miércoles, 11 de diciembre de 2013

# 107
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 10 de desembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

El Govern acorda la creació del Consell de la Discapacitat de Catalunya
El Govern català va aprovar el 3 de desembre la creació d’un grup de treball per avançar en la creació del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Aquest grup de treball s’encarregarà de redactar la proposta de les bases del reglament de funcionament del futur Consell de la Discapacitat de Catalunya, així com els seus objectius.
L’anunci es va fer la setmana passada en un acte celebrat al Parlament Europeu a Brussel·les, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional del Voluntariat. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, es mostren molt satisfets per aquest nomenament que qualifiquen de reconeixement a la força del voluntariat i la solidaritat dels catalans i les catalanes.
Els Premis de Civisme guardonen més de deu projectes en favor de l'acció cívica
El Departament de Benestar Social i Família va fer entrega dels Premis de Civisme el dia 2 de desembre en un acte en què van ser guardonats més de deu projectes catalans. Convocats per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, els guardons tenen com a objectiu la promoció del civisme en la societat catalana des de diferents àmbits d’actuació.
La xarxa d’equipaments cívics de la Generalitat de Catalunya fa 30 anys
El 25 de novembre, el Departament de Benestar Social i Família va fer un acte commemoratiu dels 30 anys de la xarxa d’equipaments cívics de la Generalitat en el transcurs del qual es va homenatjar diversos treballadors i treballadores per la seva trajectòria professional al llarg d'aquest temps. Catalunya disposa de 70 oficines de Benestar Social i Família, que l’any passat van atendre 823.829 persones i on es van realitzar més d’un milió de consultes i tràmits.
La campanya "Juga per la igualtat" promou la transmissió de valors a través de les joguines
Aquesta iniciativa de l'Institut Català de les Dones fomenta que es prengui consciència de la importància dels temps de joc per educar els infants en els valors de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, el reconeixement de les seves diferències, el respecte mutu i la lliure construcció dels seus projectes vitals amb plena llibertat.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Recomanacions de monografies, revistes i vídeos al nou dossier temàtic de DIXIT sobre el col·lectiu LGBT
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha publicat un dossier temàtic que recull les monografies, revistes i recursos web més destacables en l'àmbit LGBT (lèsbic, gai, bisexual i transsexual) i que es poden consultar als centres DIXIT. Aquest recull, que actualitza i complementa el dossier temàtic del mateix àmbit realitzat l’any 2010, també incorpora la relació dels vídeos de conferències i presentacions realitzades a DIXIT sobre aquest àmbit.
Amunt
 

:: Agenda

Conferència "Una mirada global sobre la joventut a Catalunya"
El 18 de desembre tindrà lloc la darrera conferència del cicle "A contracorrent. L'impacte de la crisi en les trajectòries juvenils", a càrrec dels sociòlegs Cristina López i Pau Serracant. Aquest cicle de conferències és una iniciativa de la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família per presentar els principals resultats de l’informe general de l’Enquesta a la joventut de Catalunya 2012.
La Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família commemora el 17 de desembre el Dia Internacional del Migrant amb un acte institucional a Barcelona.
La Marató de TV3
L’edició 2013 de La Marató de TV3 tindrà lloc el diumenge 15 de desembre i estarà dedicada a les malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson. Els recursos que aconsegueixi es destinaran a finançar projectes de recerca biomèdica en aquest àmbit i a la campanya de sensibilització i difusió social sobre aquestes patologies.
VII Jornades d'infància i educació social: tipologies d'acolliment familiar
Monogràfic entorn les diferents tipologies d’acolliment familiar (característiques, circuits, etc.) que se centrarà en l’acolliment en Unitat Convivencial d’Acció Educativa (UCAE). La jornada està organitzada pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i tindrà lloc el 13 de desembre.
Conferència "Mediació: professió, especialització o eina?"
El 12 de desembre, el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya organitza a Barcelona una conferència que versarà sobre l’abast de la mediació: Mereix ser considerada una “nova professió”?; És una de les possibles especialitzacions per als educadors socials?; Ha de ser considerada una eina de treball a disposició dels diferents perfils professionals?
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 31 de desembre de 2013
Organitza: Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona
Termini: 31 de gener de 2014
Organitza: Fundació Randstad
Termini: 31 de gener de 2014
Organitza: Ajuntament de Lleida
Termini: 19 de setembre de 2014
Organitza: Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya
Amunt
 

:: Normativa

Amunt
 

:: Formació

Curs per capacitar els professionals en la regulació de les emocions davant la intervenció amb usuaris. L'educador social i psicòleg Pere Ducet ensenyarà com augmentar el coneixement de les emocions pròpies i alienes: percebre, identificar, clarificar i gestionar-les.

Data i lloc: del 6 de febrer al 6 de març de 2014 a Barcelona
Organitza: Serveis formatius L'Om
Postgrau amb l'objectiu d'oferir als estudiants coneixements, estratègies i habilitats per treballar amb grups d'infants i famílies, i contribuir a incrementar la confiança de les famílies en les seves competències com a educadors i educadores.

Data i lloc: del 14 de gener de 2014 al 14 de gener de 2015 a Barcelona
Organitza: Universitat de Barcelona
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya
Informe elaborat amb l’objectiu de donar compliment a la Llei d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, que ofereix una aproximació als processos d’acolliment i integració de la població migrant.

Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, Direcció General per a la Immigració, 2013. 129 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Pla Nacional de Joventut a Catalunya: 2020
Resultat d’un procés d’avaluació acurat de l’anterior pla i d’un procés de consulta i participació de tots els agents implicats (Govern, món local i joves) per adaptar aquest full de ruta de les polítiques de joventut a les noves necessitats dels joves i de la societat catalana.

Pla Nacional de Joventut a Catalunya: 2020. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, Direcció General de Joventut, DL 2013. 243 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Todo sobre el TDAH: guía para la vida diaria: avances y mejoras como labor de equipo
Publicació amb l’objectiu de donar visibilitat al TDAH i entendre millor les persones que presenten aquest trastorn. L'obra no se centra únicament en l’etapa de la infància sinó que també tracta tot el cicle vital, cercant alternatives que millorin les condicions socials, educatives o sanitàries de les persones amb TDAH.

Todo sobre el TDAH: guía para la vida diaria: avances y mejoras como labor de equipo. Tarragona: Altaria, 2013. 369 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Som avis: la veu de l'experiència ens ajuda a tractar els nostres néts
Guia per aprofitar la relació entre avis, fills i néts que exposa pautes pràctiques i suggeridores.

Cardona, Victòria. Som avis: la veu de l'experiència ens ajuda a tractar els nostres néts. Barcelona: Mina, 2011. 152 p. (Labutxaca. No ficció)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt
 

:: Recursos

Joc dels drets
Joc interactiu basat en els principals drets que recull la Convenció dels drets dels infants i la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència. El joc s’inicia a partir d’una gran il·lustració que amaga un munt de personatges que es presenten de forma animada i darrera dels quals apareix un dret i una explicació del mateix.

Es tracta d'una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família presentada el passat 20 de novembre coincidint amb el Dia Universal dels Drets dels Infants.
Amunt

No hay comentarios: