miércoles, 18 de febrero de 2015

# 128 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família

# 128
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 17 de febrer de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

El Pla de Mobilitat 'mHealth.Cat' aproparà serveis sanitaris i de benestar a través de tecnologies mòbils
El Govern ha aprovat el Pla de Mobilitat mHealth.cat, que permetrà acostar els serveis sanitaris i de benestar a les persones a través de tecnologies de mobilitat com són els telèfons intel·ligents, les tablets o els ordinadors portàtils i, al mateix temps, facilitar la transformació dels diferents processos assistencials i socials. Es tracta de la primera estratègia mHealth que s’impulsa a tot Europa. 
El Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars del Govern (CAPSiF) ha elaborat dos nous informes. El primer fa referència al model de serveis socials bàsics i al desenvolupament del servei bàsic d’atenció social mentre que el segon elabora una valoració i propostes en matèria d’habitatge. Algunes de les conclusions o propostes que apunten els informes són l'aposta per un model de serveis d’assistència primària descentralitzat, pròxim i flexible ifer suportable el cost de l’habitatge per a la majoria de persones amb ingressos mitjos i baixos. Els dos informes es poden consultar al web del Departament de Presidència.
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Novetats DIXIT

Conferència “Una pinzellada sobre la salut mental”
El dia 27 de febrer, a DIXIT Lleida, s’oferirà una doble visió de la salut mental: d'una banda, des de la perspectiva professional a càrrec de Margarita Puigdevall, cap de psiquiatria de l’Hospital Santa Maria de Lleida; i, de l’altra, des de l’experiència de  Mercè Torrentallé, persona afectada d’esquizofrènia paranoide. L’objectiu de la conferència és fer una pinzellada teòrica sobre els trastorns de la salut mental que tenen més incidència en la població i sobre la repercussió que tenen en el desenvolupament de les persones que els pateixen. 
Dossier temàtic “Maltractament a persones grans”
Malauradament el maltractament envers les persones grans continua sent un problema vigent en la nostra societat que necessita la intervenció dels familiars i de tots aquells i aquelles professionals en contacte directe amb el col·lectiu. DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un recull de monografies, articles de revista, conferències i entitats que proporcionen informació i eines per detectar i prevenir aquesta lacra social. 
Amunt

::Agenda

Conferència “Resposta preventiva i jurídica davant dels comportaments motivats per odi i discriminació”
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada inicia els Espais d'Actualitat, cicle 2015 de conferències sobre Justícia i Societat. Mensualment, es duran a terme sessions de debat sobre temes d’actualitat amb persones rellevants d'àmbits socials, jurídics i judicials. El 4 de març, a Barcelona, tindrà lloc la primera conferència que tractarà sobre la resposta de la justícia a faltes o delictes d'odi i discriminació.  
XI Jornades “Educació emocional i família”
L'objectiu principal d'aquestes jornades és contribuir a sensibilitzar les famílies sobre la importància dels primers mesos de vida dels infants en relació a les emocions i als vincles afectius que s'estableixen entre pares i fills. Les jornades tindran lloc a Barcelona els dies 20 i 21 de març de 2015.
El proper 19 de febrer, Lleida acollirà la segona edició d'una jornada que vol donar a conèixer experiències positives d'innovació en l'àmbit social que ajudin a donar respostes pràctiques a la realitat actual. Al llarg de la jornada s’exposaran experiències emmarcades en quatre grans àmbits: la tecnologia social, l’educació i la formació, la responsabilitat col·lectiva i l’acció social vinculada a l’allotjament. 
Amunt

::Convocatòries

Termini: 20 de juny de 2015
Organitza: Fundació ONCE
Termini: 3 de març de 2015
Organitza: Obra Social "la Caixa"
Termini: 27 de febrer de 2015
Organitza: Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual
Amunt

::Formació

Curs adreçat a persones interessades en l'àmbit de les drogodependències i les diferents patologies que poden conviure amb aquesta afectació. El curs combina la fonamentació teòrica i la posada en pràctica d’exercicis i/o dinàmiques per adquirir les habilitats i destreses requerides.

Data i lloc: del 13 al 27 de març a Barcelona
Organitza: Fundació Pere Tarrés
L'objectiu d'aquest curs és capacitar els professionals de la salut en l'ús del portal www.infermeravirtual.com per a la promoció de la salut dels ciutadans. Es tracta d'una eina 2.0 que potencia la capacitat de les persones, les comunitats i la població per mantenir la salut i el benestar. Aquest recurs està promogut pel Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona amb la intenció de ser un espai virtual de coneixement i interrelació amb l'usuari i un instrument de treball per tots els professionals del sector de la salut, social i educatiu.

Data i lloc: 10 i 17 de març i 7 d'abril de2015 a Vic
Organitza: Universitat de Vic
Amunt

::Lectures recomanades

La salut de les persones amb discapacitat intel·lectual: què hem de tenir en compte? Guia pràctica per a professionals de la salut
Guia promoguda per Dincat amb l’objectiu que l’atenció sanitària que es dispensa a les persones amb discapacitat es dugui a terme coneixent les particularitats del col·lectiu i aplicant certes adaptacions en la pràctica clínica diària.

Vergés Planagumà, Laura. La salut de les persones amb discapacitat intel·lectual: què hem de tenir en compte? Guia pràctica per a professionals de la salut. Barcelona: Dincat, 2014. 88 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Cuentos para familias de corazón
Conté tres contes que són una eina per a pares i mares adoptius i professionals que treballin amb nens i nenes adoptats. S'acompanyen d'una introducció i fonamentació teòrica i pràctica que ajuda al lector a aprofitar tot el seu potencial narratiu.

Barbero, Alicia. Cuentos para familias de corazón. Madrid: Grupo5, 2013. 92 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Habilidades sociales y de comunicación del trabajo social: interacción social y comunicación. Comunicación profesional
Llibre que aporta les competències necessàries a nivell de comunicació i d’interacció social en l’exercici del treball social.

Habilidades sociales y de comunicación del trabajo social: interacción social y comunicación. Comunicación profesional. Valencia: Tirant Humanidades, 2013. 214 p. (Estudios de economía y sociología)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Mirades plurals: la gestió de la diversitat a l'Alt Empordà
Iniciativa que forma part del programa europeu Labour Plus i que recull un conjunt de 8 experiències significatives de diferents agents de la comarca de l’Alt Empordà sobre les estratègies i els reptes que planteja la societat plural i diversa en què vivim.

Mirades plurals: la gestió de la diversitat a l'Alt Empordà. [Figueres]: Consell Comarcal de l'Alt Empordà, 2014. 61 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

Rutes accessibles
La Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" ofereixen a la ciutadania un web que presenta rutes de fàcil accés per fer en parcs naturals. Són recorreguts per indrets únics i per fer sense presses. Les rutes comencen en equipaments dels parcs que disposen de cadires handbikes i terceres rodes per a totes aquelles persones amb mobilitat reduïda.

No hay comentarios: