martes, 31 de diciembre de 2013

# 68
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Imatge de capçalera del butlletí
Dimarts, 31 de desembre de 2013 Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a la bústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"


Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat
 

:: Destacats


El programa Aracoop és un programa marc de cooperació públic-privat, en el context de Catalunya Emprèn, impulsat pel Departament d’Empresa i Ocupació, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, les federacions de cooperatives  i amb la participació activa de més de 50 d'entitats i institucions públiques i privades interessades en l’economia social de tot el país.
El programa promourà la creació de 1000 cooperatives en els propers 4 anys, donarà instruments per al creixement i la internacionalització de les empreses, i posicionarà l’economia social i cooperativa en els àmbits econòmics, socials i educatius. Podeu seguir-lo en @aracoop.
La finalitat d’aquest Butlletí és la de ser una eina per informar, conèixer i difondre tot el que passa al sector.
Cada vegada són més les persones subscriptores d’aquesta publicació online. Donat que volem acostar l’actualitat de l’economia social i cooperativa arreu, us engresquem a enviar-nos les notícies de les vostres empreses, entitats, per tal d’incorporar-les al butlletí. Si voleu ser-hi presents, adreceu la vostra notícia a l’adreça de correu cooperativa.treball@gencat.cat.
El passat 14 de desembre va sortir publicat un monogràfic a l’Econòmic -setmanari d’informació econòmica inclòs a El Punt Avui- amb el títol “Les cooperatives es reinventen”. En aquest monogràfic, promogut des de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, es mostra com el sector cooperatiu està donant passes per convertir-se en un model de referència per al període postcrisi. Més informació en aquest enllaç .

El director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom us vol desitjar Bones Festes i Feliç Any Nou 2014.
Amunt
 

:: Notícies

Sis cooperatives participen en el Projecte Fórmula Jove, que busca incrementar i millorar les oportunitats formatives i sociolaborals d'aquest col·lectiu. Tretze joves de les Garrigues duran a terme formació en sis cooperatives agrícoles de la comarca i  podran fer-hi pràctiques durant diversos mesos.
A més de les Borges Blanques, el projecte també es porta a terme a la Seu d'Urgell i a Tàrrega. En el primer cas s'està oferint una formació d'auxiliar de comerç i turisme a 13 joves, mentre que a Tàrrega s'iniciarà properament un projecte d'inserció en el camp de la perruqueria i l'estètica, on participaran 12 joves més.
El Grup Cooperatiu SERSA, acaba de crear CLASSE A, una nova cooperativa que ofereix classes de repàs per infants i adolescents i que ja funciona a ple rendiment. L’element diferenciador del servei és que cada alumne compta amb un seguiment psicopedagògic constant per poder millorar els resultats acadèmics. Així mateix, al ser una cooperativa integradora i oberta ofereix a professionals que realitzen els serveis des de casa seva i sense mitjans, la possibilitat de formar-ne part. La cooperativa està formada per socis de treball i socis col·laboradors, els requisits d’accés es poden consultar a la web www.classea.cat/xarxa-cooperativa.
La cooperativa Encís va presentar al director general d’Economia Social, Cooperativa i Treball Autònom “Ergosum, experiències per compartir’. És una caixa regal d’activitats de lleure amb l’objectiu de potenciar un model d’oci basat en els valors i alhora contribuir al finançament de l’activitat de les entitats socials del territori. Es tracta del primer producte propi de consum d’aquesta cooperativa que ofereix 25 experiències d’oci familiar en valors realitzades per 16 entitats del tercer sector.
El passat 31 d’octubre, el programa PARTNERS de l’Institut de Governança i Direcció Pública d’ESADE (IGDP) va reunir representants dels sectors de la salut, la cultura i l’educació, per parlar de l’aportació de valor del model d’economia social i cooperativa en la prestació d’aquests serveis públics. El conseller Puig va destacar la implicació de les cooperatives en acords públic-privats per respondre a problemes nous i complexos.
Trobareu adjunt la notícia  i el vídeo-resum  de l’acte.
Els Premis Manuel Arroyo, promoguts per l’Escola Sant Gervasi  i Inkemia IUCT Group , tenen com objectiu donar suport i impulsar projectes empresarials cooperatius de joves emprenedors i projectes empresarials en l'àmbit de l’economia cooperativa i en les ciències de la vida. Les candidatures es poden presentar a través del web oficial dels premis, www.premismanuelarroyo.coop/, fins el dia 14 de gener de 2014.
El 20 de novembre es va celebrar l’acte de cloenda del programa @EmprenSocial, amb la participació de 26 entitats i organitzacions sòcies de Catalunya compromeses amb l’emprenedoria social, un corrent emprenedor que identifica necessitats socials i desenvolupa fórmules i eines innovadores per a abordar-les. Entre els projectes participants, han treballat per la millora de la viabilitat sota fórmula cooperativa Primitive Films, Cafè del Centre, Cooperativa Social “El Regadiu Vell de Navarcles”, Empleadas del hogar Cooperativa, Exportar Roba Amiga, les Teies, Xarxa Mengem i la societat laboral L’Auró.

S’han creat 19 noves cooperatives el passat mes de novembre, xifra molt superior a la del mateix mes de l’any 2012, any que va experimentar el major creixement dels últims tres exercicis. De gener fins a novembre s’han creat un total de 139 cooperatives.
Cooperar no només amb altres cooperatives, sinó, amb qualsevol tipus d’entitat basada en els valors d’excel·lència empresarial que les empreses persegueixen, va ser una de les conclusions del darrer Debat d’Economia Social i Cooperativa  de l’any. La jornada va comptar amb les experiències de Grup CLADE  i Uni.Co . David Vargas, director general d’Uni.Co, va explicar l’experiència d’aquestes 10 cooperatives de treball dels sectors tecnològic, energètic i industrial per crear un grup que sigui referència en aquest sector. Per la seva banda, David Cos, president del grup CLADE va assegurar també que “les cooperatives tenen molt de futur si són capaces de ser molt operatives”.
Acte que es va celebrar el passat 12 de desembre amb el suport del Departament d'Empresa i Ocupació . En aquest acte més de 60 Centres Especials de Treball van tenir una trobada amb prop de 300 empreses mercantils per oferir-los els seus productes i serveis. L’apropament entre les empreses “socials” i les mercantils, és un camí per augmentar la viabilitat empresarial de les primeres, generar sinèrgies per competir en un entorn global i per aconseguir l’objectiu últim d’inserir laboralment les persones amb discapacitat.

El projecte “Entra al cercle de l’autoocupació: fes cooperativa”, que va iniciar-se a principis d’any, i que va comptar amb formació de cooperatives i assessoraments individualitzats dels plans d’empresa. La Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom va formar part del jurat. El projecte va finalitzar en un acte d’entrega de premis a les iniciatives emprenedores cooperatives, en el que hi va participar el director general.
Amunt
 

:: Agenda



Girona, municipi cooperatiu, conjuntament amb la Federació de Cooperatives de Treball, impulsen el proper 24 de gener, a través de Girona Emprèn, una sessió adreçada a empreses no cooperatives que afronten un procés de transformació i volen informar-se del funcionament cooperatiu.
Amunt
Logo EMO

No hay comentarios: