de denúncies. 
Lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau 2014
El proper dimarts 24 de febrer tindrà lloc al Parlament de Catalunya l'acte de lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau 2014 a l'organització Women's International League for Peace and Freedom (WILPF, Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat). El Premi ICIP Constructors de Pau 2014 destaca la trajectòria centenària en el treball de dones per la pau de WILPF, així com el seu compromís amb el desarmament, la defensa dels drets humans i la persistència per tal d’aconseguir el reconeixement del paper de les dones en la construcció de pau.
Amunt

::Recomanats del Centre de documentació

Por amor o a la fuerza: feminización del trabajo y biopolítica del cuerpo
Morini, Cristina. Por amor o a la fuerza: feminización del trabajo y biopolítica del cuerpo. Madrid: Traficante de Sueños, 2014
Anàlisi sobre la feminització del treball, entesa no només com la incorporació massiva de les dones al mercat de treball, sinó sobretot atenent a la nova centralitat laboral que han adquirit les competències que tradicionalment els eren pròpies: la reproducció i les cures. Segons l’autora els afectes, la comunicació i la implicació personal s’han convertit en elements que és necessari aportar al treball de forma que s’ha configurat un escenari laboral pervers, on a la precarietat del treball li correspon una màxima flexibilitat i implicació en la prestació laboral i en el qual l’absorció de la subjectivitat en el treball es reflecteix en la crisi profunda de la reproducció social. A partir d’aquestes premisses l’autora es pregunta si aquest avanç de la inclusió capitalista de la reproducció, i per tant de la vida, pot ser sinònim inevitable de l’explotació total per concloure que hi ha possibilitats inèdites per a una subversió en aquesta transformació.
Les Bruixes es pentinen: mitologia i realitat de la bruixeria catalana
Soler i Amigó, Joan; Pubill, Roser. Les Bruixes es pentinen: mitologia i realitat de la bruixeria catalana. Barcelona: Raval Edicions, 2014
Les bruixes són uns personatges de la cultura popular que ens remeten al món de la màgia, els encanteris i la superstició. Aquest llibre explica la significació que ha tingut la bruixeria al nostre país mitjançant les rondalles, llegendes i cançons que formen part del nostre imaginari col·lectiu. Coneixerem els ungüents i beuratges de les bruixes, les coves que habitaven i com eren les caceres de bruixes i els autos de fe que les enviaven a la forca o a la foguera. Descobrirem perquè la gran majoria de bruixes eren dones i no homes. Així mateix, entendrem les relacions de la bruixeria amb la mitologia, la literatura, les creences i la religió.
Masonas: historia de la masonería femenina
Alba, Yolanda. Masonas: historia de la masonería femenina. Córdoba: Almuzara, 2014
Estudi sobre la maçoneria femenina i el seu paper en el procés d’emancipació de les dones. Yolanda Alba ofereix en aquesta obra un apassionant recorregut pels esdeveniments històrics que van portar a dones de diversa condició i renom a enrolar-se en una organització i escola de saviesa tan influent, però sovint marcada pels prejudicis i l’obscurantisme com van ser les lògies maçones. La maçoneria, com a mètode de coneixement, es remunta segons algunes fonts a l’antiga Mesopotàmia, o fins i tot més enrere encara, però les seves societats van ser estrictament masculines fins que el 1770, la Gran Lògia del Gran Orient, a França, va crear el ritus de l’adopció, a partir del qual van poder començar a participar dones. Alba explica com la maçoneria va contribuir a que el costat femení de la Humanitat es fes notar en les Ciències, les Arts i el Pensament.

No hay comentarios: