martes, 10 de febrero de 2015

# 76 Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes

# 76
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Logo
Dijous, 05 de febrer de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors
"La millor manera de predir el futur és creant-lo"

(Peter Drucker)

  • 2015 Any internacional de la llum
  • Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya
  • ESENRED
  • Butlletí de Novetats del Centre de Documentació de Medi Ambient
  • Butlletí de medi ambient
  • Xarxes socials

::Us expliquem

Compartiu les vostres accions al bloc de la xarxa estatal ESenRED
Com sabeu, el programa Escoles Verdes forma part de la xarxa estatal ESenRED (Escuelas hacia la Sostenibilidad en Red).
Per tal de compartir i fer visibles les actuacions que esteu fent, us animem a explicar-les al bloc estatal. Només cal que envieu un correu electrònic amb la informació i alguna imatge, vídeo, etc, a: esenred21@gmail.com
Els departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Ensenyament i Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb l’Associació Vida Sana i amb la col·laboració de l’editorial Graó i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) convoquen la tercera edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica.
Poden optar al premi tots els centres educatius d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d’infants de Catalunya que hagin desenvolupat un projecte o una experiència relacionats amb la producció agrària o l’alimentació ecològica al llarg del curs escolar 2013-2014.
El termini de presentació de candidatures fineix el 7 d’abril a les 14 hores. El veredicte dels premis s’anunciarà el 9 de maig, en un acte públic dins de la fira BioCultura.
Concurs: Les piles a l’APILO de l’escola
L’Agencia de Residus de Catalunya, amb el finançament dels productors de piles i acumuladors (mitjançant els Sistemes Integrats de Gestió, SIG), duu a terme una campanya de comunicació adreçada als ciutadans i als comerços, que ara s’amplia als centres educatius.
La campanya s’inicia amb un concurs de recollida de piles als centres educatius. La Participació requereix la inscripció prèvia del centre mitjançant aquest formulari. Termini per inscriure-s’hi: 28 de febrer.
Amunt

::Les escoles parlen

Del 17 al 19 de novembre, es va celebrar la 19a Setmana de la Ciència a la nostra escola: una iniciativa per motivar l’alumnat en la innovació i la recerca, dins de la qual s’ha dut a terme un ventall d’activitats de divulgació científica, com ara xerrades, tallers, jocs i exposicions amb l’objectiu de despertar i potenciar l’interès del jovent per la ciència i la tecnologia.
La Setmana de la Ciència es va cloure amb la Fira de la Ciència, amb la demostració de tots les experiments preparats per l’alumnat de cinquè. En total 16 paradetes ben distribuïdes a la pista de l’escola.
L’Escola Riu d’Or (Santpedor) participa en el projecte EURONET 50/50 max
Aquest projecte liderat per la Diputació de Barcelona incentiva l'estalvi energètic a edificis públics a partir de l'aplicació de bones pràctiques en l'ús i la gestió de l'energia.
Al llarg del curs 2013-2014, vam iniciar aquest projecte amb un treball a l’aula i un seguit d’accions encaminades a conscienciar la comunitat educativa envers la necessitat de promoure mesures d’estalvi energètic.
Durant aquest trimestre, els nens i les nenes de quart amb els ecocapitans de cinquè i de sisè (com a representants de tots els alumnes), diferents responsables de l’administració, l’ajuntament, la direcció del centre, la gestora energètica i alguns mestres ens trobarem per planificar i prendre les decisions necessàries per garantir el funcionament del projecte.
El primer pas que farem en aquesta trobada serà el reconeixement energètic de l’escola, perquè es tracta de conèixer el circuit energètic del centre per tal de poder analitzar l’ús es fa de l’energia, les fonts energètiques, els aparells, etc.
Perquè el coneixement facilita la sensibilització, així com la possibilitat de poder transmetre la informació a la resta de companys del centre.
No tot està perdut... si actuem ara
L'escola Sant Blai (Bot) ha col·laborat en la decoració nadalenca de la plaça del poble
L'escola Sant Blai de Bot ha col·laborat en la decoració nadalenca de la plaça del poble, elaborada amb materials reciclats. Les estrelles, els arbres i el mural estaven fetes en ampolles de plàstic. A cada arbre hi ha una mitjana de 225 ampolles.
Aquesta activitat va ser proposada per l'Ajuntament i el resultat ha tingut gran acceptació per part dels veïns.
L’escola Volcà Bisaroques (Olot) mostra els valors naturals que hi ha a l’escola
Com a escola verda i per la nostra ubicació a la falda d’un volcà —el mateix que dóna nom a l’escola— ja fa temps que estem treballant per descobrir tots els valors naturals que hi ha a l’entorn de l’escola.
Hem incorporat una part d’aquesta descoberta al currículum de tots els cicles educatius.
L’estudi que portem fent des del 2010, arran del Congrés de Vulcanologia fet a Olot el 2012, ha aportat nous continguts sobre el vulcanisme i les fonts a l’alumnat i ha incrementat el coneixement de la vegetació de l’entorn de l’escola.
Dins del pla d’actuació, un dels objectius que s’havien assolir era —ja a finals del curs passat—donar a conèixer aquests valors a la resta de la comunitat educativa; així que els membres del Comitè Verd van posar fil a l’agulla per pensar com podrien explicar als pares i al PAS que, a dins l’escola, hi tenien coses molt interessants com la roureda que hi ha al pati, el bufador i la colada de lava.
El Comitè Verd va treballar, amb diferents experts de la comarca els continguts que havien de constar als diferents elements interpretatius; per tal de poder fer realitat aquesta acció participativa, també s’hi va implicar l’AMPA i l’Ajuntament d’Olot
Ara, totes les persones que visitin la nostra escola poden conèixer quins són els valors naturals que hi tenim.
Projecte Reciclem Bombetes de l’Escola Sant Julià (L’Arboç)
El Projecte "Reciclem bombetes" es va iniciar a partir del moment que els alumnes de primer van triar el projecte de la bombeta i es van preguntar què es feia amb les bombetes quan es fonien. Des d'aleshores s'han fet moltes accions: entre elles, col·locar contenidors de reciclatge de bombetes al centre i informar tota la comunitat educativa d'una manera molt original!
L’escola Marta Mata va presentar al Congrés Smart City de Barcelona el Projecte d’estalvi energètic Euronet 50x50max, que està dins del nostre PAC d'escoles verdes. Us convidem a veure’n el vídeo.
Amunt

::El racó de l'alumnat

Els i les alumnes de l’Institut Vilamajor estudien la riera amb el Projecte Rius.
Volem compartir amb vosaltres la nostra experiència amb el Projecte Rius! Aquest ha estat un projecte divertit i emprenedor ja que hem après a analitzar tot un riu: la seva vegetació i la seva fauna. També hem après a mesurar el cabal, la temperatura i el pH del nostre riu ,entre d’altres coses.
Hem descobert coses noves que no sabíem: per exemple, hem conegut els macroinvertebrats que hi viuen —tot i que no n’hem trobat gaires perquè ja feia massa fred— i la vegetació del bosc de ribera; i hem après que el cabal i la temperatura poden canviar depenent dels trams que analitzem.
És interessant aprendre experimentant directament sobre un riu o una riera que tenim tan a prop, veure com canvia i conèixer-ne totes les característiques.
També ha estat motivador perquè fèiem el treball en grup i hem après divertint-nos i això és molt important.
Nosaltres us recomanem molt fer aquest projecte ja que ens ha servit molt a tots i cadascun de nosaltres i potser més endavant, quan siguem grans, ens dediquem a alguna professió relacionada gràcies a que aquest projecte ens va obrir els ulls i la ment.
US EL RECOMANEM MOLT! BONA SORT!
Alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Vilamajor
Amunt

::Compartim projectes amb les entitats

Les escoles verdes també col·laboren en allargar el cicle de vida de residus d’empreses del Grup EMAS.
L’hospital universitari de Vic forma part del Club EMAS, entitats certificades per una millor gestió ambiental, i genera entre d’altres unes caixes, que des de les assessories territorials del programa escoles verdes recullen i les reparteixen a les escoles del programa.
Els centres les utilitzen com a caixes pels llapis i/o colors, o com a -mini garbells- del compost al patí i a l’hort.
Podeu demanar aquest material a:

VILADRAUEDUCACIO
Tel: 93 884 91 31
a/e: escolesverdes@viladraueducacio.com
Amunt

::Recursos

Alimentació. Guia informativa i proposta d’activitats per promoure l’alimentació agroecològica
Editada per l’Ajuntament de Barcelona, aquesta nova guia de col·lecció “Guies d’Escoles + Sostenibles” pretén aportar una mirada amplia sobre alimentació als agents educatius de l’escola. Conté informació sobre quatre grans eixos: salut, entorn, justícia social i menjadors escolars, suggereix activitats que permeten aprofundir en aquestes perspectives i fa una acurada selecció de recursos i bibliografia actualitzada.
Projecte Sciences et Societé
Projecte elaborat per Fem Passeres, que presenta materials educatius per treballar temes de ciències en francès; n’hi ha d’educació ambiental. A la mateixa web també trobareu recursos i experiències dels centres participants.
Exposició
Una exposició fotogràfica itinerant produïda per l’entitat Delta Viu. L'exposició està dividida en tres parts: una que parla sobre els valors naturals i culturals, una altra que reflecteix les lluites en defensa del territori i una última sobre les perspectives de futur.
Es pot demanar de franc. Al web trobareu el calendari i els llocs on podeu trobar-la. Per a més informació podeu contactar a: gemmaub@gmail.com
S’ha posat en marxa una pàgina web, on hi ha georeferenciats molts dels itineraris senyalitzats dels parcs i espais protegits del nostre país.
Elaborada pel Grup de Recerca en Educació Moral (GREM), aquesta guia ens duu a reflexionar, analitzar i millorar els projectes d'aprenentatge servei.
L’instrument d’avaluació permet identificar punts forts i febles de l’activitat, facilitar el debat pedagògic, optimitzar activitats i animar a implementar noves accions. Es pot fer servir per parts i en diferents moments del projecte, de forma individual o en grup, per avaluar i millorar i els projectes.
Amunt

::Agenda

Beques Educar Menjant
La Fundació Jaume Casademont premia experiències  educatives en el món de l’alimentació. El seu objectiu principal és estimular i promoure totes aquelles iniciatives que es duguin a terme als Països Catalans —o zones de parla catalana— i en l’àmbit educatiu i lúdic de 0 a 16 anys, per tal de promoure els valors d’una alimentació saludable en el marc d’una gastronomia que és entesa com a cultura. Es poden presentar convocatòries fins el 15 d’abril.
L’Hort de Balcó a Balcó
Els dies 5 i 7 de març el GEPEC organitza a Tarragona dues sessions formatives sobre cultius de temporada i recuperació de llavors.
La Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona organitzen la IV Jornada de Biologia a l’Ensenyament.
La jornada es farà el 7 de Març de 2015 al Museu Blau de Barcelona, i consistirà en un intercanvi d’experiències entre el professorat de biologia, a fi de donar a conèixer tot tipus d’activitats engrescadores centrades en la biologia.
Per poder fer la inscripció aquí.
XVI Exporecerca Jove
El 26, 27 i 28 de març se celebra l’Exporecerca Jove: una fira organitzada per l'associació MAGMA recerca (associació per promoure la investigació entre els/les joves d'entre 12 i 30 anys), en la qual es presentaran i s'exposaran al llarg de tres dies treballs de recerca i investigació de totes els àmbits i de nacionalitats diverses.
Diumenges a la vora del Ter.
El Museu del Ter organitza el segon i quart diumenge de mes tallers per a la quitxalla, que tenen com a objectiu donar a conèixer el patrimoni cultural i natural de la conca mitjana del riu gironí.
Programació trimestral a la Casa Capell de Mataró
El Museu del Ter organitza el segon i quart diumenge de mes tallers per a la quitxalla, que tenen com a objectiu donar a conèixer el patrimoni cultural i natural de la conca mitjana del riu gironí.

No hay comentarios: