martes, 4 de febrero de 2014

# 123
Butlletí del Departament de Cultura
Dimarts, 4 de febrer de 2014
ISSN 2339-7209
 

:: Destaquem

El un nou tribut serà aplicable a les companyies operadores d’Internet, amb una quota fixa de 0,25 euros/mes per cada connexió a Internet contractada en el territori de Catalunya, ja sigui a través de la telefonia fixa o de dispositiu mòbil. L’objectiu d’aquest impost és fomentar la producció i la millora de la competitivitat del sector audiovisual català. L’impost no comportarà cap càrrega tributària a les persones que tenen contractat el servei d’accés als continguts existents en les xarxes informàtiques de comunicació. Es preveu una recaptació anual per aquest tribut de 20,5 milions d’euros.
El conseller de Cultura ha explicat que “amb el Pla de digitalització de pantalles de cinema que ha engegat el Govern, a Catalunya no hi haurà cap ciutadà que no tingui una sala de cinema digital a 35 km de casa”. En una sessió informativa del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), el conseller ha afirmat que “el tribut a les operadores d’Internet permetrà crear un fons per consolidar i fer competitiu el nostre sector audiovisual”. Mascarell ha destacat que “el desenvolupament cultural del nostre país passa per tres lleis que estan en mans de l’Estat: la Llei de Mecenatge, l’IVA cultural i la Llei de propietat intel.lectual”.
El blog Cultura Digital té com a objectius posar en valor la creació i la innovació en l’àmbit cultural i mostrar els projectes que es porten a terme a Catalunya en el camp de la cultura digital. El blog vol servir de repositori d’informacions i eines útils relacionades amb la cultura digital i tecnològica i s’emmarca en un conjunt d’accions que ha iniciat el Departament de Cultura per col·laborar amb les empreses catalanes dedicades al desenvolupament de videojocs i d’apps culturals i per afavorir l’apropament al món digital i tecnològic dels àmbits culturals que treballen des d’una concepció més tradicional.
El Departament de Cultura ha publicat les bases generals que han de regir la concessió de les subvencions en matèria cultural per a l'any 2014. Està previst que properament es publiquin també les bases específiques de les convocatòries 2014 amb una informació més detallada sobre les línies de subvenció que es convocaran, així com els terminis de presentació de les sol·licituds.
Arran de la campanya Escena 25, destinada a apropar les arts escèniques als joves d’entre 18 i 25 anys, el Departament de Cultura ha aconseguit informació significativa d’aquest col·lectiu, ja que més de 25.459 joves s’han registrat a la plataforma de la campanya i han donat informació sobre els seus interessos i hàbits culturals. El teatre ha estat, amb diferència, la disciplina en què més entrades s’han reservat, seguit de la música i de la dansa.
El sector cultural representa un 6,2% del total de l'ocupació a Catalunya. La població ocupada en el sector cultural a Catalunya se situa en 178.500 persones al quart trimestre del 2013, un 11,6% més que al mateix trimestre del 2012, segons l’explotació que fa l’Idescat de l’Enquesta de població activa (EPA). D’altra banda, el sector cultural a Espanya dóna feina a un total de 803.600 persones, un 1,9% menys que fa un any, i representa el 4,8% del total de la població ocupada.
Amunt
 

:: Arqueologia

El proper 5 de febrer al Palau Marc de Barcelona, es celebra una conferència sobre els vestigis de la primera edat de ferro a l´epoca romana que es troben a Sitges a càrrec dels arqueòlegs Joan García Targa i Magí Miret.
Amb aquestes activitats, grans i petits poden experimentar el que feien els nostres avantpassats i imaginar que fa molt de temps els objectes que veiem eren molt preuats per algú. La majoria de tallers estan pensats perquè pares i fills hi participin i passin una bona estona junts. Per aquells que desitgin una activitat més tranquil·la, poden fer una visita comentada a l'exposició temporal en curs.
Amunt
 

:: Arts Escèniques

La 26a fira internacional d'arts escèniques i música Internationale Kulturbörse de Freiburg (IKF) ha acollit 28 companyies, empreses i institucions culturals catalanes. La presència catalana a Freiburg (Alemanya) s’ha concentrat en un estand paraigua del Departament de Cultura, des d'on s’han donat a conèixer les propostes catalanes al públic professional, principalment programadors i responsables de festivals d'arts de carrer, teatre, dansa, espectacles infantils, circ i música.
Amunt
 

:: Arts Visuals

Organitzada per Arts Santa Mònica del Departament de Cultura, l’exposició “Marcel·lí Antúnez Roca sistematúrgia, accions, dispositius i dibuixos”, obre al públic el 4 de febrer fins al 6 d’abril. Es tracta d’una mostra que reflexa l’univers creatiu de l’artista a partir dels projectes realitzats en els darrers 30 anys. El concepte central del projecte és la metodologia que segueix Marcel·lí Antúnez: la Sistematúrgia, un procediment híbrid que combina, entre altres, elements audiovisuals, interfícies corporals i elements robòtics que es manifesten en forma de performances i instal·lacions interactives.
“Francesc Abad. Estratègia de la precarietat”, “Joan Brossa: Escolteu aquest silenci” i “Tom Carr. Ecos de Carles Buïgas” són les exposicions que s’ofereixen des del Departament de Cultura per itinerar durant el 2014 i el primer trimestre de 2015. Els ajuntaments, espais i centres d'art/culturals, o museus que disposin de condicions adequades per acollir-les poden fer les seves sol·licituds fins el 7 de febrer de 2014.
Amunt
 

:: Biblioteques

La Direcció General de Qualitat Ambiental ha atorgat el Distintiu ambiental de qualitat ambiental a catorze biblioteques per la categoria d’establiments culturals: biblioteques i museus. Alguns dels aspectes que té en compte la categoria “establiments culturals: biblioteques i museus” del Distintiu són l’estalvi i eficiència energètica, especialment en l’àmbit de la il·luminació i la climatització així com l’estalvi d’aigua, la recollida selectiva de residus i la compra de productes ecoetiquetats. A més, aquesta categoria també valora la comunicació i promoció dels aspectes esmentats entre els usuaris i treballadors.
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha engegat un projecte per donar a conèixer el panorama discogràfic català de música independent als professionals que treballen a les biblioteques i als professionals del món musical i que porta per nom #Ensolfa. En aquesta iniciativa hi participaran 10 biblioteques de tot el territori i es comptarà amb la col·laboració de l'APECAT (Associació de Productors, Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans), l'SGAE (Sociedad General de Autores y Editores) i el col·lectiu Musictecaris .
Amunt
 

:: Llengua

El Govern de la Generalitat ha aprovat, a proposta dels departaments de Cultura i de Justícia, el decret pel qual s’atorga a l’Institut d’Estudi Aranesi el caràcter d’acadèmia i d’autoritat lingüística de l’occità, aranès a la Val d’Aran. L’occità és la llengua pròpia de l’Aran, on és denominada aranès, i és llengua oficial al conjunt de Catalunya d’acord amb l’estatut de 2006. L’àmbit d’actuació de l’Institut d’Estudis Aranesi és Catalunya. L’objecte de l’Institut d’Estudis Aranesi és l’alta investigació i estudi de l’aranès i l’establiment dels criteris de normativa d’acord amb els principis de la Gramàtica occitana de Loís Alibèrt i les “Normes ortogràfiques de l’aranès”, com a part integrant de l’espai lingüístic i cultural occità.
En commemoració del Tricentenari 1714-2014, el Consorci de Normalització Lingüística ha creat aquesta exposició que es podrà veure fins al 31 de març i també al setembre a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura de Barcelona. Després farà un recorregut pels diferents barris de Barcelona.
Fins al proper 14 de febrer es poden presentar candidatures al Premi Alimara Cat. El guardó reconeix l’esforç en promoció turística en llengua catalana que fan les empreses i institucions de fora de l’àmbit lingüístic català. L’Alimara Cat està impulsat pel Centre d’Estudis Turístics Tècnics (CETT) i el Saló Internacional de Turisme de Catalunya, juntament amb la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Política Lingüística i la Direcció General de Turisme. Els guardons es lliuraran en el marc de La Nit dels Alimara el proper 3 d’abril.
Durant el 2013, el Centre de Terminologia (TERMCAT) ha establert un total de 31 convenis o acords de col·laboració amb diferents organismes i persones. En concret, 17 acords han estat per a l'elaboració, difusió o revisió de dades o d'obres terminològiques, i 14, amb universitats per a la realització de pràctiques acadèmiques d'estudiants al TERMCAT. Les aliances amb organismes sectorials s’emmarquen en l’acció del Departament de Cultura per tal de contribuir a millorar la qualitat de la llengua en l’àmbit tècnic i científic. Es preveu que durant el 2014 el Centre de Terminologia aculli també les estades d’una quinzena d’estudiants i investigadors.
El Departament de Cultura ha posat en línia un recull que inclou informació periodística dels diferents diaris, en paper i digitals, que s’editen en els territoris de parla catalana. També hi ha la possibilitat de recuperar les notícies des de l’any 2013 que s’han publicat al portal Llengua catalana mitjançant un cercador.
Amunt
 

:: Museus

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, a través del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), i juntament amb la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament celebren aquesta jornada amb l'objectiu d'oferir una visió clara i profunda de la gestió de les emergències dirigida a la protecció dels béns i obres. La jornada està dirigida a tècnics i responsables de museus, arxius, biblioteques, monuments i ajuntaments amb espais patrimonials al seu càrrec. L’assistència a la jornada és gratuïta però cal inscripció prèvia.
Aquest museu acaba d’encetar l’activitat “un mes, una obra” que servirà per revisionar les 12 obres seleccionades per tot l’any. El Museu tria cada mes una obra de la seva col·lecció i encarrega un escrit sobre la mateixa o un aspecte determinat sobre l’objecte escollit a un autor, augmentant així la documentació dels seus fons.
El Museu Nacional d’Art de Catalunya és una de les tres úniques entitats de l’Estat amb representants nacionals permanents al CEN/TC 345/WG5, grup de treball del Comitè Europeu de Normalització sobre embalatge i transport. El seminari donarà a conèixer els documents existents en aquest camp i es posaran en comú experiències de gestió per establir criteris, termes i pràctiques, i simplificar els tràmits administratius, tenint en compte l’avaluació de riscos.
L’extens arxiu que el fotògraf Joan Colom va donar al MNAC es presenta en forma d’exposició antològica en aquest museu fins al 25 de maig d’aquest any. L’autor va recollir fotografies des del 1957 al 2010, especialment dels baixos fons i de la gent del carrer.
Amunt
 

:: Música

El primer concert del cicle va tenir lloc el passat 30 de gener a l’Auditori de Barcelona en homenatge a la figura del general Moragues. A més, una dotzena de festivals de música s’han unit a aquesta commemoració que durarà tot l’any. El conseller Mascarell ha assegurat que la proposta musical del Tricentenari combina de forma equilibrada “tradició i modernitat”, de manera que el resultat és un programa complet i atractiu.
El director japonès serà el director titular de l’orquestra a partir de setembre de 2015. Ono ha estat seleccionat per la seva reconeguda experiència com a constructor d’orquestra, la seva maduresa i el domini d’un ampli repertori, el seu respecte internacional i la comprensió de la singularitat d’un país com Catalunya. El contracte serà de 3 anys prorrogables fins a 5. El mestre japonès és actualment director principal de l’orquestra de l’Òpera de Lió i a partir de la temporada 15-16 serà també director titular de la Metropolitan Symphony Orchestra de Tòquio.
Amunt

No hay comentarios: