martes, 24 de diciembre de 2013

# 4

VigilànciaASPCAT

La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
capçalera Butlletí de Vigilància en Salut Publica
Dilluns, 23 de desembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Avís
La taxa d’incidència de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella  comença a augmentar. Del 9 al 15 de desembre ha estat de 51,8  per 100.000 habitants, xifra que es troba per sota del llindar epidèmic establert per aquesta temporada (109 per 100.000 habitants).

Comparteix a...

  • Bec
  • Baner Butlletí Salut Pública
  • epidemiologica
  • Butlletins de salut
  • La grip
 

:: VIH/sida

Dia mundial del sida
Coincidint amb la Setmana Europea de la Prova del VIH i el Dia Mundial de la SIDA, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), promou el diagnòstic precoç del VIH en àmbits assistencials mitjançant la recomanació de realització de la prova als pacients segons criteris conductuals i clínics, tot i mantenint les intervencions comunitàries ja existents.
Aquesta estratègia per evitar el retard diagnòstic es va donar a conèixer en la roda de premsa del passat 29 de novembre en la qual van participar el secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Antoni Mateu, acompanyat de la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané; el director del Centre d’Estudis Epidemiològics de les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Jordi Casabona; el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Gatell; i el metge representant  de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Ricard Carrillo.
I és que tot i que en els darrers anys s’ha avançat en el diagnòstic precoç del VIH, de les 33.000 persones que s’estima que estan infectades a Catalunya una quarta part no saben que ho estan i el 45% dels 700 nous diagnòstics anuals de VIH és tardà.
El diumenge 1 de desembre va tenir lloc l’acte institucional del Dia Mundial de la Sida, que aquest any ha commemorat la seva vint-i-sisena edició.
Com cada any, es van desplegar les seccions del Tapís Memorial de la Sida simultàniament a les façanes del Palau de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona i posteriorment, a la Sala Clavé del Palau de la Generalitat, hi van tenir lloc els parlaments institucionals a càrrec d’entitats i institucions diferents.
La clausura de l’acte va anar a càrrec de Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Amunt
 

:: Malaltia meningòccica

Malaltia meningocòccica
Font: Subdirecció General de vigilància i resposta a emergències de salut pública. ASPCAT
El nombre de casos notificats de malaltia meningocòccica ha presentat una davallada important durant els darrers anys a Catalunya. Des de la introducció de la vacuna antimeningocòccica C conjugada a finals de l’any 2000 el nombre de casos produïts pel serogrup C del meningococ ha disminuït de forma molt notable i, durant els darrers anys, no se n’han detectat casos en edats vacunals. Els casos produïts pel serogrup B del meningococ també han experimentat un descens important tot i que la població no està vacunada contra aquest serogrup atès que aquesta vacuna encara no està comercialitzada.

Encara que la incidència de la malaltia meningocòccica ha presentat una disminució notable a Catalunya és molt important que des del sistema sanitari es faci la notificació puntual dels casos per tal de poder adoptar de forma precoç les mesures de control adequades. 
Amunt
 

:: Lactància materna

Lactància materna
El 2012 la prevalença de lactància materna a Catalunya se situa en un 83,4%. Aquesta prevalença és més alta en dones de procedència estrangera que en dones de procedència autòctona (gràfic). Les mares estrangeres alleten els seus nadons en néixer un 12,7% més que les mares autòctones.
En els darrers nou anys s’observa que la prevalença de lactància materna es manté estable en les mares autòctones i augmenta un 2% en les mares estrangeres.
Amunt
 

:: Malaltia pneumocòccica invasiva

Malaltia pneumocòccica invasiva
L’Agència de Salut Pública de Catalunya a través de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública participa en la xarxa europea SpID-NET de vigilància activa de la malaltia pneumocòccica invasiva (MPI) en la qual col·laboren un total d’11 institucions de 9 països. Es tracta del projecte “Assessing the impact of vaccination with conjugate vaccines on the epidemiology of the invasive pneumococcal disease in Europe”, coordinat per EPICONCEPT.
L’any 2012 s’han notificat 944 casos de MPI, fet que ha representat una taxa d’incidència de 12,5 casos per 100.000 habitants. Els nens de menys de 2 anys són el grup d’edat amb més incidència de la malaltia (48,3 casos per 100.000 h.).
Un 69,2% dels casos han presentat pneumònia, un 20,6%, bacterièmies sense focus i un 8,4%, meningitis. La resta de casos (1,9%) han presentat altres manifestacions clíniques. En els nens menors de 2 anys la pneumònia ha esta la manifestació clínica més freqüent (59,5%), seguida de bacterièmies sense focus (27,8%) i meningitis (10,1%). Dos casos (2,5%) han presentat infecció osteoarticular.
Se n’han detectat 44 serotipus diferents. Els serotipus 1, 3, 19A, 12F, 7F i 14 han representat quasi el 50% del total de les soques serotipificades (418/841 soques).
En els nens de menys de 2 anys n’han estat els serotipus més freqüents el 19A, 3 i 24F, que han representat el 31,3% del total de les soques serotipificades (21/67 soques).

La vigilància de la MPI ha de ser estreta, mantinguda en el temps i de qualitat per detectar-ne possibles serotipus emergents i resistències antibiòtiques, i per poder obtenir informació que permeti establir l’estratègia preventiva contra la malaltia més adequada per a la població.
Amunt
 

:: Malaltia de Chagas

Chagas
El passat 5 de novembre va tenir lloc el II Taller de malaltia de Chagas congènita a Catalunya a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), amb l’objectiu de presentar els resultats dels primers anys del Programa de cribratge de la malaltia de Chagas congènita i actualitzar la informació sobre el control, el diagnòstic i la vigilància de la malaltia. Van assistir al Taller més de 80 professionals. La doctora Mireia Jané, subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, va inaugurar i va fer la cloenda del Taller. El doctor Yves Carlier, de la Universitat de Bèlgica, en va fer la conferència inaugural, el contingut de la qual es va basar en les recomanacions per al control de la malaltia de Chagas congènita a l’Amèrica Llatina i a Europa. També es va comptar amb la participació del doctor Pere Albajar, responsable de les malalties desateses de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
A més dels resultats del Programa de cribratge també es va presentar el nombre de parts de dones embarassades llatinoamericanes infectades per Trypanosoma cruzi notificats al Registre voluntari de malaltia de Chagas congènita a Catalunya en relació amb el nombre total de parts registrats durant els anys 2010-2012. Cal destacar que la notificació de casos en dones embarassades ha augmentat un 68% durant l’any 2011 respecte de l’any 2010, malgrat la disminució de parts en dones llatinoamericanes durant el mateixos anys, i també que la Regió Sanitària Barcelona és la regió on es concentra la majoria de casos a Catalunya.
Amunt
 

:: Tos ferina

Tos ferina
La tos ferina forma part del llistat de malalties subjectes a notificació obligatòria individualitzada des de l’any 1997. Anteriorment era una malaltia de declaració obligatòria numèrica.

Les taxes d’incidència del període 2004-2010 presenten un comportament estable si es comparen amb les de l’any 2003 i oscil·len entre el 2,7 i el 4,4 per 100.000 habitants. L’any 2011 però, la taxa d’incidència es multiplica per cinc i arriba a situar-se en el 20,8 per 100.000 habitants. La reemergència es manté l’any 2012, tot i que la incidència enregistrada és inferior a la de 2011 (15,6 per 100.000 habitants).
A Catalunya els anys 2011 i 2012 s’ha produït una reemergència de la tos ferina. Les taxes d’incidència més altes s’observen en els infants menors d’un any i sobretot en els de menys de 6 mesos, edats en què la malaltia cursa amb més hospitalitzacions i casos greus. L’any 2011 s‘observa un augment de casos en el grup de 5-9 anys (majoritàriament l’augment se situa en els infants de 8-9 anys). Cal seguir de prop el comportament de la malaltia en aquest grup d’edat.  
Amunt
 

:: Tuberculosi

Tuberculosi
L’any 2012 s’han notificat 1.231 casos de tuberculosi (TBC) fet que correspon a una taxa de 16.3 casos per 100.000 habitants. Durant aquest any la taxa ha disminuït un 8,9%. El 61,1% dels casos són homes i el 38,9%, dones, amb una taxa de 20,2 i 12,6 respectivament.
La mitjana d’edat dels malalts ha estat de 41,4 anys, xifra significativament superior entre les persones autòctones (47,9 anys) en comparació amb les nouvingudes (33,9 anys). Els casos pediàtrics representen el 7,8% del total.
L’any 2012, el 46,4% dels casos de TBC han estat persones nouvingudes que han presentat una taxa de 40,9, quatre vegades superior a la de les persones autòctones (10,7 casos per 100.000 habitants).
La resistència primària a algun fàrmac antituberculós de primera línia ha estat de l’11,8%, a la isoniazida, del 5,5%, i simultàniament a la isoniazida i la rifampicina, del 0,7%. La millora d’indicadors, com la incidència i la finalització del tractament, suggereix que s’estan fent progressos. Tanmateix, per tal que es tradueixin en una reducció sostinguda de les taxes cal continuar els esforços tant en la provisió de serveis sanitaris i de salut pública.
Amunt
 

:: Vacunació adults infectats pel VIH

Infosida
En el número 45 del butlletí Infosida d’aquest mes de desembre es descriuen noves recomanacions per a la vacunació d’adults infectats pel VIH.
L’article remarca que, igual que la resta de la població, és important que també aquestes persones es vacunin.
Les vacunes recomanades en els adults amb VIH asimptomàtics i amb recompte de CD4 >400-500 cèl·lules/μl són les mateixes que les recomanades en els adults sense VIH, ja que se’ls considera immunocompetents. En persones amb VIH en altres situacions hi ha vacunes que estan contraindicades i en altres cal modificar-ne la dosi i la pauta.
A més, en aquest número el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT) presenta els resultats d’un estudi en línia sobre conducta sexual i altres indicadors de salut sexual i reproductiva en joves, i també s’hi inclou informació sobre videocàpsules divulgatives elaborades pel Programa per a  la Prevenció i l’Assistència de la Sida i el comunicat conjunt del Dia Mundial de la Sida 2013.
Amunt
   
 logo

No hay comentarios: