martes, 17 de marzo de 2015

Generalitat de Catalunya - gencat.cat # 45 Butlletí E-Joventut Direcció General de Joventut Benestar Social i Família

# 45
Butlletí E-Joventut
Direcció General de Joventut
Benestar Social i Família
Butlletí E-Joventut
Dilluns, 16 de març de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil
  • 900 900 120 Contra la violència masclista

::Presentació

Presentació
Els projectes per a joves que implementen els ens locals habitualment es materialitzen en portar a terme activitats públiques on hi participen. I per desenvolupar-les cal tenir en compte les diferents normatives que els hi afecten i que, normalment, tenen l’objectiu de garantir la seguretat de les persones que hi assisteixen. Som conscients, però, que aquest és un neguit per a molts professionals de joventut i que els hi generen un punt de confusió i d’incertesa. Per això, aquest butlletí presenta un recull no exhaustiu de diverses normatives que afecten el dia a dia dels professionals de joventut a l’hora de dissenyar i implementar actuacions.
Amunt

::Editorial

El marc normatiu de la intervenció en matèria de joventutToni Reig i Casassas, director general de Joventut
Amunt

::Recursos sobre... Legislació en la praxis de les polítiques locals de joventut

DOCUMENTACIÓ
1. Activitats d’educació en el lleure per a menors
Normativa:
Decret 137/2003de 10 de juny, de regulació de les activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys (DOGC núm. 3902, de 11.06.2003)
Document que recull les principals indicacions del Decret 137/2003 que regula les activitats que realitzen les entitats d'educació en el lleure infantil i juvenil per a menors de 18 anys sobre diferents temes com: les activitats esportives, els premonitors, l'assegurança i altres.
Guia:
Direcció General de Joventut (2015). Anem preparats 2015. Recomanacions i normatives per organitzar activitats d’educació en el lleure amb menors de 18 anys [en línia]. Barcelona: Direcció General de Joventut 
Publicació en format paper i electrònic on s'ofereixen les informacions i les recomanacions necessàries per organitzar totes les activitats d'educació en el lleure amb menors de 18 anys.
2. Instal·lacions juvenils
Normativa:
Recull de legislació d’instal·lacions juvenils
Recull de la normativa sectorial vigent sobre les instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves. S'ofereixen com a arxius PDF descarregables, formatejats perquè resultin de fàcil lectura.
3. Formació en el lleure
Normativa:
ORDRE BSF/196/2013de 2 d’agost, per la qual s’estableixen els programes dels cursos de formació de monitor/a i de director/a d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil. (DOGC núm. 6436, de 09.08.2013)
Recull de la normativa de formació en l'educació en el lleure.
Guia:
PALAU, N. i COMPAÑÓ, P. (2013). Guia per a l’organització dels cursos de monitor/a i director/a d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil [en línia]. Barcelona: Direcció General de Joventut
L’objectiu de la guia és crear un document pràctic en què es recullin els canvis principals que incorpora la normativa i totes aquelles informacions i materials que puguin ajudar les escoles en aquest procés de programació, tenint en compte el canvi de paradigma que representa la formació basada en competències.
4. Espectacles i activitats recreatives
Normativa:
Llei 11/2009del 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives. (DOGC núm. 5419, de 13.07.2009)
Llei que regula les principals situacions sobre la realització d'espectacles públics i d'activitats recreatives.
Decret 112/2010, de 31 d’agost, pel qual s’aprova el Reglament d’espectacles públics i activitats recreatives. (DOGC núm. 5709, de 07.09.2010)
Es tracta del desplegament reglamentari i l'aplicació de la Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, amb la voluntat de recollir en un únic text normatiu la regulació fins ara dispersa en diverses normes aplicables a aquestes activitats i als llocs on es desenvolupen.
Decret 30/2015de 3 de març, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el contingut d'aquestes mesures
L'objectiu d'aquest Decret és regular les actuacions destinades a adoptar les mesures d'autoprotecció i prevenir situacions de risc en el desenvolupament d'activitats públiques.
Guies i manuals:
Espectacles públics i activitats recreatives de caràcter extraordinari
Pàgina web del Departament d'Interior on s'explica la Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives.
Guia adreçada als municipis sobre els espectacles públics i les activitats recreatives o esportives de caràcter extraordinari, que tenen lloc en espais oberts al públic en zones de platja i/o de protecció de les línies ferroviàries
Guia que recull els procediments que cal seguir per a l'obtenció de les autoritzacions necessàries per a l'organització d'espectacles públics i activitats extraordinàries, incloses proves esportives, que tenen lloc en espais oberts al públic en zones de protecció de les línies ferroviàries i/o del domini públic marítimo-terrestre.

5. Protecció de dades
Normativa
Llei orgànica 15/1999de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (BOE núm. 298, de 14.12.1999)
Llei que regula la protecció de dades personals que té com a objecte garantir i protegir, pel que fa al tractament de les dades personals, les llibertats públiques i els drets fonamentals de les persones físiques, i especialment del seu honor i la seva intimitat personal i familiar.
Reial decret 1720/2007de 21 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (BOE núm. 17, de 19.01.2008)
Guies i manuals
Guia bàsica de protecció de dades per als ens locals
Aquesta guia vol oferir una primera aproximació als principis, les garanties i les obligacions que han de tenir en compte els ens locals en la seva actuació per, tal d'ajustar-la al que estableix la normativa de protecció de dades de caràcter personal. Per això, es recullen els principis fonamentals i les obligacions més rellevants, fent referència a la normativa aplicable a cada cas, com també alguns exemples de les consultes més freqüents.
Privacitat per a joves
Pàgina web on es troba informació sobre com les persones joves es poden moure per Internet sense tenir problemes i com han de preservar les seves dades. També es trobaran exemples molt clars del risc que comporta difondre les dades per Internet i a través de mòbils.
Manual pràctic per a joves sobre protecció de dades personals
La Guia explica com fer un bon ús d'Internet i evitar situacions de risc. També aporta eines que ajuden en la protecció de dades persones i informa sobre drets i deures dels usuaris a Internet.
6. Propietat intel·lectual
Ley 21/2014de 4 de noviembre, por la que se modifica el texto refundido de la Ley de Propiedad Intelectual, aprobado por Real Decreto Legislativo 1/1996, de 12 de abril, y la Ley 1/2000, de 7 de enero, de Enjuiciamiento Civil.
Es tracta de la legislació vigent sobre la protecció de la propietat intel·lectual, d'àmbit estatal. Les mesures que recull aquesta llei s'agrupen en tres blocs: la profunda revisió del sistema de còpia privada, el disseny de mecanismes eficaços de supervisió de les entitats de gestió dels drets de propietat intel¿lectual i l'enfortiment dels instruments de reacció enfront de les vulneracions de drets que permeti l'impuls de l'oferta legal en l'entorn digital.
Preguntes més freqüents sobre la propietat intel·lectualPàgina del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
Llistat de preguntes més freqüents sobre propietat intel·lectual. Per facilitar la seva consulta, aquestes preguntes s'han agrupat en una sèrie de blocs temàtics: La propietat intel·lectual, registre, drets: durada i transmissió, autorització per utilitzar obres, entitats de gestió, infracció de drets, còpia privada.
Las creaciones artísticas y el derecho de autor. Guia de la propiedad intelectual para jóvenes
Ofereix informació bàsica sobre el dret d'autor i els drets connexos.
Codi de bones pràctiques en l'àmbit de la creació i la interpretació musicals Recull d'aspectes generals de contractació (drets d'autor, finalitat d'ús d'obres, drets socials, remuneració...) i d'aspectes relatius a la relació que s'estableix entre els creadors i altres agents (el promotor, la discogràfica, l'editorial musical...). També inclou un glossari de terminologia relacionada.
Amunt

::L'article

Logo_cambrils
Espectacles i activitats recreatives i musicals amb joves
Alegria Rodríguez Bello, cap de Joventut de l'Ajuntament de Cambrils
Amunt

::Notícies

El sector del lleure de Catalunya està d’enhorabona perquè, després d’anys de reivindicacions i negociacions per actualitzar el conveni prorrogat des de 2010, el passat 10 de març es va signar el III Conveni Col·lectiu del Sector del Lleure Educatiu i Sociocultural de Catalunya. Pendent però de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), el nou conveni contribuirà a millorar les condicions laborals del col·lectiu i tindrà vigència fins al desembre de 2016.
Jornada de bones pràctiques en joventut de l’AcPpJ: 15 projectes innovadors, creatius, inclusius i molt més
Conèixer i compartir bones pràctiques en l’àmbit de la joventut són els objectius que han motivat l’Associació Catalana de Professional de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) a organitzar cinc trobades territorials durant el mes de març per exposar 15 projectes recollits a la Plataforma de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut.
Durant el mes de març, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària organitza una sèrie de sessions informatives per diferents municipis de Catalunya amb l’objectiu de resoldre els dubtes que tenen les entitats sense afany de lucre sobre la reforma fiscal de 2015 i l’obligació de presentar l’Impost de Societats.
Consulta els vídeos del XVII Fòrum d'Estudis sobre la Joventut 'Joves i talent' 2014 a Lleida
Ja es poden consultar les ponències i els vídeos del Fòrum d'Estudis sobre la Joventut 'Joves i talent' que va tenir lloc el passat mes de novembre de 2014 a Lleida. Experts en joventut van reflexionar sobre el talent dels joves i com aquest potencial pot ajudar-los a fer front a una situació socioeconòmica adversa i influir en el desenvolupament de la seva trajectòria vital.
Fins al 27 de març romandrà obert el primer període de preinscripció al Màster Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS) del curs 2015-2016. El tràmit s’ha de fer en línia mitjançant l'aplicació que està disponible en aquest enllaç de la Universitat de Girona. Les persones admeses hauran de formalitzar la matrícula entre el 13 i el 26 d’abril de 2015.
Amunt

::Agenda

CURSOS I JORNADES
Jornades de bones pràctiques en l'àmbit de la joventut. "Creativitat i participació dins i fora dels Instituts"
Data: 17 de març de 2015
Hora: 17 h
Lloc: Sala d’actes de la Direcció General de Joventut (carrer Calàbria, 147. Barcelona)
Organitza: Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona
Saló de l'Ensenyament 2015. Setmana de la formació i el treball
Dates: del 18 al 22 de març de 2015 
Horari: de 10 a 19 h
Lloc: Recinte de Montjuïc - Palau 2 (Av. Reina Maria Cristina, s/n. Barcelona)
Organitza: Fira de Barcelona amb la coordinació de la Generalitat de Catalunya (Departament d'Ensenyament i Departament d'Economia i Coneixement)
Jornades de bones pràctiques en l'àmbit de la joventut. "Vincle, apoderament i procés d’acompanyament"
Data: 19 de març de 2015
Hora: 10 h
Lloc: Casal de les Dones (Plaça de la Patacada, 9. Reus)
Organitza: Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona
Saló dels Màsters i Postgraus. Setmana de la formació i treball
Dates: 20 i 21 de març de 2015 
Horari: de 10 a 20 h
Lloc: Recinte de Montjuïc - Palau 5 (Av. Reina Maria Cristina, s/n. Barcelona)
Organitza: Fira de Barcelona amb la coordinació de la Generalitat de Catalunya (Departament d'Ensenyament i Departament d'Economia i Coneixement)
Jornades de bones pràctiques en l'àmbit de la joventut. "La motivació en el procés de desenvolupament"
Data: 23 de març de 2015
Horari: 10 h
Lloc: Sala l’Amistat (Carrer Ciutat de Lleida, s/n. Mollerussa)
Organitza: Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona
Jornades de bones pràctiques en l'àmbit de la joventut. "El paradigma de l'oci"
Data: 25 de març de 2015
Hora: 17 h
Lloc: Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic (Carrer de la Sagrada Família, 7. Vic)
Organitza: Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona
Curs "Elaboració d'indicadors sensibles al gènere"
Dates: 25 i 26 de març de 2015 
Horari: de 9.30 a 14 h
Lloc: Seu de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (Carrer de Girona, 20. Barcelona)
Organitza: Escola d'Administració Pública de Catalunya
3a Jornada "Construïm equitat de gènere des de l'acció social"
Data: 26 de març de 2015 
Horari: de 16 a 20.15 h
Lloc: Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere més baix, 7. Barcelona)
Organitza: Xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) i Diputació de Barcelona
Art i cultura per a l'empoderament dels joves. 33ena Jornada de Polítiques Locals de Joventut
Data: 27 de març de 2015
Horari: de 9 a 14 h
Lloc: Museu de les Cultures del Vi de Catalunya VINSEUM (Plaça Jaume I, 5. Vilafranca del Penedès)
Organitza: Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona
Jornades de bones pràctiques en l'àmbit de la joventut. "La gestió participativa com element clau"
Data: 31 de març de 2015
Hora: 10 h
Lloc: Can Genís (Carrer Cervantes, 8. Palafrugell)
Organitza: Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona
Curs "Apoderament. La força del nosaltres"
Data: 8 d'abril de 2015
Horari: de 9 a 14 h
Lloc: Aules de formació de PIMEC (Carrer Viladomat, 174. Barcelona)
Organitza: Institut Diversitas
Curs "Mediació intercultural: processos, fases, tècniques"
Dates: del 13 al 27 d'abril de 2015 
Horari: de 16 a 20 h
Lloc: La Formiga (Carrer Elkano, 74. Barcelona)
Organitza: La Formiga
Curs "Introducció a l'abordatge a la violència sexual" Catalunya Central
Dates: 14, 21, 28 d’abril i 5 de maig de 2015
Horari: de 10 a 14 h
Lloc: Catalunya Central (pendent concretar municipi)
Organitza: Institut Català de les Dones
Curs "Eines per introduir la perspectiva de gènere en el disseny i gestió de projectes de serveis socials"
Dates: del 23 d'abril al 14 de maig de 2015 
Horari: de 9.30 a 14.30 h
Lloc: Barcelona
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
CONVOCATÒRIA
Justificació del contracte programa 2014
Justificació de l’activitat: fins al 31 de març de 2015

No hay comentarios: