martes, 1 de abril de 2014

# 71
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Imatge de capçalera del butlletí
Dilluns, 31 de març de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"

Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat
 

:: Editorial


Estem en un moment d’oportunitat pel cooperativisme. Un nou paradigma empresarial està emergint i en aquest hi tindran molta importància elements com la participació i implicació de les persones i la capacitat de cooperar en la generació de beneficis socials amb la comunitat on actua, generant valor econòmic i social.

En aquest nou context el cooperativisme té tradició i experiència per presentar-se en aquests moments com un model viable i transformador a l’hora d’emprendre, crear i fer créixer una empresa. Tot i així, l’actual regulació pot dificultar en ocasions l’adaptació de la fórmula cooperativa a les necessitats de flexibilitat, finançament, dimensió i gestió simplificada que precisen també els nous temps.

Per aquest motiu emprenem, amb la participació del sector, una reforma de la llei de cooperatives que configuri un marc jurídic flexible amb diferents alternatives, de manera que cada empresa pugui escollir la fórmula que millor s’adapti a la seva realitat i la faci més competitiva en el mercat.

Els objectius de la reforma són: fomentar la creació de noves cooperatives i la consolidació de les ja existents, reforçar les vies de finançament de les cooperatives tant a nivell intern com extern, millorar la gestió empresarial i assolir un major dimensionament del món cooperatiu.

El nou marc normatiu que s’impulsa no pretén imposar un únic model, sinó que té per finalitat obrir un ventall de possibilitats, on sigui la cooperativa la que pugui autoregular en els estatuts socials i decidir quina fórmula de les diferents possibles s’adapta millor a la seva realitat, i tot això des del respecte als principis que caracteritzen la fórmula cooperativa i, en general, l’economia social.

Aquesta reforma suposa una oportunitat per renovar el cooperativisme, fer-lo més atractiu per als nous emprenedors, i dotar de més instruments a les empreses per millorar la seva gestió empresarial i social, facilitar la cooperació empresarial i el creixement i posicionar l’economia social i cooperativa com un model empresarial de referència per al segle XXI i ampliar la incidència de l’economia social i cooperativa en el teixit econòmic català i en el conjunt de la societat.

Xavier López García
Director General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Amunt
 

:: Destacats


El passat 25 de març es va celebrar al Palau de la Generalitat l’acte de presentació del programa aracoop. Aquest programa marc de col·laboració publico–privada pretén ampliar renovar i enfortir l’economia social i cooperativa a Catalunya mitjançant 16 actuacions concretades en 400 activitats dirigides a més de 6000 persones. L’acte, que va comptar amb la participació del conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig i l’assistència de més de 200 persones entre promotors, col·laboradors i participants del programa va posar de manifest la presència i contribució quotidiana de l’economia social i cooperativa a la nostra societat i el seu valor com a model empresarial viable i transformador.
Oriol Amat, catedràtic d'Economia Financera de la Universitat Pompeu Fabra, ha publicat el llibre Avançant escrit juntament amb l’economista Pilar Lloret, on analitzen els factors que determinen i contribueixen tant a l'èxit empresarial com a la seva pervivència.
En aquesta publicació expressa que “les dades demostren que tenir una empresa que perduri és complicat. L'èxit empresarial és efímer. Ara bé, hi ha una tipologia d'empreses que solen tenir una vida més llarga: les empreses que cotitzen a borsa, les empreses familiars i les cooperatives. Les cotitzades perquè tenen més accés al crèdit i es poden veure beneficiades per polítiques econòmiques governamentals en cas de crisi; les empreses familiars perquè gestionen pensant en el llarg termini i perquè reparteixen poc dividend; i les cooperatives perquè tenen les persones com a prioritat: no hi ha grans diferències salarials i en temps de crisi és més fàcil exigir sacrificis.”
Amunt
 

:: Notícies


El director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López, va participar en el lliurament de premis d’aquesta tercera edició. El Premi Manuel Arroyo per a Joves Emprenedors de l’Economia Cooperativa va recaure en l’empresa N’Klôwô, SCCL , una cooperativa de recent constitució que comercialitza roba de llit i complements de la llar de cotó 100% fets a mà a Costa d’Ivori i Burkina Faso en condicions de treball digne. A Barcelona, N’Klôwô només treballa el disseny.

La fira Foodex de Tòquio és una de les plataformes més importants per a conèixer les tendències de la demanda del Japó en alimentació, conèixer i establir relacions comercials amb professionals del sector, o presentar nous productes i testar-ne l’encaix en aquest mercat. A més, es tracta d’un certamen que convoca operadors de la zona Àsia-Pacífic.
17 empreses agroalimentàries, entre elles, Unió Corporació Alimentària SCCL, referent en la producció d'oli, vi, fruits secs i fruita dolça a Catalunya i Covides SCCL , grup de viticultors de tota la comarca del Penedès en l'elaboració de vins i caves de forma professional amb personalitat pròpia, hi han presentat els seus productes.
Fruit de la col·laboració de Celobert,SCCL  amb les cooperatives  Nusos Apòstrof  i del grup ECOs , neix el projecte CASES AMB ENERGIA . Aquest és un projecte que pretén fer difusió d’aspectes relacionats amb eficiència energètica a les nostres llars. Per fer-ho, han creat una exposició itinerant de materials i maquetes acompanyats de plafons físics i virtuals explicatius senzills amb una orientació didàctica significativa i amb visita dinamitzada per educadors. L’exposició es pot visitar a La Fàbrica del Sol.
Aquesta botiga on-line esta pensada i adreçada a les escoles i als mestres o educadors. El disseny d’aquest web està orientat a aquest públic escolar en què els productes estan organitzats en les categories de Papereria i Manualitats, Escola Bressol, Cicle Infantil i Primària i Altres Recursos com són material d’Educació Musical i Audiovisual o Llibreria, entre d’altres.
Ni de compra ni de lloguer, pero una mica de cada. La tercera via que promulguen les Cooperatives de Cessió d'Us es consolida a Catalunya com fórmula alternativa d'accés a l’habitatge. Aquest 2014 veuran la llum dues noves i significatives promocions a la ciutat de Barcelona, ambdues en sòl públic i sota el paraigües del règim de protecció oficial.
El model es diu “Andel”  i procedeix dels països escandinaus, en especial de Dinamarca, on ja fa dècades que funciona.
Els PREMIS RÀDIO ASSOCIACIÓ, creats l'any 2000 amb ànim de continuïtat per la Societat Cooperativa Ràdio Associació de Catalunya , han estat convocats per catorzena vegada, amb la intenció de distingir i premiar els professionals de la ràdio i els millors programes del darrer any. Igualment el GUARDÓ 1924, premia una iniciativa d'àmbit audiovisual. Aquests premis estan dirigits a tots els professionals de la ràdio o a les empreses de comunicació.

Les persones emprenedores que tinguin interès en identificar els trets diferencials que l’economia social i cooperativa pot aportar a les seves iniciatives d’empresa, podran participar a l'acció: Fes emprenedoria sostenible, fent economia social i cooperativa. L’acció es basarà en sessions grupals participatives i experiències reals i es completarà amb sessions individuals d’acompanyament expert  per ajudar a definir els trets claus del projecte emprenedor.
L’acció s’emmarca en el programa aracoop i les persones interessades poden adreçar-se a informacio@aracoop.coop.
Des d’aquest mes de març, els restauradors han de servir l’oli envasat i eliminar de les taules i barres les setrilleres reutilitzables. Així ho diu una normativa del Ministeri d’Agricultura pensada per garantir la qualitat de l’oli. El president de la DOP Garrigues, Joan Segura, veu amb bons ulls la mesura tot i que admet que només un 2% o un 3% de l'oli dels restaurants prové de les cooperatives del territori.
Aprofitem l’ocasió per fer una crida i demanar que els olis siguin de les cooperatives catalanes.
Està clar que la responsabilitat social no està vinculada a un determinat model d’empresa, si no als valors que determinen les decisions empresarials i que van més enllà del benefici purament econòmic, cercant també l’aportació i el benefici social i en l’entorn.
Però és cert que existeix una estreta vinculació entre els principis rectors de la fórmula cooperativa i els valors que determinen la gestió responsable de les organitzacions, tals com la participació, la col·laboració, la gestió democràtica, l’arrelament al territori. Aquest fet, vinculat a les dades globals de les empreses socialment responsables i als exemples concrets de cooperatives referents en RS evidencien que les empreses cooperatives poden ser referents de gestió responsable.
Les empreses de l’economia social i cooperativa representen més d’un 20% del total d’empreses que incorporen la memòria de sostenibilitat a la base de dades portal RScat. El valor afegit de la base de dades RScat és que les memòries incorporades han estat valorades de forma prèvia per les entitats empresarials i sindicals més representatives de Catalunya i el Govern en el marc del Consell de Relacions Laborals.
Dues de les cooperatives que han publicat la memòria de sostenibilitat han estat Linyola Agropecuària i Secció de Crèdit, SCCL  i La Fageda .
Aquest any 2014 Igualada participa novament en el projecte Cultura Emprenedora a l’Escola, impulsat per la Diputació de Barcelona (entitat col·laboradora d’aracoop) amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat, i que té com a objectiu promoure i fomentar l’emprenedoria en el cicle superior de l’educació primària, desenvolupant els valors, hàbits i capacitats clau. El projecte es duu a terme en vint-i-cinc municipis de Barcelona i promou el treball conjunt entre els ens locals i els centres educatius. En total, aplega més de dos mil alumnes i està prevista la creació de noranta cinc cooperatives d’alumnes.
Encís emet títols participatius amb l’objectiu de desenvolupar el pla d’expansió empresarial dels propers tres anys. Segons Clara Puigventós, directora general d’Encís, amb aquesta operació “Encís vol créixer i aprofundir en la pràctica de responsabilitat cooperativa amb el compromís i la corresponsabilitat per part de tots els socis i sòcies en la fixació i l’acompliment dels objectius”.
Encís fomenta el model de gestió cooperativa utilitzant eines financeres destinades a impulsar el creixement de les cooperatives. En aquest sentit, la Societat Catalana d’Inversió en Cooperatives, SCR (Sicoop), gestionada per ICF Capital, ha adquirit 200.000 euros en títols participatius, mentre que el Grup d'Inversors Cooperatius SL (GICOOP) n’ha adquirit 100.000. En total, 300.000 euros que Encís destinarà a desenvolupar el seu pla d’expansió triennal en diferents àmbits estratègics.
L’article de l’Econòmic reflexa com l’economia social s’adapta a les circumstàncies del moment, cada cop més gent té sensibilitat envers els productes i serveis que ofereixen les entitats de la economia social. El desencadenant provocat per la crisi ha generat que aquesta sensibilitat més gran dels consumidors i la capacitat de resistència de les cooperatives i altres entitats impulsin el seu creixement. Com a repte de futur el director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López, planteja la visibilització, la internacionalització i la consolidació de nous projectes, com a estratègia per donar a conèixer a la gent que el cooperativisme esta molt present a la nostra vida.
El Grup Clade  ha reforçat el seu perfil financer, incorporant a Ramon Roig com a nou gerent i director general, amb l’objectiu d’incorporar més empreses cooperatives en el grup, augmentar les sinergies entre elles, potenciar les centrals de compres i millorar les qüestions d’interès mutu. El grup va ser creat a finals del 2004 i en formen part les cooperatives Abacus, Plana de Vic, Escola Sant Gervasi, Grup Qualitat, La Fageda, Suara, Fundació Blanquerna, Grup Cultura 03 i Lavola. L’any passat el grup donava ocupació a 3.845 persones, mentre els socis de treball n’eren 1.589, un 1% més que en l’exercici precedent.

El proper 3 d’abril, 30 empreses d’economia social i cooperativa de recent creació inicien, en el marc del programa aracoop, les sessions col·lectives així com un acompanyament individualitzat per a l’anàlisi, presa de decisions i per tal de millorar les competències de gestió empresarial, especialment comercials.
Amunt
 

:: Agenda

En el Butlletí 63  us varem parlar de l’inici d’aquest projecte europeu i ara és el moment d’inscriure-us per formar-ne part. Cooproute inclourà rutes o itineraris, tant transnacionals com interregionals, que permetran al turisme viatjar d’un país a un altre o dins un mateix país, d’acord amb els llocs d’interès fixats, els quals han de posar en valor i promoure la riquesa del patrimoni cultural i industrial cooperatiu europeu. Hi poden participar les cooperatives que contribueixen a preservar i valorar el patrimoni industrial, cultural i natural en l’àmbit local i altres entitats (fundacions, associacions) orientades a la promoció i difusió de la història, la cultura i els valors de les cooperatives, totes elles amb seu a Europa. Les sol·licituds es podran presentar fins el 30 d’abril de 2014, mitjançant aquest formulari.   

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, impulsa el programa de Diagnosi i Acompanyament Financers, dirigit a empreses catalanes constituïdes que no hagin sol·licitat aquest programa en convocatòries anteriors. La convocatòria del programa de Diagnosi i Acompanyament Financers es va obrir el novembre passat i es podrà sol·licitar fins al 30 d’abril de 2014 o fins a l’exhauriment del pressupost.
Amunt

No hay comentarios: