martes, 1 de abril de 2014

# 61
L'energia al dia
Butlletí de l'Institut Català d'Energia
Dimarts, 01 d'abril de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Notícies ICAEN

L’adaptació de l’horari a la llum del dia permet estalviar energia al reduir la necessitat d’il·luminació artificial. Per això, un 90% de l’estalvi relacionat amb el canvi horari es produeix en el sector domèstic
L’Estratègia catalana per al 2020 pretén reduir el 14,4% del consum estimat d’energia final del parc edificat residencial i terciari, disminuir el 22% de les emissions de CO2 i aconseguir rebaixar un 21% la despesa econòmica del parc edificat, equivalent a 800 MEUR.
La instal·lació, propietat de CIMALSA, ocupa una superfície de 2.715 metres quadrats just al costat de l’aeroport, amb 1.632 panells solars, i generarà fins a 500.000 kWh/any, xifra que suposa més d’un terç del consum de la infraestructura aeroportuària.
La sol·licitud es pot fer quan s'ha registrat un certificat pagant la taxa correcta per aquell edifici o habitatge, però s'hagi detectat una equivocació en les dades administratives.
El 4 d'abril acaba el termini per participar a aquests premis convocats per la Fundació Renault Movilidad Sostenible i el Club de Excelencia en Sostenibilidad.
Es publica el recull actualitzat dels preus regulats del sector elèctric i del gas natural (tarifes i tarifes d'accés o peatges), així com els preus màxims de venda de gasos liquats del petroli (propà i butà).
Actualització del full mensual i de l'evolució dels principals indicadors de l'energia a Catalunya.
Es publica l'anunci de licitació per al servei de millora de l'eficiència energètica i de manteniment de l'Institut Català d'Oncologia. El termini de presentació d'ofertes finalitza el 12 de maig.
En aquesta convocatòria, es finançaran projectes empresarials de caràcter aplicat per a la creació i millora significativa d’un procés productiu, producte o servei, en l’àmbit de les energies renovables, l’eficiència energètica, el canvi climàtic i les tecnologies mediambientals.
L'establiment, ubicat a Barcelona, va rebre el novembre de 2013 la certificació internacional ISO 50001 en gestió energètica, que s’atorga a una organització que demostri comptar amb un sistema optimitzat per a un ús responsable de l’energia.
La jornada, organitzada pel Grup de Gestors Energètics i l'Institut Català d'Energia l'11 de març, va tractar la perspectiva d'evolució a curt i mitjà termini dels preus i el marc regulatori dels diferents vectors energètics: petroli, energia elèctrica, gas i cogeneració.
Durant la jornada els empresaris turístics han tingut l’oportunitat de conèixer els projectes d’eficiència energètica més adients per al seu establiment de la mà de professionals del sector energètic. Aquesta acció forma part de l’estratègia que impulsen la Direcció General de Turisme i l’Institut Català d’Energia amb l’objectiu de sensibilitzar en el consum racional d’energia en el sector turístic i proposar mesures efectives per a la reducció de la despesa de les empreses turístiques en aquest àmbit.
La Comissió Interdepartamental de Nitrats ha estat treballant en aquest sentit per avaluar una solució tecnològica que permeti l’evolució d’aquestes plantes i per buscar alternatives que es puguin aplicar de forma ràpida en el cas del tancament de les plantes.
Durant la jornada, organitzada pel Grup de Gestors Energètics i l'Institut Català d'Energia, es va analitzar l'evolució del sector energètic a curt termini. En la jornada hi van prendre part diferents agents del sector energètic, des de productors fins a empreses i consumidors, i es va centrar en tots els àmbits, des del mercat elèctric fins al del gas, passant pels productes petrolifers.
Amunt
 

:: Publicacions

L'empresa Bodegas Torres, coneguda empresa del sector vitivinícola situada a la localitat de Pacs del Penedès, ha posat en marxa una caldera de biomassa i una màquina d'absorció integrades en el seu sistema d'elaboració de vins, sota la modalitat d'una empresade serveis energètics (ESE).
Amunt
 

:: Agenda d'activitats

L’Institut Català d’Energia, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, conjuntament amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques Gironines presenten l’oferta conjunta de recursos de sensibilització i comunicació destinades als ens locals en el marc de la Setmana de l’Energia 2014.
ECOENERGÈTICA pretén ser un espai de coneixement, d’interactuació, d'informació diversa a través de diferents professionals, empreses i entitats que ofereixin solucions de com minimitzar els costos energètics.
Durant la jornada es presentarà el llibre del Dr. Joan Ramon Morante per informar de l'estat de l'art de l'emmagatzematge de l'elecricitat al món. S'informarà sobre l'emmagatzematge a partir dels embassaments hidràulics reversibles, així com de les tecnologies asociades a les bateries, a l'us del gas natural com a magatzem ("power to gas"), i a les sals foses. Finalment, s'identificaran les principals barreres i obstacles, tant de tipus tecnològic com econòmic, que cal superar per aconseguir un emmagatzematge de l'electricitat realment viable.
Amunt

No hay comentarios: