viernes, 27 de marzo de 2015

# 15 Vigilancia ASPCAT La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat

# 15
Vigilancia ASPCAT
La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
Vigilancia ASPCAT
Dijous, 26 de març de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

L'activitat gripal a Catalunya ja es troba per sota del llindar epidèmic.

  • Butlletí Epidemiològic de Catalunya
  • Butlletí de Salut Pública
  • L'App 061
  • Canal Salut
  • ASPCAT
  • Twitter
  • Salut YouTube
  • Brot de febre hemorràgica pel virus de l'Ebola (FHVE)
  • Hepatitis B. Recomanacions per prevenir-la
  • La malaltia de Chagas
  • Detecteu la tuberculosi
  • La salut també viatja

::El 24 de març se celebra el Dia Mundial de la Tuberculosi

Dia Mundial de la Tuberculosi
Cada any, el 24 de març, el món celebra elDia Mundial de la Tuberculosi, aquest any amb el lema «Diagnosticar-la, tracta-la i curar-la». Segons l’informe de l’Organització Mundial de la Salut, l’any 2013 es va estimar en 9 milions el nombre de casos nous de tuberculosi (TBC) al món i en 1,5 milions el nombre de persones que van morir a causa d’aquesta malaltia. Tot i que arreu del món s’ha observat una disminució anual de la incidència de TBC, aquesta disminució encara és inacceptablement baixa i es necessita que els països reforcin les actuacions amb criteris de cost-eficiència.
A Catalunya, la incidència global de TBC l’any 2013 ha estat de 15,4 casos per 100.000 habitants i, per sisè any consecutiu, s’ha aconseguit reduir la incidència de la TBC amb una disminució anual mitjana superior al 5%. Tanmateix, si bé s'han aconseguit molts avenços per controlar i curar la TBC, encara hi ha adults i infants que pateixen aquesta malaltia i també continuen produint-se morts per aquest motiu.
Tot i que a Catalunya la taxa d’incidència de TBC és superior a la dels països industrialitzats, per sobre del valor establert com a baixa incidència (10 casos per 100.000 habitants), cal ressaltar que l’any 2013 en les persones autòctones la taxa es va mantenir per sota d’aquest llindar (9,65 casos per 100.000 habitants).
Pel que fa a la TBC en menors de 15 anys o tuberculosi pediàtrica, la incidència l’any 2013 ha estat de 8,3 casos per 100.000 habitants, i representa el 8,4 % dels casos totals de TBC a Catalunya i no ha variat significativament en els darrers anys.
En aquest sentit, l’ASPCAT aprofita la celebració del Dia Mundial de la Tuberculosi per difondre una guia deRecomanacions pràctiques per a la prevenció i el control de la tuberculosi pediàtrica. En aquesta publicació es revisen, des d’una perspectiva multidisciplinària, els reptes en la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels infants amb tuberculosi i s’hi donen recomanacions pràctiques, basades en la millor evidència disponible i adaptades a la nostra situació local, per tal que serveixin de suport a la tasca assistencial i preventiva, i amb la finalitat de millorar les respostes que cal articular al territori.
D’altra banda, el passat 4 de març va tenir lloc al Casal Pere Quart de Sabadell la cinquena edició del taller Actualització i avenços en tuberculosi, organitzat per la Unitat de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental (UVE VOC-VOR) de l’ASPCAT.
Al Taller, hi van assistir més de 100 persones, la majoria de les quals eren professionals sanitaris dels centres d’atenció primària del Vallès Occidental i del Vallès Oriental. Es va estructurar en dues taules. A la primera taula, moderada per Laura Clotet (UVE VOC-VOR), hi van participar Emma Bosch (UVE VOC-VOR), M. Luiza de Souza (CAP Drassanes) i María Somoza (Hospital de Terrassa), que van parlar del present, passat i futur de la TBC, van mostrar com es treballa en un programa de TBC, quines investigacions i projectes de futur s’hi duen a terme i com es fa un estudi de contactes familiar; també hi va haver la presentació d’un pacient, Elhadji Amadou Cisse, que va exposar la seva vivència. A la segona taula, moderada per M. Rosa Sala (UVE VOC-VOR), hi van participar Anna Rodés (Programa de Tuberculosi de Catalunya de l’ASPCAT), Laura Clotet (UVE VOC-VOR) i Tomàs M. Pérez (CAP Valldoreix), que van parlar de la tuberculosi pediàtrica, van mostrar l’evolució de la malaltia a Catalunya i, concretament, a la zona del Vallès Occidental i Vallès Oriental i van donar a conèixer les noves recomanacions elaborades per l'ASPCAT.
Amunt

::Prova de detecció precoç del VIH

Sida, Canal Salut
L’any 2009, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona van posar en marxa el Programa de detecció precoç de la infecció pel VIH mitjançant prova ràpida en oficines de farmàcia. Actualment, s’han fet gairebé 10.000 proves de les quals un 1% han resultat reactives. Aquest mes de març el Programa arriba també a les farmàcies de Barcelona ciutat, amb l’objectiu de fer més accessible la prova al conjunt de la ciutadania.
El Programa s’emmarca en els objectius de l’Organització Mundial de Salut de facilitar a les persones amb conductes de major risc d’infecció pel VIH el coneixement del seu estat serològic. Al mateix temps, Catalunya i també la ciutat de Barcelona tenen una llarga tradició a complementar des del tercer sector l’oferta del sistema sanitari. En aquest sentit, les farmàcies comunitàries, com a part integrant del Sistema Nacional de Salut, també han volgut contribuir eficaçment a assolir aquest objectiu de salut ja que, gràcies a la seva proximitat, faciliten l’accessibilitat a la prova i ajuden a la plena normalització de la detecció de la infecció pel VIH.
A partir d’aquest mes de març, la prova es pot realitzar a 36 farmàcies repartides entre els deu districtes de Barcelona, que es podran identificar gràcies al distintiu o bé la consulta d’aquest llistat. Amb aquesta nova ampliació, el nombre de farmàcies que ofereixen el servei ascendeix a 120 a tot Catalunya.
Amunt

::Salut perinatal

Salut perinatal
El 2013, en el 34,9% de tots els naixements la mare tenia una edat superior als 34 anys. Si s’analitza aquest fet segons la procedència de la mare, s’observa que les dones que tenen fills amb més de 34 anys de nacionalitat autòctona i de països comunitaris desenvolupats presenten una taxa més alta (un 39,4% i un 42,4%, respectivament). Per contra, les dones de la resta d’Europa i d’Àsia que tenen fills per sobre d’aquesta edat presenten unes taxes més baixes (un 18,5% i un 16,2%, respectivament). 
Al llarg de la darrera dècada el nombre de dones que donen a llum amb més de 34 anys ha experimentat un increment del 60,1%. 
També augmenta notablement l’edat de les mares primípares
El 2013, el percentatge de mares primípares amb edat superior als 34 anys, segons la zona de procedència, va ser del 30,1% en mares de nacionalitat espanyola, el 32% en les de països comunitaris, el 19,3% en les de l’Amèrica Central i l’Amèrica del Sud, i el 10,4% en les del Magrib i la Vall del Nil.
En els darrers cinc anys, les taxes de dones primípares de més de 34 anys han experimentat un increment del 58,4%, el 25%, el 82% i el 40,5%, respectivament, entre les dones primípares de nacionalitat espanyola, de països comunitaris desenvolupats, de l’Amèrica Central i l’Amèrica del Sud, i del Magrib i la Vall del Nil.
En els darrers deu anys, aquestes taxes han augmentat un 123%, un 63,3%, un 130% i un 60%, respectivament, entre les dones primípares de nacionalitat espanyola, de països comunitaris desenvolupats, de l’Amèrica Central i l’Amèrica del Sud, i del Magrib i la Vall del Nil.
Amunt

::L’activitat gripal a Catalunya segueix disminuint

PIDIRAC
Els indicadors de morbiditat mostren que l’activitat gripal a Catalunya continua disminuint i ja es troba per sota del llindar epidèmic. Durant la setmana 12 (del 16 al 22 de març) s’han aïllat 13 virus de la grip en les 31 mostres trameses per la xarxa de metges sentinella, que correspon a un 42 % de positivitat.
La taxa d’incidència de síndromes gripals registrada per la xarxa sentinella és de 99,4 per 100.000 habitants que representa un descens respecte la setmana anterior del 25%.
Des de l’inici de la temporada la xarxa d’hospitals sentinella del PIDIRAC ha registrat 468 casos greus hospitalitzats confirmats de grip dels quals el 77,5% no estaven vacunats i el 97% presentaven algun factor de risc conegut.
Amunt

::Comitè d’Experts de l’Hepatitis C a Catalunya

El passat 10 de març va tenir lloc la primera reunió del Comitè d’Experts de l’Hepatitis C, organisme impulsat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Els objectius principals del Comitè són generar, identificar i actualitzar periòdicament la informació i l’evidència científica sobre la malaltia i traslladar-ne les valoracions al Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya; assessorar en el desenvolupament del Pla, concretament en l’aplicació de mesures preventives de noves infeccions, i la presa de decisions en la resposta sanitària, especialment en l’accés i l’abordatge del tractament, així com contribuir al desenvolupament dels programes formatius necessaris per tal de millorar el grau d’informació sobre la malaltia en professionals i ciutadans.
El Comitè, presidit pel doctor Antoni Mateu, secretari de Salut Pública està integrat pels doctors Miquel Bruguera, Maria Buti, Àngela Domínguez, Rafael Esteban, Xavier Forns, Salvador Gil Vernet, Carles Guarner, Mireia Jané, Carlota Londoño, Eva Oliver, Ramon Planas, Josep Quer i Francesc Xavier Xiol.
Amunt

::Malaltia de Chagas

Malaltia de Chagas
El divendres 13 de març va tenir lloc a la Casa del Mar de Barcelona l’XI edició del Taller sobre la enfermedad de Chagas: avances en el conocimiento de la clínica, la fisiopatología y la inmunología, organitzat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), en col·laboració amb la Fundación Mundo Sano.
A l’acte d’inauguració, hi va participar el doctor Joaquim Gascón, director de la Iniciativa de Chagas d’ISGlobal, que va remarcar que menys d’un 1% de les persones afectades per la malaltia de Chagas arreu del món té accés al tractament i que aquest és un repte global, i més específicament en els països on la malaltia és endèmica. El senyor Ignacio Uriarte, director de Planificació, Coordinació i Avaluació de Cooperació Internacional de la Secretaria General Iberoamericana, va reiterar el compromís de l’organització per establir una plataforma iberoamericana de lluita contra la malaltia de Chagas, que és un dels reptes prioritaris de la regió.
La conferència inaugural va anar a càrrec de la doctora Mireia Jané, subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que va parlar de la vigilància de les malalties emergents en el nostre entorn i, en el cas concret de la malaltia de Chagas, de la posada en funcionament l’any 2010 del Programa de prevenció i control de la malaltia de Chagas congènita a Catalunya mitjançant l’aplicació del Protocol de cribratge i diagnòstic de la malaltia de Chagas en dones embarassades llatinoamericanes i els seus nadons, amb la finalitat de detectar precoçment i tractar tots els casos de transmissió congènita de Trypanosoma cruzi en nadons i altres fills de dones llatinoamericanes residents a Catalunya. També es van donar les últimes dades epidemiològiques disponibles com ara l’increment de cobertura del Programa que assoleix el 88%, i es va destacar que cal reforçar la part pediàtrica com un dels reptes de futur més importants pel que fa a la vigilància d’aquesta malaltia.
El Taller va reunir especialistes de tot el món i professionals reconeguts, tant d’àmbit nacional com internacional, que van revisar aspectes d’actualitat en els vessants de l’epidemiologia, la clínica i els avenços en immunologia.
Amunt

::Jornada de metagenòmica

Taller de metagenòmica
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT va participar en la jornada «Metagenomics for Food and Water Safety» que va tenir lloc el passat 9 de febrer a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, amb l’aportació d’informació epidemiològica sobre brots hídrics i toxiinfeccions alimentàries a Europa i a Catalunya en concret on en l’evolució en el nombre de brots dels últims anys s’observa una estabilització després del descens observat a partir de l’any 2007. D’altra banda, el que sí que s’observa és un descens en el nombre de casos de toxiinfeccions alimentàries cada any amb una reducció de més de la meitat de persones afectades i una menor hospitalització. La vigilància i el control de les infeccions causades per ingesta d’aliments aporta informació sobre els aliments, els agents causals i els àmbits més freqüents on es produeixen els brots i permeten avaluar la càrrega de malaltia que suposen. Un coneixement més aprofundit sobre aquestes qüestions és el primer pas per fer-ne la prevenció.
En la Jornada, hi van participar diversos grups de recerca internacionals que treballen en el camp de la metagenòmica relacionada amb la seguretat alimentària.
La metagenòmica que, literalment, vol dir «més enllà del genoma», s’ha convertit en una eina d’estudi potent per accedir al coneixement de la fisiologia i la genètica dels organismes. Consisteix en l’anàlisi de les poblacions de microorganismes presents en un ecosistema determinat com pot ser la microbiota intestinal d’un individu. Amb les noves tecnologies de seqüenciació massiva, els estudis metagenòmics s’han estès al camp de la microbiologia alimentària i permeten arribar a comprendre millor la diversitat taxonòmica microbiana així com documentar poblacions minoritàries que poden tenir impacte en les qualitats sensorials o en aspectes de seguretat com pot ser la identificació de virus en diversos aliments.
Amunt

::Dia Europeu de la Salut Sexual

Dia Europeu de la Salut Sexual
El passat 14 de febrer es va celebrar el Dia Europeu de la Salut Sexual, terme definit per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com "un estat de benestar físic, emocional, mental i social relacionat amb la sexualitat". Coincidint amb aquesta diada, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha elaborat i presentat la videocàpsula Dona, tu decideixes! En les teves relacions sexuals, protegeix-te! amb l’objectiu d’informar les dones sobre com protegir-se del VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual, com evitar embarassos no desitjats i, sobretot, com contribuir a l’apoderament en la presa de decisions en les seves relacions sexuals.
Aquesta videocàpsula està disponible al web de l’ASPCAT a Canal Salut del Departament de Salut i al Canal Youtube. També es visiona en equipaments sanitaris i socials.
Amunt

::Bec novembre 2014

Bec novembre 14

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.

Setmanes 41 a 44

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya.

Setmanes 41 a 44
Amunt

::Bec desembre 2014

Bec desembre 2014


Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.
Setmanes 45 a 48.

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya.
Setmanes 45 a 48.

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.
Setmanes 49 a 52.

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de
Catalunya.
Setmanes 49 a 52.

No hay comentarios: