jueves, 20 de febrero de 2014

# 111
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 18 de febrer de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Destacat

La Generalitat destina més de 850 milions d'euros a la lluita contra la pobresa i l'exclusió social
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presentar el 5 de febrer el document de proposta del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, que inclou un Pla d’acció amb totes les mesures i actuacions que desenvoluparà el Govern fins al 2016. Aquest any, la Generalitat destinarà més de 850 milions d’euros a la lluita contra la pobresa i l’exclusió social, dels quals més de 218 milions aniran destinats a l'àmbit de la infància i l'adolescència.
En el transcurs del Ple del Parlament celebrat el 12 de febrer, el Departament de Benestar Social i Família va anunciar que hi haurà una dotació addicional de 3 milions d'euros destinats a programes per reforçar els centres oberts i altres serveis d'atenció diürna d'infants i adolescents. En aquest sentit, la consellera Neus Munté també va concretar que s'ampliaran el nombre de places i la cobertura d'aquests serveis els mesos d'estiu allà on la demanda ho requereixi.
Constituïda la Taula Nacional de la Infància de Catalunya
El 7 de febrer va tenir lloc la constitució de la Taula Nacional de la Infància de Catalunya, un òrgan contemplat a la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència i regulat per un decret que va aprovar el Govern el passat mes de novembre. La titular de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presidir aquest acte en què es van exposar les funcions i particularitats de la Taula i es va aprovar la constitució d’un altre òrgan, la Comissió Tècnica. 
El XIV Fotoconcurs del Carnet Jove premia les obres de 15 joves
L’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família va entregar el 5 de febrer els premis del XIV Fotoconcurs del Carnet Jove. En total van ser premiats quinze joves d’entre 18 i 29 anys per les seves instantànies presentades en les diferents categories del concurs de fotografia: oficial (temàtica lliure), viatges, social, natural, retrats i fotos instantànies. La guanyadora del primer premi va ser Laia Garcia per la fotografia “Floc, el meu gos”, que retrata a un gos de pèl blanc en plena muntanya.
Amunt
 

:: Actualitat

Amunt
 

:: Novetats DIXIT

Conferència "Persones amb diversitat funcional: un nou paradigma cridat a substituir la discapacitat física o intel·lectual?"
DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall i l’Observatori d’Ètica Aplicada a l’Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària organitzen una conferència per reflexionar sobre el com i el perquè de la substitució del terme "discapacitat" pel concepte de "diversitat funcional". La conferència, que tindrà lloc el 6 de març a Girona, anirà a càrrec d'Asun Pié i Joan Canimas.
Conferència "Ethos professional i corporatiu: la qualitat dels serveis socials des de l'ètica de les virtuts"
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials i l'Institut Borja de Bioètica organitzen una conferència sobre l'ètica de les virtuts, una metodologia de treball basada en la motivació, l'evolució del desenvolupament i el model d'atenció centrat en la persona. La conferència tindrà lloc el 7 de març a Vic i anirà a càrrec de Begoña Román, professora titular d'ètica de la Universitat de Barcelona i presidenta del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya.
Seminari "Com fer presentacions amb Prezi"
El 27 de febrer DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials organitza un seminari per aprendre a fer presentacions dinàmiques mitjançant l’eina gratuïta Prezi. L’objectiu és que els i les professionals dels serveis socials puguin donar un valor afegit a les seves ponències i exposicions fent servir aquesta eina alternativa a altres programes de presentació de continguts més tradicionals. Prezi es caracteritza per la incorporació de zooms i moviments de pantalla i fa servir una única pàgina per a desenvolupar la narració, el que permet crear un mapa visual més atractiu.
Recursos per a la reinserció de persones amb drogodependències
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha elaborat un dossier temàtic centrat en la rehabilitació i reinserció de les persones amb drogodependències i altres addiccions. Recull recursos web, entitats, publicacions i articles que expliquen què és la reinserció, quines vies i recursos existeixen i cita algunes de les entitats que hi treballen. El recull complementa el dossier realitzat l’any 2011 sobre "Drogoaddiccions". Totes les publicacions que s’hi recomanen es poden consultar als centres DIXIT.
DIXIT posa a disposició dels seus usuaris un llistat de les publicacions més destacades arribades als tres centres (Barcelona, Girona i Vic) durant els darrers dos mesos. Podeu consultar aquest recull en format ISSUU i en format PDF.
Amunt
 

:: Agenda

Presentació del documental "Amb les mans"
El 21 de febrer SordPress i la Universitat de Vic (UVic) organitzen l'estrena del documental "Amb les mans", una producció sobre la comunitat sorda de Catalunya que, a partir d’entrevistes i documentació, aporta testimonis del passat i el present de la vida de les persones sordes signants. El documental ha estat realitzat pel Servei d’Audiovisuals de la UVic amb la col·laboració i el suport del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, la Càtedra de Serveis Socials, el Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social "la Caixa".
Jornades "Adolescents fora de joc"
Jornades organitzades pel Consorci Institut d’Infància i Món Urbà (CIIMU) en col·laboració amb la Secció d’Infància de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) i la Fundació Cassià Just. Les jornades, que tindran lloc a Barcelona els dies 27 i 28 de febrer, tractaran temes com: “Vides exemplars: adolescents del segle XXI”, "Cossos en on/off: la prova adolescent de l’embolic entre l’organisme i els sentiments", "Pantalles: comunicació, creació i xarxa", "Educació: entre el saber i la invenció" o "Nous llenguatges i noves regles a la família".
Cicle de conferències sobre el manual de diagnòstic de trastorn mental DSM-5
La Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna-URL organitza un cicle de conferències amb el títol "Controvèrsies del DSM-5" per reflexionar i aprofundir en l'avaluació psicològica, els sistemes diagnòstics i les novetats que incorpora la nova versió del "Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals". Les darreres conferències del cicle tindran lloc el 20 de febrer i el 3 d'abril a Barcelona. 
Jornada organitzada per l'Associació Catalana de Professionals de Salut Mental (ACPSM – AEN) i la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) per deliberar i aprofundir en temes relacionats amb els factors de protecció i vulnerabilitat en salut mental i les intervencions comunitàries. L'acte tindrà lloc a Barcelona el 21 de març.
Cicle format per vuit conferències i centrat en experiències sobre prevenció i tractament de les diferents manifestacions de la violència familiar. Els conferenciants són investigadors en el camp de la violència o professionals actius en l'atenció. Aquest cicle està organitzat pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i el Màster "Prevenció i tractament de la violència" d'IL3- UB i tindrà lloc del 27 de febrer al 5 de juny a Barcelona.
Amunt
 

:: Convocatòries

Termini: 5 d'abril de 2014
Organitza: Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya
Termini: 30 de març de 2014
Organitza: Grup Pompidou
Termini: 1 de març de 2014
Organitza: Universitat Europea
Termini: 8 de març de 2014
Organitza: Xarxa DDiPAS d’Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i Observatori del Tercer Sector
Amunt
 

:: Formació

Aquest curs pretén definir els elements propis de l'avaluació de la qualitat, identificar les dimensions pròpies de qualitat en l'atenció a persones amb malalties cròniques avançades, i desenvolupar propostes de millora en l'organització assistencial de l'atenció pal·liativa.

Data i lloc: 3, 4 i 5 d'abril de 2014 a Barcelona
Organitza: Universitat de Vic
Curs adreçat a tothom que vulgui introduir-se en el món de la orientació laboral i adquirir-ne competències. Vol donar a conèixer les tècniques per realitzar les funcions pròpies de tècnic/a d’orientació i inserció laboral, reconeixent les característiques generals de la orientació, així com les diverses tasques, funcions i recursos d’aquesta professió en el seu àmbit d’actuació.

Data i lloc: del 3 al 17 de març de 2014 a Barcelona
Organitza: Associació Sociocultural La Formiga
Amunt
 

:: Lectures recomanades

Pla per a la Inclusió Social de Barcelona: 2012-2015
Pla que té per objectiu articular les polítiques sectorials i territorials que garanteixin la prestació dels serveis per a la inclusió a la ciutadania. Es tracta del principal instrument municipal per treballar per una ciutat inclusiva i cohesionada.

Pla per a la Inclusió Social de Barcelona: 2012-2015. Barcelona: Ajuntament de Barcelona. Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, 2013.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Diversidad sexual, discriminación y pobreza frente al acceso a la salud pública: demandas de la comunidad TLGBI en Bolívia, Ecuador y Perú
Obra que exposa la situació de les persones TLGBI dins el sistema públic de salut a la regió andina, es tracta d’una problemàtica que revela una sèrie de complexes dinàmiques, des de l’exercici del dret a la salut fins l’accés als serveis de qualitat.

Jaime, Martín. Diversidad sexual, discriminación y pobreza frente al acceso a la salud pública: demandas de la comunidad TLGBI en Bolívia, Ecuador y Perú. Buenos Aires: CLACSO, 2013. 247 p. (CLACSO-CROP)

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Sexualidad y afectos en la vejez
Llibre adreçat a les persones grans per tal d’ajudar-les a comprendre els canvis fisiològics, afectius, mentals i de comportament que afecten la seva biografia sexual i afectiva.

López Sánchez, Félix. Sexualidad y afectos en la vejez. Madrid: Pirámide, 2012. 291 p. (Psicología)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Guía para la integración laboral de personas con trastorno mental
Guia que proposa bones pràctiques, metodologies de treball, models d’anàlisi i instruments per cobrir tot el procés d’inserció laboral de persones que pateixen un  trastorn mental. A més, pretén ser un instrument que s’encarregui de promoure la sensibilització.

Hilarión, Pilar. Guía para la integración laboral de personas con trastorno mental. Barcelona: Fundació la Caixa, Obra Social, cop. 2012. 308 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT i en línia
Amunt
 

:: Recursos

Riberdis
Repositori iberoamericà sobre discapacitat, que recopila i difon la producció científica en format digital i d’accés lliure que es produeix en aquest àmbit. Està gestionat pel Centre Espanyol de Documentació sobre Discapacitat (CEDD) i l’objectiu principal és contribuir a la millora de la difusió i de l’accés al coneixement mitjançant l’organització, la preservació i la difusió de continguts relatius a la discapacitat. 
Amunt

No hay comentarios: