miércoles, 11 de marzo de 2015

# 77 Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes

# 77
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Logo
Divendres, 06 de març de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Tot sembla impossible fins que es fa,
Nelson Mandela

  • 2015 Any internacional de la llum
  • Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya
  • ESENRED
  • Butlletí de Novetats del Centre de Documentació de Medi Ambient
  • Butlletí de medi ambient
  • Xarxes socials

::Us expliquem

El programa Escoles Verdes i la XESC es donen a conèixer a Canàries
La Conselleria d’Educació, Universitats i Sostenibilitat del Govern de Canàries ens ha convidat a participar en les seves Jornades formatives per al professorat coordinador de la “Red Canaria de Centros Educativos para la Sostenibilidad” (RedECOS).
Els objectius d’aquestes jornades són entre altres: ser un espai de trobada de professorat i d’intercanvi de bones pràctiques, dotar el professorat d’eines i estratègies per treballar a l’aula i conèixer altres xarxes de l’Estat espanyol.
Estem segurs que aquest intercanvi ens serà útil a tots i que podrem incorporar algunes de les propostes de treball d’aquesta Xarxa.
Les accions més destacades de cada edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus reben el reconeixement públic del Premi Europeu de Prevenció de Residus.
El premi té sis categories, una de les quals per a responsable d’accions (Administració pública, associació, empresa, entitat educativa, ciutadans i altres), per reconèixer l’esforç i per donar a conèixer les accions més innovadores.
Us convidem a veure’n els vídeos, especialment:
  • Escola Rocabruna de Picamoixons (Alt Camp) amb l’activitat “Alerta! No llencis els retoladors gastats ni els plastidecors curts”, que sensibilitza la comunitat educativa, tot reduint i reciclant material de les llars com a nous recursos per l’escola (pintura de nous colors, llapis més grans, cortines...).
  • Càtering Campos Estela amb el projecte “Pesa i pensa - weight and think” Reflexió amb els infants de 5 escoles, que redueix la quantitat de menjar que es malbarata als menjadors escolars amb uns resultats excel·lents (una reducció del 35%).
Projecte Sciences et société
Us convidem a conèixer aquest projecte, l’objectiu del qual és potenciar la introducció d’activitats de ciències per a l’ensenyament de la llengua francesa a les aules de diferents nivells educatius de primària i de primer cicle de l’ESO. Hi ha tres propostes educatives en els àmbits de l'educació ambiental, la salut i la ciutadania:
  • Viure amb el sol
  • Mengem i movem-nos per la salut
  • Reduïm residus, nodrim la terra
Amunt

::Les escoles parlen

Acte de lliurament dels premis ESPRIU VERD. Escola Salvador Espriu (Roda de Berà)
El 20 de gener, en el marc del concurs de la bola de paper de plata, oficialment conegut com: “Si vols ser guai i no vols contaminar, paper de plata no has d’utilitzar!!!”, vam celebrar a l’escola l’acte de lliurament dels premis “ESPRIU VERD”,
Al bloc, també hi podreu veure la nostra collita d’enciams i moltes altres activitats.
Coneixem el nostre entorn. Moixonets del Montsià I
L’Institut de Les Planes (Santa Bàrbara) estrena el seu bloc d’escola verda explicant l’activitat de 2n d’ESO “Coneixem el nostre entorn. Moixonets del Montsià I”: una activitat molt bonica compartida entre ciències i visual i plàstica. Les imatges valen més que mil paraules, comproveu-ho vosaltres mateixos! 
“El laboratori  d'Hipàtia”. L'Escola Bressol Gespa (Cerdanyola del Vallès) ha creat un laboratori d’experimentació a partir de residus reutilitzats
Les alumnes de pràctiques de 4t del Grau d'educació infantil de la UAB de l'Escola Bressol Gespa han dissenyat i creat un laboratori d'experimentació i manipulació a partir de residus reutilitzats; així han contribuít de manera activa a la tasca educativa que realitza el centre. És un espai destinat a la lliure exploració, manipulació i experimentació.
Amunt

::Fem xarxa

El proper 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. En aquest marc, us proposem una activitat que doni visibilitat al vostre compromís juntament amb la resta de centres de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC). Us convidem a explicar-nos en un vídeo, d'un minut de durada aproximadament, una acció en favor de la sostenibilitat que estigueu fent aquest curs .
L'estil del vídeo és lliure però ha d'aparèixer l'alumnat i, al principi, ha de sortir un alumne agafant al vol una bola del món inflable per la dreta i dir «Si no som nosaltres, qui? Si no és ara, quan?» i, al final del vídeo, que es vegi que la passa cap a l'esquerra.
La part central del vídeo és totalment lliure; hi podeu incloure imatges que ja tingueu mentre la veu en off de l'alumnat va explicant la vostra actuació. Caldrà que hi surtin, en una cartolina o en els títols de crèdit, el nom del centre, Xarxa d’escoles verdes i XESC Catalunya.
Us informem que aquesta mateixa proposta s’està traslladant a altres centres d’altres comunitats autònomes amb l’objectiu de difondre conjuntament tots aquests vídeos el 5 de juny a través de la web de ESenRED i de la XESC.
És per això que el vídeo es pot fer en català o castellà. Si es fa en català, s’han de posar subtítols o enviar el text traduït i ho subtitularan els que munten el vídeo.

Envieu el vostre vídeo a escolesverdes.tes@gencat.cat, abans del 15 de maig. Els arxius de més de 10 Mb s’han d’enviar per We Transfer.
Animeu-vos a participar, que entre tots farem ressonar el món!
Amunt

::Recursos

“Isla 100%”: un joc per treballar les energies renovables a l’aula
“Isla 100%” és un joc en línia orientat a divulgar la importància de les energies renovables als territoris insulars, que també està disponible com a APP d’Android i iOS en anglès i castellà. És una eina didàctica que es pot utilitzar a l’aula per impartir continguts relacionats amb les energies renovables i el canvi climàtic. El joc s’acompanya amb un manual didàctic i una sèrie de vídeos tutorials. 
Ja podeu demanar cucs de seda al CESIRE
El CESIRE ha posat en marxa aquest projecte en el qual, si voleu estudiar el cicle biològic de la papallona a través dels cucs de seda, podeu demanar exemplars al servei de préstec. Al web podeu trobar més informació, propostes de treball i vídeos.
Aquest vídeo d’animació, destinat especialment als infants, explica d’una manera senzilla i divertida els problemes i solucions relacionats amb el canvi climàtic (desforestació, extracció de recursos naturals, etc). Una eina senzilla per sensibilitzar la canalla.
Terracycle
Des d’aquesta pàgina web podeu organitzar una recollida de material d’escriptura al vostre centre educatiu; us el vindran a recollir per a reciclar. Els beneficis d’aquesta recollida es destinen a escoles i organitzacions sense ànim de lucre.
Bottle Biology
En aquesta web hi trobareu propostes d’experiments molt senzills que podeu realizar a l’aula reutilitzant ampolles d’envasos per treballar la descomposició, la fermentació i la filtració d’aigua al terra.  
L’Agencia Espacial Europea ha creat un espai web per als més petits, on trobareu informació per treballar temes ambientals, de tecnologia i sobre l’espai.
Us convidem a conèixer aquesta web, on trobareu activitats de tot tipus per gaudir de la recerca en família.
Amunt

::Agenda

Diumenges de Ciència
by Freepik
Organitza: Museu de Ciències Naturals de Granollers | Lloc: Museu de Ciències Naturals de Granollers (c/ Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera. Granollers) |Dates: del 8 de març al 10 de maig.
I Congrés de l'Aigua a Catalunya
by Freepik
Organització: Associació Catalana d'Amics de l'Aigua  |  Lloc: CosmoCaixa Barcelona (c/ Isaac Newton, 26. Barcelona) | Dates: del 18 al  19 de març.
III Ciènciaplec
by Freepik
Organització: Canvi Climàtic i Energies | Lloc: Poliesportiu Municipal de Figueres | Data: 20 de març.
II Cursa solidaria de la URV
by Freepik
Organització: Universitat Rovira i Virgili | Lloc: Moll de Costa, Tarragona (davant del Museu del Port) | Data: 19 d'abril.

No hay comentarios: