jueves, 5 de febrero de 2015

# 8 Butlletí d'Etiquetatge Ecològic i Gestió Ambiental Departament de Territori i Sostenibilitat

# 8
Butlletí d'Etiquetatge Ecològic
i Gestió Ambiental
Departament de Territori i Sostenibilitat
ISSN 2339-5796 DL: B.11357-2013
Logo
Dimarts, 03 de febrer de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors
La Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat és l'organisme competent a Catalunya per a la gestió del sistema EMAS.

  • Butlletí de medi ambient
  • Xarxes socials

::Notícia destacada

Acte de commemoració dels 20 anys del Distintiu de garantia de qualitat ambiental
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, va presidir el passat 5 de desembre, al CaixaForum de Barcelona, la celebració del 20è aniversari del Distintiu de garantia de qualitat ambiental, sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requisits de qualitat ambiental, a més dels que estan establerts com a obligatoris per la normativa vigent. A l’acte hi van assistir prop de 100 persones, representants tant de petites i grans empreses que disposen del Distintiu, consultories, personal tècnic de medi ambient i persones expertes en la matèria.
Amb la creació del Distintiu, Catalunya va ser capdavantera en disposar d’un sistema d’etiquetatge ecològic propi a escala regional a Europa, i s’alinea així amb altres països europeus amb una llarga trajectòria en matèria ambiental, com Alemanya o els països nòrdics, que disposen des de fa anys del seu propi sistema.
En els últims anys, el marc normatiu nacional i europeu ha fet grans avanços pel que fa a les exigències mínimes a complir en matèria ambiental pel que fa a les empreses, però moltes han volgut anar més enllà i han buscat l’excel·lència mitjançant l’obtenció d’etiquetes ecològiques que acrediten aquest esforç suplementari.
Amb la concessió del Distintiu, la Generalitat reconeix l’esforç realitzat per aquestes empreses a l’hora d’avançar de forma voluntària en el seu compromís ambiental. El Distintiu implica, a més, una garantia ambiental per a la ciutadania perquè dipositin la seva confiança en els productes i serveis certificats, així com donar-los una informació millor i més fiable perquè prenguin les seves decisions d'ús o compra amb més coneixement. Per a moltes empreses, disposar d’una certificació ambiental pot significar un avantatge competitiu en els seus mercats.
Durant l’acte es va poder visualitzar un vídeo realitzat per a la commemoració d’aquests 20 anys del Distintiu
Nombre d'empreses certificades. Distribuïdes per sectors. Desembre 2014
Actualment, a Catalunya hi ha 188 empreses certificades amb el Distintiu, 823 productes i 149 serveis. Per sectors, la distribució és la següent:
Les categories amb el nombre més gran d’atorgaments d’empreses són a l’actualitat: establiments de turisme rural (43), Instal.lacions juvenils (32), tallers de vehícles (17), biblioteques i museus (16), productes i sistemes que afavoreixen l’estalvi d’aigua (15), establiments hotelers (14), flotes de vehicles (12) i càmpings (11).
A curt termini, s’espera incrementar els atorgaments especialment en equipaments esportius, museus i biblioteques, flotes de vehicles, teatres i espais d’art, i potenciar les categories relacionades amb el turisme.
Amunt

::Articles complets

Solucions d’estalvi en l’àmbit de la mobilitat de les flotes
El dia 14 d’octubre de 2014, a l’Auditori de PIMEC a Barcelona, es va celebrar una Jornada sobre solucions d’estalvi en l’àmbit de la mobilitat de les flotes. L’objectiu de la Jornada, organitzada per la Direcció General de Qualitat Ambiental amb la col·laboració d’ASOCAP, era donar a conèixer una sèrie d’eines per millorar la gestió de les flotes de vehicles.
Un dels aspectes que es va tractar a la jornada va ser l’existència de sistemes d’etiquetatge ecològic, en concret el Distintiu de garantia de qualitat ambiental, que fa possible reconèixer aquelles flotes respectuoses amb el medi ambient tenint en compte criteris de disponibilitat de vehicles de baixes emissions, antiguitat i manteniment de la flota o optimització de rutes entre altres aspectes.
A la jornada també es va posar de manifest la importància de la formació en conducció eficient i els avantatges ambientals i econòmics que suposa aquest tipus de conducció. En aquest sentit, Gerard Aymerich, membre de la xarxa ASOCAP, va presentar una sèrie de dades experimentals que demostren que la conducció eficient pot reduir tant els consums i els costos associats a la flota de vehicles com l’estrès durant la conducció.
Finalment, es va exposar la possibilitat d’incorporar la tecnologia i el programari per gestionar les flotes, atès que la incorporació d’aparells telemàtics de localització de vehicles i gestió de flotes permeten obtenir dades objectives que faciliten la presa de decisions en relació amb la flota i, alhora, millorar l’estalvi i l’eficiència en el transport.
Les persones assistents a la Jornada, majoritàriament provinents d’empreses i professionals del sector del transport i la mobilitat, van mostrar un gran interès en la temàtica tractada, la qual cosa indica que és un sector amb marge i voluntat de millora en l’àmbit ambiental.
VII Jornada de Turisme Rural a Cervera
El passat 16 d’octubre va tenir lloc a Cervera la VII Jornada de Turisme rural, sota la temàtica “Estratègies per incrementar l’ocupació: TIC i sostenibilitat”. La Jornada va estar organitzada per TURALCAT amb el suport de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Durant el transcurs de la Jornada es van impartir diverses ponències relacionades amb la sostenibilitat en el sector del turisme rural a Catalunya. Per una banda, es van donar a conèixer mesures d’estalvi energètic aplicables a aquesta tipologia d’allotjaments per tal que puguin reduir la seva despesa energètica, fet que es tradueix en un estalvi econòmic i en una reducció dels impactes ambientals relacionats amb al seva activitat.
Per altra banda, es van donar a conèixer diferents mecanismes de promoció d’aquests establiments i del turisme sostenible a Catalunya. Un d’aquests mecanismes és la propera publicació de la guia francesa Viatao, especialitzada en publicacions de guies de turisme sostenible, que preveu publicar una guia centrada en Catalunya. Un altre mecanisme és l’ús de les TIC que fan aquests allotjaments, ja que els ajuda a posicionar-se i és una potent eina de màrqueting.
Durant tot el transcurs de la Jornada es va posar de manifest la importància que els establiments de turisme rural estiguin certificats amb les etiquetes ecològiques per allotjaments turístics que gestiona la Direcció General de Qualitat Ambiental, la Etiqueta ecològica de la Unió Europea i el Distintiu de garantia de qualitat ambiental. Aquests dos sistemes d’etiquetatge ecològic identifiquen aquells establiments que compleixen amb uns determinats criteris ambientals i, per tant, estan desenvolupant la seva activitat conforme amb el turisme sostenible. A data d’avui, a Catalunya 42 establiments de turisme rural disposen del Distintiu de garantia de qualitat ambiental i 16 establiments de turisme rural disposen de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea.
A la part final de la Jornada, el Sr. Pere Poblet i Tous, subdirector general d’Intervenció i Qualificació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, va fer l’entrega de les plaques de reconeixement de l’obtenció de la Etiqueta ecològica de la Unió Europea a diversos allotjaments presents a la Jornada. La majoria d’aquests allotjaments ja disposaven del Distintiu de garantia de qualitat ambiental i han fet un pas més per a l’obtenció de la Etiqueta ecològica de la Unió Europea, demostrant el seu compromís amb la sostenibilitat ambiental.
Premi Catalunya d’Ecodisseny 2015
El Departament de Territori i Sostenibilitat, en el marc de l’estratègia catalana d’ecodisseny, ecodiscat, ha organitzat el Premi Catalunya d’Ecodisseny, que reconeix productes, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes que estiguin dissenyats per millorar el comportament ambiental dels productes i serveis al llarg del seu cicle de vida.
El premi té cinc categories, quatre de les quals per a participants de Catalunya (producte, producte en desenvolupament, estratègia i disseny jove) i una per a participants de països euromediterranis (disseny euromediterrani). Les sol·licituds es poden presentar del 15 de gener al 28 de febrer de 2015.
El guanyador de cada categoria rebrà cinc mil euros (5.000 euros), a més del corresponent guardó, el diploma acreditatiu i la participació en actuacions de promoció, per exemple, l’exposició del Premi Catalunya d’Ecodisseny 2015 o el catàleg del Premi
Lliurament dels premis EMAS 2014
El passat 30 d’octubre, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va presidir l’acte de lliurament de la 6a edició dels premis EMAS 2014, que reconeixen l’esforç realitzat per les organitzacions registrades EMAS en favor del medi ambient i de la qualitat ambiental. Aquest acte va ser organitzat pel Club EMAS, en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat. L’objectiu d’aquests premis és estimular la millora del sistema de gestió, la innovació i la comunicació.

Les candidatures als premis EMAS 2014 es van poder presentar per a 3 categories: millor declaració ambiental, millor acció d’implicació amb les parts interessades, i millora del comportament ambiental. Els guanyadors van ser:
Premi a la Millor Declaració Ambiental
La Page Original, SL (Badalona). De la declaració ambiental d’aquest estudi de comunicació visual, a banda dels originals elements gràfics, el jurat va valorar l’esforç per arribar a un públic no tècnic i per la senzillesa en la presentació dels aspectes ambientals, no només els vinculats a les activitats de les seves oficines, sinó també als relacionats amb els projectes, la producció i la seva capacitat com a agent de canvi en la societat.

Aquest any el jurat va considerar també lliurar una menció especial en aquesta mateixa categoria a Càmping Laguna (CompanyiaTurística Alt Empordà, SL, de Castelló d’Empúries).

Premi a la Millor Implicació de les Parts Interessades
Fundació AMPANS (Manresa). Aquesta candidatura va cridar l’atenció del jurat per la implicació dels joves i per la valoració de la seva tasca en la gestió ambiental del centre, dedicat al servei de les persones amb discapacitat de la comarca del Bages.

Premi a la Millora del Comportament Ambiental
SIEMENS, SA (fàbrica de Cornellà del Llobregat). En aquesta categoria va destacar l’aposta de l’empresa per una visió estratègica del medi ambient en la seva visió 2015 i per les diverses actuacions orientades a la millora ambiental de les instal·lacions i el disseny dels processos tant en el camp de l’eficiència energètica com de protecció del sòl, la millora de les instal·lacions de residus, del lay-out i de la senyalització de la fàbrica.

En aquesta categoria el jurat ha considerat també lliurar una menció especial a Gestió Integral de Cementiris Nomber, SL - Cementiri Roques Blanques (el Papiol).

Altres mencions
També es van lliurar reconeixements a les empreses que porten 10 anys amb EMAS a Catalunya i els certificats als nous registrats EMAS els anys 2013 i 2014.
Presentació de l’eina d’ecodisseny gratuïta (edTOOL)
El passat 1 d’octubre es va celebrar a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat, en el marc de l’Estratègia catalana d’ecodisseny, una jornada de presentació de l’edTOOL, la nova eina d’ecodisseny pensada per a petites i mitjanes empreses que vulguin millorar ambientalment els seus productes i serveis d’una manera fàcil, intuïtiva i estructurada. L’objectiu d’aquesta eina és facilitar a les empreses a fer el primer pas per iniciar-se en l’anàlisi de cicle de vida (ACV) dels seus productes i serveis.
L’ecodisseny fomenta un canvi de cultura empresarial, el pensament al llarg del cicle de vida dels productes o serveis; en definitiva, és una eina que facilita a les empreses que puguin aprofitar l’ecodisseny per reduir costos, ser més eficients i accedir a nous mercats.
L’edTOOL és una eina que ha estat promoguda per diversos organismes públics i privats en l’àmbit europeu entre les quals cal destacar la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibiltat.
L’edTOOL ha estat desenvolupada per dues entitats amb una gran experiència en l’àmbit de l’ecodisseny: la Universitat Autònoma de Barcelona i l’empresa Inèdit, en el context del projecte europeu ECO-SCP-MED, el qual busca fomentar el consum i la producció sostenibles al Mediterrani.
edTOOL està disponible gratuïtament online:  es pot accedir a l’eina, descarregar el manual d’usuari i visualitzar un vídeo promocional.
Per a més informació, podeu contactar  amb edtool@ineditinnova.com
L’Administració pública catalana es forma en matèria de contractació pública verda
Les administracions públiques i les seves entitats gestionen volums importants de recursos econòmics i, per tant, introduir la variable ambiental en els seus processos de contractació és fonamental per aconseguir que facin un ús eficient d’aquests recursos.
Els passats dies 19 de setembre i 17 d’octubre, diversos caps de compres i contractació dels departaments de la Generalitat de Catalunya i responsables d’entitats públiques de la Generalitat de Catalunya, en total una cinquantena de persones, van participat en una sessió de formació sobre compra i contractació pública «verda» o ambientalment responsable.
La formació amb els responsables de la Generalitat i les entitats públiques, realitzada en el marc del projecte europeu GPP2020 “contractació per una economia baixa en carboni” i organitzada conjuntament per l’Oficina de la Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública i la Direcció General de Qualitat Ambiental, va cobrir dos aspectes diferents.
Per una banda, es van presentar arguments per promoure el suport i reduir les barreres existents. Així, es va tractar l’ampli compromís polític a la Unió Europea i a Catalunya sobre la compra verda, els beneficis reals que es poden obtenir, les possibilitats actuals i el nou marc legal de contractació.
Per l’altra banda, es va presentar l’estratègia de foment de la contractació ambientalment responsable a la Generalitat de Catalunya, que s’articula en dues línies: l’adopció de criteris ambientals en les contractacions centralitzades, amb la implicació de la Comissió Central de Subministraments; i la generació de recursos i el suport directe en l’adopció dels criteris ambientals en les contractacions descentralitzades.
Aquesta formació ha permès arribar a un nombre significatiu de responsables de compres i, per tant, assolir un millor nivell de formació per millorar l’eficiència de les compres i contractacions a l’Administració catalana.
La valoració global d’aquests cursos ha estat molt positiva, amb interès en poder continuar i aprofundir més en certs aspectes.
Etiqueta ecològica de la Unió Europea
  1. Categories en estudi
    Actualment, la Comissió Europea, en el marc de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea, treballa en la creació de les categories següents:

    - Edificis d’oficines
    - Serveis de neteja
     
  2. Renovacions i noves categories de productes
    Al novembre de 2014 es va publicar la categoria de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea que inclou bolquers per a nadons, compreses higièniques, tampons higiènics i discs de lactància d’un sol ús:

    - Productes absorbents d’higiene personal (Decisió de la Comissió 2014/763/UE)

    Al desembre de 2014, es va publicar la renovació de la categoria següent de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea:

    - Productes cosmètics que necessiten una revisió (Decisió de la Comissió 2014/763/UE).
Distintiu de garantia de qualitat ambiental
  1. Categories en estudi
    Enguany, dins del marc del Distintiu de garantia de qualitat ambiental, s’estan desenvolupant les categories següents:

    - Equipaments escènics i musicals i centres i espais d’art: la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat i la Direcció General de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura estan treballant de forma coordinada per definir els criteris ambientals per aquests tipus d’equipaments. Es preveu que a principis de 2015 sigui aprovada i publicada aquesta nova categoria.
Amunt

::Estadístiques

Durant el segon semestre del 2014 han estat moltes les empreses que han obtingut per primera vegada una de les dues etiquetes ecològiques o s’han inscrit en el registre EMAS. Per tal de buscar més informació sobre aquestes empreses, podeu consultar a la pàgina web de la Secretaria de Medi ambient i Sostenibilitat.
A banda dels nous atorgaments que es detallen a continuació, 6 empreses han renovat el seu Distintiu de garantia de qualitat ambiental, corresponents al sector turístic de Catalunya, als productes de material compostable i als aïllants acústics i tèrmics amb material reciclat.
Aquests són els nous atorgaments del Distintiu:
Equipaments culturals
Arxiu històric de la ciutat de Barcelona
Centre de disseny Hub (DHUB)
Biblioteca pública Arús
Museu Frederic Marès
Born centre cultural
Flotes de vehicles
Disfrimur, S.L.
A banda dels nous atorgaments que es detallen a continuació, 4 empreses han renovat o han ampliat la seva etiqueta ecològica de la Unió Europea, corresponents a productes de neteja d’ús general, cuines i banys i paper tissú.
Allotjaments turístics
Josep M. Roca Cana (RCP CASA ROCA)
M. del Carmen Pacheco Catot (RCP CASA SANT GRAU)
A banda de les noves inscripcions que es detallen a continuació, 38 organitzacions han renovat el seu registre EMAS.
  • Maquinària portuària, S.A. (1 centre)
  • Asistencia técnica industrial (3 centres)
  • Varador 2000, S.A. (1 centre)
  • Autoritat portuaria de Barcelona (1 centre)
  • CLH Girona (1 centre)
  • Atlas de gestión medioambiental (1 centre)
  • Servihabitat (1 centre)

No hay comentarios: