martes, 24 de diciembre de 2013

# 121
Butlletí del Departament de Cultura
Dilluns, 23 de desembre de 2013
ISSN 2339-7209
 

:: Destaquem

El Departament de Cultura ha obert un nou portal de cinema en català que permet consultar tota l’oferta disponible, tant pel que fa a producció pròpia en llengua catalana com a pel·lícules doblades i subtitulades. A més de destacar les darreres pel·lícules estrenades, aquest portal permet accedir a la programació tant per títols, com per cinemes, localitats o comarques. També s’hi poden trobar les produccions doblades o subtitulades en català que han participat en els principals festivals.
El Govern ha aprovat impulsar el Pla de Digitalització de sales de cinema per garantir l’oferta d’exhibició de pel·lícules en el conjunt del país durant el procés de canvi del sistema d’exhibició analògic al sistema digital. La mesura preveu una línia d’ajuts per valor de 20.000 euros per l’adquisició d’equips digitals i una altra de préstecs per a cinemes amb més capacitat d’inversió. Des del novembre i fins al moment, un total de 9 empreses i 4 ajuntaments s’han acollit al pla per a digitalitzar les seves sales de cinema. Actualment més del 52% dels cinemes a Catalunya utilitzen el sistema analògic i catorze comarques no disposen de sales digitalitzades.
Programa.cat és un sistema d’ajut del Departament de Cultura a les programacions estables municipals d'arts escèniques i música. Hi poden accedir els municipis que no compten amb un conveni de suport específic amb Departament de Cultura. Es tracta d’una eina útil tant per als professionals, que poden donar a conèixer les seves propostes als programadors municipals, com per als ens locals. El termini per presentar propostes es tanca el 20 de gener i a partir d’aquest moment els programadors locals podran contractar els espectacles i concerts.
El Departament de Cultura ha posat en marxa la campanya Born to Read, una iniciativa per a la promoció de la lectura i les biblioteques públiques basada en un pessebre vivent a l’entorn d’ El Born Centre Cultural. El pessebre està format per persones conegudes del sector de la cultura catalana. La banda sonora de la campanya l’han creada el compositor Rafel Plana i les Mamzelles.
El Departament de Cultura posa en funcionament del 16 de desembre de 2013 fins al 7 de gener de 2014 el concurs “Regala el català en 6 segons”, una nova iniciativa destinada especialment als joves per promoure l’ús del català a les xarxes socials, a la feina, en les relacions socials, etc. Les persones que hi vulguin participar han de ser majors de 16 anys i seguidores del perfil Twitter @llenguacatalana. Han d'enregistrar un microvídeo que duri entre 6 i 15 segons en què es mostri com algú o alguna cosa “regala” el català.
Amunt
 

:: Agenda Cultural

Com cada any, el Departament de Cultura us ofereix un recull de propostes per gaudir de les festes nadalenques, des d’exposicions de pessebres fins al Cant de la Sibil·la, les representacions de pastorets o els pessebres vivents.
Amunt
 

:: Arts Escèniques

Aquest festival gironí ha tancat la seva 22a edició amb els millors resultats des del seu inici. Ha aconseguit la màxima ocupació de públic de la seva història: un 93’4%, amb prop de 48.000 espectadors i més de 60.000 assistents. Temporada Alta, davant la demanda del públic, ha hagut d’ampliar la programació amb 25 representacions més de les previstes inicialment. Aquest festival, que s’ha consolidat com a punt de trobada de programadors europeus, es proposa potenciar l’autoria catalana i la creació jove i seguir apostant per la internacionalització, amb la mirada posada a Iberoamèrica.
Amunt
 

:: Arts Visuals

Des del 23 de desembre al 12 de gener a l’espai Balcó d’Arts Santa Mònica el Departament de Cultura presenta aquesta exposició que reuneix dues visions de dos móns aparentment oposats: Nova York, una ciutat projectada vers el futur, i Roma, una ciutat ancorada en el passat. Els artistes, Marga Clark (Madrid) i Valentí Gómez i Oliver (Barcelona), miren d’establir, visualment i a través del diàleg, un punt d’unió i de contacte entre ambdues ciutats.
Amunt
 

:: Arxius

L'any vinent la ciutat de Girona celebrarà tres esdeveniments de primer ordre de l’activitat arxivística mundial. L’Ajuntament de Girona, a través del seu Arxiu Municipal i amb la col·laboració de tots els altres centres d’arxiu de la ciutat, organitza durant els dies 13, 14 i 15 d’octubre, el Congrés d'Arxius i Indústries Culturals. Aquest esdevinement inclou la celebració de la segona Conferència Anual d’Arxius de l’ICA (International Council on Archives), la novena Conferència Europea d’Arxius i les tretzenes Jornades Imatge i Recerca.
Amunt
 

:: Biblioteques

Per segon any consecutiu les biblioteques públiques i les denominacions d’origen vitivinícoles (DO) s’uneixen per oferir un atractiu recorregut amb un munt d’activitats organitzades que donen a conèixer tant les nostres biblioteques en els territoris com la cultura vitivinícola del nostre país. La primera edició va ser tot un èxit de participació i va establir noves vies de col·laboració entre el sector públic i el privat.
El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya ha editat una Carta als Reis Mags en català, il·lustrada per Oriol Malet. Aquesta carta ofereix un espai reservat al llibres que els nens poden demanar als Reis. Des del Servei de Biblioteques es repartiran 50.000 exemplars d’aquesta carta entre les 370 biblioteques públiques de Catalunya. També el Gremi d’Editors i el Gremi de Llibreters també en faran difusió.
Amunt
 

:: Cinema

Els films d’animació “Pluja de mandonguilles 2” i “Ernest & Celestine”, recent estrenats, es poden veure a gairebé una trentena de cines de tot el territori doblats en català. El primer, dirigit per Cody Cameron i Kris Pearn, gira entorn a la genialitat de l´inventor Flint Lockwoods. El segon és un film d’animació dirigit per Stéphane Aubier, Vicent Patarand i Benjamin Renner, situat en el món dels ossos i basat en la sèrie de llibres infantils publicats per l’escriptora i il·lustradora belga Gabrielle Vincent.
Doblat i subtitulat en català pel Departament de Cultura, aquest film es pot veure a diferents sales d’arreu de Catalunya aquestes festes. Dirigida per Steve McQueen i intepretada per Brad Pitt i Michael Fassbender, la pel·lícula narra la història d’un home de color que viu amb la seva família a Nova York fins que una fatídica nit dos homes el droguen i el venen com a esclau a una plantació del sud, on no només ha de lluitar per recuperar la llibertat, sinó també per la supervivència. La trobada amb un abolicionista canadenc canviarà la seva vida per sempre.
Amunt
 

:: Cultura Popular

El Departament de Cultura impulsa un concurs per tal que els arquitectes, creadors i dissenyadors reinterpretin la tradició pessebrista. El concurs, organitzat per la Federació de Pessebristes de Catalunya i l’estudi interdisciplinari 3102AD, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona, pretén expandir la tradició del pessebre, molt arrelada a Catalunya. El Nadal del 2014 s’inaugurarà una exposició amb les obres seleccionades.
El nombre de diables i portadors de bestiari de foc a Catalunya ha superat els 29.000 acreditats, segons el recompte de participants que han realitzat el programa formatiu des de l’any 2010. En total, enguany s’han format prop de 5.000 persones, entre responsables de grup, diables i portadors de bestiari de foc. La demanda de formació de responsables de grup de foc ha duplicat les previsions del pla de formació que es va encetar l’any 2010.
El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, reunit a Bakú (Azerbatjan) a primers de desembre, ha acreditat a l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català com a ONG consultiva en l’avaluació de propostes per formar part de la llista de patrimoni cultural immaterial que requereix mesures urgents per a la seva salvaguarda. Aquesta acreditació suposa també que l’Ens es compromet a desenvolupar accions de salvaguarda i sensibilització sobre el patrimoni immaterial català.
Amunt
 

:: Llengua

L’Espai Santa Caterina de l’Edifici de la Generalitat a Girona acull fins al 31 de gener aquesta mostra, que pretén fer visible la vitalitat de la llengua catalana. A l’entorn de l’exposició i amb la col·laboració de la Comissió d’Organismes i Serveis per al Foment de la Llengua Catalana de Girona, s’organitzaran visites, classes, presentacions de materials i xerrades, entre d’altres activitats.
El Departament de Cultura i els ajuntaments, per mitjà del Consorci per a la Normalització Lingüística, ofereixen nous cursos específics de català per a les empreses, que s’afegeixen a l’oferta general. L’objectiu és afavorir la competitivitat de les empreses capacitant els treballadors per usar el català tant a nivell oral com escrit. Atendre els clients en la seva llengua fidelitza i crea vincles de proximitat i satisfacció.
Actualment es comercialitzen prop de 1.300 joguines en català, xifra que representa al voltant d’un 8% del total de joguines que hi ha ara mateix al mercat. "I tu, jugues en català?" vol fer créixer el nombre de jocs i joguines en català presents als comerços i fer-los ben visibles per donar-los a conèixer. Aquesta iniciativa està adreçada als fabricants de jocs i joguines, als establiments comercials que en venen, als venedors, als compradors i als usuaris en general: infants, famílies, escoles, biblioteques, ludoteques, esplais, i diferents tipus d’entitats, entre d’altres.
Amunt
 

:: Museus

La renovació d’aquest l’espai que porta per nom “El Naixement d’una Nació” incideix de forma important en la museografia ja existent. S’ha fet una renovació gràfica amb nous mapes i imatges, i també una producció audiovisual sobre el catarisme descriu un dels episodis mes rellevants de la història de Catalunya. El període al que es refereix aquest espai és el que s’inicia amb la formació de la Corona d’Aragó el 1137, període en què es consolida la sobirania política de Catalunya durant el segle XII. D’altra banda, s’ha rellegit i actualitzat el discurs històric.
El MHC ofereix per a nois i noies de 6 a 12 anys i les seves famílies un Taller Obert de Nadal on podran veure com eren les festes de Nadal en altres temps i cultures del nostre entorn. També podran gaudir dels espectacles “Canta i balla per Nadal” amb Santi Ortiz; “Cançons i rimetes. Dues princeses barbudes” i “Un toc de pastorets” de la companyia Toc de Retruc. Els petits de 4 anys podran participar el diumenge 29 de desembre en la contarella “La Polsina viatja pel temps”.
“Joan Colom. Fotografies 1957-2010. Jo faig el carrer” és el títol d’aquesta primera gran antològica dedicada a aquest fotògraf que es va dedicar a immortalitzar els baixos fons de Barcelona. El seu extens arxiu, que ell mateix va donar al MNAC, ha estat fruit d’un treball d’investigació i catalogació fet pel mateix museu. Inaugurada al desembre, l’exposició es podrà veure fins al 25 de maig.
Com cada any, el Museu Nacional d’Art de Catalunya ofereix activitats de Nadal per a nens i nenes. Tallers, cursos d’expressió corporal, itineraris i visites dinamitzades, tot perquè els petits puguin aprendre a observar i valorar la important col·lecció d’art que guarda aquest museu.
Amunt

No hay comentarios: