martes, 8 de abril de 2014

# 78
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dilluns, 07 d'abril de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Món local

La presidenta de l'ICD visita els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones del Masnou i Premià de Mar
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va fer una visita als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de les poblacions del Masnou i Premià de Mar. El SIAD del Masnou va atendre l’any passat 91 dones que van requerir un total de 376 atencions, un 55% de les quals es trobaven en situació de violència masclista. Pel que fa al SIAD de Premià de Mar, va atendre l’any 2013 un total de 130 dones que van requerir 608 atencions, de les quals un 43,8% travessaven situacions de violència masclista.
La presidenta de l'ICD va visitar els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones de Barberà del Vallès i del Consell Comarcal del Vallès Occidental
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va visitar els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Barberà del Vallès i del Consell Comarcal del Vallès Occidental. El SIAD de Barberà del Vallès va atendre l’any passat 196 dones, que van requerir 650 atencions, i de les quals 104 es trobaven en situació de violència masclista. El SIAD del Consell Comarcal del Vallès Occidental va atendre en el mateix període 658 dones, amb 3.689 atencions. D’aquestes dones, 118 travessaven situacions de violència masclista.
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones VicDones (SIAD) Osona va acollir una reunió de treball amb l'objectiu de posar en marxa un projecte de dinamització de les entitats de dones de la Catalunya Central. A la reunió, en la qual varen participar totes les coordinadores dels SIADS de l'Anoia, el Berguedà, Osona i el Bages, es va acordar dissenyar un projecte de debat intergeneracional perquè s'ha valorat molt positivament que les relacions entre dones joves i dones grans són una font d’enriquiment i faciliten l’intercanvi de l’experiència social femenina.
Amunt
 

:: Violència masclista

Condol per les dones víctimes de la violència masclista
El Govern de la Generalitat, a través de Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, va condemnar enèrgicament l’homicidi d’una dona al districte de Sant Martí de Barcelona presumptament a mans de la seva parella i expressa el seu sentit condol a la família de la víctima. Gatell va manifestar que “la lluita contra violència masclista és una prioritat pel Govern”, i va reiterar el compromís d’avançar en la coordinació, la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de les dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles.
El Govern de la Generalitat lamenta el dolor afegit que hagi pogut causar al marit i als familiars de la dona morta a Gelida el fet que la seva mort hagi estat condemnada públicament com a conseqüència de violència masclista. També volem reiterar el nostre sentit condol per aquesta pèrdua.
Amunt
 

:: Homenatge

Acte de reconeixement a Victòria Sau
El passat 6 de novembre de 2013 ens va dir adéu una brillant escriptora i psicòloga, Victòria Sau, que va ser una de les figures claus del feminisme a Catalunya i a l’Estat espanyol. El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, la Universitat de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i l'Institut Català de les Dones van organitzar un acte en la seva memòria, que es pot veure enregistrat al web, en què entitats, institucions i persones vinculades van reconèixer públicament el llegat de la seva obra i el buit que ha deixat la seva pèrdua.
Amunt
 

:: Formació

El curs, que s'adreça a personal de gerència, direcció i gestió de recursos humans d'empreses i institucions, agents d'igualtat i representants sindicals té lloc a Barcelona el 9 d'abril de 2014.
El curs, que s'adreça a professionals dels serveis socials d'atenció primària, de Serveis d'Informació i Atenció a dones, i de serveis especialitzats que puguin estar en contacte amb dones en situació de violència masclista, té lloc a Girona els dies 22 i 29 d'abril i 6 de maig de 2014.
El curs, que s'adreça a dones professionals, emprenedores i/o que ocupin llocs de direcció o de comandament, té lloc a Tortosa el 24 d'abril de 2014.
El curs, que s'adreça a professionals de serveis generalistes d’atenció directa i a professionals que puguin tenir contacte amb col·lectius de dones, especialment amb les que exerceixen prostitució, té lloc a Tarragona els dies 28 i 29 d’abril de 2014.
El curs, que s'adreça a personal tècnic que planifica i gestiona serveis i recursos socials, té lloc a Barcelona els dies 8, 15, 22 i 29 de maig de 2014.
Amunt
 

:: Cultura

Veu de dona
Palafrugell acollirà la propera sessió del cicle Veu de dona a les comarques gironines, una iniciativa de l'Institut Català de les Dones que pretén visibilitzar el paper de les dones en tots els àmbits de la societat. El dissabte 12 d'abril, a les 11.30h, a la Biblioteca Municipal de Palafrugell (Sant Martí, 18) el periodista, Enric Serra, entrevistarà Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat i exdirectora de la Biblioteca de Palafrugell.
Montserrat Abelló, protagonista del Dia Mundial de la Poesia 2014
La Unesco va declarar el dia 21 de març com a Dia Mundial de la Poesia. Cada any la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració d'altres institucions, organitza una gran festa de la paraula i les lletres, on es fa la tria d'un autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial. Enguany la poeta Montserrat Abelló va crear, expressament per a aquesta celebració, el poema Tan sols la paraula nua.
Lletra de dona
Lletra de Dona és un repositori del Centre Dona i Literatura de la Universitat de Barcelona que recull ressenyes d'obres de literatura i pensament escrites per dones, ja siguin novetats o clàssiques, en els àmbits de la poesia, la narrativa, el teatre, la literatura del jo, l'assaig i el pensament. L'objectiu és visibilitzar la producció de les escriptores i pensadores, estimular la crítica literària des dels estudis de gènere entre l’alumnat, i implicar l’alumnat universitari en la promoció de la producció literària i de pensament feta per dones.
Amunt
 

:: Temes d'interès

Participants a la reunió sobre igualtat de l'Euroregió
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va participar a la reunió que va organitzar la Presidència de Migdia-Pirineus Euroregió el 27 març 2014 a Tolosa de Llenguadoc. En aquesta trobada tècnica es van analitzar les diferents polítiques euroregionals sobre la igualtat de gènere. També es va debatre la possibilitat de crear un observatori euroregional a partir d'un estudi realitzat per la Presidència Euroregió.
Visita d'alumnes de l'Escola Sagrat Cor Sarrià de Barcelona
L'Institut Català de les Dones va rebre la visita de dos grups de Cicle Formatiu de Grau Superior - Integració Social de l'Escola Sagrat Cor Sarrià de Barcelona. Els i les alumnes van visitar la seu del Centre de documentació especialitzat. En el transcurs de la visita van conèixer el funcionament del Centre així com les polítiques de dones i per a les dones que impulsa, coordina i avalua l'Institut Català de les Dones.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

María Moliner y las primeras estudiosas del aragonés y del catalán de Aragón
Benítez Marco, María Pilar. María Moliner y las primeras estudiosas del aragonés y del catalán de Aragón. Zaragoza: Rolde de Estudios Aragoneses, 2009
Aquesta obra recull les aportacions de les primeres estudioses de l’aragonès i del català d’Aragó que van desenvolupar la seva tasca en èpoques on no resultava fàcil per a les dones estudiar i investigar i, molt menys, sobre llengües minoritàries. L’autora explica el treball de Maria Moliner com a secretària redactora del Estudio de Filología de Aragón, que li va permetre formar-se com a lexicògrafa, col·laborar en la formació del Diccionario aragonés d’aquesta institució i reprendre, molts anys després, aquest treball de joventut per donar-li una nova forma i convertir-lo en el que, per molts, pot ser considerat el millor diccionari de la llengua castellana, el Diccionario de uso del español.
Las lesbianas (no) somos mujeres: en torno a Monique Wittig
Suçarez Briones, Beatriz (ed.) Las lesbianas (no) somos mujeres: en torno a Monique Wittig. Barcelona: Icaria, 2013
Aquest llibre és un homenatge a la persona i obra de Monique Wittig (1935-2013) des de diferents perspectives i sota la particular mirada de cadascuna de les autores que hi col·laboren. Els treballs aquí reunits constitueixen una reflexió sobre les claus del pensament de la creadora i teòrica francesa, que posa èmfasi en el caràcter precursor d’alguns dels seus conceptes i revisa la forma en que han contribuït a generar o a reafirmar plantejaments teòrics i posicionaments de militància. Cada autora analitza l’obra i les idees de Wittig des dels seus interessos personals i la seva trajectòria particular: que és la lesbiana, qui és, per a què serveix, com aquesta paraula és un cavall de guerra per enderrocar el patriarcat; i, finalment, com plantejar-nos polítiques i micropolítiques postwittigianas que mirin el present i el futur.
Els viatges de Clotilde Cerdà i Bosch
Segura, Isabel. Els viatges de Clotilde Cerdà i Bosch. Paterna: Tres i Quatre, 2013
En aquesta obra, Isabel Segura, rescata d’un oblit injust a Clotilde Cerdà i Bosch i el seu alter ego, l’Esmeralda Cervantes, el seu nom artístic. La Clotilde va trencar tots els tòpics sobre la feminitat vuitcentista. Filla il·legítima de l’enginyer-urbanista Ildefons Cerdà –autor del pla d'Eixample de Barcelona- i de Clotilde Bosch i Carbonell, va començar a viatjar arreu del món quan només tenia dos anys, el 1864. Clotilde Cerdà i Bosch va ser compositora, arpista, assagista, activista, antiesclavista i feminista. L’autora, a partir d’un àlbum aparegut en un antiquari d’una ciutat alemanya, ha reconstruït la vida d’aquesta artista singular.

Isabel Segura és historiadora especialitzada en història urbana i en la recuperació de la memòria històrica de les dones. L’exemplar de què disposem al Centre de Documentació de l’Institut Català de les Dones compta amb una dedicatòria autògrafa seva.
Amunt

No hay comentarios: