viernes, 6 de marzo de 2015

# 129 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família

# 129
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dijous, 05 de març de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

La convocatòria de subvencions a entitats per al 2015 simplificarà el procediment per agilitzar-ne el tràmit i la concessió
El Departament de Benestar Social i Família va presentar el passat 26 de febrer a la comissió funcional del Consell General de Serveis Socials la convocatòria ordinària de subvencions a entitats per al 2015. La convocatòria incorporarà alguns canvis amb la finalitat de simplificar i agilitzar els tràmits. Les novetats més destacades són la introducció de la tramitació electrònica, la sol·licitud única amb independència de les línies de subvenció que sol·liciti una entitat i la possibilitat de fer seguiment de l’expedient des de l’Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat.
El Departament de Benestar Social i Família destinarà aquest 2015 3M€ a una convocatòria extraordinària de subvencions adreçada a entitats socials per al desenvolupament d’actuacions d’atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat, especialment les que tenen infants a càrrec. Aquesta dotació suposa un increment d’1M€ respecte la quantitat fixada a la convocatòria de 2014.
Una campanya unitària institucional promou “moure fitxa” contra les discriminacions de gènere
La Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, divulguen una campanya unitària institucional de sensibilització amb el missatge “Tu mous fitxa. Catalunya per l’equitat de gènere”, que vol promoure la reflexió i la revisió individual al voltant del concepte d'equitat de gènere, ja sigui en l’àmbit professional com en les relacions familiars i personals. L’equitat de gènere també és l’eix del contingut de la Declaració Institucional de l’Institut Català de les Dones del 8 de març del 2015, que serà llegida en els actes commemoratius que es faran en tot el territori.
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Novetats DIXIT

DIXIT amplia la seva presència a Tarragona i presenta un cicle estable de conferències
El proper 11 de març es presentarà el nou servei de DIXIT a Tarragona en un acte que servirà per donar a conèixer el programa d’activitats i conferències que oferirà aquest espai al llarg del 2015. L’acte també inclourà la conferència inaugural del cicle d’activitats, "Coneixements i innovació al servei de les persones: un compromís compartit", a càrrec de Carme Borbonès. DIXIT Tarragona, que estarà ubicat als Serveis Territorials de Benestar Social i Família (Avinguda Andorra, 9. Tarragona), se suma als centres DIXIT ja existents a Barcelona, Girona, Vic i Lleida.
Debats en Treball Social i Política Social “Temps de precarietats, compromís i participació”
Del 12 al 26 de març de 2015 tindrà lloc a Girona la cinquena edició dels Debats en Treball Social i Política Social amb l'objectiu de repensar la pràctica del treball social com a ciència social posicionada. Aquests debats, en els quals participa DIXIT Girona, plantejaran quina és la posició del treball social davant de les desigualtats i injustícies socials actuals, i reflexionaran sobre si és possible una única posició i les seves implicacions.
Presentació del còmic
DIXIT Lleida acull, el 13 de març, la presentació del còmic Khalid: la història de dos germans magribins i dels professionals dels serveis socials que treballen per aconseguir apartar-los del camí de la droga i els diners fàcils a les nostres ciutats. La presentació anirà a càrrec dels autors de l’obra: Damián Campanario i Jordi Pastor.
Conferència “Cuidar-se en les professions socials per a poder cuidar”
El 20 de març la professora de l'ensenyament de Treball Social de la URV i supervisora d'equips, Carmina Puig, oferirà a DIXIT Tarragona una conferència sobre la importància de generar estratègies i destinar recursos a construir una cultura de l’autocura, dels equips i de la persona/professional. 
Conferència “Els serveis socials a la recerca de la seva finalitat: la intervenció social creant valor”
Quin és el bé que protegeixen i promouen els serveis socials? Som capaços de formular-lo de forma positiva i entenedora per a tota la població? Quines són les necessitats, demandes o situacions a què hem de donar resposta des dels serveis socials? El consultor social Fernando Fantova respondrà aquestes i altres qüestions, el 25 de març, a DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials. 
Amunt

::Agenda

Jornada d'integració social “Normalitzar la salut mental des de l'àmbit social”
L'Escola Dioscesana de Navàs organitza la seva primera jornada sobre integració social, dedicada a la normalització de les malalties mentals des de l'àmbit comunitari. La jornada tindrà lloc a Navàs el 12 de març de 2015.
VI Jornada d'Innovació en Atenció Primària “Deixar de fer per fer-ho millor. Prevenció quaternària”
Enguany, aquesta jornada estarà centrada en experiències i projectes innovadors que hagin comportat la millora de la qualitat assistencial sociosanitària, ja sigui perquè s'han deixat de dur a terme pràctiques que no aportaven valor o perquè s'han realitzat de manera diferent. La jornada tindrà lloc el 12 de març de2015 aBarcelona.
Xerrada “El meu fill/a té problemes psicològics o dificultats d’aprenentatge. Pautes d’actuació pels pares”
Xerrada a càrrec de l'equip d’atenció psicològica de la Fundació Hospital per orientar els pares de nens i nenes amb dificultats d’aprenentatge o problemes psicològics per poder distingir aquests problemes dels canvis emocionals i d'aprenentatge que corresponen a cada edat. La xerrada tindrà lloc a Mataró el 17 de març de 2015.
Sessió de teatre “ClanDestines per Destí? Històries del món. Històries amagades. Històries de dones”
L'Institut Català de les Dones i el Museu Nacional d'Art de Catalunya commemoren el Dia Internacional de les Dones amb ClanDestines per Destí? Històries del món. Històries amagades. Històries de dones, que consisteix en sis representacions de teatre íntim que es van repetint a diferents sales del museu. La companyia AmagatTeatre interpretarà el 8 de març a Barcelona fragments literaris que tracten temes com la immigració femenina, la medicalització i fredor del part en l’actualitat, la sida, l’anonimat de les escriptores al passat, i el lesbianisme.
Les jornades es celebraran els propers 8 i 9 de maig de 2015 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Estan organitzades per GREFART amb l'objectiu de donar a conèixer què és l'artteràpia i què pot oferir als diferents col·lectius de professionals en el camp de la sanitat, l'educació i el treball social i comunitari.
Amunt

::Convocatòries

Termini: 21 de març de 2015
Organitza: Banc Europeu d'Inversions
Termini: 27 de març de 2015
Organitza: Universitat de Vic
Termini: 9 d'abril de 2015
Organitza: Fundació Agrupació Mútua
Termini: 25 de juliol de 2015
Organitza: Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat
Amunt

::Formació

Arran de l'augment de la importància de la participació en determinats contextos, com a metodologia i com a indicador de la salut d'un procés, aquest curs aborda les bases i fonaments des dels diversos models que han anat construint aquest enfocament, dotant d'eines per aplicar això que s'entén com a metodologia participativa.

Data i lloc: del 29 al 31 de maig de2015 a Barcelona
Organitza: Grup d'Acció Comunitària (Centre de Recursos en Salut Mental i Drets Humans)
Màster amb l'objectiu d'impulsar la reflexió i l’anàlisi sobre les qüestions ètiques relacionades amb la vida humana i amb els conflictes de valors que plantegen freqüentment els progressos biomèdics, oferint les eines per a la reflexió i diàleg, buscant un consens.

Data i lloc: de setembre de 2015 a juny de 2017 (el termini d’inscripció finalitza el 31 de juliol de 2015) en modalitat presencial o virtual
Organitza: Universitat Ramon Llull
Amunt

::Lectures recomanades

Com puc ajudar: cròniques d'un voluntari social
Llibre que tracta una experiència íntima i personal en què Mau comparteix el seu procés de creixement i transformació. Arran d’un succés inesperat es planteja què pot fer ell per contribuir a millorar una societat que el desconcentra. Relata amb un to reflexiu i crític els més de vint-i-cinc anys de servei fent de voluntari a la Fundació Amics de la Gent Gran.

Blancafort, Maurici. Com puc ajudar: cròniques d'un voluntari social. Barcelona: Pan de Letras, 2014. 271 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5
Guia de referència ràpida del manual DSM-5 que aporta novetats sobre la codificació, classificació i diagnòstic dels trastorns mentals, que tenen una àmplia varietat d’efectes en múltiples especialitats.

Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5. Madrid: Médica Panamericana, DL 2013. 438 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Hijos, mediación y divorcio
Llibre que tracta sobre la mediació familiar des d’una òptica especial i imprescindible, ja que situa als fills com a protagonistes en el procés de separació dels seus pares.

Hijos, mediación y divorcio. Madrid: Ministerio de Sanidad Política Social e Igualdad, Dirección General de Política Social de las Familias y dela Infancia, 2013. 147 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Guia de recursos d'educació sexual i afectiva
Guia que ofereix una selecció de recursos de contingut pedagògic i de tipologia variada, disponibles a la xarxa i susceptibles de ser utilitzats en intervencions educatives o activitats organitzades.

Guia de recursos d'educació sexual i afectiva
. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2014. 236 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Amunt

::Recurs

Directori de recursos per a l'abordatge de la violència masclista a Catalunya
Directori impulsat per l'Institut Català de les Dones que permet consultar les dades dels recursos existents per a l'abordatge de la violència masclista a Catalunya. L'accés a aquestes dades es pot realitzar utilitzant les opcions de cerca de recursos o bé mitjançant l'índex de serveis. El directori també inclou informació sobre protocols, ajuts i enllaços d’interès relatius a l’abordatge de la violència masclista.

No hay comentarios: