miércoles, 2 de abril de 2014

# 84
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 01 d'abril de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia va mostrar el rebuig total del Govern per la sentència emesa pel Tribunal Constitucional que anul·la l'article 174.3, paràgraf 5è, de la Llei general de la Seguretat Social, el qual reconeixia l'aplicació dels drets civils propis de les comunitats autònomes en matèria de parelles de fet per accedir a la pensió de viudetat. En aquest sentit, el conseller Gordó va manifestar que «el Tribunal Constitucional s'ha convertit en un dels màxims òrgans recentralitzadors de l'Estat».

La decisió del Tribunal Constitucional atorga a l'Estat la potestat d'unificar els criteris d'accés a la pensió de viudetat per a les parelles de fet, «en un atac frontal al dret civil català i als drets de les seves ciutadanes i ciutadans».

Més informació
El conseller de Justícia va anunciar, en resposta a una pregunta al Parlament de Catalunya sobre l’estat dels serveis penitenciaris, que el Centre Penitenciari Puig de les Basses obrirà el proper dia 1 de juliol. Germà Gordó es va mostrar convençut que la posada en marxa del nou equipament “serà una fita molt important que ajudarà en la millora dels serveis penitenciaris de Catalunya”.

Més informació
El Govern de la Generalitat va aprovar l’acord que permetrà la incorporació del personal necessari per a la posada en funcionament del Centre Penitenciari Puig de les Basses i el Centre Penitenciari Obert de Girona. L’assignació de llocs de treball es durà a terme durant els mesos d’abril, maig, juny i octubre d’aquest any.

El pas donat per l’Executiu permetrà en primer lloc la destinació definitiva al nou equipament penitenciari de Figueres de les persones que van superar el procés selectiu d’accés al cos tècnic d’especialistes i que havien estat adscrites provisionalment a altres centres penitenciaris fins al moment en què es posés en funcionament Puig de les Basses.

Més informació
El nombre d’interns a Catalunya se situa per sota dels 10.000 —concretament és de 9.818—, xifra que retorna als registres de l’any 2007. Així, Catalunya assoleix una taxa de 130 interns per cada 100 mil habitants, inferior a les d’Anglaterra i Gal·les (148), l’Estat espanyol (144) i Portugal (137), i onze punts més baixa que fa quatre anys.

Aquesta tendència, juntament amb les mesures proactives empreses pel Departament de Justícia amb una optimització dels processos de classificació i una política de trasllats dels penats, ha permès reduir i estabilitzar l’ocupació als centres penitenciaris.

El director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler, va destacar aquestes dades en la presentació de l’estadística penitenciària de 2013 a Catalunya. A més, va afirmar que en aquests moments no hi ha cap centre penitenciari amb més de tres interns per cel·la.

Més informació
Estadística bàsica de serveis penitenciaris 2013
El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) es fa càrrec de manera integral, del servei d’alimentació del Centre Penitenciari de Joves. Així, la cuina del centre penitenciari, a través del CIRE, es converteix en un taller de reinserció que permet als interns formar-se en un sector que genera una forta demanda, com és el de l’hostaleria.

A partir d’ara, 52 interns del Centre Penitenciari de Joves podran formar-se i treballar com a auxiliars de cuina a les instal·lacions del Centre per incrementar les seves possibilitats de reinserció.

Més informació
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada dins del Cicle de conferències sobre justícia i societat Espais d’Actualitat ofereix la conferència «Dret i gent gran», a càrrec Mario Cugat i Leseurs, president de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, i Jordi Muñoz Iranzo, president de la Comissió de Drets de la Gent Gran de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

La conferència es farà el 9 d’abril de 2014 i es pot fer la inscripció en línia fins al 7 d’abril.

Programa 
Amunt

No hay comentarios: