lunes, 9 de diciembre de 2013

# 74
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dilluns, 09 de desembre de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Violència masclista

La consellera Munté destaca la importància de començar a prevenir la violència masclista des de la infància
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presidir la reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, màxim òrgan de coordinació institucional en la lluita contra la violència masclista, on es va informar, entre d'altres, de l'inici d'un pla pilot en els mòduls professionals de grau superior d'Educació Infantil per oferir a futur professorat d'infants de 3 a 6 anys una formació en coeducació i prevenció de futures relacions abusives.
Acte institucional del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va recordar en el decurs de l’acte institucional del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones que "el compromís del Govern és reforçar la xarxa de recursos jurídics, educatius i d'acompanyament" i va destacar que "hi ha molt per fer i és molt important la tasca entre les generacions més joves, perquè entenguin que les relacions entre homes i dones s'han de basar en la igualtat, i que només així ens podrem garantir un futur on no hi tingui cabuda aquesta xacra social".
Estimar no fa mal
Es tracta de materials amb missatges per ajudar a identificar situacions de relacions abusives i ciberassetjament en les relacions de parella, així com suports pedagògics pràctics adreçats a professionals que treballen amb nois i noies perquè facin actuacions de prevenció de la violència masclista. Estimar no fa mal. Viu un amor lliure de violència s'adreça a la població d'entre 10 i 19 anys, professionals que tenen interacció amb aquest grup de població, i a pares i mares d’adolescents.
Jesús Serrano i Núria Domènech, premiats en el concurs, amb Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, i Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens
El concurs és una iniciativa de sensibilització de l'Institut Català de les Dones, en col·laboració amb la revista Sàpiens, amb motiu de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. El Jurat va atorgar els següents guardons:
  • Primer premi a Agnès Vidal i Vicedo:
    La idea romàntica de dos mitjons del mateix color ha desaparegut pel forat negre de la rentadora: el negre balla amb el blanc, les ratlles amb els rombes, els esportius amb els clàssics. El calaix és un cau de tendresa on conviuen a eixa mínima distància en què tot queda desenfocat, com en Technicolor. Cada matí, una mà tremolosa tempta a la sort i els emparella. Per davant tenen un nou dia per estrenar.

  • Segon premi a Jesús Serrano Pons:
    Un cop més ens toca pujar a l’escenari. Com sempre m’estrenys ben fort la mà. Les nostres veus s’entrellacen harmònicament a base d’anys taral·lejant la mateixa melodia. La sistemàtica complicitat del nostre cant fa palesa una lleial i sincera sincronia vocal on qualsevol esporàdica desavinença coral ha estat polida amb constants assajos consensuats. Vols continuar cantant plegats?

  • Tercer premi a Núria Domènech i Amador:
    Equació particular?
    Senyors matemàtics, plegats hem descobert que restar diferències multiplica llibertat. Que la funció esperança és una exponencial d'aquesta llibertat. Que si en la nostra equació fem x=y, simplifiquem els problemes i trobem solucions que tendeixen a la felicitat. No ens poden negar, senyors matemàtics, que u més u és molt més que dos.
  • Jornada "Violència masclista i drets de les adolescents"
    Prop de 300 professionals que treballen en l’abordatge de la violència masclista van participar a la jornada, en la qual es va presentar l'informe Drets de les dones adolescents davant la violència masclista de parella o anàloga, realitzat per Dones Juristes per encàrrec de l'ICD. En la jornada també es va presentar la mirada dels propis adolescents a través d’un vídeo de 20 minuts on joves del Centre Cultural Cant Butjosa de Parets del Vallès parlen entorn la violència masclista i els drets de les noies.
    Reunió de la Comissió Institucional de protocols de violència domèstica
    La Comissió va fer balanç de les actuacions realitzades durant l'any 2013 per part dels diferents grups de treball: el de violència masclista, el d'infància i adolescència, el de persones grans i el de mutilació genital femenina. La Comissió també va condemnar els homicidis de tres dones, presumptament víctimes de violència masclista, que s'han produït aquest any a Catalunya i va mostrar la seva solidaritat envers totes les persones que pateixen o han patit qualsevol forma de violència.
    Amunt
     

    :: Joguines no sexistes

    Juga per la igualtat
    Juga per la igualtat promou que s'eduqui els nens i nenes en el reconeixement de les diferències, el respecte mutu i la lliure construcció dels seus projectes vitals, i subratlla la importància que té el joc com instrument educatiu per al desenvolupament de les habilitats i del potencial dels infants com a persones. Enguany, en col·laboració amb el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, també es porten a terme xerrades a biblioteques, a càrrec de Cristina Sánchez Miret, doctora en Sociologia i professora de la Universitat de Girona.
    Amunt
     

    :: Salut

    Benestar Social i Família, l'ACAB i el CNJC inicien una campanya viral contra l'anorèxia i la bulímia entre la població jove
    Amb el lema Una ampolla d'aigua és tot el teu dinar? Quan no menges RES deixes de SER tu, es reparteixen ampolles d'aigua buides a universitats i entitats juvenils amb l'objectiu de lluitar contra l’anorèxia i la bulímia entre la població jove de 15 a 29 anys, sobretot entre les noies, ja que és la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent i juvenil. Segons dades de l’Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB), a Catalunya hi ha unes 26.000 noies, un 6% de la població jove femenina, i uns 2.000 nois que ho pateixen.
    Amunt
     

    :: Treball

    El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, van signar l'acord de col·laboració per desenvolupar polítiques d’igualtat en l’ocupació i les relacions laborals
    Amb aquest Acord Marc es vol avançar en l'eliminació de les discriminacions que encara persisteixen a l'àmbit laboral, mitjançant una programació estratègica comuna dels departaments d'Empresa i Ocupació i de Benestar Social i Família. La col·laboració es concretarà en accions de sensibilització vers la igualtat d'oportunitats en el mercat de treball i foment de la participació femenina; promoció de la igualtat i la qualitat en el treball a les empreses; i organització dels temps i coresponsabilitat, entre d'altres.
    La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina, va participa a la jornada
    La segona jornada Dona, Ocupació, Economia i Empresa. Reinventar-se en temps de crisi va tenir com a objectiu reivindicar el talent i les capacitats de les dones com a imprescindibles per fomentar la competitivitat, ja que les crisis econòmiques tenen una profunda dimensió de gènere, i visibilitzar les experiències de cinc emprenedores gironines que van explicar la seva trajectòria empresarial i com van passar en un moment determinat d’un espai confortable a un futur incert promovent una transformació en la seva vida.
    Aquestes recomanacions volen donar pautes per introduir el principi d’igualtat en la negociació col·lectiva i ajudar a les parts negociadores en el procés de disseny i implantació d’un pla d’igualtat, i són el resultat del consens de les organitzacions sindicals (CCOO i UGT) i empresarials (FOMENT i PIMEC) més representatives a Catalunya i de la Generalitat.
    Amunt
     

    :: Mitjans de comunicació

    Compareixença al Parlament de Catalunya
    La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i la consellera del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Carme Figueras, van exposar l'objectiu, el contingut i l'abast del manual Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones, realitzat juntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya, a la Comissió d'Igualtat de les Persones del Parlament de Catalunya.
    Amunt
     

    :: Cultura

    Dones i cançons
    El dimecres 18 de desembre, a les 19 hores, tindrà lloc l'acte d'inauguració de l'exposició Dones i cançons al Palau Robert de Barcelona, on es podrà veure des del 18 de desembre de 2013 al 6 de gener de 2014. La mostra és una iniciativa de l’Institut Català de les Dones, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, i la revista Enderrock que a través d'una mostra de fotografies de vint-i-cinc dones que canten i fan cançons, representatives del panorama musical català, vol reflectir la continuïtat de la tradició musical de les cantants catalanes.
    Amunt
     

    :: Esport

    El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, van participar a la presentació del projecte "Running4Her"
    El projecte Running4Her, de l’atleta Alexandra Panayotou, pretén recórrer sense parar 400 quilòmetres unint les quatre demarcacions catalanes en un projecte solidari i educatiu per potenciar el paper de la dona i el lideratge femení en la societat actual. Aquest repte físic i mental fins ara només l'han completat tres persones, tots ells homes. La intenció és que el projecte tingui continuïtat més enllà de la durada del repte mitjançant la creació d’una Fundació en benefici de les dones.
    Amunt
     

    :: Temes d'interès

    Aquest programa de formació té com a objectiu facilitar eines per millorar la gestió de la seva vida a les dones que són ateses per la xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones de la demarcació de Tarragona. En concret s’ofereixen 13 sessions, gestionades a través de cadascun dels SIAD locals, i es preveu que en total se’n podran beneficiar prop de 200 dones.
    Més de 60 dones s’han inscrit a aquest curs que fomenta l’autoconeixement i la millora de les habilitats i competències i que, mitjançant un taller de 16 hores, té l’objectiu de promoure l’apoderament de les dones i potenciar el seu desenvolupament personal i professional.
    Amunt
     

    :: Recomanacions del Centre de documentació

    Visibilitzar o marcar. Repensar el gènere en la llengua catalana
    Junyent, M. Carme (ed.) Visibilitzar o marcar: repensar el gènere en la llengua catalana. Barcelona: Editorial Empúries, 2013En aquesta obra un grup de professionals de la llengua, que exerceixen en els àmbits acadèmic, polític i als mitjans de comunicació, analitzen els usos que fem de la llengua respecte al gènere i fan un balanç dels diversos criteris que s'han d'utilitzar per tal d'evitar el sexisme en el llenguatge. Trobarem respostes a preguntes com ara: Hem de dir -i escriure- "Benvolguts i benvolgudes", "catalans i catalanes", "l'alumne/a" i altres fórmules d'aquesta mena? o Fins a quin punt discriminem, igualem o subvertim amb l'ús de les paraules?
    Los planes de igualdad en tiempo de crisis. Problemas de aplicación y carencias conceptuales
    Bodelón, Encarna; Igareda, Noelia (eds.) Los planes de igualdad en tiempo de crisis: problemas de aplicación y carencias conceptuales. Madrid: Editorial Dykinson, 2013
    Aquesta obra recull les anàlisis de diverses autores sobre l'aplicació dels plans d'igualtat des d'una valoració normativa, sociològica i política. S'examinen l'aplicació de la llei, el paper de la negociació col·lectiva en l'elaboració dels plans d'igualtat empresarial, el contingut dels plans d'igualtat en relació a la conciliació de la vida familiar, personal i laboral i a la violència de gènere. Així mateix, s'analitza el paper de l'administració pública com a impulsora dels plans d'igualtat empresarial i la jurisprudència que ha donat lloc a l'aplicació d'aquesta figura jurídica als tribunals.
    Un universo por descubrir: género y astronomía en España
    Pérez Sedeño, Eulalia; Kiczkowski, Adriana. Un universo por descubrir: género y astronomía en España. Madrid: Plaza y Valdés Editores, 2010
    En les darreres dècades, l’astronomia ha experimentat una pujada notable a Espanya, com demostra la construcció del Gran Telescopi de Canàries (GTC), la incorporació d’Espanya al Observatori Europeu Austral (ESO) o la quantitat de publicacions sobre la matèria. Aquesta obra investiga, quantitativament i qualitativament, el paper que les dones han tingut en aquest procés fent un recorregut històric i oferint tant dades estadístiques com els testimonis de diverses astrònomes.
    Amunt

    No hay comentarios: