martes, 15 de abril de 2014

# 128
Butlletí del Departament de Cultura
Dimarts, 15 d'abril de 2014
ISSN 2339-7209
 

:: Destaquem

El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 persones i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.
El Pla de cultura digital per a les empreses creatives catalanes 2014-2016 preveu 13 línies d’acció destinades tant a les empreses culturals digitals, com als sectors culturals tradicionals. Entre d’altres, es crearà una nova línia de préstecs participatius a empreses culturals natives digitals per un valor d’1,5 milions d’euros.
La 25a Fira de teatre infantil i juvenil se celebrarà del 24 al 27 d’abril convertint de nou Igualada en capital catalana de les arts escèniques per a públic familiar. En aquesta edició tan especial s’ha escollit els infants com a protagonistes de la imatge, en tant que públic teatral actiu. Per això s’ha apostat per un eslògan contundent: “25 anys portant pares al teatre”. Durant els dies que dura la mostra 54 companyies presentaran els seus espectacles, dels quals 12 són estrena, amb 105 representacions en quatre dies.
La Llei 20/2010, de 7 de juliol, del cinema ha estat modificada pel Govern d’acord amb el dictamen de la Unió Europea per tal que les pel·lícules europees quedin excloses de les obligacions de doblatge i subtitulació en llengua catalana. Un cop modificat, el text iniciarà el tràmit parlamentari per al seu debat i aprovació.
El grup musical Manel, el filòleg Joan Melià, els establiments Viena, la revista cultural Núvol, la voluntària per la llengua Ileana Belfiore i el projecte Rossinyol de la Universitat de Girona i la Fundació Servei Solidari són els guanyadors dels V Premis Pompeu Fabra, impulsats pel Departament de Cultura. Els Pompeu Fabra es van instituir l’any 2008 amb l’objectiu de reconèixer les aportacions al foment de l’ús de la llengua catalana de persones, entitats, empreses o organitzacions.
La 18a edició del congrés anual Museums and the Web ha premiat com a millor iniciativa multimèdia el projecte Taüll1123, de recuperació virtual de les pintures romàniques de l’església de Sant Climent de Taüll, impulsat pel Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”. La recuperació forma part del programa Romànic Obert, de recuperació i posada en valor de l’art romànic català. Des de la seva inauguració al novembre de 2013, la iniciativa Taüll1123 ha permès incrementar en un 40% els visitants a l’església.
Es tracta d’un projecte de participació ciutadana que posa en marxa el Departament de Cultura per recollir, conservar i fer conèixer una mostra de la memòria familiar de Catalunya. Arxius, biblioteques i universitats participen en el projecte que es desenvoluparà en campanyes de 3 mesos i que consistirà en la digitalització de la documentació gràfica i escrita familiar que els ciutadans vulguin posar a disposició de tota la societat.
Trapezi, Fira del Circ de Catalunya tindrà lloc del 8 a l’11 de maig de 2014 a diferents espais de la ciutat de Reus. Places, carrers, teatres i veles de la capital del Baix Camp acolliran durant 4 dies un total de 36 companyies que faran més de 80 representacions. Artistes procedents de França, Bèlgica, Canadà, Suècia, Eslovàquia, Itàlia, el Marroc, l’Argentina, Brasil, Xile, Espanya i Catalunya presentaran les seves produccions més actuals. La Fira, amb 11 propostes internacionals, 21 de nacionals i 3 de la resta de l’Estat, té dos objectius estratègics clars: la internacionalització del circ de factoria catalana i el reforç de l’àmbit professional de la fira.
Amunt
 

:: Tricentenari

L’exposició, que es pot veure al Palau Moja fins al 10 de juny, reconstrueix els principals esdeveniments d’un episodi determinant en la història de Catalunya, com és la Guerra de Successió, a partir de de l’actuació dels seus protagonistes i d’una acurada selecció dels documents conservats a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), procedents sobretot dels seus fons familiars. “Nobles i cavallers entre dos monarques. La Guerra de Successió als fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya” mostra la riquesa i la diversitat dels arxius nobiliaris, que permeten als historiadors ampliar l’estudi de la Guerra de Successió.
Amunt
 

:: Arqueologia

El 16 d’abril el cicle de la Tribuna d’Arqueologia presenta la conferència “Deu anys d’excavacions paleontològiques als jaciments de dinosaures de Coll de Nargó” (Alt Urgell). Aquests jaciments, amb ous de dinosaure, a la Vall del Riu Sallent són coneguts des de finals dels anys 70 gràcies a les activitats de recerca i recol·lecció que portaren a terme investigadors d’Universitats europees. Actualment, després d'un seguit de campanyes de prospecció i excavacions, aquesta zona s'ha configurat com el principal jaciment d’ous de dinosaures d’Europa i un dels més importants del món pel període Cretaci.
Amunt
 

:: Arts visuals

Al voltant de 100 expositors, entre galeries d’art i fotografia, editors de bibliofília contemporània i fotollibre, tallers artesans, editorials experimentals, llibreries especialitzades i escoles d’art i disseny, s’aplegaran durant cinc dies a l’Arts Santa Mònica per mostrar els seus darrers treballs, projectes i edicions. Arts Libris, a més d’una fira, és un esdeveniment cultural que inclou un extens programa d’activitats amb exposicions, debats i tallers al voltant del món del llibre i de les edicions. Enguany la música n’és la protagonista, perquè els llibres es vegin, es toquin i també s'escoltin.
Organitzada pel Departament de Cultura i produïda per la Fundació Joan Brossa, l’exposició itinerant mostra l’obra polièdrica de Joan Brossa, descobreix tots els aspectes de la seva personalitat creativa i permet escoltar les paraules callades del poeta, veure el poder de trasbalsar consciències de la seva obra plàstica i copsar la teatralitat latent de totes les seves propostes. Fins a l’1 de juny es pot veure al Celler Cooperatiu de Rubí.
L’exposició itinerant “Manel Armengol. Transicions. Els setanta a Espanya, els EUA i la Xina” es pot veure fins al proper 27 d’abril a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella en el marc de la 8a edició del festImatge. El Festival de la Imatge de Calella integra una quarantena d’exposicions i concursos de fotografia i programa, entre d’altres, una trobada internacional de cinema 9,5´´. Totes les fotografies d’aquesta mostra pertanyen a la col•lecció de Foto Colectania. Calella serà el darrer municipi que l’acollirà.
Amunt
 

:: Biblioteques

El projecte De Capçalera, que impulsa el Departament de Cultura, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut Català de les Dones, es proposa fer evident el vincle que hi ha entre els escriptors catalans i les biblioteques públiques, fer valer el seu prestigi i donar a conèixer la seva trajectòria. Cada biblioteca ha triat un autor que donarà una conferència i que participarà en la seva vida cultural i literària, activitats que seran difoses pels canals 2.0 del Servei de Biblioteques, la Institució de les Lletres Catalanes i l'Institut Català de les Dones.
Amunt
 

:: Cinema

La Filmoteca de Catalunya en col·laboració amb l’Auditori presenta fins al 30 d’abril una selecció de 8 pel·lícules i documentals triats pel compositor i musicòleg Benet Casablancas. Els títols escollits per aquest cicle són: 'Vértigo' d’Alfred Hitchcock; 'The shop around the corner', d’Ernst Lubitsch; 'Desvio Nooteboom', d’Erik Haasnoot, i 'Miquel Batllori, l’agudesa d’un savi', ambdues amb banda sonora de Benet Casablanas; 'Ascenseur à l’échafaud' de Louis Malle; 'Ran' d’Akira Kurosawa; 'A Space Odyssey' de Stanley Kubrick i 'Saraband' d’Igmar Bergman.
Amunt
 

:: Cultura popular

Del 2 al 4 de maig se celebraran les 9es Trobades de Música Mediterrània al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Les Trobades són un punt d'encontre de formació musical únic a Catalunya i a la Mediterrània que permet la descoberta i el coneixement de la diversitat de la música d'arrel. El programa de les trobades inclou jornades formatives de cant i dansa, tallers i actuacions. La cultura i el “cantar alentejà”, una de les tradicions populars més importants de Portugal, tindran el lloc de convidats aquest any.
Després de l’èxit de la primera edició, amb més de 200 assistents i 120 projectes presentats a la convocatòria, CultSurfing prepara la segona edició amb l’objectiu d’augmentar la representativitat de tot el territori i consolidar la implicació i assistència d’empreses patrocinadores i mitjans de comunicació. CultSurfing és una xarxa per crear connexions entre projectes culturals singulars dels Països Catalans, donar-los visibilitat i millorar el seu finançament.
Amunt
 

:: Llengua

Per tal d’establir un marc de comunicació i de col·laboració, ambdues institucions han signat un conveni per al foment de la llengua catalana en el sector empresarial, així com en les activitats i serveis de la PIMEC a Catalunya. L’objectiu de l’acord és fomentar l'ús de la llengua catalana per afavorir la integració i la cohesió de la societat civil catalana en l’àmbit laboral i empresarial, i garantir els drets lingüístics dels consumidors. En el marc de l’acte de signatura, el conseller Mascarell ha destacat que “tot i que el català ja és una llengua ben utilitzada en la petita i la mitjana empresa en el conjunt del nostre país, amb aquest conveni la reforcem i l’enfortim per tal que avanci una mica més”.
El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, impulsa el projecte #mapaFabra, una iniciativa a les xarxes socials que pretén recollir en un mapa les imatges dels espais dedicats a Pompeu Fabra en tots els territoris de parla catalana. El projecte té l’objectiu de visualitzar el reconeixement que té la figura del mestre arreu, compartint mitjançant les xarxes socials fotos de llocs que li són dedicats. Ja se n’han rebut les primeres. La participació estarà oberta fins al 2 de juny.
La Generalitat ha volgut fer un acte de reconeixement aranès a l'Aran després que el passat mes de gener del Govern aprovés el Decret pel qual s’atorga a l’Institut d’Estudi Aranesi el caràcter d’acadèmia i d’autoritat lingüística a Catalunya de l’occità, aranès a l’Aran. El conseller Mascarell considera que amb aquest Decret “s’ha donat un pas definitiu en la institucionalització de l’aranès”.
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) se suma a la commemoració del centenari del poeta Joan Vinyoli (Barcelona 1914 - 1984) amb un seguit d’activitats que es portaran a terme durant tot l’any des dels 22 centres de normalització lingüística d’arreu del territori. L’objectiu és, d’una banda, oferir a l’alumnat del CPNL i als participants en el programa “Voluntariat per la llengua” la possibilitat d’aprendre la llengua, conversar, llegir i narrar a partir dels versos, i de l’altra, divulgar l’obra i la figura del poeta com a patrimoni cultural del país.
Després d'una reunió amb especialistes en màrketing digital, el Termcat ha endegat un projecte per publicar un diccionari en línia compartint l' elaboració amb els seus usuaris i amb aportacions mitjançant les xarxes socials. Uns 100 termes poden ser el corpus de partida d'aquesta terminologia del màrqueting digital. La participació mitjançant els canals de Twitter i Facebook està oberta i s’ha creat l’etiqueta #màrquetingdigital per enviar les aportacions.
Amunt
 

:: Museus

Aquesta exposició, produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, mostra com la cura de l’aspecte personal és quelcom comú a totes les èpoques i convida al visitant a establir lligams amb l’antiguitat mitjançat els petits gestos quotidians relacionats amb la bellesa. A la col·lecció del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que inclou peces com el mosaic de les Tres Gràcies, la Venus d’Empúries o l’excepcional retrat en bronze, procedent d’Empúries d’una dama flàvia, s’afegeixen una selecció de peces d’altres museus i col·leccions, com les de l’Institut Ametller d’Art Hispànic de Barcelona, el Museu del Perfum d’Andorra, el Museu de la Perruqueria Raffel Pages, el Museu de Badalona i el MNAC.
Amunt

No hay comentarios: