miércoles, 30 de abril de 2014

# 72
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Logo Aracoop
Dimecres, 30 d'abril de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"

Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat
 

:: Editorial

Sumar voluntats per impulsar l’economia social i cooperativa

Amb aquest butlletí estrenem una evolució del seu format per adequar-lo a la imatge i continguts del programa aracoop. Un programa marc de cooperació públic-privada promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació i amb la participació activa de la Confederació i les federacions de cooperatives per renovar, enfortir i ampliar l’economia social i cooperativa.
El programa, que es va presentar públicament el passat 25 de març al Palau de la Generalitat és una suma de voluntats de més de 80 entitats públiques i privades compromeses amb els objectius del programa. La complicitat d’aquestes entitats és la que ens ha de permetre fer un salt qualitatiu que potenciï les accions previstes amb la finalitat de permeabilitzar el conjunt del territori i dels diferents actors socials i econòmics sobre el valor i els valors que aporta l’economia social i cooperativa.

Comptem així amb 34 ens locals i les 4 diputacions que ens han de permetre arribar als diferents punts de Catalunya, 11 universitats i escoles de negoci disposades a treballar per difondre l’economia social i cooperativa entre alumnes, docents, investigadors i el conjunt de la comunitat universitària, 4 entitats financeres, 7 fundacions i 20 cambres de comerç, col·legis i associacions professionals receptius a aquest model empresarial.
Per a aquest any tenim previst realitzar 16 accions amb més de 400 activitats que impactin en més de 6.000 persones. Com a resultats esperem que s’hagin creat més cooperatives, que les existents siguin més competitives i que augmenti la incidència de l’economia social en el conjunt de l’economia i de la societat.
El programa aracoopés, juntament amb la nova llei de cooperatives, el pilar fonamental per generar un impacte significatiu en la societat i en la mateixa economia social i cooperativa que ens permeti posicionar-la com un model viable i transformador a l’hora d’emprendre, crear i fer créixer una empresa.

Xavier López García
Director General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Amunt
 

:: Destacats

Per tercer any consecutiu es posa a disposició d’emprenedors, autònoms i comerços aquesta línia de finançament.
Els préstecs seran d'entre 10.000 i 100.000 euros a 5 anys amb 2 anys de carència inclosos i un tipus d'interès de l’euríbor a 12 mesos, més un diferencial de fins a un màxim de  5,75 punts, que representa una millora respecte de l’any anterior d'1,25 punts, a través de Banc Sabadell i Caixa Bank.
El Departament d’Empresa i Ocupació assumirà fins el 70% del risc del préstec amb l’objectiu d’afavorir l’accés al finançament bancari dels beneficiaris de la línia, prèvia resolució favorable de la Direcció General d’Economia Social i Cooperatives i Treball Autònom. Les sol·licituds s’han de presentar a través del portal FinEmpresa , fins el 31 de desembre de 2014. (DOGC Núm. 6604  – 15.04.2014)
Aquesta és una línia d’avals per al finançament de les empreses cooperatives, les societats laborals, i les federacions de cooperatives a través de la societat Avalis de Catalunya SGR. Avals financers per a préstecs destinats a projectes d’inversió, avals tècnics per a operacions de riscos d’obligacions no dineràries, avals econòmics per a operacions de riscos dineraris davant tercers i finalment avals per a operacions recollides al conveni de circulant signat entre avalis i les entitats financeres.
El Departament d’Empresa i Ocupació atorga un ajut que respon a la subscripció de capital obligatòria que han de realitzar els sol·licitants de l’aval per formar part de la Societat de Garantia Recíproca.
L’import màxim de la línia per la convocatòria 2014 és de 440.800 euros.
El termini per presentar sol·licituds restarà obert fins el 31 de desembre d’aquest any i es poden fer a través de la web www.icf.cat. (DOGC Núm. 6600  – 09.04.2014)
El 24 d’abril va tenir lloc la primera sessió de formació dirigida a personal directiu d’empreses d’economia social i cooperativa.
Visió estratègica, Lideratge lateral i Comunicació són els aspectes que es treballaran per tal d’analitzar els models de negoci dels participants, així com el sector i les tendències de l’entorn que permetin valoritzar els recursos de l’organització que dirigeixen i desenvolupar els seus avantatges competitius. L’escola de negocis EADA serà el marc a on tindrà lloc la formació directiva del programa aracoop.
Amunt
 

:: Notícies

Els cellers cooperatius han estat objecte del reconeixement per part de la Comissió Europea i Europa Nostra amb el Premi Unió Europea de Patrimoni Cultural / Premi Europa Nostra en la categoria de conservació. Aquest  guardó reconeix el projecte com un model de conservació del patrimoni. El jurat, a més de valorar aquest projecte com un exemple de conservació del patrimoni, ha remarcat que el conjunt arquitectònic manté l’ús original. I és que el grup de cellers representa la continuïtat d’una forma de treballar dels industrials locals.
La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el 5 de maig al Burgtheater de Viena.
El Programa Cellers Cooperatius  neix de l’acord de col·laboració signat el 2009 per la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa” amb l’objectiu de rehabilitar vuit cellers modernistes de gran valor artístic, declarats el 2002 com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

La cooperativa La Fageda  és el tercer fabricant de gelats a Catalunya, i ha invertit 250.000 euros en rellançar la seva gama de gelats, amb nous sabors i una distribució més amplia, que estarà present en els seus dos formats en 16 cadenes de supermercats de Catalunya. La previsió de la cooperativa es vendre 65.000kg. de gelat en la primera temporada d’implantació, amb una facturació pròxima als 480.000 euros. I per tal de potenciar el seu punt fort, el iogurt, ha desenvolupat els nous gelats amb un 30% de iogurt elaborat de la pròpia granja, de la mateixa manera que la llet i la nata.
El diari El País dona a conèixer el creixement de l’economia social, i concretament de les cooperatives segons les dades de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. L’any passat es va tancar amb 122 cooperatives de treball i un augment de l’ocupació del 3,7%. Aquest percentatge de creació d’ocupació dobla l’augment de l’ocupació registrat pel conjunt de sectors econòmics, establert en un 1,9%, després de cinc anys consecutius de caiguda. Destaca la nova cooperativa N'klôwô, com emprenedors de l’economia social, i la cooperativa Ambulàncies La Pau perquè ha complert tres dècades i pot presumir de no haver acomiadat a ningú.
Amb aquest títol s’han posat en marxa aquest mes d’abril un seguit de jornades formatives destinades als docents dels centres educatius de secundària i de formació professional. Les jornades han estat organitzades de forma conjunta entre la nostra direcció general, els Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Ocupació i el Servei de Programes i Projectes de Foment dels Ensenyaments Professionals del Departament d’Ensenyament. L’objectiu de les jornades és informar als mestres docents de mòduls formatius, sobre les característiques de les empreses cooperatives, per tal que traslladin als seus alumnes que aquesta fórmula empresarial és plenament vigent, adaptada a les exigències de mercat i de producció actuals i socialment sostenibles. Les jornades estan programades a Tortosa, Tarragona, Girona, Lleida, Manresa i Barcelona amb una participació de més de 100 docents.
La Fundació Castell del Vi organitza la segona edició de la Fira de les Cooperatives del Vi del Priorat, amb la participació de 9 cooperatives de la comarca.
La idea de la Fundació del Castell del Vi és convidar cada any una cooperativa catalana a participar en aquesta cita per poder intercanviar coneixements i experiències. En aquesta edició, s’ha considerat oportú fer la invitació a la Cooperativa de Gandesa de la DO Terra Alta, d’estil modernista i considerada també una de les Catedrals del Vi de Catalunya que ha marcat també el desenvolupament vitivinícola de la comarca veïna.
Durant la sessió es va conèixer principalment el paper del cooperativisme a la comarca. L’historiador i mestre Pere Audi va ser l’encarregat de pronunciar la conferència “El cooperativisme i el patrimoni agrícola, base de la candidatura del Priorat a la UNESCO".
Els treballadors de la cooperativa Suara decideixen destinar els beneficis de la seva força de treball a promoure i a difondre els valors cooperatius entre els infants i els adolescents. Amb aquest propòsit neix el programa “Un, dos, coop”, que difon valors com la cooperació, la solidaritat, el treball en equip, la responsabilitat, la democràcia i la igualtat entre l’alumnat de primària i primer cicle de secundària de Catalunya (entre 6 i 14 anys).
Les escoles participants poden oferir als seus alumnes tallers d’entre una hora i dues que els permeten conèixer i viure l’experiència cooperativa. Aquests tallers educatius seran impartits pels seus socis i sòcies amb expertesa en el camp educatiu i amb voluntat de difusió del cooperativisme. A través del joc, la música i el debat, els alumnes podran familiaritzar-se amb els valors cooperatius, que són també valors bàsics per a la convivència en societat. Suara col·labora amb el programa marc aracoop per ampliar les sessions a les escoles de primària d’arreu de Catalunya.
Dins el programa aracoop s’està desenvolupant Fescoop 2014, que pretén aproximar el cooperativisme als alumnes. S’han realitzat 75 tallers per compartir el model d’emprenedoria col·lectiva amb alumnes d’Educació Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius de grau mitjà. Una vegada realitzats els tallers, els alumnes poden crear el seu pla d’empresa cooperativa, a través de la plataforma online i el suport pedagògic del programa. A data d’avui uns 120 grups participaran en el concurs que premiarà el millor pla d’empresa de l’economia social i cooperativa realitzat pels alumnes: FesCoop!
El Govern aprova el decret que regula el funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives agràries per reforçar-ne la solvència i la transparència. Es pretén recuperar la funció originària de les seccions de crèdit, que és el finançament de l’activitat productiva de la cooperativa, preservar els interessos dels seus socis i protegir el model cooperatiu. (DECRET 49/2014, de 8 d'abril , pel qual es modifica el Decret 280/2003, de 4 de novembre, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives).
Amunt
 

:: Agenda


Per tal de seguir totes les accions, seminaris, formació, i esdeveniments que promou aracoop, accedeix des d’aquí a la seva agenda.
Acció organitza, per al 12 de maig, aquest taller d'assessorament per a que les empreses reflexionin sobre si estan preparades o no per començar a exportar, i dona eines sobre com escollir els productes més adients i els mercats on començar a exportar. En aquest taller es rebatran els principals mites que frenen a l'empresa a endegar aquest procés i es donaran recomanacions sobre com afrontar-lo amb garanties, perquè exportar no és exclusiu de grans empreses, sinó que està a l'abast de les pimes.
La 2a edició dels Premis Emprèn de les comarques tarragonines és una iniciativa de la Diputació de Tarragona, que vol així reforçar el foment de l'esperit emprenedor, l'estímul de la presa de mesures que contribueixin a l'aparició de noves iniciatives i el reconeixement a la consolidació empresarial.
Cadascun dels premis està dotat amb 5.000 Euros.
El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 30 de maig.
Amunt

No hay comentarios: