miércoles, 12 de febrero de 2014

# 110
Europa Social
Monogràfic del Butlletí DIXIT
Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 11 de febrer de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

Nou Marc Financer Pluriennal per al període 2014 – 2020
El Parlament Europeu va aprovar el 19 de novembre en sessió plenària a Estrasburg el nou Marc Financer Pluriennal (MFP) per al període 2014 – 2020. A aquesta aprovació va seguir la del Consell Europeu el dia 2 de desembre. El pressupost total per aquest nou període ascendeix a quasi un bilió d’euros.

A la política de cohesió, que engloba els anomenats fons estructurals com el Fons Social Europeu i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, s’hi destinaran fins a 366.800 milions d’euros, dels quals Catalunya en rebrà 2.121,8. A més, l’import global per al nou programa Erasmus + serà de quasi 15.000 milions d’euros i per al nou programa de recerca i innovació Horitzó 2020, uns 80.000 milions d’euros.
El Fons Social Europeu: Conferència per promoure una implementació més efectiva i eficient a 2014-2020
La Comissió Europea, juntament amb la Presidència grega del Consell Europeu, ha organitzat una conferència de llançament del Fons Social Europeu per al nou període de programació.

El Fons Social Europeu (FSE) és el principal instrument europeu per ajudar a les persones a obtenir millors llocs de treball i millors qualificacions i integrar socialment les persones més desfavorides. Durant el període 2014 – 2020, per primera vegada en la història de la política de cohesió de la UE, s’ha destinat a l’FSE un pressupost mínim que representa, al menys, un 23,1% del total dels recursos de la política de cohesió.
L’ESN fa balanç de 2013 i es prepara per 2014
Amb l’inici del nou any, l’European Social Network (ESN) fa balanç dels fets i assoliments més destacats per a l’organització alhora que renova el seu compromís amb els serveis socials. Aquest balanç es materialitza en el seu Informe Anual, en el qual esmenta la contribució i l’anàlisi dut a terme del Paquet d’Inversió Social adoptat per la Comissió Europea, el treball d’anàlisi sobre com promoure la capacitat d’elecció i control de les persones amb discapacitat, sobre els reptes en l’àmbit de l’envelliment i sobre la inversió en infància.
Aquest 2014 l’European Social Network (ESN) continuarà desenvolupant un projecte iniciat durant l'any passat i que es basa en la implementació nacional de la Recomanació de la Comissió Europea “Invertir en infància: trencar el cicle dels desavantatges”. El Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya participarà en aquest projecte, juntament amb altres membres de l’ESN procedents d’Escòcia, Alemanya, Holanda i Polònia. L’acte, en el qual es posaran en comú les propostes per part dels participants, tindrà lloc a Barcelona i serà organitzat conjuntament per l’ESN i pel Departament de Benestar Social i Família.
Evolució de l’ocupació i de la situació social a Europa durant l’any 2013
Una de les principals conclusions de l’Estudi de l’evolució de l’ocupació i de la situació social a Europa 2013 és que l’augment significatiu de la pobresa entre la població en edat laboral és una de les conseqüències socials més perceptibles de la crisi econòmica.  L’estudi també examina l’impacte positiu de les prestacions socials sobre la probabilitat de reincorporar-se al món laboral, les conseqüències dels desequilibris persistents entre homes i dones i la dimensió social de la Unió Econòmica i Monetària.
La Generalitat de Catalunya participa en la 3a Convenció Anual de la Plataforma Europea de lluita contra la pobresa i l’exclusió social
La Generalitat de Catalunya va ser convidada per primer any a participar a la Convenció anual de la Plataforma, que va tenir lloc a Brussel·les el 26 i 27 de novembre de 2013. Entre els participants a la Convenció va destacar la representació institucional de la Unió Europea al més alt nivell, representants dels Estats membres i països candidats, ONG i representants del món acadèmic. Per primera vegada la Comissió va convidar a administracions locals i regionals, decidida a donar més rellevància al paper d’aquestes ja que són les qui, majoritàriament, ostenten les competències en la lluita contra la pobresa. També hi van ser presents representants de les administracions locals catalanes i del Tercer Sector Social.
La Comissió Europea informa sobre l’aplicació de la Directiva d’igualtat racial i la Directiva d’igualtat en l’ocupació
L’informe conclou que els 28 Estats membres de la Unió Europea han transposat ambdues directives i han adquirit experiència en la seva aplicació. Segons la Comissió, en l’actualitat el repte principal és augmentar la consciència sobre la protecció ja existent en aquesta matèria, per tal de garantir una millor aplicació i execució pràctiques de les Directives.

 
Ofensiva de la Unió Europea contra l’atur juvenil
La Comissió Europea i els Estats membres de la UE estan decidits a no escatimar esforços per tal de reduir l’atur que afecta els joves d’Europa. Així es desprèn de les actuacions empreses en aquest sentit que s’han anunciat en els darrers dies: una conferència d’alt nivell a París especialment dedicada a aquest tema, una proposta de normes per millorar la qualitat dels períodes de pràctiques i la presentació dels plans d’implementació de la Garantia Juvenil de 17 Estats membres.
Adoptat el primer instrument jurídic de la UE per a la integració del poble gitano
Els 28 Estats membres de la Unió Europea es van comprometre el passat mes de desembre a aplicar una sèrie de recomanacions, proposades per la Comissió Europea, per intensificar la integració econòmica i social de les comunitats gitanes. Els ministres, reunits en el Consell, van adoptar per unanimitat la Recomanació del Consell.
A l’espera de l’adopció del nou Fons d’Asil i Migració
El nou Fons d’Asil i Migració es centrarà en els moviments de persones i en la gestió integrada de les migracions. Donarà suport a accions adreçades a tots els aspectes de les migracions, incloent l’asil, la migració legal, la integració i el retorn de persones.
Grècia assumeix la Presidència del Consell de la UE durant el primer semestre de 2014
El marc estructural de la Presidència grega és la promoció de polítiques i accions per assolir creixement, la lluita contra l’atur, en particular, contra l’atur juvenil, la promoció de la cohesió econòmica i social i les reformes estructurals. Rebran especial atenció les polítiques migratòries, amb la promoció de l’aplicació del Sistema Europeu Comú d’Asil, amb un especial èmfasi en les mesures per reforçar la solidaritat dels Estats membres.
Principals fites assolides per la Presidència lituana del Consell de la UE
La Presidència lituana del Consell de la Unió Europea ha comprès sis mesos d’intensa tasca culminada per l’èxit de les negociacions interinstitucionals sobre el Marc Financer Pluriennal de la UE per al període 2014 – 2020, l’acord sobre el pressupost de la UE per a l’any 2014 i una especial atenció a l’increment de l’atur juvenil i la prioritat en la creació d’ocupació.
Amunt
 

:: Documentació

Guia de l’Europa Social Volum 5
La Guia de l’Europa Social és una publicació bianual que proporciona una panoràmica general d’àrees específiques de la política de la Unió Europea (UE) en matèria d’ocupació, afers socials i inclusió. Il·lustra les principals problemàtiques i reptes, explica les principals accions i instruments de la UE en aquest àmbit i proporciona exemples de les millors pràctiques dels Estats membres. També presenta els punts de vista de la Presidència del Consell i del Parlament Europeu sobre aquest tema.

Aquest cinquè volum estableix com els nous reptes als quals fan front els països de la UE exigeixen un replantejament de l’enfocament de les polítiques socials. S’esbossen les funcions de les polítiques socials i les recents iniciatives de la Comissió Europea per donar suport a l’augment de la inversió social. També relata la forma en què s’ha orientat, dissenyat i implementat la política social de la Unió Europea, i com la Comissió dóna suport als Estats membres en la introducció de reformes per millorar l’adequació i la sostenibilitat de les seves polítiques socials.
Amunt
 

:: Recursos

ACNUR convoca un concurs entre els infants catalans per sensibilitzar sobre els refugiats
El Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb ACNUR, convoca a nens i nenes d'entre 6 i 12 anys a participar en un concurs educatiu, que té com a objectiu donar a conèixer entre els més petits la situació dels desplaçats. La iniciativa està oberta fins al 16 de maig del 2014 i pretén conscienciar els infants sobre el fenomen de les migracions i, en particular, dels desplaçaments forçats.

El concurs "Jo em dic Brisa, i tu?" està adreçat a infants a títol individual, a famílies o a escoles, i permet participar en diferents modalitats: amb una fotografia que mostri allò que s'emportaria un nen o nena que només té un minut per fugir de casa; amb una carta a una jove refugiada pakistanesa o amb un vídeo sobre què significa un desplaçament forçat.
Amunt

No hay comentarios: