jueves, 20 de febrero de 2014


# 1
Finançament
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Capçalera monogràfic
Dimecres, 19 de febrer de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"

Enllaços relacionats

  • Avalis
  • @coopscatalunya
 

:: Editorial

El finançament és un tema clau per al funcionament de qualsevol empresa. Aquests darrers anys hem viscut les conseqüències negatives que té la falta de finançament sobre les empreses i sobre el conjunt de l’economia.

En el cas de les empreses de l’economia social i cooperativa a més, sempre s’ha dit que tenen majors dificultats que l’empresa mercantil per accedir al finançament. Però ens preguntem si això és realment així. Si observem els diferents tipus de productes financers i fórmules alternatives de finançament que el sector ha sabut crear per si sol i hi afegim els recursos de finançament públic existents, veiem que hi ha un ampli catàleg de possibilitats per als diferents estadis de desenvolupament d’una empresa d’economia social i cooperativa.

Sovint però, cada producte es comercialitza individualment i no a tots els potencials beneficiaris els arriba la informació sobre la via de finançament que més s’adequa a les seves necessitats. Per aquest motiu, hem decidit fer aquest Monogràfic sobre Finançament, en el qual repassem els productes financers i les fórmules alternatives de finançament a disposició de les empreses d’economia social i també el petit però sòlid sector financer cooperatiu.

Confiem que sigui del vostre interès i contribuir d’aquesta manera a casar l’oferta i la demanda de finançament de manera que tothom pugui trobar l’opció de finançament adequada per a la seva empresa o projecte.

Xavier López García
Director General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Amunt
 

:: Entrevista



Entrevistem a Joan Cavallé, director general de la Caixa d'Enginyers, vicepresident segon de la Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit (UNACC). Ens parla de les cooperatives de crèdit, com han viscut la crisi financera internacional, què ens aporten respecte d’altres entitats financeres, i com poden elles enfortir el conjunt del sector cooperatiu. També ens fa conèixer en quin moment es troba Caixa d’Enginyers i quins són els seus reptes de futur...
Amunt
 

:: Línies de Finançament

Com a resposta a la necessitat de finançament neix al 2012, fruit d’un conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances aquesta línia dirigida als autònoms, microempreses, i les petites i mitjanes empreses del comerç.
Dotada amb 35 milions d’euros l’any 2013, es van destinar a projectes per inversió i circulant, d’entre 10.000 i 100.000 euros, durant un període màxim de cinc anys, incloent-ne dos anys de carència.
Atesa la bona acollida d’aquesta línia de finançament es preveu tornar a convocar-la l’any 2014.
Dirigit a les empreses de l’economia social (cooperatives, societats laborals, Centres Especials de Treball i Empreses d’Inserció) i amb l’objectiu de facilitar el seu accés al finançament. Són préstecs de l’ICF per a inversió, circulant, capitalització d’empreses i bestretes de contractes del sector públic amb la garantia del Fons de Garantia de l'Economia Social del Departament d’Empresa i Ocupació que pot arribar al 80% del risc de l’operació. El termini màxim del préstec és de 15 anys segons la naturalesa de l’operació, amb la possibilitat d’un període de carència d’amortització de capital de fins a 2 anys.
La convocatòria del 2014 amplia la línia de finançament per a l’economia social a entitats del Tercer Sector.
La Línia d’avals AVALIS permet accedir al finançament a cooperatives i societats laborals, davant entitats financeres, millorant les condicions econòmiques de les operacions i cobrint possibles carències de garanties i solvència que les entitats financeres sol·liciten. A demés de les operacions d’inversió i circulant, també permet constituir avals econòmics i tècnics que possibiliten el desenvolupament empresarial d’aquestes entitats.
A part de les condicions d’aquest producte, per ser cooperatives i societats laborals federades, us podeu beneficiar d’un ajut per a l’adquisició de participacions socials de l’entitat AVALIS SGR per valor d’un 4% de l’operació avalada.
En el mes de febrer, s’ha iniciat una campanya comercial per fer conèixer els productes AVALIS i facilitar l’accés al crèdit.
SICOOP és una Societat de Capital Risc que inverteix en projectes d’economia social i cooperativa relacionats amb el creixement i la creació de noves activitats de les empreses en un marc multisectorial (excepte sectors immobiliaris i financers). Gestionada per l’Institut Català de Finances Capital SGECR , SICOOP ha estat creada a través d'un conveni signat entre Departament d'Empresa i Ocupació, ICF Holding, Grup Clade, Caixa Catalunya, Caixa Manresa, Caixa Sabadell Tinèlia, SL, Crèdit Cooperatif i Esfin.
Amunt
 

:: Entitats Economia Social Financeres

El Grup Caixa d'Enginyers és un grup cooperatiu de serveis amb la missió d’aportar als socis valor sostenible en els àmbits financer, professional i personal, ofereix serveis financers i asseguradors als seus socis, que són alhora clients i propietaris de l’entitat, basant-se en els valors de transparència, integritat, solvència i responsabilitat social. Per fer-ho estableix relacions a llarg termini que es basen en l’ètica, el compromís i la confiança, i vetlla per la fortalesa del Grup com a mitjà per proporcionar un retorn als socis, els col·laboradors, les comunitats professionals i la societat.

És una cooperativa de serveis financers formada per entitats i persones que, com a sòcies, aporten el seu estalvi per al finançament de projectes amb contingut social i en coherència amb els seus principis ètics. Nascuda arran de la lluita dels treballadors de l’Editorial Bruguera per mantenir els seus llocs de treball, l’entitat ha anat creixent en xarxa, estenent-se a diferents territoris de l’estat.
COOP 57 sempre ha plantejat el seu desenvolupament partint de la convicció que la proximitat a la base social d’economia solidària i a les seves necessitats financeres és el que permet donar un bon servei i avaluar correctament els projectes que necessiten finançament.

La Fundació Seira té com a finalitat promoure el cooperativisme mitjançant la creació i impuls d’instruments financers que facilitin el crèdit a les seves organitzacions. En aquest sentit, formen part de la Xarxa Financoop i han establert acords de col·laboració amb altres entitats amb qui comparteixen objectius.


CAIXAGUISSONA, cooperativa de crèdit estatal,  va nàixer l'any 1963, per donar serveis financers als socis i a la cooperativa. En l’actualitat administren dipòsits de clients per més de 300 milions d'euros, disposen de quatre oficines a Guissona, Barcelona, Lleida i Reus.

Es tracta d’una xarxa de persones i organitzacions amb la vocació de construir alternatives en el mercat financer per construir una economia amb valors i al servei d’una societat més justa i, alhora, d’un agent exclusiu a l’estat espanyol de Banca Popolare Etica, S.Coop., una cooperativa de crèdit que opera a Itàlia com a banc, sense perdre els seus principis d’absència de lucre, democràcia cooperativa i construcció de baix a dalt.

És una fundació que vol donar resposta al problema de l’atur. Des de fa més de trenta dos anys, aquesta fundació privada, formada bàsicament per voluntaris, administra un fons econòmic amb l’objectiu de crear nous llocs de treball. Concedeixen préstecs sense interès per finançar projectes d’emprenedors, ajuts puntuals, especialment persones amb dificultats econòmiques i també a empreses i entitats socials de Catalunya.
GICOOP és una societat d'inversions que es va constituir el novembre del 2012. Formada per inversors privats i la Fundació Seira, té per objectiu invertir en cooperatives mitjançant préstecs participatius o adquisició de títols participatius.
El projecte “Finan’3” neix amb la missió d’enfortir les capacitats financeres del Tercer Sector Social. En forma de cooperativa de serveis, pretén contribuir a dotar les entitats socials de nous instruments per afrontar els problemes inherents al precari escenari econòmic i social produït per la crisi, prioritzant aquelles que pateixen les situacions més greus des de la perspectiva econòmica–financera.
Aquest banc té com accionistes 19 caixes rurals que formen el Grup Cooperatiu Cajamar, més 13 caixes rurals no integrades en aquest grup, entre les quals cal destacar Caixa Guissona. Les entitats accionistes del Banc de Crèdit Social Cooperatiu han desemborsat 800 milions d’euros com a capital inicial, als que cal sumar 200 milions d’aportació no dinerària subscrita totalment per Cajamar, això fa que la seva participació suposi el 91 % del total.
Amunt
 

:: Altres Formes de Finançament

Els business angels o àngels inversors són una de les vies a través de la qual el vostre projecte empresarial pot obtenir finançament. Es tracta de persones físiques o jurídiques que inverteixen capital de risc en una empresa, en la qual participen com a accionistes i assessors.
Els àngels inversors atorguen préstecs participatius per a la creació de noves empreses i també a empreses en fases inicials, a través de les xarxes d’inversors privats. L'Institut Català de Finances ofereix la seva xarxa d’inversors privats.
El capital risc, o aportació temporal de capital per part d’un fons o societat, s’adreça en general a projectes tecnològics o innovadors, amb bones expectatives de rendibilitat i creixement. La participació en la societat acostuma a ser per un període d’entre 4 i 6 anys, i minoritària sobre el total del capital. La gestió de les inversions correspon, habitualment, a una gestora independent. SICOOP és la societat de capital de risc especialitzada en cooperatives.
El préstec participatiu consisteix en el finançament a llarg termini per aportació de fons propis i millora de la solvència. Es tracta d’una operació de préstec negociada entre dues parts, les característiques legals de la qual li atorguen una naturalesa pròpia i diferent dels préstecs tradicionals. Pel que fa als avantatges, destaca el fet que no suposa l’entrada de cap soci aliè, ni cap dilució de l’estructura de propietat de la societat.
Crowdfunding:  Sistema basat en petites inversions de manera massiva per finançar projectes ja sigui per obtenir un petit benefici econòmic o per donar suport als esforços iniciats per altra gent o organitzacions.
Crowd Investment: Forma de finançament de grups de persones que inverteixen petites quantitats de diners en un projecte d’inversió a canvi d’una participació en els guanys.
Crowdlending: Consisteix en el finançament a través de préstecs o crèdits de particulars i empreses, conjuntament, a petites i mitjanes empreses a canvi d’un tipus d’interès.
 
Amunt
 

:: Experiències Financeres

Properament  es constituirà formalment a Solsona el primer grup d’estalvi solidari territorial (GEST)  de Catalunya. El formen una desena de solsonins interessats a reactivar l’economia local tot contribuint a materialitzar projectes de negoci de petits emprenedors. Aquest és el resultat d’una iniciativa impulsada per Empresaris per al Solsonès amb la participació de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Solsona a través d’un conveni amb la Fundació Seira.

La societat laboral Escola Granja Auró, ha aconseguit de la mà de Triodos Bank, Coop57 i Gicoop, un préstec social que ha fet possible tancar l’operació financera pel finançament del seu projecte. Aquests préstecs socials, han comptat amb l’aval de més de 200 persones i entitats que han fet possible la xarxa social a través de firmes personals que avalen fins a mil euros cadascuna.
La subscripció de títols participatius és una manera de participar a Abacus cooperativa invertint en rendibilitat econòmica i en rendibilitat social (col·labores en el projecte d’Abacus cooperativa que fomenta l’educació, la cultura i el cooperativisme).
Els títols participatius emesos per Abacus cooperativa documenten un préstec participatiu que el soci fa a la cooperativa en el moment en què subscriu i aporta l’import dels referits títols.
Els diners aportats pel soci en subscriure títols participatius ho són en concepte de préstec i, per tant, al venciment dels títols (en aquest cas, l’1 de febrer de 2016), li han de ser retornats, com en qualsevol préstec.
La Societat Catalana d’Inversió en Cooperatives, SCR (SICOOP) va aprovar la inversió de 600.000 euros a Corma, SCCL. Això va permetre a Corma disposar del capital necessari per desenvolupar el seu pla d’expansió i millorar el servei als seus clients.
Corma és una cooperativa de planta ornamental formada per 33 socis productors amb seu al Maresme i al Vallès Oriental. La cooperativa es va constituir fa 30 anys i, des de llavors, s’ha erigit en el referent de la planta ornamental a la península Ibèrica. El Pla Estratègic de la cooperativa preveia créixer a través de les exportacions, i  per altra banda, també preveia seguir innovant en productes i serveis als clients nacionals, mitjançant la creació de plans de màrqueting específics per canals de distribució que permetran reforçar el lideratge de la cooperativa.
La Cooperativa Torre Santamaria, situada al municipi de Vallfogona de Balaguer, es dedica a l’explotació bovina de la llet. El seu principal producte és la llet crua de vaca que es ven en la seva totalitat a la indústria làctia, tractant-se d’una de les granges més grans de Catalunya.
L’any 2012 va formalitzar un préstec de la línia de finançament per a l’economia social, per tal de poder finançar el seu projecte, consistent en la construcció de tres naus per allotjar bestiar, augmentant així la superfície útil de l’animal i millorant les seves condicions. Aquesta inversió suposava un increment de l’ocupació de la cooperativa.
Amunt

No hay comentarios: