lunes, 7 de abril de 2014

# 7

VigilànciaASPCAT

La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
capçalera Butlletí de Vigilància en Salut Publica
Dimecres, 02 d'abril de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Avís
Finalitza l’activitat gripal epidèmica a Catalunya , amb una taxa d’incidència de 23,7 x 100.000 habitants durant la setmana 12 ( del 17 al 23 de març).

Comparteix a...

  • Bec
  • Butlletí Salut Pública
  • Canal Salut
  • ASPCAT
  • Butlletins de salut
  • La grip
  • Herpes
  • La tuberculosi. Detecteu-la a temps
  • Tricentenari
 

:: Acord nacional per afrontar l’epidèmia del VIH a Catalunya

Acord Nacional Sida
El 6 de març la Comissió de Salut del Parlament va aprovar per unanimitat una resolució, signada per tots els grups, per refermar el "compromís històric" de la cambra en la lluita contra la sida i donar suport a l’Acord nacional per afrontar l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigmatització que s’hi relaciona.

La resolució es va aprovar després d’una sessió de la Comissió de Salut dedicada a la situació de les epidèmies del VIH i altres ITS, oberta amb la compareixença del conseller de salut, Boi Ruiz. També van comparèixer el director científic del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya, Jordi Casabona; el cap de l’Hospital de Dia de VIH/sida de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Mallolas; el secretari del grup de treball del VIH de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Ricard Carrillo i diferents representants de les 25 entitats membres del Comitè Primer de Desembre i del Projecte dels Noms.
Amunt
 

:: Brot de Xarampió a Catalunya 2014

Brots de Xarampió a Catalunya 2014
Des del dia 1 de gener de 2014 a Catalunya s’han confirmat un total de 93 casos de xarampió, el primer dels quals ha estat importat de l’estranger. El vincle possible entre els casos inicials se situa en una zona de Barcelona ciutat tot i que, posteriorment, n’han anat apareixent casos en altres localitats de les províncies de Barcelona i Girona. El grup d’edat més afectat ha estat el de persones de més de 25 anys (61,2%). Un 27% dels casos s’ha produït entre el personal sanitari. Tots els treballadors de la salut s'han d'assegurar que són immunes al xarampió.

La vacunació amb vacuna triple vírica és la millor protecció contra el xarampió. L’efectivitat d’aquesta vacuna és superior al 95%, amb l’administració de dues dosis de vacuna.A la figura es mostra la corba epidèmica del brot i les importacions noves de casos no relacionats amb els del brot que s’han produït simultàniament.
Amunt
 

:: Malaltia de Chagas

Malaltia de Chagas
Les taxes de prevalença observada de la malaltia de Chagas en població gestant originària de zones endèmiques que tenen un part a Catalunya presenten un augment generalitzat entre els anys 2010 i 2011, a causa de la millora de la cobertura del Programa de cribratge de la malaltia de Chagas congènita, que s’ha implementat gradualment al territori des de l’any 2010.En concret, l’any 2011 s’han detectat aproximadament 2 embarassades positives cada 100 parts en què la dona és originària de zones endèmiques, i 11 embarassades positives cada 100 parts en què la dona és originària de Bolívia.
Aquests resultats es van presentar en la desena edició del Taller sobre la malaltia de Chagas   (foto ) el passat 6 de març, organitzat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), en col·laboració amb la Fundació Mundo Sano.

El Taller va ser inaugurat pel secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Antoni Mateu, i va comptar amb la participació de diferents experts internacionals que van revisar els últims avenços vigents a Europa en el tractament d’aquesta malaltia i les polítiques sanitàries per controlar-ne la transmissió. En aquest aspecte es va posar de manifest que només poques regions europees han desenvolupat programes específics per controlar la transmissió vectorial d’aquesta malaltia. En l’àmbit europeu Catalunya és un referent amb el seu Programa de cribratge de la malaltia de Chagas congènita, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Amunt
 

:: Dia mundial de la Tuberculosi: 24 de març

Dia Mundial de la Tuberculosi
Aquest any s’ha escollit el lema “Detectem la tuberculosi. Tractem la tuberculosi. Treballem junts per eliminar-la”, a fi de destacar que en els països en vies de desenvolupament anualment 3 milions de persones no són diagnosticades i tractades correctament perquè no tenen accés al sistema sanitari.

En països desenvolupats com el nostre, sovint els professionals sanitaris no pensen que una simptomatologia determinada pot ser tuberculosi. Malauradament, la disminució de la freqüència fa que sovint passi desapercebuda i, per això, és important conscienciar els ciutadans i els professionals de la salut per aconseguir una acció preventiva més efectiva i dinàmica en els diferents nivells de control, tant els individuals com els comunitaris.

A Catalunya, l’any 2012, i per setè any consecutiu, s’ha aconseguit reduir la taxa d’incidència de tuberculosi pulmonar bacil·lífera amb una disminució anual mitjana superior al 5% (7,9%). Aquests casos de TBC, però, es continuen diagnosticant amb molt de retard, cosa que posa de manifest la necessitat d’augmentar la sospita diagnòstica i la importància d’educar i aconsellar especialment les persones grans autòctones i les nouvingudes procedents de països amb una alta prevalença de TBC sobre la conveniència de consultar els professionals de la salut quan presentin tos persistent durant més de quinze dies o hagin estat en contacte amb un malalt amb malaltia tuberculosa. És per això que, coincidint amb el Dia Mundial de la Tuberculosi, l’ASPCAT ha elaborat un vídeo adreçat a la població general que exposa d’una manera visual i molt breu informació bàsica sobre la TBC.

Amb aquest producte es vol conscienciar els ciutadans sobre el fet que la malaltia tuberculosa existeix, que es diagnostica amb proves senzilles i que es cura completament seguint les recomanacions dels professionals sanitaris. La videocàpsula es visualitzarà a les sales d’espera dels centres sanitaris, ajuntaments, centres culturals i associatius que ho sol·licitin i també s’hi podrà accedir des del Youtube.
Amunt
 

:: La rubèola a Catalunya

La rubèola a Catalunya
* Dades provisionals
 Encara que la rubèola és una malaltia de baixa incidència a Catalunya, l’any 2012 es va detectar un repunt coincidint amb l’increment de casos detectats en altres països europeus, com Polònia o Romania, i amb la incorporació sistemàtica de proves de laboratori per descartar rubèola enfront de malalties exantemàtiques com el xarampió. El 80% dels casos van ser homes. Segons la font d’infecció, el 33% dels casos es van catalogar com a importats.

La globalització del món facilita que en els països en què la malaltia està a prop d’aconseguir l’eliminació s’importin casos procedents de zones amb endèmia de la malaltia. L’any 2013* la rubèola a Catalunya va presentar incidència zero, i es va situar en els nivells d’incidència < 0,15 × 100.000 habitants dels darrers vuit anys.

En l’actualitat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) manté l’objectiu d’eliminar d’Europa els casos autòctons de rubèola postnatal i de rubèola congènita l’any 2015. 
Amunt
 

:: Vigilància de les infeccions de transmissió sexual a Catalunya

Vigilància sentinella d’altres infeccions de transmissió sexual
El coneixement de les característiques epidemiològiques de les infeccions de transmissió sexual (ITS) de declaració obligatòria numèrica (totes excepte sífilis, gonocòccia i linfogranuloma veneri que són malalties de declaració individualitzada) s'amplia mitjançant la vigilància sentinella a través del Registre de les infeccions de transmissió sexual de Catalunya (RITS).

Durant l’any 2013, la taxa d’infecció genital per clamídia i la taxa de tricomonosi s’han estabilitzat respecte al 2012, mentre que la taxa de condiloma acuminat i herpes genital continuen incrementant.

Pel que fa a les característiques epidemiològiques, la clamídia i l’herpes genital es presenten amb un perfil molt semblant: homes (60%) entre 29-34 anys, amb pràctiques heterosexuals (70%) i d’origen estranger (45%); en tots dos la coinfecció pel VIH és del 12%. Pel que fa a la tricomonosi, s’ha presentat en dones (94%) amb una mitjana d’edat de 37 anys, d’origen estranger (57%) i amb una baixa coinfecció pel VIH (2%). Finalment, el condiloma acuminat és la ITS notificada més freqüentment i es caracteritza per afectar homes i dones amb una mitjana d’edat de 30 anys, majoritàriament heterosexual (85%), autòctons (70%) i amb una baixa coinfecció pel VIH (2%).
Amunt
 

:: BEC desembre 2013

Salut perinatal
Sumari

Indicadors de salut perinatal a Catalunya l’any 2012

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.
Setmanes 45 a 48. Setmanes 49 a 52

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya.
Setmanes 45 a 48. Setmanes 49 a 52
Amunt
 

:: BEC novembre 2013

Pinsap
Sumari

Salut arreu: el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP)

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.
Setmanes 41 a 44

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya.
Setmanes 41 a 44

Declaracions urgents de brots epidèmics. Setmanes 41 a 44
Amunt
   
 logo 
 

No hay comentarios: