miércoles, 19 de febrero de 2014

# 124
Butlletí del Departament de Cultura
Dimarts, 18 de febrer de 2014
ISSN 2339-7209
 

:: Destaquem

El Departament de Cultura ha presentat la memòria que recull els valors i criteris amb què el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida es postula com a candidat a ser reconegut per la UNESCO. El registre de la memòria a la Generalitat és el primer pas per optar a aquest reconeixement i després haurà de ser avalada pel Ministeri de Cultura. La candidatura inclou els elements patrimonials de la Seu Vella, el Castell del Rei, la fortificació i els seus valors històrics, artístics, materials i immaterials. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha manifestat que “tenim un dossier que ens ha de servir per tirar endavant el procés amb convicció i amb la voluntat inequívoca que això es guanyi”.
85 estudis d’arquitectura han participat en l’elaboració del pla, que preveu la creació d’un grup d’impuls del sector, format per una desena de professionals del sector, representants de la Generalitat i els organismes professionals, el Col·legis d’Arquitectes de Catalunya i les universitats. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que “cal mirar els mercats del món i solidificar la idea que l’arquitectura és un element central en la vida cultural, professional i econòmica del nostre país”. Per a Mascarell, “estem davant una magnífica oportunitat perquè l’arquitectura catalana és un sector amb un potencial enorme i cal fer-la més visible mitjançant un imaginari més rotund i de futur, i enfortir la seva presència cultural, professional i laboral”. Catalunya compta actualment amb 1.368 empreses i estudis d’arquitectura.
El fotògraf Ignasi Marroyo ha fet donació del seu fons fotogràfic al Departament de Cultura, que ja ha estat dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. El fons l’integren prop de 73.000 fotografies, preses en el període entre 1950 i 2010. Entre les imatges del fons destaquen els reportatges sobre Setmana Santa, els barris de Somorrostro i el Born de Barcelona i la tauromàquia, que s’emmarquen dins del moviment que s’ha anomenat Realisme fotogràfic o Nova avantguarda catalana.
El llegat del Consol Mallofré el formen mecanoscrits i proves prèvies no editades sobre cultura popular i tradicional, contingudes en quatre capses d’arxiu. Aquests materials inèdits acabaran de completar la Biblioteca-Arxiu Joan Amades. La cessió de documents es va iniciar el 1997 amb l’acord que van establir el Departament de Cultura i l’Associació Cultural Joan Amades amb l’objectiu d’unificar els treballs de Joan Amades, de posar-los a l’abast dels estudiosos i d'acomplir amb la voluntat de Consol Mallofré de fer accessible tot el llegat del folklorista.
La primera edició de Digital4C té com a objectiu reunir al llarg de dos dies experts mundials en continguts digitals i professionals del sector cultural català. Les jornades, que tindran lloc a l’Arts Santa Mònica els dies 27 i 28 de febrer, se celebraran en el marc de la Mobile World Capital i pretenen ser una eina per apropar aquests dos àmbits i propiciar nous projectes de cultura digital.
La Fira aposta per connectar millor la cultura popular, les arts escèniques, la participació i la recerca de nous públics, sense oblidar les músiques del món, que l’han convertida durant els darrers anys en punt de referència europeu. Amb aquest punt de partida, la fira ha obert la convocatòria artística de la 17a edició, que enguany avança les dates de celebració al segon cap de setmana d’octubre, del dia 9 al 12 d’aquest mes.
Amunt
 

:: Arqueologia

'Oxirrinc, un jaciment ric en història' és el nom d'aquesta exposició organitzada pels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre conjuntament amb la Societat Catalana d’ Egiptologia. Es tracta d'una mostra fotogràfica que il·lustra les excavacions arqueològiques de l’antiga ciutat egípcia de El-Bahnasa i que posen al descobert la història de la baixa època faraònica i de la reordenació d’Egipte.
Amunt
 

:: Arts Visuals

A partir del 27 de febrer es pot visitar al Museu de Badalona l’exposició itinerant “Manel Armengol. Transicions. Els setanta a Espanya, els EEUU i la Xina”, que anteriorment ha s'ha pogut veure a Vilanova i la Geltrú, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada i Girona, en un itinerari organitzat pel Departament de Cultura. L’exposició, produïda per la Fundació Foto Colectània, reuneix 75 fotografies de Manel Armengol preses en un període històric intens per als tres països objecte d’aquesta selecció.
Amunt
 

:: Cinema

Doblada al català amb el suport del Departament de Cultura, és una molt divertida història, adreçada al públic familiar, animada per ordinador en 3D. El film explica l’aventura èpica de l’Emmet, una figureta LEGO poc preparada per la missió que li encomanen: el món del tirà que l’amenaça.
Amunt
 

:: Cultura Popular

L’àmbit de l’associacionisme i la cultura popular commemora aquest 2014 amb actes institucionals i conferències el centenari d’Esteve Albert i Corp (1914-2014), activista polític, poeta, autor teatral, historiador i promotor cultural; el 50è aniversari de la mort de Rafael Patxot, vinculat a l'excursionisme, als moviments culturals de l’època i destacat mecenes; i els 50 anys de la publicació del llibre “Els altres catalans” de Paco Candel.
Dotada amb 3.000 euros i la publicació del treball, la beca vol incentivar els treballs centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme ateneístic. Les bases de la Beca estan disponibles a la web de l’IRMU i de la FAC . La convocatòria és oberta a tots els investigadors dels centres d’estudis locals i comarcals i el termini per a presentar les propostes s’acaba el dia 23 de març.
Més de 50 actuacions arreu de Catalunya configuren la programació d'enguany de la nova temporada de l’Espai A, amb espectacles de cant coral, dansa, música i teatre amateur. Per facilitar l'accés als espectacles, s'ha posat en marxa un servei de venda anticipada d'entrades, que es poden comprar en línia.
Amunt
 

:: Llengua

Fins al 5 de març està obert el termini de presentació de sol·licituds. S’hi poden presentar totes les persones que tinguin 16 anys o més en la data de la prova. Els certificats de català acrediten els coneixements i les competències lingüístiques, tenen un caràcter oficial, reconeixement internacional i validesa indefinida. Per primera vegada es convoca el nou Certificat de nivell superior de català (C2), que completa l’adaptació de les proves al Marc europeu comú de referència (MECR).
La publicació “10 raons perquè els productes digitals parlin català”, adreçada a les empreses del món digital, proposa deu arguments sòlids pels quals el català pot esdevenir una oportunitat de negoci i incrementar el potencial de captació de clients. La publicació, impulsada per la Direcció General de Política Lingüística, presenta de manera molt gràfica els motius que fan del català una bona opció per a les empreses, no tan sols del sector més especialitzat de l’àmbit digital, sinó també de la resta de sectors de producció de béns i serveis.
Per tal de preparar la Cimera Internacional de Terminologia a Barcelona, que se celebrarà el proper mes d’octubre, ha tingut lloc la primera reunió de l’equip directiu de l’Associació Europea de Terminologia (AET). L’AET té com a missió fomentar el multilingüisme a través de la terminologia, millorar el seu reconeixement i establir ponts de cooperació entre organitzacions, associacions i entitats de l’àmbit. En la reunió es va tractar també de la convocatòria dels Premis Internacionals de Terminologia i la incorporació del croat i el català com a noves llengües del web de l’AET.
El Departament de Cultura ha elaborat un informe de seguiment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELROM) pel que fa al català i l’aranès. Aquest informe s’ha fet arribar al Ministeri de Finances i Administracions Públiques del Govern de l’Estat perquè l’incorpori al memoràndum que ha de presentar al Comitè d’Experts del Consell d’Europa. L’informe denuncia els obstacles per a l’aplicació de la Carta i actualitza les dades sobre la situació de les llengües pròpies, exposa la política lingüística de la Generalitat i informa sobre les novetats normatives.
Amunt
 

:: Museus

El conveni té com a finalitat que l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, propietària de La Farga, a través del mNACTEC, i l’Ajuntament de Ripoll, a través del Museu Etnogràfic de Ripoll, sumin la seva experiència per dinamitzar i renovar l’oferta d’activitats de la Farga Palau, millorar-ne la seva conservació i presentació i revaloritzar aquest element destacat del patrimoni cultural català. La Farga Palau de Ripoll, documentada des del 1626, és l’únic exemple patrimonial a Catalunya que conserva de forma íntegra les eines, màquines i estructura d’una farga.
Aquesta exposició vol mostrar l’activitat social i cultural als pobles i ciutats de Catalunya al voltant de 1714 i constatar com la quotidianitat es veia afectada per la guerra. Està estructurada en cinc àmbits referits a les notícies que arribaven a la gent, el treball i el comerç, les normes socials i les creences, l’assistència a l’Hospital de la Santa Creu, la literatura, la música, el teatre i la cultura popular. La mostra consta d’unes cent peces, la major part de les quals prové de la col·lecció de Fullets Bonsoms.
L’exposició presenta un conjunt de dibuixos de Josep Subirats (1914-1997), artista i cartellista, realitzats en diversos camps de refugiats de la costa rossellonesa. En total són quatre dibuixos complementats amb una petita mostra d’objectes que són conseqüència d’aquella època de repressió i exili.
Fins al 2 de març el MNAC presenta l’exposició “Construint Europa. Arxiu d’arquitectura contemporània de la Fundació Mies van der Rohe 1988-2013”. L’exposició mostra maquetes que representen uns 170 projectes que els jurats del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe han seleccionat des de 1996. Les maquetes s’exposen amb una cronologia de fets socials, tecnològics, econòmics i polítics, i una selecció de fotografies dels projectes guanyadors i els que han estat Menció Especial Arquitecte Emergent.
Amunt
 

:: Patrimoni

La restauració, encarregada per l’Ajuntament de Reus amb motiu de la commemoració del bicentenari del naixement del general Prim, s’ha fet sobre el conjunt de les peces del mausoleu i ha tingut un cost d’uns 80.000 euros, dels quals el Departament de Cultura n’ha assolit el 30%. Es tracta d’una de les peces fonamentals de l’artista basc Plàcido Zuloaga.
Amunt

No hay comentarios: