miércoles, 16 de abril de 2014

# 115
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 15 d'abril de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

El Govern prioritza l'accés als serveis d'atenció precoç dels infants amb greu afectació i dels menors de 3 anys
L’accés als serveis d’atenció precoç es prioritzarà per als infants de menys de tres anys i per aquells amb greu afectació, d’acord amb el criteri clínic dels professionals del Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP). Aquesta és una de les mesures incloses en la modificació del Decret que regula aquests serveis, aprovada l'1 d'abril pel Govern amb l'objecte d'incidir en els trastorns del desenvolupament infantil i les situacions de risc que puguin provocar-los. La reforma també promou el compromís de la família durant el tractament de l’infant.
L'1 d'abril el Govern va acordar concedir la Creu de Sant Jordi a 27 persones i 15 entitats pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. En l'àmbit dels serveis socials, destaquen les mencions a la pedagoga Rosa Gratacós i a Mercè Riera i Lluís Martí, ambdós promotors socials. Pel que fa a les entitats, han estat distingides la Federació Salut Mental Catalunya i la Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül, entre d'altres.
Roma acollirà la 22a Conferència Europea de Serveis Socials
Coincidint amb la presidència italiana del Consell de la Unió Europea, la 22a Conferència Europea de Serveis Socials, organitzada per l’European Social Network, tindrà lloc a Roma del 7 al 9 de juliol sota el títol “Invertir en les persones i les comunitats. La inclusió social i el desenvolupament social”.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Presentació de l’Informe sobre l'homofòbia a Catalunya 2013
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials acollirà la presentació de l’Informe sobre l'homofòbia a Catalunya 2013 elaborat pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). L'acte, que tindrà lloc el 8 de maig de 2014, anirà a càrrec d’Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori Contra L'Homofòbia, i serà presentat per Lluïsa Jiménez, cap de l’Àrea per a la igualtat de tracte i no-discriminació de persones Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LGTB) del Departament de Benestar Social i Família.
Conferència "Violència filioparental. Quan els fills agredeixen els pares"
La violència que exerceixen el fills vers els seus progenitors és un fenomen que en els últims anys comença a emergir com un problema social. El 15 de maig, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials oferirà una conferència amb l'objectiu d'exposar aquest fenomen i aportar les claus per comprendre'l i aprendre estratègies per abordar-lo.
Conferència "Bullying, ciberbullying i psicopaties a les xarxes socials"
El 16 de maig DIXIT Lleida acollirà una xerrada sobre ciberbullying a càrrec d'Elena Garrido, psicòloga, psicòloga forense i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. La conferència s'adreça principalment a professionals de l'àmbit de la infància i l'adolescència, però també a qualsevol persona interessada en la matèria.
Conferència sobre la prevenció de conflictes i la promoció d’intervencions entre iguals en l'àmbit de les drogodependències
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials i el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya organitzen una conferència per donar a conèixer una publicació elaborada pel Grup Igia, que recull experiències basades en la metodologia de l'educació entre iguals en l’àmbit del consum de drogues. En el transcurs de la conferència també es presentarà una maleta d’eines per a la prevenció de conflictes sociocomunitaris. La conferència tindrà lloc al centre DIXIT amb seu al Departament de Benestar Social i Família, a Barcelona, el 4 de juny i posteriorment es repetirà a DIXIT Vic i a DIXIT Girona el dia 12 de juny.
Llibres de temàtica social per Sant Jordi
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un recull variat d’assajos, novel·les i contes infantils i juvenils de temàtica social que podeu trobar aquests dies a les diferents llibreries catalanes. El dossier es complementa amb una selecció de recursos web relacionats amb aquesta diada i el món del llibre en català.
Recull de les publicacions més destacades arribades als centres DIXIT
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials posa a disposició dels seus usuaris un llistat de les publicacions més destacades arribades als seus centres durant els darrers dos mesos. Podeu consultar aquest recull en format ISSUU i en format PDF.
Amunt
 

:: Agenda

Actes amb motiu del Vintè Aniversari de l'Any Internacional de la Família
Enguany se celebra el Vintè Aniversari de l'Any Internacional de la Família, que va tenir lloc el 1994. Des d'aleshores, cada 15 de maig es commemora el Dia Internacional de la Família en reconeixement a la contribució que fan les famílies com a nucli bàsic de la societat. Amb motiu d'aquesta efemèride, la Secretaria de Família organitza diversos actes com ara la conferència "Promocionem la parentalidad positiva", que tindrà lloc el dia 6 de maig a Barcelona.
Actes precongressuals del Congrés de Serveis Socials Bàsics
A partir del 25 d'abril aniran tenint lloc a diferents localitats catalanes diversos actes precongressuals per presentar el Congrés de Serveis Socials Bàsics (22, 23 i 24 d'octubre a Barcelona) i  donar a conèixer projectes que s'estan duent a terme en el territori. 
XVI Trobada de Centres Oberts infantils i juvenils de Catalunya "L'acompanyament integral des del centre obert: què volem dir?"
Trobada organitzada per la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA) per aprofundir i tractar el concepte d’acompanyament. L'acte, que tindrà lloc el 25 d'abril, constarà de dues parts: uns espais d’aprofundiment per reflexionar en grup sobre els diferents aspectes del procés d’acompanyament; i una ponència que emmarcarà els conceptes treballats.
Xerrada testimonial "Com afrontar la mort d’un fill"
La Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena organitza, el 30 d'abril a Mataró, una xerrada en què Mercè Castro, autora del llibre "Palabras que consuelan" (Ed. Plataforma), explicarà tot el trajecte del seu dol per fer-nos veure que és possible tornar a estimar la vida malgrat la mort d'un fill o filla.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 22 d'abril de 2014
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Termini: 30 d'abril de 2014
Organitza: Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat
Termini: 9 de maig de 2014
Organitza: Grup Senda
Termini: 31 de juliol de 2014
Organitza: Departament de Governació i Relacions Institucionals mitjançant el Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica
Amunt
 

:: Formació

Formació especialitzada de postgrau destinada al coneixement i ús de les tècniques d'investigació avançades en el camp de les ciències socials, en particular, en l'àmbit de la sociologia i de la ciència política, amb una orientació aplicada i de professionalització.

Data i lloc: les classes s'inicien el 7 de novembre de 2014 a Barcelona
Organitza: Institut d'Estudis del Treball (IET) de la Universitat Autònoma de Barcelona, Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions de la Universitat de Barcelona, i Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (COLPIS)
Curs integrat per 10 monogràfics pràctics proposats per a ser experimentats tots, o només uns quants, en funció de les necessitats de cada professional assistent. Cada monogràfic dóna a conèixer un conjunt d’eines i estratègies de creixement personal, basades en la metodologia de treball de la Louise L. Hay, per al treball socioeducatiu dins l’àmbit dels serveis socials i educatius.

Data i lloc: del 25 d'abril al 27 de juny de 2014 a Girona
Organitza: Serveis Formatius L'Om
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Persones amb discapacitat a Catalunya: 2012
Síntesi de dades sobre les persones amb discapacitat a Catalunya l’any 2012. Recull la informació més rellevant de la població amb un grau de discapacitat a partir del 33%, per tipologia, edat, sexe, barem de dificultat de mobilitat i barem de necessitat de terceres persones.

Persones amb discapacitat a Catalunya: 2012. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, 2014

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
A mí también me duele: niños y niñas víctimas de la violencia de género en la pareja
Llibre que mostra la realitat de les mares que pateixen violència masclista i que fa èmfasi en els esforços que han de fer per protegir i tenir cura dels seus fills. A més, aprofundeix en el vincle existent entre aquests nens i nenes i la figura del seu pare.

Lizana Zamudio, Raúl Andrés. A mí también me duele: niños y niñas víctimas de la violencia de género en la pareja. Barcelona: Gedisa, 2012. 301 p. (Psicología. Resiliencia)

Exemplar consultable als centres DIXIT
La familia y las múltiples pantallas: ¿es posible convivir?
Publicació que ofereix informació sobre com fer un bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació amb l’objectiu que famílies, professors i associacions de pares s'apropin als continguts que consumeixen els menors i puguin conèixer, així, els seus interessos.

Boza Osuna, Luis. La familia y las múltiples pantallas: ¿es posible convivir?. Barcelona: Fundación Maria Teresa Rodó, 2013. 21 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Measuring and monitoring immigrant integration in Europe: integration policies and monitoring efforts in 17 European countries
Retrat de la immigració a Europa que analitza els esforços de monitorització dels processos d'integració (recollida de dades, indicadors elaborats, entitats responsables) en 17 països europeus.

Measuring and monitoring immigrant integration in Europe: integration policies and monitoring efforts in 17 European countries. The Hague: The Netherlands Institute for Social Research/SCP, 2012. (SCP-publicatie; 2012/8)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

European Platform for Investing in Children (EPIC)
El web de la Plataforma Europea per a la Inversió en la Infància (EPIC), impulsat per la Unió Europea, recopila i difon informació sobre les polítiques que ajuden a enfortir les capacitats dels infants i les seves famílies per fer front als desafiaments de l'actual clima econòmic a Europa.
Amunt

No hay comentarios: