miércoles, 19 de febrero de 2014

# 81
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
Dimarts, 18 de febrer de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Actualitat

 
El conseller de Justícia va presentar al Parlament el Projecte de llei que modifica disposicions dels llibres primer, segon, quart i cinquè del Codi civil de Catalunya i de modificació de la Llei 10/2008, del llibre quart del Codi civil de Catalunya, relatiu a les successions.

La finalitat d’aquest Projecte de llei és iniciar la tasca d’harmonització de diferents articles d’aquests llibres del Codi civil de Catalunya per salvar disfuncions que s’han detectat des de les seves respectives entrades en vigor.

Més informació
El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’Acadèmia de Catalunya. L’objectiu és complementar el marc legal de les acadèmies de Catalunya amb una figura que, amb rang d’acadèmia, vinculi els interessos comuns de les acadèmies catalanes en termes de recerca, divulgació, defensa corporativa i recerca de noves fonts de finançament.

Més informació
La demanda, per part dels jutges, del Programa de suport a l’exploració judicial del Departament de Justícia en els casos de menors i/o testimonis especialment vulnerables va augmentar l’any 2013 prop d’un 90 % respecte a l’any anterior i un 307 % respecte de l’any 2005, any en què va entrar en funcionament aquest Programa als jutjats catalans. Amb aquest programa, la declaració del menor o testimoni especialment vulnerable queda enregistrada i esdevé prova preconstituïda perquè no hagi de tornar a declarar davant del judici oral.

Més informació
Al llarg de l’any 2014, els tràmits de fundacions s’aniran incorporant al Canal Empresa. Pel que fa a la tramitació electrònica, no es produeix cap modificació i les fundacions continuen tramitant de la mateixa manera les seves peticions.

La incorporació al Canal Empresa s’entén com a beneficiosa per a aquestes entitats jurídiques, ja que la novetat més important d’aquesta integració és l’increment de punts d’atenció presencial disponibles: a més de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà del Departament de Justícia i el telèfon d’atenció ciutadana 012, es poden adreçar a les Oficines de Gestió Empresarial (OGE) del Departament d’Empresa i Ocupació i les Cambres de Comerç associades distribuïdes al llarg del territori.

El model de servei que s’ha definit inclou la informació sobre aspectes generals i la possibilitat d’iniciar la tramitació (recepció i registre de la sol·licitud i de la documentació complementària) a tots els punts d’atenció presencial indicats. La resolució final correspon a la unitat responsable del tràmit, és a dir la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques.

Aquestes millores s’han fet en compliment de l’objectiu del Govern d’implementar la finestreta única.

Més informació
El director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Josep Xavier Hernández, juntament amb el president de l’Audiència de Lleida, Francesc Segura, i el fiscal en cap, Joan Boné, van inaugurar a Lleida el Programa del CEJFE de pràctiques universitàries a les oficines judicials, en el qual participaran un total de 32 alumnes i 8 tutors d’òrgans judicials de la ciutat de Lleida de les jurisdiccions penal, civil, mercantil, violència sobre la dona, audiència provincial i servei de comunicacions, notificacions i embargaments.

El Programa consisteix en una estada de 50 hores a les seus de les oficines judicials sota la supervisió d’un tutor (jutge, magistrat, fiscal o secretari judicial) i té com a objectiu completar la formació acadèmica dels estudiants de dret.

Més informació
Germà Gordó va participar en l’acte de commemoració de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats, organitzat pel Col·legi d’Advocats de Barcelona, en el qual va defensar el model col·legial català i va rebutjar la regulació estatal que pretén modificar el règim de col·legiació.

En aquest sentit, va manifestar que l’Avantprojecte de llei de col·legis professionals que està impulsant el Govern de la Generalitat pretén blindar les competències de la Generalitat en aquest aspecte i assegurar el model català de col·legis.

Més informació
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada va acollir el 6 de febrer la IV Jornada de Criminologia. Deixar de delinquir: una política criminal orientada cap al desistiment, organitzada conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya. Aquesta Jornada va tenir com a objectiu analitzar els factors preventius que poden contribuir a fer que les persones que cometen delictes habitualment abandonin l’activitat delictiva.

Més informació
Vídeos de la Jornada
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va manifestar que «tan important és l’elaboració de lleis justes com la seva aplicació amb sentit humà i de justícia social», durant la cloenda de la jornada Empresa i fiscalitat davant la sortida de la crisi, dins del Màster en planificació i assessorament jurídic fiscal, organitzat per la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques de la Universitat Internacional de Catalunya.

Durant el seu parlament, el conseller va explicar que cal tenir en compte que l’economia compta amb un pes específic indiscutible dins les professions liberals, i va posar com a exemple que «a Espanya genera aproximadament un 8,8 % del PIB –uns 53.000 milions d'euros– i actualment hi ha més d’un milió de treballadors en professions col·legiades».

Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va participar en l’acte de cloenda del 50è aniversari de la Fundació Vidal i Barraquer, conjuntament amb el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. Durant la seva intervenció, el conseller va remarcar que la Fundació és «un exemple de bona feina, de continuïtat, professionalitat i sensibilitat social».

Més informació
El proper 4 de març tindrà lloc al Centre d’Estudis i Formació Especialitzada una nova sessió d’investigació en què es tractarà la reinserció dels delinqüents sexuals. S’hi presentaran els resultats més destacats d’una recerca que ha tingut com a principal objectiu adaptar a Catalunya un model d’intervenció comunitària amb delinqüents sexuals que està donant excel·lents resultats en altres països: Circles of Support and Accountability (Cercles). També s’explicarà el programa CerclesCat adaptat a la realitat del sistema penitenciari català.

Per assistir-hi, cal fer la inscripció en línia fins al 2 de març.

Més informació
Amunt

No hay comentarios: